Όνομα: Rickrolling
Ηλικία: 14 χρονών.
Εμφάνιση: Μια μορφή διαδικτυακού τρολαρίσματος. Στην ουσία ένα λινκ που φαίνεται σχετικό με το θέμα μιας διαδικτυακής συζήτησης, όταν όμως πατήσεις, σε οδηγεί στο βιντεοκλίπ του «Never gonna give you up» από το 1987, του κομματιού που ερμήνευε ο Rick Astley. Δεν είναι τυχαίο που ξεκίνησε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο. Όταν τα θύματα του συγκεκριμένου meme κλικάρουν στο λινκ, λέγεται ότι έγιναν rickrolled.
Νόμιζα ότι γλιτώσαμε μια και καλή από τον Rick Astley τη δεκαετία του ’80. Όχι. Είδες πώς τα φέρνει η τύχη. H καριέρα του αναβίωσε μετά από 40 χρόνια και γνωρίζει τώρα, στα 55 του, μεγάλες δόξες ενώ τον παραδέχεται μέχρι και η νεότερη γενιά.
Τι εννοείς δηλαδή; Εννοώ ότι μετά από αυτή την ιστορία με το λεγόμενο Rickrolling, το βίντεο κλιπ του Never gonna give you up έκανε ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, 34 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Είναι το τέταρτο κομμάτι από τη δεκαετία του ’80 που πέτυχε κάτι τέτοιο.
Το μισούσα το συγκεκριμένο κομμάτι στο σχολείο. Εντάξει, ο περισσότερος κόσμος το μισούσε επειδή ήταν ποπ, αλλά παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χιτ εκείνης της εποχής. Ήταν το πρώτο single με την υπογραφή των Stock Aitken Waterman και κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου 1987 από το άλμπουμ με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του ο τραγουδιστής, το «Whenever You Need Somebody». Έγινε τεράστια επιτυχία, ήταν Νο1 στη Βρετανία για πέντε εβδομάδες και ανέβηκε στην κορυφή των τσαρτ σε 25 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά βραβεύθηκε ως το καλύτερο βρετανικό single στα Brit Awards.
Τέλος πάντων, δεν του κάθισε και άσχημα του Rick. Καθόλου! Τώρα ό,τι κάνει γίνεται viral, ακόμη κι όταν απλά βγάζει το παλτό του ή, όπως πρόσφατα, που αποφάσισε να κάνει μια σειρά από συναυλίες με διασκευές στα κομμάτια των Smiths. Έγινε πανζουρλισμός!
Τι; Smiths; Πώς; Ναι, αποφάσισε με τους Blossoms, ένα σχετικά καινούργιο indie ποπ σχήμα από το Μάντσεστερ (sic) να πει κομμάτια των Smiths. Ήδη έχουν ανέβει βίντεο στο YouTube που εμφανίζεται με κοκάλινα γυαλιά και ένα χαβανέζικο πουκάμισο να λέει το «This Charming Man». Και βασικά είναι αξιολάτρευτος!
Μα, καλά, τι σχέση έχει ο Rick Astley με τους Smiths; Καμία. Είναι όμως μεγάλος φαν. Το ίδιος και ο αδερφός του, που του έβαλε να ακούσει Smiths για πρώτη φορά. Μάλιστα, μια μέρα στο Μάντσεστερ, πέτυχαν στον δρόμο τον μπασίστα του γκρουπ Andy Rourke και τη φίλη του και τους πήραν από πίσω. Σήμερα ντρέπεται γι’ αυτό που έκαναν τότε, αλλά ένας θεός ξέρει τι θα έκανε αν έβλεπε τον Johnny Marr ή τον Morrissey. Πάντως, είχε γνωρίσει τον Morrissey το 1989 στο «Top of the Pops» και είχαν τραβήξει μια φωτογραφία μαζί. Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Moz χαμογελάει με κάποιον δίπλα του. Ήθελε να βγει με τον Bowie, αλλά ο Bowie δεν ήθελε, έτσι τη θέση του πήρε ο Rick. Ο Rick αγαπάει τόσο πολύ τα κομμάτια των Smiths που τα τραγουδάει στο ντους και ξέρει τα λόγια απ’ έξω. Σε όλα. Είχε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι κάποια στιγμή θα κάνει μια συναυλία όπου θα τραγουδάει μόνο Smiths. Μόνο θα τραγουδάει, όμως, χωρίς τις ρατσιστικές σαχλαμάρες που λέει συχνά ο Morrissey.
Α, τον καλούλη. Αλήθεια, οι Smiths τι λένε για όλα αυτά; Ο μόνος που έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής είναι ο Johnny Marr μετά από τον χαμό που έγινε με την είδηση στο Twitter: «Είναι αστείο και φρικτό ταυτόχρονα» τουίταρε ο 57χρονος κιθαρίστας.
Κακιασμένος. Σκύλιασε σίγουρα επειδή γράφουν κάτω από τα σχόλια στο ΥοuTube ότι η κιθάρα των Blossoms πλησιάζει το μεγαλείο του παιξίματός του. Τι σημασία έχει, ο κόσμος έχει εκστασιαστεί και γράφει διθυραμβικά σχόλια κάτω από τα βίντεο, από την πρώτη εμφάνιση τους, του στυλ «Ο Rick Astley μπορεί να τραγουδήσει το This Charming Man πολύ καλά, αλλά αμφιβάλλω αν μπορεί ο Morrissey να τραγουδήσει ή να χορέψει το Never gonna give you up το ίδιο καλά…».
Τι να πεις: Ζω για τη στιγμή που ο Morrissey θα διασκευάσει το Together Forever.
Τι να μην πεις: Morrissey; Ποιος;
Blossoms and Rick Astley • The Smiths - This Charming Man