Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Βabka σοκολάτας από το «Τρομερό Παιδί» . Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Micro-bakeries, μοντέρνα, μίνιμαλ αρτοποιεία, concept stores, haute pâtisserie: όποια κι αν είναι η ακριβής περιγραφή τους, τα νέα σημεία της πόλης που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τα θαύματα που μπορούν να προκύψουν από το ζυμάρι όλο και πληθαίνουν και μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις λιχουδιές που φουρνίζουν κάθε μέρα.

Από τα βουτυρένια kouign-amann και την περίτεχνα πλεγμένη babka μέχρι τα αφράτα ρολά κανέλας και τα μπριός που ψήνονται με τους πιο πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και λιώνουν στο στόμα, δεν είναι μόνο η ποικιλία που εντυπωσιάζει αλλά και η πολύ καλή ποιότητά τους. Οι νέοι bakers της Αθήνας πειραματίζονται με νέα και κλασικά, αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και αυτόματα τα πρωινά μας γίνονται λίγο καλύτερα.


Στο Bon Bon Fait Maison (Πετράκη 30, Σύνταγμα) του Κρίτωνα Πουλή, ζαχαροπλάστη με μακροχρόνια θητεία δίπλα στον διάσημο Pierre Hermé, εκτός απ' τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, θα βρεις κρουασάν, μάφιν με αλατισμένη καραμέλα, soft cookies κ.ά. Μέσα στη γυάλινη καμπάνα της βιτρίνας θα δεις και τα canelés, που παρασκευάζονται απλά, με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και βούτυρο, αλλά είναι από τα πιο ενδιαφέρονται γαλλικά γλυκά. Η καραμελωμένη κρούστα τους «σπάει» όταν τα δαγκώνεις, για να αποκαλύψει ένα μαλακό, σχεδόν κρεμώδες εσωτερικό.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Canelés από το Bon Bon Fait Maison. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα ψηλά cinnamon buns του Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι) είναι γνωστά και γίνονται ανάρπαστα με το που βγουν από τον φούρνο, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις όλες τις ζυμαρένιες δημιουργίες του, που διαφοροποιούνται κάθε μέρα, π.χ. τα rolls με μαρμελάδα ροδάκινο ή με αχλάδι και πιπεράτη γραβιέρα, τα μπέιγκελ που ψήνονται με τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα πρωτότυπα boxes που προτείνει τον τελευταίο καιρό το Morning Bar περιέχουν χειροποίητα αρτοσκευάσματα μαζί με ωραία συνοδευτικά (π.χ. pretzel buns με λίγο αρωματικό βούτυρο και μια πίκλα αγγουριού, scones με μαρμελάδα κ.ά.).

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Roll με μαρμελάδα ροδάκινο από το Morning Bar. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μόνο νωρίς το πρωί θα προλάβεις το double baked κρουασάν του Queen Bee (Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι). Το κρουασάν βουτύρου τους (σε επιμέλεια του φημισμένου αρτοποιού Kamel Saci) είναι ίσως το καλύτερο της Αθήνας, αλλά το double baked έχει φανατικούς υποστηρικτές. Πώς φτιάχνεται; Ένα κρουασάν βουτύρου κόβεται στα δύο και γεμίζεται με κρέμα αμυγδάλου και έπειτα ξαναψήνεται. Στο μπιστρό του Κολωνακίου με τον in house φούρνο προσφέρουν ακόμη κις, μπριός, μπαγκέτες, μπενιέ, ζαχαρόψωμα, cinnamon rolls – όλα καταπληκτικά.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Διπλοψημένο κρουασάν με κρέμα αμύγδαλο από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Cinammon roll από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το «Τρομερό Παιδί» (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια), εκτός από τρομερό ψωμί, φτιάχνει και kouign-amann, γνωστό και ως «το πιο βουτυράτο αρτοσκεύασμα της Ευρώπης», που έχει όψη καραμελωμένου κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, τάρτες, εκλέρ, ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπριός και –συνήθως στο τέλος της βδομάδας– babka σοκολάτας. Η babka (σημαίνει «γιαγιάκα») με τις πολλαπλές στρώσεις είναι ένα γλυκό με ρίζες στις εβραϊκές κοινότητες της Ανατολικής Ευρώπης και προέκυψε ως ένας τρόπος για να χρησιμοποιείται ό,τι ζυμάρι περίσσευε από τα παραδοσιακά τσουρέκια challah. Μια πλούσια ζύμη μπριός (με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα αντί για νερό) απλώνεται, αλείφεται με γέμιση κι αφού τυλιχτεί σε ρολό, πλέκεται όπως ένα τσουρέκι, πριν μπει στη φόρμα όπου θα ψηθεί. Στο Τρομερό Παιδί η ζύμη αργής ωρίμανσης γεμίζεται με γκανάς μπίτερ βελγικής σοκολάτας Callebaut, κομματάκια σοκολάτας που κρατάνε στο δόντι καθώς και αποξηραμένα κράνμπερις, που με την οξύτητά τους ισορροπούν τη γλύκα της σοκολάτας.


Αρτοποιείο και καφεκοπτείο μαζί στο βολικό περιτύλιγμα ενός φωτεινού και μοντέρνου καφέ, το Dope Roasting Co. (Βύσσης 25, Μοναστηράκι) φτιάχνει τα δικά του μπριός, που αυτή την εποχή γεμίζονται με φρέσκα φρούτα και κρέμα pâtisserie ή σοκολάτα και κρέμα φουντουκιού, babka με καβουρντισμένο κουκουνάρι, λεμόνι και σμέουρα, αλμυρά και γλυκά μπέιγκελ, κέικ και πολλά ακόμα νόστιμα παρασκευάσματα που βγαίνουν ζεστά κάθε πρωί από τον φούρνο.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Μπριός με κρέμα πατισερί και νεκταρίνι από το Dope Roasting Co. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ