Το νέο μικροσκοπικό Dope βγάζει τραπέζια στη Φωκίωνος Νέγρη

Dope Facebook Twitter
Το μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είναι πλέον επίσημο: η Αθήνα είναι εθισμένη στον καφέ, το επίπεδό του ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, δεν πρόκειται για ένα εφημερό trend αλλά για ένα κομμάτι της γεύσης –άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα– που ήρθε για να παραμείνει ποιοτικό. Δύσκολα υπάρχει επιστροφή από τα specialty χαρμάνια και τις μονοποικιλιακές σοδειές. 

Στο τρίτο κύμα του, μαζί με τα micro roasteries που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες, πιο μαζικής κατανάλωσης εταιρείες πρόσεξαν περισσότερο τον καφέ που προσφέρουν κι άρχισαν να επικοινωνούν την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε μια συνθήκη μέσα στην οποία οι baristi είχαν να δουλέψουν με ανώτερη κι εκλεκτή πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν για οξύτητες, ξεχωρίζουν το aeropress από το chemex και το V60. 

Το Dope ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Η πόλη λοιπόν ξέρει από καλό καφέ κι έχει καβαλήσει το τέταρτο κύμα του. Τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, ο Αντώνης Τζαρουγκιάν πιστεύει ότι σε αυτό το κύμα, κι έχοντας πλέον τη γνώση, οι δεξιοτέχνες του είδους θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα στις ανάγκες των repeaters τους, θα βελτιώσουν και θα προσφέρουν την εμπειρία του καφέ έχοντας ως γνώμονα τις προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή κι όχι ενός μυημένου, που και πάλι δύσκολα θα μείνει παραπονεμένος.

«Εδώ, ούτε απευθυνόμαστε μόνο σε κόσμο με εξεζητημένη παλέτα, ούτε θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καφέ που προτιμά η γειτονιά στην καλύτερη εκδοχή του». 

Dope Facebook Twitter
Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με το «εδώ» αναφέρεται στο μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το καφέ που πρωτογνωρίσαμε στον δρόμο των πομολάδικων, στην οδό Βύσσης του εμπορικού τριγώνου, μόλις δημιούργησε κι ένα δεύτερο σπίτι, που μπορεί να διαφέρει εξωτερικά από το πρώτο αλλά προσφέρει τις  γεύσεις και τα αρώματα που αγάπησε το κέντρο. 

Στα μόλις είκοσι τετραγωνικά του μέτρα, ένας ασοβάτιστος, γυμνός τοίχος και οι κρεμασμένοι ξένοι τίτλοι περιοδικών κλείνουν το μάτι, θυμίζοντας το πρώτο μαγαζί. Κατά τ' άλλα, το ξύλινο και κίτρινο Dope της Κυψέλης έχει το δικό του μοναδικό ύφος.

Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ενώ τα ψωμιά, οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος έρχονται καθημερινά από το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το πρώτο Dope. 

Dope Facebook Twitter
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Dope Facebook Twitter
Οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εξέλιξης και αναβάθμισης του καφέ, οι connoisseurs έκαναν γευσιγνωσίες, τον έκριναν και μιλούσαν γι’ αυτόν όπως κάνουν άλλοι για το κρασί. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, το Dope μπορεί να μην εξηγεί με περιπλοκότητα το βασικό του προϊόν, όμως ταιριάζει όσα ζυμώνει με αυτό, και ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Τα γλυκά του μπριός, τα κέικ του (δοκιμάστε αυτό με το φιστίκι), η babka του και το cinnamon roll προσφέρονται φρέσκα και πολύ νόστιμα. Στα ράφια του θα βρείτε και ψαγμένα ψωμιά: μπαγκέτα σε παραδοσιακή συνταγή -προζυμένια, μόνο με αλεύρι, χωρίς μαγιά-, μπαγκέτα πολύσπορη με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, προζυμένιο καρβέλι, ένα ψωμί με καρύδι και κράνμπερις. 

«Αν και δεν την έχω ζήσει, περνάω δύο φορές τη μέρα από την περιοχή εδώ και κάποια χρόνια. Κάθε φορά μου άφηνε μια θετική αύρα, μια έντονη ενέργεια που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Τώρα που γνωρίζουμε τον κόσμο της, βλέπω πως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά-πρότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Καθώς η γειτονιά είναι ζωντανή μέχρι αργά, το Dope θα έχει και τη βραδινή του πλευρά, με λίγα προσεγμένα cocktails και κάτι απλό για φαγητό. 

Dope Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.  




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT