ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ
Το ακορντεόν (stop-and-go) ως υγειονομική πολιτική πέθανε. Αφού ανακοίνωσε τα βήματα για την άρση του λοκντάουν, ένας από τους εμπνευστές της, ο Εμ. Μακρόν, την ενταφίασε το Σάββατο 1 Μαΐου στο παραδοσιακό του μήνυμα: «Ναι, θα πρέπει να ζήσουμε με έναν ιό του οποίου η τοξικότητα, μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα θα περιορίζονται στον βαθμό που τα ευπαθή άτομα θα εμβολιάζονται».
Το ακορντεόν πέθανε, και η νέα πολιτική είναι σαφής: «Από τις 19 Μαΐου, τα διαδοχικά βήματα θα μας οδηγήσουν να ορίσουμε μαζί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και ευημερίας».
Η νέα πολιτική επεβλήθη από έναν συνδυασμό λόγων. Η «κούραση» των πολιτών ασφαλώς μέτρησε, αλλά πρωτίστως η απόφαση δίνει προτεραιότητα στην οικονομία, το κατεξοχήν πεδίο του Γάλλου προέδρου, και βεβαίως στην επιτακτική ανάγκη να αλλάξει έγκαιρα την πολιτική ατμόσφαιρα εν όψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.
Πάντως, κρούσματα και θάνατοι βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για τη χαλάρωση των μέτρων, και νέα έξαρση της πανδημίας, σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, δεν αποκλείεται.
Παρά ταύτα, πιστεύω ότι, εκτός από ξαφνική έξαρση της πανδημίας (π.χ. λόγω μεταλλάξεων), δεν πρόκειται να αλλάξει αυτή η πολιτική. Εφεξής θα πρέπει να μάθουμε να «ζούμε με τον κορωνοϊό». Χρησιμοποιώ το πρώτο πληθυντικό, διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μάλλον πρόλαβε τον Εμ. Μακρόν.
• • •
Ο ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ο Γερμανός φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας, απέρριψε βραβείο από το ίδρυμα «Σεΐχης Ζαγιέντ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βραβείο συνοδευόταν από ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου δηναρίων ΗΑΕ (226.498 ευρώ).
Μια γενικότερη εξήγηση της στάσης του βρίσκεται ίσως στην άποψή του για τη φιλοσοφία όπως αποτυπώθηκε στο τελευταίο δημοσιευμένο κείμενό του:
«Πιστεύω ότι η φιλοσοφία στην παρούσα μορφή της θα καταστεί μη βιώσιμη, αν διαμορφωθεί αποκλειστικά από μια επαγγελματική αυτο-κατανόηση ως «κανονική» επιστήμη, η οποία θα ορίζεται κατάλληλα από ένα ιδιαίτερο γνωστικό πεδίο και μια ειδική μέθοδο.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση της παραδοσιακής μορφής της φιλοσοφίας, της οποίας το συστηματικό νόημα προτίθεμαι να υπενθυμίσω με την παρουσίασή μου· και μαζί της θα εξαφανιζόταν μια εξαιρετική μορφή σκέψης — δηλαδή, η ακαδημαϊκή ενασχόληση με το ερώτημα τού τι κάθε αύξηση σε ό,τι γνωρίζουμε για τον κόσμο σημαίνει για εμάς ως ανθρώπους, ως άτομα και ως σύγχρονους (ανθρώπους)».
[Jürgen Habermas, «An author's retrospective view», Constellations, 28(1), 01 May 2021]
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Ίσως ο σημαντικότερος συγγραφέας γουέστερν ήταν ο Όμηρος. Οι χαρακτήρες του ποτέ δεν ήταν εντελώς καλοί ή εντελώς κακοί. Ήταν μισοί και μισοί, αυτοί οι χαρακτήρες, όπως είναι όλοι οι άνθρωποι.
— Σέρτζιο Λεόνε