Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε

Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε Facebook Twitter
Η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα των πρώτων βημάτων της άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας, τα πόνταρε όλα στον τουρισμό, παραβλέποντας τον ρόλο που παίζει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



«Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 δεν έχουν πλέον σχέση οφειλέτη - πιστωτή» είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη μιλώντας σε ένα γερμανικό φόρουμ, όταν η συζήτηση πήγε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στο πώς πείστηκε για αυτό η Γερμανία. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ήθελε να περάσει κι ένα γενικότερο μήνυμα, καθώς τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Γερμανίας μοιάζει να μη συμπλέουν, για άλλη μια φορά στην ιστορία του τελευταίου αιώνα, καθώς η στήριξη της Μέρκελ προς την Τουρκία, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι τόσο προφανής που συχνά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. 

Βέβαια, η Γερμανία δεν είναι απρόθυμη μόνο στο να υποστηρίξει την Ελλάδα όταν χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη της, κυρίως είναι απρόθυμη να υποστηρίξει την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. Αυτό αποκαλύπτει και το παιχνίδι που κάνει με την Τουρκία ή ακόμα και με τη Ρωσία, κάτι που εκ των πραγμάτων τη φέρνει απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Τους παίκτες δηλαδή με τους οποίους έχει επιλέξει να συμμαχήσει η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου (και όχι μόνο, όμως).  

Με αυτές τις χώρες ήρθε σε συνεννόηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αγνοώντας τη Γερμανία, που αυτήν τη φορά πάντως δεν μπορεί να ταχθεί στην ίδια πλευρά με την Τουρκία, δηλαδή απέναντι στο Ισραήλ) πριν αναπτύξει τη διπλωματική του πρωτοβουλία, επισκεπτόμενος το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, συνομιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της κρίσης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, και το Μαξίμου φυσικά το γνωρίζει, ότι η πανδημία θα είναι εδώ με τρόπο που δεν θα μπορούμε να την αγνοήσουμε για τουλάχιστον αρκετούς μήνες ακόμα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο ποντάρει στον εμβολιασμό και στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η κυβέρνηση Τσίπρα) έχει αναπτύξει μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά δεν θέλει να χαλάσει και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που είχε η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν διπλωματικό πλεονέκτημα. Η ανάδειξη της Χαμάς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ως πρώτης πολιτικής δύναμης στους Παλαιστίνιους, και οι στενοί δεσμοί της ηγεσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν δυσχεραίνουν περισσότερο μια σχέση που έχει αλλάξει αρκετά στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν αφορά τους λαούς, αλλά το πολιτικό παιχνίδι, τις συμμαχίες και τις πολιτικές ισορροπίες. 

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», θέση σαφώς υπέρ του Ισραήλ, την οποία όμως προσπάθησε να εξισορροπήσει λέγοντας ότι η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουν είναι σαφής: «Είναι η λύση την οποία προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Λύση που αρνείται όμως να αποδεχτεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της πανδημίας, η κυβέρνηση, αφού έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε, προσπαθεί εκ των υστέρων να εξηγήσει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει μαζί της, αλλά όλο και λιγότεροι πολίτες είναι πρόθυμοι να ακούσουν κάτι τέτοιο τώρα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, και το Μαξίμου φυσικά το γνωρίζει, ότι η πανδημία θα είναι εδώ με τρόπο που δεν θα μπορούμε να την αγνοήσουμε για τουλάχιστον αρκετούς μήνες ακόμα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο ποντάρει στον εμβολιασμό και στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούν. Μένει όμως να δούμε αν και πότε θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, καθώς από αυτό θα κριθούν πολλά. Ως τότε ο κίνδυνος θα παραμένει, όσο κι αν πολλοί τον αγνοούν. 

686
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Κίνδυνος όμως εξακολουθεί να υπάρχει και για την οικονομία από την πανδημία, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να βάλει σοβαρά εμπόδια στην ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη. Το μεγάλο ασφαλιστικό έλλειμμα, το πέρα από τις αρχικές προβλέψεις δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και μερικοί ακόμα επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές απειλές. 

Κι εδώ η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα των πρώτων βημάτων της άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας, τα πόνταρε όλα στον τουρισμό, παραβλέποντας τον ρόλο που παίζει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Οι αρχικές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για το 2021 προέβλεπαν ότι τα φετινά έσοδα θα έφταναν στο 60% του 2019. Σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι και με το 50%, αλλά οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ακόμα χαμηλότερο ποσοστό, όσο η χώρα αργεί να «πρασινίσει» στον επιδημιολογικό χάρτη, καθώς όλες οι ανταγωνιστικές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για την πιθανότητα μιας νέας κρίσης, λόγω του χρέους που συσσωρεύεται από την πανδημία, τόσο στα κράτη όσο και στις επιχειρήσεις, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν οικονομικούς μετασεισμούς και να πυροδοτήσουν χρηματοπιστωτική αστάθεια, εντείνοντας την ανησυχία για την επόμενη μέρα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Ρεπορτάζ / Το ΣτΕ, οι οικοδομικές άδειες και το χάος

Φωτιές έχει ανάψει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώθηκαν τα μπόνους δόμησης του Οικοδομικού Κανονισμού που έδιναν ύψος και όγκο στα κτίρια. Η διαμάχη για το ποιες οικοδομικές άδειες ακινήτων διασώζονται και ποιες όχι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Οπτική Γωνία / Το 2024 ήταν μια πολιτική χρονιά που τα είχε όλα

Σασπένς, ίντριγκες, δολοπλοκίες, καθαιρέσεις, νέα κόμματα, αλλαγή ηγεσιών, αποχωρήσεις, διαγραφές, διασπάσεις, επεισοδιακά συνέδρια. Μερικά από τα πολιτικά γεγονότα του 2024 θα μπορούσαν να αποτελέσουν ακόμα και υλικό για μυθιστορήματα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ελλάδα / «Πόσα χρόνια υπομονής για μια άδεια διαμονής;»

Ποια είναι σήμερα η θέση των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα και γιατί συχνά θυμίζει το επιτραπέζιο «φιδάκι»; Τι συμβαίνει με τις ακριβοθώρητες άδειες διαμονής, την πολιτογράφηση και τις συντάξεις;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ