Παλιοσίδερα, κλαδιά, παλιές παλέτες και συντρίμμια είναι τα υλικά που χρησιμοποιεί ο Thomas Dambo για τους γίγαντές του, τα διάσημα τρολ του δάσους και πέντε από αυτούς που δημιούργησε ο καλλιτέχνης που ανακυκλώνει στη δουλειά του τα υλικά παρουσιάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στους Βοτανικούς Κήπους του παράκτιου Maine.
Είναι τα νέα του έργα που προστίθενται σε δεκάδες άλλα που υπάρχουν σε βουνά, δάση και πάρκα σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα έως το Πουέρτο Ρίκο. Κατασκευασμένα από θραύσματα ξύλου με ύψος 15 έως 30 πόδια έχουν χαρίσει στον Dambo τον τίτλο ενός από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες ανακύκλωσης στον κόσμο.
Η κατασκευή τους γίνεται από εκατοντάδες κομμάτια ξύλου διαφόρων σχημάτων και μεγεθών που προέρχεται από απορρίμματα ξυλείας και βρίσκονται παντού: από πεταμένες παλέτες, οικιακή ξυλεία που περισσεύει, από πεσμένα δέντρα. Οι γενιάδες τους έχουν σμιλευτεί από πεσμένα κλαδιά και οι ιστορίες τους πλάθονται από τους επισκέπτες που θα τους ανακαλύψουν στα αστικά δάση. Προσκαλούν σύμφωνα με τον καλλιτέχνη τους επισκέπτες σε μια εξερεύνηση της φύσης για μια διαφορετική εμπειρία, για να κατανοήσουν ότι τα σκουπίδια μπορεί να μετατραπούν σε κάτι μεγάλο και όμορφο.
Τα τρολ του μπορεί να τα συναντήσει κάποιος σε απροσδόκητα μέρη σε μονοπάτια πεζοπορίας και το μόνο πρόβλημα είναι πως τα έργα του έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που οι άνθρωποι φτάνουν με αυτοκίνητα για να τα δούν ρυπαίνοντας το γύρω περιβάλλον.
"Μου αρέσει να πιστεύω ότι η τέχνη μου μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της προοπτικής των ανθρώπων. Από τα σκουπίδια που δεν έχουν αξία, σε κάτι που έχει μεγάλη αξία", λέει ο Ντάμπο που μετά το Μέιν θα εγκαταστήσει νέα τρολ στην Αυστραλία και την Ασία.
Ο Ντάμπο είναι σήμερα 41 ετών, πρώην ράπερ και όταν φοιτούσε στο Design School Kolding της Δανίας, ξεκίνησε να κάνει σπιτάκια για τα πουλιά ένα έργο που ονόμαζε Happy City Birds. Έκτοτε έχει κάνει περισσότερα από 3.000 από αυτά. Του θυμίζουν την παιδική του ηλικία, όταν ανακάλυπτε νέους κόσμους και ήθελε να εξερευνήσει τα πάντα. Αποδίδει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του στα υλικά της ανακύκλωσης στους γονείς του. Η μητέρα του έφτιαχνε θεατρικά κοστούμια και ο πατέρας του σιδηρουργός που έφτιαχνε παλιά ποδήλατα και τα πουλούσε από το υπόγειο του σπιτιού τους.
Όταν ξεκινά ένα έργο ζητά τη βοήθεια εθελοντών από την κοινότητα και όπως λέει όλοι θέλουν να γίνουν μέρος της κατασκευής ενός έργου.
Τα τρολ του μπορεί να τα συναντήσει κάποιος σε απροσδόκητα μέρη σε μονοπάτια πεζοπορίας και το μόνο πρόβλημα είναι πως τα έργα του έχουν γίνει τόσο δημοφιλή που οι άνθρωποι φτάνουν με αυτοκίνητα για να τα δούν ρυπαίνοντας το γύρω περιβάλλον. Μάλιστα σε μια περίπτωση οι ίδιοι οι κάτοικοι που είχαν βοηθήσει στο έργο ζήτησαν να απομακρυνθεί και διαμαρτυρήθηκαν για την υπέρβαση και την επιβάρυνση της περιοχής τους από τουρίστες.
Τα έργα του, σύμφωνα με την Marion Hourdequin, καθηγήτρια φιλοσοφίας και περιβαλλοντικής επιστήμης στο Colorado College, βάζουν το επίκαιρο ζήτημα της επιστροφής μας στη φύση χωρίς να την καταστρέψουμε αναζητώντας τρόπο να εξισορροπήσουμε και να προστατεύσουμε τα όντα που την κατοικούν και τα οικοσυστήματα. «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να βγουν στα μονοπάτια και θέλουμε να ενθαρρύνουμε την εκτίμηση για το περιβάλλον, αλλά με τρόπο που το προστατεύει επίσης. Αυτό είναι κάτι που έχουμε δει επίσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας: τη βιασύνη των ανθρώπων που θέλουν να βγουν και αποστασιοποιούνται στα βουνά, αλλά και μια τεράστια αύξηση στα σκουπίδια που δημιουργούν».
Ο καλλιτέχνης πιστεύει ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες σε μια πολιτεία της Αμερικής είναι διαφορετικές από αυτές της Κίνας γιαυτό και θέλει να βρίσκει τον μαγικό τρόπο ώστε τα έργα του να συνδέουν τους ανθρώπους με τη φύση και να λένε μια ιστορία για το πώς πρέπει όλοι να παίξουμε το ρόλο μας για να φροντίσουμε το τοπίο γύρω μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα troll του Τόμας Ντάμπο στο www.trollmap.com.