Όλα όσα έγιναν στη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras Facebook Twitter
«Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε» τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας.
0



ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ και η κομματική γραμμή στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με λίγα λόγια ήταν τα εξής: Μην μιλάτε πολύ, γιατί έρχονται εκλογές και πρέπει να είμαστε και να δείχνουμε ενωμένοι, για να τους νικήσουμε και να πάρουμε ξανά την εξουσία μέσω μιας προοδευτικής κυβέρνησης.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε μετά από πολύ καιρό μία ευρεία κομματική συνδιάσκεψη, που την ονόμασε “προγραμματική”,  καθώς παρουσιάστηκε εκεί το πρόγραμμα που ετοίμασε ο Γιώργος Σταθάκης και έλαβε χώρα στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή. Η συνδιάσκεψη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως υποκατάστατο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αναβάλλεται διαρκώς κι επ’ αόριστον από τον αρχηγό του, γεγονός που έχει προκαλέσει εσωκομματική γκρίνια και διαμαρτυρίες.  

Το σώμα της συνδιάσκεψης αποτελούσαν 2.375 άτομα, που είναι μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ευρωβουλευτές, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών, αλλά μεγάλο μέρος της διεξήχθη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, χωρίς φυσική παρουσία.  Η έναρξη της έγινε με τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, του Γιώργου Σταθάκη, που είναι επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε το πρόγραμμα και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου και συνεχίστηκε με τοποθετήσεις γνωστών στελεχών. 

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν ήθελε η αντιπαράθεση, που υπάρχει και σε άλλα θέματα, να παρουσιαστεί στη Συνδιάσκεψη. Έτσι δόθηκε γραμμή με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για “να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι” καθώς η διαδικασία θα ήταν  ανοιχτή και στους δημοσιογράφους, όπως τόνιζαν. 

Παρότι η συνδιάσκεψη ήταν “προγραμματική”, ελάχιστα απασχόλησε επί της ουσίας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Σταθάκης και το οποίο ήταν αρκετά γενικό, με πρόβλεψη να γίνει πιο συγκεκριμένο κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά μια δύσκολη περίοδο στο εσωτερικό του με έντονη δυσαρέσκεια και συγκρούσεις. Το αρνητικό κλίμα επηρεάζουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθηλωμένο, να μην μπορεί να αξιοποιήσει την κυβερνητική φθορά και τις ανεπάρκειες. Και μπορεί δημοσίως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητούν τις δημοσκοπήσεις, στην εσωκομματική διαδικασία όμως γίνονται πολύ συχνά σημείο αναφοράς ειδικά από τις τάσεις που αμφισβητούν τους χειρισμούς του αρχηγού, οι οποίες εκπροσωπούνται σε γενικές γραμμές από τη λεγόμενη “Ομπρέλα”. Η ένταση μεταξύ Τσίπρα και “Ομπρέλας” αναδείχθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμφωνία της ηγεσίας στην αποζημίωση της Fraport από το ελληνικό Δημόσιο, που πυροδότησε την αντίδραση  του Νίκου Φίλη για να καταλήξουν στη συμβιβαστική πρόταση του "παρών".

polakis pappas Facebook Twitter
Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι καλύφθηκε πλήρως “από την τοποθέτηση του Αλέξη” που ήταν “σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός” ενώ ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Φωτ.: Eurokinissi

Ο πρόεδρος του κόμματος δεν ήθελε η αντιπαράθεση, που υπάρχει και σε άλλα θέματα, να παρουσιαστεί στη Συνδιάσκεψη. Έτσι δόθηκε γραμμή με πολύ ξεκάθαρο τρόπο για “να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι” καθώς η διαδικασία θα ήταν  ανοιχτή και στους δημοσιογράφους, όπως τόνιζαν. 

«Είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε» τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας. Στην ομιλία του είπε ότι έρχονται εκλογές και επέμεινε ότι οι τόνοι για τα εσωκομματικά πρέπει να κρατηθούν χαμηλά και να υπάρξει κλίμα συσπείρωσης για να μην δώσουν ειδήσεις στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Η στρατηγική του, όπως την παρουσίασε, για το επόμενο διάστημα είναι να αποτραπούν οι διπλές κάλπες, που είναι το σχέδιο του Μητσοτάκη, όπως είπε και να αξιοποιηθούν οι εκλογές της απλής αναλογικής για να προκύψει “προοδευτική κυβέρνηση”. 

Ο Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγει πρώτος έστω και με μία ψήφο, για να τους χαλάσει τα σχέδια της διπλής κάλπης, αν και στη συνδιάσκεψη αναφέρθηκε και το παράδειγμα της Πορτογαλίας. “Και πρώτοι να μη βγούμε, αν μαζί με το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ καταφέρουμε να πετύχουμε πλειοψηφία και ιδανικά με  ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ, μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη” ανέφεραν κάποιοι.  Ο Τσίπρας στην ομιλια του μίλησε σχεδόν ανοιχτά για τη στρατηγική του, παρουσιάζοντας το σχέδιο του για “προοδευτική κυβέρνηση” αν και δεν ανέφερε ονομαστικά τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά όλοι αυτό κατάλαβαν. 

Τοποθετήσεις στελεχών

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ως  θετικό στοιχείο ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες η οικονομική κρίση που ακολουθεί την πανδημία “λόγω της σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής Μπάιντεν”, φαίνεται να λαμβάνει μαθήματα από τα λάθη της προηγούμενης περιόδου.

 Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η πρωτιά στις εκλογές και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο Αντώνης Κοτσακάς μίλησε για την  ανάγκη διαμόρφωσης αντι-νεοφιλελεύθερου μετώπου και χαρακτήρισε ως έλλειμμα στον ΣΥΡΙΖΑ την περιορισμένη αναφορά στα εθνικά θέματα. «Η χώρα δεν είναι στο Βέλγιο, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας μην υποβαθμιστούν τα εθνικά θέματα” τους είπε. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο του συστήματος είναι να περιορίσει τις διαρροές για να μην ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό θα δημιουργήσουν δύο παράπλευρα σχήματα,ένα στον χώρο του πολιτικού κέντρου και ένα στην άκρα δεξιά. 

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ήταν από τους ελάχιστους που παραβίασε ελαφρώς τη γραμμή “δεν κάνουμε κριτική στο κόμμα και την ηγεσία”,  ζητώντας από τη νομενκλατούρα του ΣΥΡΙΖΑ  να απαλλαγεί από το σύνδρομο του εσωτερικού εχθρού. 

Ο Στέφανος Τζουμάκας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πολιτικό κόμμα σε κάθε τόπο ανά την Ελλάδα και όχι οργάνωση. 

tsakalotos stathakis Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε “ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κτήμα της κοινωνίας” και να σπάσουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο “το οποίο καλά κραττεί”.

Ο Θάνος Μωραΐτης  είπε ότι η προοδευτική διακυβέρνηση θα είναι το όχημα με πρωτοπόρο τον ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτική συμμαχία, για να “ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικό οπλοστάσιο θέσεων”.

Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να  απευθυνθούν και “σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους που εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη”. 

Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι καλύφθηκε πλήρως “από την τοποθέτηση του Αλέξη” που ήταν “σάλπισμα αντεπίθεσης που είχε ανάγκη ο λαός”.

Ο Νίκος Βούτσης τάχθηκε κατά των συμβιβασμών στην πολιτική για το σωφρονισμό, τα δικαιώματα των κρατουμένων, το μεταναστευτικό,το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας, τις έμφυλες ταυτότητες, την πατριαρχία, κ.τ.λ και υπέρ μιας “ενεργητικής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών” χαιρετίζοντας το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά. Οταν ωστόσο επιχείρησε να μιλήσει και για “αυτά που μας πληγώνουν” το προεδρείο του υπενθύμισε ότι πρέπει να κλείσει την παρέμβαση του, οπότε υποχρεώθηκε να τα αφήσει για “μια άλλη φορά”.

Ο Νίκος Μαδεμλής είπε ότι αν κυβερνήσει το κόμμα, θα αποκατασταθούν αδικίες στην εργασία, στην κοινωνική πολιτική, στο κράτος δικαίου στους θεσμούς και τη δημοκρατία. 

Ο Νίκος Μπίστης εξέφρασε με σιγουριά ότι η κάλπη της απλής αναλογικής θα βγάλει μια κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολιτικό επταήμερο / Ο ρόλος της Εκκλησίας και της αντιπολίτευσης και η επιρροή τους στους αντιεμβολιαστές.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών κατά του Covid-19 ως τώρα και γι’ αυτό έχει να κάνει πολύ και ανηφορικό δρόμο. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να πείσει κι άλλους φορείς να συμβάλουν, όπως η αντιπολίτευση και η Eκκλησία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Lgbtqi+ / Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Το πόρισμα της Επιτροπής για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό γάμο επαναφέρουν δυναμικά στην επικαιρότητα τη λοατκι+ δικαιωματική ατζέντα προωθώντας γενικότερα την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία, υπάρχουν εντούτοις διχογνωμίες και ενστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ