«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
We Apologize. Φωτο: Matteo Natalucci
0

Η πλατεία Βικτωρίας έχει τη συνηθισμένη πρωινή κίνηση: λιγοστοί περαστικοί και πολλά κορναρίσματα από την Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η καθημερινότητα της πλατείας όταν δεν συμβαίνουν γεγονότα που παλιά συνδέονταν με οπαδούς των ποδοσφαιρικών ομάδων, που έπαιζαν ξύλο λίγο πριν και λίγο μετά τους αγώνες, και με το προσφυγικό που τη μετατρέπει σε έναν πελώριο άτυπο «ξενώνα», είναι σχεδόν πληκτική.

Οι εργάτες του δήμου φτιάχνουν το χειμωνιάτικο παρτέρι μπροστά στο άγαλμα του Θησέα και της Ιπποδάμειας και η δημογεροντία της περιοχής χαζεύει τη σκαλωσιά με τα νέον γράμματα και αναρωτιέται τι λένε. Η εγκατάσταση σαν φωτεινό σήμα το βράδυ, σαν προειδοποίηση δημόσιων έργων ή/και εκδηλώσεων που μπορεί να ενοχλήσουν τους περίοικους, μοιάζει χωνεμένη αρμονικά στην γκρίζα πραγματικότητα της πλατείας, μπροστά στην είσοδο του μετρό.

«Zητάμε συγγνώμη για τη δυσαρέσκεια και το άγχος που μπορεί να σας προκάλεσε αυτό» γράφει η επιγραφή αυτού του νέου νέον έργου.

«We Apologize» είναι ο τίτλος του έργου, μια συγγνώμη στους περίοικους, στους κατοίκους και τους περαστικούς, μια συγγνώμη προς τους θεατές του έργου μια πλατείας πολύχρωμης, πολυπολιτισμικής και υποβαθμισμένης σε διάφορες περιόδους της ιστορίας της, μιας πλατείας πρωταγωνίστριας σε ένα από τα αστικά κατοικημένα περιβάλλοντα που φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες, χωρίς επιστροφή.

Το έργο του Αντριάν Πάτσι είναι φτιαγμένα για να σε κάνουν να αναρωτηθείς, σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς και να πεις μια συγγνώμη, στον άλλο, στον ξένο, στον ίδιο σου τον εαυτό. Για να βρει ο καθένας το ρόλο του σε μια κοινωνία συμβιωτική και ειρηνική, για να μπορέσει να κοιτάξει τον εαυτό του και τον απέναντί του χωρίς καχυποψία.

Τα έργα του Αντριάν Πάτσι είναι φτιαγμένα για να σε κάνουν να αναρωτηθείς σε ποιον πρέπει να απευθυνθείς και να πεις μια συγγνώμη, στον άλλο, στον ξένο, στον ίδιο σου τον εαυτό. Για να βρει ο καθένας τον ρόλο του σε μια κοινωνία συμβιωτική και ειρηνική, για να μπορέσει να κοιτάξει τον εαυτό του και τον απέναντί του χωρίς καχυποψία.

Συμπεράσματα δεν θέλει να εξάγει ο Πάτσι, καθώς απευθύνεται σε όλους, ο ίδιος είναι από τη Σκόδρα της Αλβανίας και τα στενά γύρω από την πλατεία κατοικούνται από ομοεθνείς τους που έφτασαν σε αυτήν ακριβώς την περιοχή πριν από δεκαετίες, ζώντας μέσα στην προκατάληψη, έχοντας την πλατεία αυτή ως τόπο συνάντησης, των γιορτών και των μνημόσυνών τους, όταν δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού και κατέλαβαν ειρηνικά αυτό τον δημόσιο χώρο για να του δώσουν ζωή.

Αυτό θέλει ο Πάτσι, να ξανασκεφτούμε, να κοιταχτούμε και να βρούμε τους τρόπους να ζήσουμε μαζί, αυτό μελέτησε για μήνες στην περιοχή πριν στήσει το έργο του, μιλώντας με παλιούς και νέους κατοίκους, για τη γειτονιά, τις αλλαγές τη φθορά και την επανακατοίκησή της.

Ο Αντριάν Πάτσι έφτασε μετά από πρόσκληση των οργανισμών Counterpoints Arts και Victoria Square Project, με την επιμέλεια του Almir Koldzic, διευθυντή του Counterpoints Arts, και της Νιόβης Ζαραμπούκα-Χατζημάνου, διευθύντριας του Victoria Square Project, και μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2021 η πλατεία Βικτωρίας θα φιλοξενεί τη νέα in-situ εικαστική εγκατάσταση συμφιλίωσης και ανεκτικότητας.

Μπαίνοντας στο στενό πεζοδρομάκι της οδού Ελπίδος, ένας άντρας με τρία παιδιά, ένα σε κάθε χέρι και ένα στο καρότσι, κουβαλά στην πλάτη του τρία τυλιγμένα ρολά αφρολέξ στρώματα ύπνου. «Είμαστε όλοι Αθηναίοι και στην πόλη μας δεν χωράνε διακρίσεις» γράφει η ταμπέλα στην πόρτα του Victoria Square Project που κατάφερε να δώσει ζωή σε αυτό το μικρό στενό όπου μόνο οι ψαγμένοι θαμώνες της γωνιακής ταβέρνας έφταναν, καθώς σφύζει από παιδικές φωνές στα εργαστήριά του και από έναν κόσμο πολύχρωμο, όλων των φυλών, των φύλων και των ηλικιών, στις εκδηλώσεις του.

Η δράση του είναι πολυετής και όταν ξεκίνησε μέσα στην αντάρα της documenta 14, από τους Rick Lowe και Μαρία Παπαδημητρίου, λίγοι ήταν οι αισιόδοξοι για τη δραστηριότητα και την ενσωμάτωση αυτού του πρότζεκτ που αποκαλείται «εν εξελίξει κοινωνικό γλυπτό».

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Ο Αντριάν Πάτσι είναι ο δημιουργός του έργου «We Apologize». Φωτο: Νεφέλη Παπαϊωάννου

Όμως πίσω από το ίδιο το πρότζεκτ που είναι ένα σύγχρονο έργο κοινωνικής τέχνης και ταυτόχρονα χώρος αναφοράς για τη γειτονιά, μέσα στον χρόνο απέκτησε νόημα και σύνδεση με τη γειτονιά, την πολύπαθη 6η Δημοτική Κοινότητα Αθήνας. Είναι από αυτά τα έργα που επίμονα επεξεργάζονται έννοιες όπως αυτή του ανήκειν, της διαπολιτισμικότητας, της κρίσης, της έξαρσης νεοφασιστικών πρακτικών, μέσα από δραστηριότητες που είναι φιλικές, λιγότερο θεωρητικές, προσεγγίσιμες από ανθρώπους που δεν έχουν εξοικείωση με τη σύγχρονη σχέση και ίσως ούτε τους απασχολεί να έχουν.

Πίσω από το πρόγραμμα υπάρχει το επιμελητικό ερευνητικό ερώτημα «Ποιος είναι ο σύγχρονος Αθηναίος;» που έχει τεθεί στην καρδιά του, σε μια συνοικία που παλεύει να επιβιώσει με ίσους όρους, μεταχείριση και προσοχή στο αχανές λεκανοπέδιο.

Όσο για το Counterpoints Arts, που συνεργάζεται με το VSP, είναι ένας εθνικός οργανισμός της Αγγλίας με εξέχουσα δράση στον τομέα των τεχνών, της μετανάστευσης και της πολιτισμικής αλλαγής και στο επίκεντρο των δράσεών του υπάρχει η πεποίθηση ότι η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνική αλλαγή και να αυξήσει τη συμπερίληψη και την πολιτιστική ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων.

Αυτήν τη φορά η εικαστική εγκατάσταση του Πάτσι συνοδεύεται παράλληλα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, συζητήσεις πάνω στις θεματικές που θέτει το έργο, ξεναγήσεις και άλλες διαδραστικές δραστηριότητες. Το δημόσιο πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Η εικαστική εγκατάσταση του Πάτσι παράλληλα από εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, συζητήσεις πάνω στις θεματικές που θέτει το έργο, ξεναγήσεις και άλλες διαδραστικές δραστηριότητες. Φωτο: Νεφέλη Παπαϊωάννου

«Παρακαλούμε να δεχτείτε την ειλικρινή συγγνώμη μας για την όποια αναστάτωση ίσως να προκαλέσει η παρουσία του έργου στην Πλατεία Βικτωρίας. Κατανοούμε ότι η κάθε μικρή μετατόπιση από την καθημερινή μας διαδρομή και ρουτίνα είναι ενοχλητική και αναγνωρίζουμε τη δυσκολία να συνυπάρξουμε με το "νέο", το "άλλο", το "άγνωστο", που ίσως να ανατρέπουν τα όσα θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας» λέει ο καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο από το 1997 και κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει παρουσιάσει προσωπικές εκθέσεις σε πληθώρα πολιτιστικών χώρων».

Ας κάνουμε μια στάση εκεί, μπροστά σε μια συγγνώμη που οφείλουμε σε όσους δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ.

Όλες οι πληροφορίες για τις ξεναγήσεις και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν εδώ.

«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Το έργο μέσα στον χρόνο απέκτησε νόημα και σύνδεση με την γειτονιά. Φωτο: Νεφέλη Παπαϊωάννου
«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Η εγκατάσταση στο πρωινό φως. Φωτο: LiFO
«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Τα έργα στην πλατεία Βικτωρίας. Φωτο: LiFO
«Ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση» στην πλατεία Βικτωρίας Facebook Twitter
Ένας πατέρας με τα τρία παιδιά του περνάει από την οδό Ελπίδος. Φωτο: LiFO

Ταυτότητα του έργου

«We apologize», μία συνεργασία του Counterpoints Arts με το Victoria Square Project

Επιμέλεια: Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου & Almir Koldzic

Διοργάνωση: Victoria Square Project

Παραγωγή: Δωροθέα Κρητικού & Tom Green

Mediation: Μαρίνα Νάκη

Διαμεσολαβήτριες/τής: Ρηνιώ Μπάλκου-Παπαδοπούλου, Ευτυχία Ράμα, Σωτηρία Σταθάτου, Manon Ceyssel, Naomi Christophe, Murtaza H.

Ανάπτυξη κοινότητας & εκπαιδευτικά προγράμματα: Μαρίνα Νάκη

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Δάφνη Κρέμα

Διοικητική υποστήριξη: Ηρώ Ζιώζια

Έρευνα: Άγγελος Κωσταμπάρης

Επικοινωνία & ανάπτυξη: Ιωάννα Ντάλη

Βοηθός επικοινωνίας: Naomi Christophe

Γραφιστικός σχεδιασμός: Κώστας Αργυρίου

To «We Apologize» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Across Borders, με την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Μέγας Δωρητής του Victoria Square Project και του ερευνητικού επιμελητικού προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Το πρόγραμμα του VSP υλοποιείται σε συνεργασία με το Kulturstiftung Allianz.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ