Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε τους έξι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για να φιλοτεχνήσουν ένα από τα πιο δημοφιλή δημόσια θέματα και θεάματα του Λονδίνου, το έργο που θα τοποθετηθεί, όπως κάθε 18 μήνες, στην τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ.
Οι καλλιτέχνες είναι:
• Η Νικόλ Άιζενμαν, Αμερικανίδα, γνωστή κυρίως για τους πίνακες της. Της έχει απονεμηθεί η υποτροφία Guggenheim, το βραβείο Carnegie και έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στην Μπιενάλε της Whitney.
• Ο Σάμσον Καμπαλού, καλλιτέχνης ακαδημαϊκός και συγγραφέας γεννημένος στο Μαλάουι, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος και εθνομουσικολόγος στο Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Μαλάουι.
• Η Γκόσκα Μακούγκα, καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο. Ήταν μία από τις τέσσερις υποψήφιες για το Βραβείο Turner 2008.
• Ο Ιμπραήμ Μαχάμα, συγγραφέας της Γκάνας και καλλιτέχνης μνημειακών εγκαταστάσεων. Ζει και εργάζεται στο Tamale της Γκάνας.
• Η Τερέζα Μαργκόλες, Μεξικάνα εννοιολογική καλλιτέχνης, φωτογράφος, βιντεογράφος και περφόρμερ.
• Η Παλόμα Βάργκα Βάις, καλλιτέχνης που ζει στη Γερμανία, γνωστή για τα γλυπτά και τα σχέδιά της.
Το καλοκαίρι δυο από αυτούς θα κερδίσουν την ανάθεση του 2022 και 2024, τη δέκατη τέταρτη και δέκατη πέμπτη, και αυτή του 2022 θα αντικαταστήσει το έργο της Heather Phillipson, το οποίο θα παραμείνει στην τέταρτη πλίνθο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το πελώριο γλυκό της Χέδερ Φίλιπσον με τίτλο «The End», που είναι εγκατεστημένο τώρα, ατενίζει το άδειο Λονδίνο και είναι το ψηλότερο γλυπτό που έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα στην τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ και μια αλληγορία για τη γλυκιά αλλά και τη δυστοπική μορφή των πραγμάτων.
Η ιδέα της Φίλιπσον ξεκίνησε το 2016, όταν ο Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Η ίδια υποστηρίζει ότι ο τίτλος του έργου είναι πιο ζοφερός από το περιεχόμενό του: «Υπάρχει η πιθανότητα ριζικής αλλαγής σε οποιοδήποτε τέλος… Υπάρχει πιθανώς ελπίδα για κάτι άλλο».
Το έργο αν και αναπαριστά ένα γλυπτό με ελαφριά σαντιγί είναι φτιαγμένο από χάλυβα και συνθετικά υλικά και ζυγίζει εννέα τόνους.
Οι προτάσεις των έξι καλλιτεχνών θα προβληθούν στην Εθνική Πινακοθήκη από τα τέλη Μαΐου έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και θα είναι επίσης διαθέσιμες για προβολή στο Διαδίκτυο. Θα δημιουργηθεί μια εικονική περιοδεία της έκθεσης σε συνεργασία με το Google Arts & Culture. Το κοινό θα κληθεί να εκφράσει την άποψή του για τα προτεινόμενα έργα τέχνης.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε: «ο αριθμός των διεθνών καλλιτεχνών που περιλαμβάνονται στη λίστα σημαίνει ότι το Λονδίνο συνεχίζει να προσελκύει κορυφαία δημιουργικά ταλέντα από όλο τον κόσμο. Η τέταρτη πλίνθος είναι μια από τις κορυφαίες αναθέσεις σύγχρονης τέχνης στον κόσμο και ανυπομονώ να δω πώς θα το μεταμορφώσουν αυτοί οι καλλιτέχνες. Ελπίζω οι Λονδρέζοι να συνεχίσουν να δείχνουν την υποστήριξή τους στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, να επισκεφθούν την Εθνική Πινακοθήκη και παρακολουθώντας την έκθεση στο Διαδίκτυο, από τον Μάιο».
Η κενή τέταρτη πλίνθος της πλατείας φιλοξενεί ένα έργο σύγχρονης τέχνης σχεδόν κάθε δύο χρόνια και ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση.
Από το 1999, οι περιπατητές και επισκέπτες του Λονδίνου είναι σε θέση να απολαμβάνουν συναρπαστικά και προκλητικά έργα τέχνης που δίνουν την ευκαιρία στους μεν καλλιτέχνες να δημιουργούν φιλόδοξα σχέδια που εκτίθενται σε δημόσιο χώρο και στο κοινό να κάνει τη δική του κριτική και συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη τέχνη.
Μετά τον μπλε κόκορα της Καταρίνα Φριτς και τον γιγαντιαίο αντίχειρα του Ντέιβιντ Σρίγκλεϊ, το έργο της Φίλιπσον άνοιξε προφητικά τη συζήτηση για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε μέχρι σήμερα και τη γλυκόπικρη και σκληρή εικόνα του δυστοπικού μέλλοντος.
Για τον Δήμο του Λονδίνου η εγκατάσταση είναι κάτι ελπιδοφόρο γιατί μιλάει για τις αξίες του Λονδίνου ως μιας ανοιχτής, διεθνούς και με αυτοπεποίθηση δημιουργικής πόλης, κάτι που όλοι οι κάτοικοι έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ.