Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Βabka σοκολάτας από το «Τρομερό Παιδί» . Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Micro-bakeries, μοντέρνα, μίνιμαλ αρτοποιεία, concept stores, haute pâtisserie: όποια κι αν είναι η ακριβής περιγραφή τους, τα νέα σημεία της πόλης που ασχολούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τα θαύματα που μπορούν να προκύψουν από το ζυμάρι όλο και πληθαίνουν και μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τις λιχουδιές που φουρνίζουν κάθε μέρα.

Από τα βουτυρένια kouign-amann και την περίτεχνα πλεγμένη babka μέχρι τα αφράτα ρολά κανέλας και τα μπριός που ψήνονται με τους πιο πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών και λιώνουν στο στόμα, δεν είναι μόνο η ποικιλία που εντυπωσιάζει αλλά και η πολύ καλή ποιότητά τους. Οι νέοι bakers της Αθήνας πειραματίζονται με νέα και κλασικά, αλμυρά και γλυκά αρτοσκευάσματα και αυτόματα τα πρωινά μας γίνονται λίγο καλύτερα.


Στο Bon Bon Fait Maison (Πετράκη 30, Σύνταγμα) του Κρίτωνα Πουλή, ζαχαροπλάστη με μακροχρόνια θητεία δίπλα στον διάσημο Pierre Hermé, εκτός απ' τα «αρχιτεκτονικά» γλυκά, θα βρεις κρουασάν, μάφιν με αλατισμένη καραμέλα, soft cookies κ.ά. Μέσα στη γυάλινη καμπάνα της βιτρίνας θα δεις και τα canelés, που παρασκευάζονται απλά, με ζάχαρη, ρούμι, βανίλια, αυγά, γάλα, αλεύρι και βούτυρο, αλλά είναι από τα πιο ενδιαφέρονται γαλλικά γλυκά. Η καραμελωμένη κρούστα τους «σπάει» όταν τα δαγκώνεις, για να αποκαλύψει ένα μαλακό, σχεδόν κρεμώδες εσωτερικό.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Canelés από το Bon Bon Fait Maison. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα ψηλά cinnamon buns του Morning Bar (Οδυσσέα Ανδρούτσου 36, Κουκάκι) είναι γνωστά και γίνονται ανάρπαστα με το που βγουν από τον φούρνο, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις όλες τις ζυμαρένιες δημιουργίες του, που διαφοροποιούνται κάθε μέρα, π.χ. τα rolls με μαρμελάδα ροδάκινο ή με αχλάδι και πιπεράτη γραβιέρα, τα μπέιγκελ που ψήνονται με τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα πρωτότυπα boxes που προτείνει τον τελευταίο καιρό το Morning Bar περιέχουν χειροποίητα αρτοσκευάσματα μαζί με ωραία συνοδευτικά (π.χ. pretzel buns με λίγο αρωματικό βούτυρο και μια πίκλα αγγουριού, scones με μαρμελάδα κ.ά.).

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Roll με μαρμελάδα ροδάκινο από το Morning Bar. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Μόνο νωρίς το πρωί θα προλάβεις το double baked κρουασάν του Queen Bee (Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι). Το κρουασάν βουτύρου τους (σε επιμέλεια του φημισμένου αρτοποιού Kamel Saci) είναι ίσως το καλύτερο της Αθήνας, αλλά το double baked έχει φανατικούς υποστηρικτές. Πώς φτιάχνεται; Ένα κρουασάν βουτύρου κόβεται στα δύο και γεμίζεται με κρέμα αμυγδάλου και έπειτα ξαναψήνεται. Στο μπιστρό του Κολωνακίου με τον in house φούρνο προσφέρουν ακόμη κις, μπριός, μπαγκέτες, μπενιέ, ζαχαρόψωμα, cinnamon rolls – όλα καταπληκτικά.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Διπλοψημένο κρουασάν με κρέμα αμύγδαλο από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Cinammon roll από το Queen Bee. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το «Τρομερό Παιδί» (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια), εκτός από τρομερό ψωμί, φτιάχνει και kouign-amann, γνωστό και ως «το πιο βουτυράτο αρτοσκεύασμα της Ευρώπης», που έχει όψη καραμελωμένου κρουασάν, τσουρέκια, κέικ, τάρτες, εκλέρ, ψωμί με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μπριός και –συνήθως στο τέλος της βδομάδας– babka σοκολάτας. Η babka (σημαίνει «γιαγιάκα») με τις πολλαπλές στρώσεις είναι ένα γλυκό με ρίζες στις εβραϊκές κοινότητες της Ανατολικής Ευρώπης και προέκυψε ως ένας τρόπος για να χρησιμοποιείται ό,τι ζυμάρι περίσσευε από τα παραδοσιακά τσουρέκια challah. Μια πλούσια ζύμη μπριός (με αυγά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα αντί για νερό) απλώνεται, αλείφεται με γέμιση κι αφού τυλιχτεί σε ρολό, πλέκεται όπως ένα τσουρέκι, πριν μπει στη φόρμα όπου θα ψηθεί. Στο Τρομερό Παιδί η ζύμη αργής ωρίμανσης γεμίζεται με γκανάς μπίτερ βελγικής σοκολάτας Callebaut, κομματάκια σοκολάτας που κρατάνε στο δόντι καθώς και αποξηραμένα κράνμπερις, που με την οξύτητά τους ισορροπούν τη γλύκα της σοκολάτας.


Αρτοποιείο και καφεκοπτείο μαζί στο βολικό περιτύλιγμα ενός φωτεινού και μοντέρνου καφέ, το Dope Roasting Co. (Βύσσης 25, Μοναστηράκι) φτιάχνει τα δικά του μπριός, που αυτή την εποχή γεμίζονται με φρέσκα φρούτα και κρέμα pâtisserie ή σοκολάτα και κρέμα φουντουκιού, babka με καβουρντισμένο κουκουνάρι, λεμόνι και σμέουρα, αλμυρά και γλυκά μπέιγκελ, κέικ και πολλά ακόμα νόστιμα παρασκευάσματα που βγαίνουν ζεστά κάθε πρωί από τον φούρνο.

Λιχουδιές από ζυμάρι στους μοντέρνους φούρνους της Αθήνας Facebook Twitter
Μπριός με κρέμα πατισερί και νεκταρίνι από το Dope Roasting Co. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ