ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Οι απαισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα προκαλέσει ένα νέο κύμα τρομοκρατίας διεθνώς. Απεναντίας, οι αισιόδοξοι δεν βλέπουν αναζωπύρωσή της, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι η μόνη σκληρή κριτική κατά των Ταλιμπάν προήλθε από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό μετά τη μεγάλη του ήττα.
Σε μήνυμά του στην εβδομαδιαία εφημερίδα al-Naba, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του BBC Mina Al-Lami, το ΙΚ ισχυρίζεται ότι οι Ταλιμπάν δεν κέρδισαν το Αφγανιστάν με τζιχάντ, αλλά τους προσφέρθηκε στο πιάτο από τις ΗΠΑ.
Οι «νεο-Ταλιμπάν», υποστηρίζει, είναι ψεύτικη μουσουλμανική ομάδα οργανωμένη από τους Αμερικανούς προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους μουσουλμάνους, εκφράζει δε αμφιβολίες αν θα εφαρμόσουν την πραγματική σαρία στο Αφγανιστάν. Αυτή η κριτική συμπίπτει απολύτως με την πάγια θέση του ΙΚ ότι οι Ταλιμπάν είναι εθνικιστική και πολυθεϊστική ομάδα, θεολογικά προβληματική.
Το ΙΚ μάλιστα προσθέτει ότι προετοιμάζεται για νέα τζιχάντ, υπονοώντας πιθανόν και το Αφγανιστάν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την απειλή του ΙΚ στο Αφγανιστάν. Χθες, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN ότι η απειλή από το ΙΚ ήταν «πραγματική, οξεία, επίμονη και κάτι στο οποίο εστιάσαμε κάθε εργαλείο στο οπλοστάσιό μας».
Πηγή: The Guardian, Hoover Institution
• • •
ΕΚΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Για έκτη συνεχόμενη βδομάδα, Γάλλοι διαδήλωσαν κατά του υγειονομικού πάσου και του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Πραγματοποιήθηκαν 220 διαδηλώσεις που συγκέντρωσαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 175.503 άτομα ― αριθμός ελαφρά μικρότερος από εκείνον της προηγούμενης εβδομάδας με 214.845 διαδηλωτές. Φυσικά, οι αριθμοί που δίνουν οι διαδηλωτές είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop, το 34% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα κατά του υγειονομικού πάσου, ίδιο ποσοστό με εκείνο του Ιουλίου, ενώ το 50% είναι υπέρ.
Παρά ταύτα, η εμπιστοσύνη στον Εμ, Μακρόν αυξήθηκε κατά τρεις πόντους τον Αύγουστο ως προς τον Ιούλιο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τη Le Journal du Dimanche της 22ας Αυγούστου 2021, ο Γάλλος πρόεδρος έχει την εμπιστοσύνη του 41% των ερωτηθέντων ατόμων, ήτοι μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του Ολάντ (16%) και του Σαρκοζί (33%), στο ίδιο ακριβώς σημείο της θητείας τους.
Πηγή: Le Journal du Dimanche, Le Point
• • •
Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΥΡΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ
Η θρυλική καλλιτέχνης του μιούζικ χολ, Ζοζεφίν Μπέικερ (1906 – 1975), θα εισέλθει στο Πάνθεον με επίσημη τελετή στις 30 Νοεμβρίου.
Η γαλλική προεδρία αποδέχθηκε το αίτημα εισόδου της Μπέικερ στη λαϊκή νεκρόπολη του Παρισιού, το οποίο υποστηρίχθηκε από 39.000 υπογραφές.
Η Μπέικερ θα είναι η πρώτη μαύρη που το κενοτάφιό της θα βρίσκεται δίπλα στον Βολταίρο και τον Ρουσώ. Μόνον πέντε γυναίκες έχουν ταφεί στο Πάνθεον, ανάμεσά τους η Μαρί Κιουρί και τελευταία η Σιμόν Βέιλ το 2018.
Ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, σύμβολο των Τρελών χρόνων (Années folles)· πρώτη μαύρη γυναίκα που πρωταγωνίστησε σε κινηματογραφική ταινία (Σειρήνα των Τροπικών, 1927)· μια γυναίκα που «αγαπούσε τόσο την πατρίδα που την υιοθέτησε, ώστε διακινδύνευσε τη ζωή της μπαίνοντας στην αντίσταση» (Εμ. Μακρόν)· αντιρατσίστρια και ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ· αλτρουίστρια που υιοθέτησε 12 ορφανά παιδιά· η Μπέικερ υπήρξε συνεπής αγωνίστρια υπέρ της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων.
• • •
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
Το γραφείο του Στάλιν στην ντάτσα Κουντσέβσκαγια, την επονομαζόμενη «Κοντινή», όπου πέθανε, έκρυβε ενδιαφέροντα μυστικά. Μέσα σε ένα συρτάρι, κάτω από μια εφημερίδα, υπήρχαν τρία φύλλα χαρτιού. Το ένα ήταν το τελευταίο γραπτό που του απηύθυνε ο Μπουχάριν και το δεύτερο μια επιστολή του Λένιν που απαιτούσε να ζητήσει συγγνώμη από τη σύζυγό του, Ναντέζντα Κρούπσκαγια, επειδή την είχε προσβάλλει λεκτικά.
Το τρίτο ήταν ένα σημείωμα στο οποίο ο Γιόσιπ Τίτο τού διεμήνυσε τα εξής:
«Σταμάτησε να στέλνεις ανθρώπους να με δολοφονήσουν. Έχουμε ήδη συλλάβει πέντε από αυτούς, έναν με βόμβα και έναν άλλο με τουφέκι... Αν δεν σταματήσεις να στέλνεις δολοφόνους, θα στείλω έναν στη Μόσχα, και δεν θα χρειαστεί να στείλω δεύτερο.».
Το μήνυμα αναδίδει κάτι από Δον Κορλεόνε, αλλά σίγουρα αυτή ήταν η μόνη γλώσσα που καταλάβαινε ο Στάλιν.
Μόνον ένας πολύ καλός ψυχαναλυτής θα μπορούσε, επίσης, να μας εξηγήσει τι ήταν αυτό που έκανε τον Στάλιν να φυλάγει στο γραφείο του αυτά τα τρία φύλλα χαρτιού, και υποθέτω πότε-πότε να τα διαβάζει.
Πηγή: Robert Service, Stalin: A Biography, Harvard University Press, 2005, σελ. 592
• • •
ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
23 Αυγούστου 1939 ― Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης ή Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ.
23 Αυγούστου 1943 ― Τέλος της μάχης του Κουρσκ, της μεγαλύτερης αρματομαχίας της Ιστορίας, με μεγάλη νίκη των Σοβιετικών επί των Γερμανών.
Φυσικά, άνευ ιδιαίτερης σημασίας σύμπτωση. Η μάχη θα μπορούσε να είχε τελειώσει μια μέρα νωρίτερα ή αργότερα. Απλώς, μας θυμίζει ότι ορισμένα σύμφωνα μη επίθεσης αποτελούν την καλύτερη προετοιμασία για την επερχόμενη πολύ σύντομα αιματοχυσία.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Δεν υπάρχει γαλλική φυλή. Η Γαλλία είναι έθνος, δηλαδή ανθρώπινο έργο, ανθρώπινη δημιουργία· ο λαός μας συντίθεται από τόσο διαφορετικά στοιχεία όπως ένα ποίημα ή μια συμφωνία.
Georges Bernanos, Le chemin de la Croix-des-Âmes, Gallimard, 1948