Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε

Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε Facebook Twitter
Η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα των πρώτων βημάτων της άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας, τα πόνταρε όλα στον τουρισμό, παραβλέποντας τον ρόλο που παίζει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0



«Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 δεν έχουν πλέον σχέση οφειλέτη - πιστωτή» είπε ο πρωθυπουργός την περασμένη Τρίτη μιλώντας σε ένα γερμανικό φόρουμ, όταν η συζήτηση πήγε στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και στο πώς πείστηκε για αυτό η Γερμανία. Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ήθελε να περάσει κι ένα γενικότερο μήνυμα, καθώς τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Γερμανίας μοιάζει να μη συμπλέουν, για άλλη μια φορά στην ιστορία του τελευταίου αιώνα, καθώς η στήριξη της Μέρκελ προς την Τουρκία, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, είναι τόσο προφανής που συχνά δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα. 

Βέβαια, η Γερμανία δεν είναι απρόθυμη μόνο στο να υποστηρίξει την Ελλάδα όταν χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη της, κυρίως είναι απρόθυμη να υποστηρίξει την περαιτέρω ενοποίηση της Ε.Ε. Αυτό αποκαλύπτει και το παιχνίδι που κάνει με την Τουρκία ή ακόμα και με τη Ρωσία, κάτι που εκ των πραγμάτων τη φέρνει απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ισραήλ. Τους παίκτες δηλαδή με τους οποίους έχει επιλέξει να συμμαχήσει η ελληνική κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα της ανατολικής Μεσογείου (και όχι μόνο, όμως).  

Με αυτές τις χώρες ήρθε σε συνεννόηση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αγνοώντας τη Γερμανία, που αυτήν τη φορά πάντως δεν μπορεί να ταχθεί στην ίδια πλευρά με την Τουρκία, δηλαδή απέναντι στο Ισραήλ) πριν αναπτύξει τη διπλωματική του πρωτοβουλία, επισκεπτόμενος το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, συνομιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές της κρίσης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, και το Μαξίμου φυσικά το γνωρίζει, ότι η πανδημία θα είναι εδώ με τρόπο που δεν θα μπορούμε να την αγνοήσουμε για τουλάχιστον αρκετούς μήνες ακόμα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο ποντάρει στον εμβολιασμό και στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η κυβέρνηση Τσίπρα) έχει αναπτύξει μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά δεν θέλει να χαλάσει και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που είχε η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν διπλωματικό πλεονέκτημα. Η ανάδειξη της Χαμάς τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ως πρώτης πολιτικής δύναμης στους Παλαιστίνιους, και οι στενοί δεσμοί της ηγεσίας της ισλαμιστικής οργάνωσης με τον Ταγίπ Ερντογάν δυσχεραίνουν περισσότερο μια σχέση που έχει αλλάξει αρκετά στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό βέβαια δεν αφορά τους λαούς, αλλά το πολιτικό παιχνίδι, τις συμμαχίες και τις πολιτικές ισορροπίες. 

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα», θέση σαφώς υπέρ του Ισραήλ, την οποία όμως προσπάθησε να εξισορροπήσει λέγοντας ότι η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουν είναι σαφής: «Είναι η λύση την οποία προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών». Λύση που αρνείται όμως να αποδεχτεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. 

Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της πανδημίας, η κυβέρνηση, αφού έστειλε το μήνυμα για χαλάρωση και ο κόσμος το πήρε, προσπαθεί εκ των υστέρων να εξηγήσει ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει μαζί της, αλλά όλο και λιγότεροι πολίτες είναι πρόθυμοι να ακούσουν κάτι τέτοιο τώρα. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει, και το Μαξίμου φυσικά το γνωρίζει, ότι η πανδημία θα είναι εδώ με τρόπο που δεν θα μπορούμε να την αγνοήσουμε για τουλάχιστον αρκετούς μήνες ακόμα. Ο πρωθυπουργός ωστόσο ποντάρει στον εμβολιασμό και στο καλοκαίρι, ελπίζοντας ότι αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούν. Μένει όμως να δούμε αν και πότε θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, καθώς από αυτό θα κριθούν πολλά. Ως τότε ο κίνδυνος θα παραμένει, όσο κι αν πολλοί τον αγνοούν. 

686
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Κίνδυνος όμως εξακολουθεί να υπάρχει και για την οικονομία από την πανδημία, η εξέλιξη της οποίας μπορεί να βάλει σοβαρά εμπόδια στην ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη. Το μεγάλο ασφαλιστικό έλλειμμα, το πέρα από τις αρχικές προβλέψεις δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και μερικοί ακόμα επιβαρυντικοί παράγοντες μπορούν να αποτελέσουν σοβαρές απειλές. 

Κι εδώ η κυβέρνηση, όσον αφορά το θέμα των πρώτων βημάτων της άμεσης ανάκαμψης της οικονομίας, τα πόνταρε όλα στον τουρισμό, παραβλέποντας τον ρόλο που παίζει η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Οι αρχικές προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου για το 2021 προέβλεπαν ότι τα φετινά έσοδα θα έφταναν στο 60% του 2019. Σήμερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι θα είναι ικανοποιημένοι και με το 50%, αλλά οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ακόμα χαμηλότερο ποσοστό, όσο η χώρα αργεί να «πρασινίσει» στον επιδημιολογικό χάρτη, καθώς όλες οι ανταγωνιστικές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) αυτήν τη στιγμή είναι σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πάντως, σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για την πιθανότητα μιας νέας κρίσης, λόγω του χρέους που συσσωρεύεται από την πανδημία, τόσο στα κράτη όσο και στις επιχειρήσεις, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν οικονομικούς μετασεισμούς και να πυροδοτήσουν χρηματοπιστωτική αστάθεια, εντείνοντας την ανησυχία για την επόμενη μέρα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ