Τα «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» δεν θέλουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ε, και;

Τα «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» δεν θέλουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ε, και; Facebook Twitter
0



ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ που θυμάμαι στη βιβλιοθήκη των γονιών μου ήταν ένα πράσινο δερματόδετο ογκώδες βιβλίο που απ’ έξω έγραφε η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Σεξ». Ποτέ κανείς από τους δυο ή από την υπόλοιπη οικογένεια δεν μου είπε να μην το ξεφυλλίσω. Κανείς δεν με μάλωσε ή δεν με απέτρεψε από το να κοιτάξω –και μια και δυο και τρεις φορές- τις απολύτως ιατρικά δοσμένες εικόνες της γυναικείας και της αντρικής ανατομίας εκείνου του βιβλίου. Υπήρχε πάντα εκεί, στα χαμηλότερα ράφια, προφανώς για να το φτάνω.

Και πάνε άπειρα χρόνια από τότε που και οι δυο μου γονείς –τόσο αθώα, αλλά απερίγραπτα συντονισμένα τώρα που το ξανασκέφτομαι- ξεκίνησαν να μου μιλάνε για το σώμα. Το δικό μου και των άλλων. Το δικό μου και των αγοριών. Της μαμάς και του μπαμπά.

Καμία σχέση με εκείνες τις αμήχανες κουβέντες που γίνονται άπαξ και μετά τρώγεσαι από ντροπή και απορίες. Όχι. Εδώ είχε ξεκινήσει ένα διπλοκέντημα που άρχιζε με τις βιολογικές διαφορές και κάθε λίγο επανερχόταν με μία απολύτως φυσιολογική κουβέντα για το τι πρέπει να κάνω αν κάποιος με ακουμπήσει χωρίς να το θέλω, αν κάπως νιώσω δυσάρεστα για οτιδήποτε. Παραδόξως, θυμάμαι να ρωτάω καθόλου εξτρίμ, καθόλου δύσκολα πράγματα, όπως «πού χωράει το μωρό στην κοιλιά» και γιατί οι γυναίκες στο σπίτι έχουν στήθος και εγώ όχι αφού ανήκουμε στο ίδιο φύλο.

«Γραφικότητες» θα πουν κάποιοι και θα θεωρήσουν το ζήτημα λήξαν. Κι όμως, αυτές οι «γραφικότητες» ήταν που εμπόδιζαν τους δασκάλους χρόνια τώρα να ανοίξουν το στόμα τους, όταν έπρεπε. Αυτές οι «γραφικότητες» και άλλες παθογένειες της αγίας ελληνικής οικογένειας ευθύνεται για το ρεσιτάλ άγνοιας και παραλογισμού που καθημερινά δίνεται σε σελίδες τύπου «Μανούλες του Facebook».

Σ’ αυτές τις «γραφικότητες» χρωστάμε το πηχτό σκοτάδι στο οποίο κολυμπάνε αγόρια και κορίτσια που πηγαίνουν άκλαφτα στα ρηχά.

Μέχρι να φτάσω στην Α’ Δημοτικού δεν υπήρχε κάτι «απαγορευμένο» που δεν γνώριζα, μέσες άκρες έστω. Πώς γίνονται τα παιδιά, γιατί η –νεότατη ακόμη τότε- γιαγιά μου και η μαμά πονούσαν κάθε μήνα και έμοιαζαν κάπως κουρασμένες, γιατί η κοιλιά της θείας μεγάλωνε με συνέπεια κάθε μέρα και στο σπίτι χαίρονταν για το μωρό που έρχεται, γιατί ο θείος κυνηγούσε τον ξάδερφο μου, γελώντας λίγο, από τουαλέτα σε τουαλέτα.

Επίσης, ποτέ δεν με απέκλεισαν από δύσκολες συζητήσεις. Όταν άλλος συγγενής ενημέρωσε τον πατέρα μου ότι ο εξάδελφος έλκεται από τα αγόρια, θυμάμαι κάποια μεγάλα τραπέζια με πολλή συζήτηση, αλλά ούτε δράματα ούτε στενοχώριες.

[Θυμάμαι ακόμα ότι κάποτε ο εκπαιδευτικός που μας έκανε Θρησκευτικά, με έκανε από μικροφώνου ρεζίλι, γιατί κόμπιασα στην προσευχή και μετά το «Βασιλεύ, ουράνιε παράκλητε το Πνεύμα της Αληθείας», δεν θυμόμουν λέξη! Είχε φροντίσει μάλιστα να καλέσει και τη μητέρα μου να την επιπλήξει που δεν με έστελναν κατηχητικό.  Άλλες προτεραιότητες...].

Μιλάμε για τη δεκαετία του ’80. Δυστυχώς, πολύ σύντομα ανακάλυψα ότι όλο αυτό αφορούσε μόνο το σπίτι μας. Στο σχολείο πολλά παιδιά ξεχώριζαν τα αγόρια από τα κορίτσια από το μήκος των μαλλιών (!). Επίσης, αν υπήρχε ενημέρωση από το σπίτι έφτανε μέχρι ενός σημείου. Μέλισσες και λουλουδάκια είχαν κάνει τη δύσκολη δουλειά για πολλές από τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές μου και στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου η ίδια δουλειά γινόταν από τα τσοντοπεριοδικά που «γύριζαν» το σχολικό συγκρότημα από χέρι σε χέρι. Λαμπρά.

Με μία και μοναδική εξαίρεση –καλή της ώρα, όπου κι αν είναι- μία καθηγήτρια στο Λύκειο, δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν εκπαιδευτικό να τόλμησε να ανοίξει θέμα μέσα στην τάξη για το σεξ. Για τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Για τη διαστροφή που έκτοτε τριγύριζε τα σχολεία. [Ας πούμε, δεν ξεχνάω ποτέ την τρεχάλα που ρίξαμε με άλλες δύο συμμαθήτριες, όταν καταλάβαμε ότι δύο τύποι μας ακολουθούσαν από την ώρα που βγήκαμε από το φροντιστήριο]. Εδώ κολλάει το «ποτέ κανείς» (και καμιά!).

Και τότε, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, γίνονταν αλλεπάλληλες (πολιτικές) συζητήσεις επί συζητήσεων για το αν χρειάζεται να μπει ως μάθημα η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Με το AIDS να καραδοκεί στη γωνία και μετά από κάτι τηλεοπτικούς μαραθώνιους, κάτι πήγε να αλλάξει, καθώς μέσω του μαθήματος της Βιολογίας έγινε μια απόπειρα, αλλά, επί της ουσίας «μηδέν».

Βοούσαν τότε οι αστικές γειτονιές για την κόρη του τάδε που έμεινε έγκυος στην πενταήμερη και παντρεύτηκε άρον – άρον, για τον γιο της διπλανής που από κάπου «τσίμπησε» ένα αφροδίσιο και τώρα τρέχει με φάρμακα και ιστορίες και γενικώς ο μήνας συνέχιζε να έχει «9» με ζωές ανθρώπων που (ψιλο)καταστρέφονταν από άγνοια και «φορετή» ντροπή.

Από τη μέρα που τέλειωσα το σχολείο κύλησαν σχεδόν 23 χρόνια. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι σε κάποια Μπανανία (μη γελάτε όλοι μαζί). Στις ειδήσεις, ανά λίγους μήνες, η επικαιρότητα μιλά για κάποια νεαρή γυναίκα που κάπου άφησε / πέταξε / σκότωσε το μωρό της από κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Για κάποιο παιδί που βιάστηκε / παρενοχλήθηκε από κάποιον συγγενή / φίλο / άγνωστο.

Τέλος πάντων, σ’ αυτή τη χώρα, που φέτος θα γίνει μία προσπάθεια να μπει από την κυρία είσοδο των σχολείων, έστω και ως νέα θεματική ενότητα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ένα κάποιο θεοφοβούμενο δίκτυο υπό την ονομασία «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» έχει πήξει το διαδίκτυο με την ανοησία του. Έχει διανείμει σχετικό υλικό που λέει ότι «Η Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Είναι Υπόθεση της Οικογένειας» και καλεί τους γονείς να μην αφήσουν να μολυνθούν ηθικά και πνευματικά τα παιδιά τους (sic).

Ποιοι είναι αυτοί; Καθώς παραμένω αμετανόητα προς επίπληξη γιατί δεν θυμάμαι προσευχές, τους αναζητώ στο διαδίκτυο, για να ανακαλύψω διάφορα δελτία Τύπου που καλούν σε ξεσηκωμό για τη Eurovision και το... σατανικό τραγούδι που εκπροσώπησε την Κύπρο φέτος, που εμετιούν με το ενδεχόμενο αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που σκούζουν για τις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των εμβρύων.

Τα... «Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών» δεν θέλουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Ναι, και; Facebook Twitter

Η «συσπείρωση» αυτή μαζί με το δίκτυο «Μαμά, μπαμπάς και παιδιά» (σ.σ.: δεν υπάρχει κανένα άλλο είδος οικογένειας εκτός από τη «μαμά», τον «μπαμπά» και τα παιδιά, εννοήσαμε) καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας την επόμενη Δευτέρα και προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το ειδικό μάθημα.

Στις ιστοσελίδες τους επίσης υπάρχει και σε εκτυπώσιμη μορφή και δήλωση απαλλαγής από το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, έτοιμη, γραμμένη, πρωτοκολλημένη για τους γονείς που θεωρούν ότι θίγονται οι προσωπικότητες των ιδίων και των παιδιών τους από την εισαγωγή του συγκεκριμένου μαθήματος...

«Γραφικότητες» θα πουν κάποιοι και θα θεωρήσουν το ζήτημα λήξαν. Κι όμως, αυτές οι «γραφικότητες» ήταν που εμπόδιζαν τους δασκάλους χρόνια τώρα να ανοίξουν το στόμα τους, όταν έπρεπε. Να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όταν η οικογένεια αδυνατούσε / δεν ήθελε / ντρεπόταν / είχε συμφέρον (ναι, συμφέρον!) να μη μιλήσει. Αυτές οι «γραφικότητες» και άλλες παθογένειες της αγίας ελληνικής οικογένειας ευθύνεται για το ρεσιτάλ άγνοιας και παραλογισμού που καθημερινά δίνεται σε σελίδες τύπου «Μανούλες του Facebook».

Σ’ αυτές τις «γραφικότητες» χρωστάμε το πηχτό σκοτάδι στο οποίο κολυμπάνε αγόρια και κορίτσια που πηγαίνουν άκλαφτα στα ρηχά.

Και φυσικά, όταν από τους συγκεκριμένους ιστότοπους καθίσταται σαφές ότι η «Υιοθεσία από Ομόφυλα Ζευγάρια είναι ένα Κοινωνιολογικό Έγκλημα» και ότι οι «θεραπείες της ομοφυλοφιλίας» καλώς υπάρχουν, ας μην είμαστε ήσυχοι αναφορικά με το «τι» θίγει τις προσωπικότητες «ποιών»...

Σε κάθε περίπτωση, το παρήγορο είναι ότι φαινομενικά η επίσημη Εκκλησία –αν και την επικαλούνται συχνά και οι δύο δικτυώσεις, διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι κανείς ιερωμένος δεν συμμετέχει στην αρθρογραφία τους- δεν εμφανίζεται πουθενά και δεν φαίνεται να ευλογεί όλη αυτή την προτροπή προς την άγνοια και τις εγκληματικές θεραπείες διόρθωσης σεξουαλικού προσανατολισμού.

Απομένει να φανεί, αν εν έτει 2021, η ειδική θεματική ενότητα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα αντέξει στα σχολεία και το αρμόδιο Υπουργείο θα εμμείνει στην απόφασή του για το πλέον αναγκαίο μάθημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omofylofilia.gr: Ένα εκκλησιαστικό site όπου ανώνυμοι παίρνουν συνέντευξη από ανύπαρκτους

Lgbtqi+ / Omofylofilia.gr: Ένα εκκλησιαστικό site όπου ανώνυμοι παίρνουν συνέντευξη από ανύπαρκτους

Το σάιτ της Εκκλησίας της Ελλάδος που βγήκε για να θεραπεύσει την ομοφυλοφιλία μέσω της αγιότητας είναι ο θρίαμβος του fake. Γράφεται σχεδόν όλο από έναν ανώνυμο, ο οποίος συχνά συνομιλεί με fake περσόνες.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Lgbtqi+ / Τα λοατκι+ δικαιώματα ξανά στο προσκήνιο

Το πόρισμα της Επιτροπής για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής και η πρόταση νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτικό γάμο επαναφέρουν δυναμικά στην επικαιρότητα τη λοατκι+ δικαιωματική ατζέντα προωθώντας γενικότερα την ισότητα, την ισονομία και την ισοπολιτεία, υπάρχουν εντούτοις διχογνωμίες και ενστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ταυτότητά σου δεν θέλει αλλαγή!» 

Lgbtqi+ / «Η ταυτότητά σου δεν θέλει αλλαγή!»

Με το σύνθημα αυτό το Orlando LGBT+ αξιώνει «στοπ τώρα» στις υποτιθέμενες θεραπείες μεταστροφής ή επανόρθωσης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η έναρξη της καμπάνιας ανακοινώθηκε στη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα της (συνεχιζόμενης) μεγάλης σχετικής έρευνας που διεξάγεται.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

Ελλάδα / Όχι άλλες «κραυγές στη σιωπή»: Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία την εποχή της καραντίνας

Μπορεί η καραντίνα να αποτρέπει την εξάπλωση μιας πανδημίας, ευνοεί όμως ακόμα και ακραία φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ενώ καθιστά τα υποψήφια θύματα πιο ευάλωτα. Τι κάνει η Πολιτεία; Τι ζητούν γυναικείες οργανώσεις και άλλες δικαιωματικές συλλογικότητες;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ