Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμοι να σερβίρουν τρελό street food Facebook Twitter
Κορνέ από κρουασάν γεμισμένο με κρέμα πραλίνας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Στο Surfer Maya της Θεσσαλονίκης σερβίρουν υβριδικά tacos με γύρο και άλλες τρελές street γεύσεις

0

Τι πάει να πει fast casual εστιατόριο; Σημαίνει ότι σε αυτό το φαγητό σας θα είναι σε street food λογική, θα σερβιριστεί σβέλτα, αλλά μπορεί να απαιτεί μπελαλίλιδη προετοιμασία και υψηλές τεχνικές και σίγουρα θα έχει ποιοτικότερα υλικά από οποιοδήποτε άλλο μαγαζί γρήγορου φαγητού. Τουλάχιστον αυτό θα συμβαίνει στη νέα πολυαναμενόμενη άφιξη της Θεσσαλονίκης που έχει ζηλέψει η Αθήνα. 

Με έμπνευση από τις αλυσίδες των Chipotle, Nando’s και GBK, από τα ghost restaurants του Βερολίνου και του Λονδίνου, συλλέγοντας όσα έχουν δει, δοκιμάσει και φανταστεί, η ομάδα του Estrella που άλλαξε και όρισε τους κανόνες του brunch το 2013 παρουσιάζει έπειτα από έναν χρόνο δοκιμών κάτι καινούργιο το οποίο περιλαμβάνει «πιάτα - τρέλες, γεύσεις που θα τις λαχταράς ακόμα κι αν δεν πείνας, που θα σου μείνουν και θα τις ξαναζητήσεις».

Χρησιμοποιώντας προζυμένια ψωμιά αργής ωρίμανσης, επιλέγοντας ωριμασμένα κρέατα από μικρές φάρμες της Κομοτηνής, το Surfer Maya θα προσφέρει σάντουιτς όπως αυτό με το χειροποίητο παστράμι μόσχου (είναι παραγωγής τους, καπνίζεται στην ανοιχτή τους κουζίνα), με μουστάρδα Θεσσαλονίκης, πίκλα σιναπιού, τυρί έμενταλ και πράσινη σαλάτα, ακόμα ένα με παστράμι τόνου, σάλτσα ταρτάρ και πράσινη σαλάτα. Θα έχει και με ψητό κοτόπουλο, με σάλτσα teriyaki, wasabi mayo και πράσινη σαλάτα, ένα με μοσχαρίσιο φιλέτο, γαλοτύρι, μουστάρδα Θεσσαλονίκης και dijon.

Και μόνο από τις περιγραφές τους φαίνεται ότι έχουν να πουν κάτι άλλο για το φαγητό στο χέρι, χωρίς όμως να μιλούν μια ακατανόητη γλώσσα. 

Στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά.

Τα flatbreads θα βασίζονται επίσης σε προζυμένιο ζυμάρι, θα φτιάχνονται με χοιρινή σπάλα, γραβιέρα, ψητά ντοματίνια, καραμελωμένο κρεμμύδι ή με παλαιωμένη φέτα από τον Κωσταρέλο, σπανάκι, ψητά ντοματίνια, φρέσκα μυρωδικά και καραμελωμενο κρεμμύδι.

Παράλληλα, στο Surfer Maya θα φτιάχνουν tacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο, οι τορτίγιες θα ανοίγονται σε μαντεμένια πρέσα και θα ψήνονται μπροστά μας και θα γεμίζονται με κρεμμύδι, κόλιανδρο και κρέμα αβοκάντο. Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Καλά μέχρι εδώ. 

Surfer Maya Facebook Twitter
H «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Και φτάνουμε στο πιάτο - ιδέα που θα συζητηθεί. Παντρεύοντας τη μεξικάνικη παράδοση με το χειροποίητο κρουασάν προέκυψαν τα υβριδικά tacros, tacos δηλαδή δοσμένα σε σφολιάτα. Το ένα θα φτιάχνεται με τον γύρο τους, με χτυπητή, ψητά ντοματίνια κονφί, τηγανιτές γλυκοπατάτες και πίκλα κρεμμύδι –«ένα εναλλακτικό πιτόγυρο δηλαδή», όπως μου είπε γι’ αυτήν τη συνταγή ο Κώστας Καπετανάκης– το άλλο με γαρίδα πάνκο, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, έμενταλ, σχοινόπρασο και ντοματίνια κονφί. 

Το δικό τους burger θα φτιάχνεται με dry aged κιμά, με ωριμασμένο λευκό cheddar, καραμελωμένο κρεμμύδι, μαγιονέζα μαύρου σκόρδου και BBQ sauce ή με τηγανητό κοτόπουλο ελεύθερας βοσκής, iceberg, σουσάμι, chili coffee sriracha glaze, φρέσκο κρεμμύδι, με την ίδια μαγιονέζα και τυρί.  

Το ανατρεπτικό στριτφουντάδικο ετοιμάζει τα πάντα από το μηδέν, ακόμη και μια σειρά από αυθεντικές μεξικάνικες σάλτσες όπως η salsa roja picante fermentada με ελληνικές πιπεριές Φλώρινης και πιπεριές τσίλι από τη Χαλκιδική και η μουστάρδα ζυμωμένου ανανά. Μπορείτε να τις προσθέσετε στο tacos ή το tacros σας, μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας φεύγοντας σε γυάλινα βαζάκια ή να τις παραγγείλετε στο σπίτι. Και μια και αναφέρθηκαν στα βαζάκια με τις σάλτσες, το Surfer Maya σερβίρει τα πάντα σε ειδικές οικολογικές συσκευασίες ή ανακυκλώσιμες γυάλινες. 

Surfer Maya tacos Facebook Twitter
Τacos al pastor με χειροποίητο μαριναρισμένο γύρο. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Αν καθίσετε εκεί, το φαγητό θα σας θα έρθει μέσα σε μια custom εργαλειοθήκη, σαν αυτές που εξυπηρετούν τους μάστορες, αλλά με έντονα χρώματα. Κι αυτό γιατί η «τρέλα» των πιάτων του Surfer Maya συμπληρώνεται από τη σχεδιαστική τρέλα του Studiomateriality που βρίσκεται πίσω από το design και το branding. 

Όσο για τα επιδόρπια, ο pastry chef Γιώργος Αυγέρος έχει ψήσει μια παραδοσιακή γαλατόπιτα σε ζύμη κρουασάν, έχει δημιουργήσει κι ένα κορνέ από κρουασάν και το έχει γεμίσει με κρέμα πραλινας φουντουκιού, τραγανά κομμάτια πραλίνας αρωματισμένα με λάιμ και καραμελωμένα φουντούκια.

Θα προσφέρονται μόνο βιοδυναμικά και βιολογικά φυσικά κρασιά, μπίρες από όλο τον κόσμο, κλασικά cocktails με τις πινελιές του βραβευμένου bartender Αλέξανδρου Σουρμπάτη. Θα πιείτε  house negroni in a bottle με ροζ πιπέρι και πεπόνι και margarita mamma mia με πικραμύγδαλο, ροδάκινο και απαλές νότες καπνού. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Η τραγανή ζύμη των tacos θα γεμίζεται και με ceviche από φρέσκο ψάρι ημέρας, με πίκλα φράουλα, φύτρες από ραπανάκι και χειροποίητη σάλτσα μάτσα. Φωτο: Γιάννης Τόμτσης

Μαζί με όλα τα παραπάνω, στο Surfer Maya ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν σεφ για να βάλουν τις δικές τους γεμίσεις στα ωραία του ζυμάρια, να φέρουν φίλους ειδικούς στα κρασιά Riesling και να ετοιμάσουν ένα άλλο μενού γι’ αυτά. «Η πόλη είναι δύσκολη, δεν είναι τυχαίο ότι αν πετύχεις στη Θεσσαλονίκη. πετυχαίνεις παντού. Σίγουρα θα ακούσουμε γκρίνιες, θα βρεθεί αυτός που θα μας πει ότι στην Τούμπα τρώει γύρο με 3,30 αλλά εμείς δεν πάμε να κοντράρουμε αυτό, πάμε να προσφέρουμε κάτι ποιοτικό και γαμάτο» εξηγεί ο Κώστας Καπετανάκης που αρχικά είχε φανταστεί ότι το μαγαζί θα λέγεται Surfer Roza όπως και το ντεμπούτο άλμπουμ των Pixies. «Όμως, μετά την πορεία του Estrella, έπρεπε να κατοχυρώσουμε το όνομα πανευρωπαϊκά, ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φτάσει το brand. Μας είχε προλάβει ένα παριζιάνικο εστιατόριο, έτσι αλλάξαμε την πρώτη μας σκέψη με κάτι που δεν απέχει πολύ από αυτή και μας πάει».

Στο Surfer Maya η μουσική παίζει έντονα τον ρόλο της αφού σκέφτονται να αλλάζουν τους εκατοντάδες δίσκους τους σε ένα πικάπ, τον DJ Shadow με τους Portishead, όπως στο Smoking Goat του Σόρντιτς. 

Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής
Surfer Maya Facebook Twitter
Φωτο: Αντώνης Σαρρής

Surfer Maya, Σκρα 8, Θεσσαλονίκη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ