ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ;
Όλα ξεκίνησαν από τις ανεπίτρεπτες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, ότι «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη».
Προκλήθηκε δικαίως σάλος, η Νέα Δημοκρατία σωστά επισήμανε ότι η επίκληση της πολιτικής ταυτότητας των θυμάτων είναι «χυδαία», και ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να πάρει θέση. Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Δρίτσας έσπευσε να τα μπαλώσει με διευκρινιστική του δήλωση, και τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη τις χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος με την τρομοκρατία. Γιατί για εμάς υπέρτατη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και σε αυτό δεν χωράει δεύτερη κουβέντα».
Η απερίφραστη αυτή καταδίκη της τρομοκρατίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να χαιρετιστεί για έναν απλό λόγο: όποιος καταδικάζει την τρομοκρατία, όποιος ενισχύει το μέτωπο εναντίον της κάνει καλό στη χώρα.
Πολλοί αντέδρασαν λέγοντας ότι πρόκειται περί υποκρισίας. Αυτή είναι μια συνήθης και χρήσιμη κατηγορία στην πολιτική ζωή που απευθύνουν οι μεν στους δε. Συνήθης, διότι δεσπόζει η άποψη ότι οι πολιτικοί ουδέποτε λένε αυτό που εννοούν και ουδέποτε εννοούν αυτό που λένε· και διπλά χρήσιμη, διότι αφενός ουδείς αγαπάει τους υποκριτές και, αφετέρου, παρέχει τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής σε κάποιο κόμμα που βλέπει να υιοθετούνται θέσεις του από αντίπαλο κόμμα.
Σημασία έχει ότι όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή έχουν τοποθετηθεί κατηγορηματικά κατά της τρομοκρατίας, και μαζί με αυτά η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Αυτό είναι το μείζον. Τα υπόλοιπα είναι τρέχουσες ιδεολογικο-πολιτικές αντιπαλότητες, οι οποίες δεν πρόκειται ασφαλώς να εξαφανιστούν αυτόματα λόγω μιας ανακοίνωσης. Ούτως ή άλλως, όλα τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να χωνευτούν.
• • •
ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΥΙΓΟΥΡΩΝ
Ο Γερμανός ανθρωπολόγος, Adrian Zenz, πιστώνεται με την εμπεριστατωμένη αποκάλυψη της καταπιεστικής πολιτικής και του εγκλεισμού των Ουιγούρων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν είναι ανεξήγητο, συνεπώς, ότι βρέθηκε στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης.
Στις 2 Μαρτίου δημοσιεύτηκε η Έκθεσή του από Jamestown Foundation για την «καταναγκαστική εργασία και την υποχρεωτική μετακίνηση» της μειονότητας των Ουιγούρων. Η μελέτη του βασίζεται σε επίσημες κινεζικές μελέτες, όπως το «Nankai Report».
Οι πρωτογενείς αυτές πηγές δείχνουν, σύμφωνα με τον Zenz, ότι οι μετακινήσεις εργαζομένων δεν γίνονται για να εξυπηρετηθούν οικονομικές επιδιώξεις, αλλά με την πρόθεση να μετακινήσουν αναγκαστικά τον μειονοτικό πληθυσμό από τον τόπο γέννησής του, προκειμένου να μειώσουν την πυκνότητα του πληθυσμού και να αποδιαρθρώσουν ομογενείς κοινότητες.
Βάσει των ευρημάτων, πολλοί ειδικοί του διεθνούς ποινικού δικαίου συγκλίνουν στην άποψη ότι υπάρχουν αξιόπιστοι λόγοι για να θεμελιωθεί ότι η καταναγκαστική μετακίνηση των εργαζομένων εκπληρεί τα κριτήρια του εγκλήματος εναντίον της ανθρωπότητας της καταναγκαστικής μετακίνησης και διωγμού.
Πηγή: The Jamestown Foundation
• • •
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Το Starship πέτυχε να προσγειωθεί στην τρίτη δοκιμή του — αδιαμφισβήτητο κατόρθωμα της SpaceX του Έλον Μασκ, το οποίο ανοίγει νέες προοπτικές στην εξερεύνηση του διαστήματος.
🚀🇺🇸 - IL L'A FAIT ! INCROYABLE ATTERRISSAGE#SpaceX #Starship #SN10 pic.twitter.com/gjSHMXkXOs
— Actualités Spatiales🚀 (@ActuSpatiales) March 3, 2021
Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή του εξερράγη, πιθανόν από διαρροή μεθανίου εξαιτίας της καταπόνησης των δεξαμενών κατά την προσγείωση.
🚀🇺🇸 - #Starship #SN10 vient d'exploser subitement alors qu'il était au sol. Un de ses pieds était endommagé suite à l'atterrissage.
— Actualités Spatiales🚀 (@ActuSpatiales) March 3, 2021
(📸 @labpadre) pic.twitter.com/e5PAJdRFGP
• • •
ΑΣΣΥΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΛΥΦΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Θεωρείται μία από τις σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις της περασμένης χρονιάς.
Δέκα ασσυριακές βραχώδεις πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις ασσυριακών θεοτήτων, ηλικίας 2.700 ετών, ανακαλύφθηκαν σε ένα κανάλι κοντά στη Μοσούλη του Ιράκ. Οι πρώτες παραστάσεις είχαν εντοπιστεί το 2012, αλλά καλύφθηκαν για να μην καταστραφούν από το ISIS που πλησίαζε στην περιοχή.
Στις ανάγλυφες παραστάσεις απεικονίζονται ο σημαντικότερος θεός των Ασσυρίων, Ασσούρ, ως δράκοντας, η γυναίκα του, Μουλισού, καθήμενη σε θρόνο που τον στηρίζει λιοντάρι, ο θεός του ήλιου, Σαμάς, και άλλοι. Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τη ροή του νερού.
• • •
Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ
Έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες που περιγράφουν τις μεταπολεμικές αλλαγές: πόσο άλλαξε ο τρόπος ζωής μας, η εργασία, η διασκέδαση, οι συμπεριφορές μας. Ωστόσο, μια φωτογραφία μπορεί να είναι πιο εύγλωττη ακόμη και από μακροσκελή κείμενα.
Λένε πως μια εικόνα ίσον 1.000 λέξεις· ενίοτε και 1.000.000 λέξεις. Όπως η φωτογραφία του προπονητή της Γουέστ Χαμ, Ρον Γκρίνγουντ, στο μετρό, η οποία δείχνει ότι το πιο λαοφιλές άθλημα στον κόσμο δεν χρειάστηκε πάνω από δυο-τρεις δεκαετίες για να περάσει από τις μικρές ενώσεις προσώπων σε γιγάντιες επιχειρήσεις με τεράστιους κύκλους εργασιών και αμοιβών.