ΣΩΣΤΗ ΜΕΝ, ΜΙΣΗ ΔΕ
Η δήλωση έκανε τον γύρο του κόσμου, μισή όμως.
Η πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης, Ανζελίκ Κέτζι, ανέφερε πως, βάσει των μέχρι τούδε στοιχείων, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτώματα.
Το απομονωμένο αυτό το απόσπασμα από τις δηλώσεις της δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
Η Κέτζι διευκρίνησε ότι όσα λέει βασίζονται σε μικρό δείγμα υγιών νεαρών ατόμων («δύο ντουζίνες»), οι μισοί εκ των οποίων ήταν ανεμβολίαστοι. Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία ότι η Όμικρον μπορεί να χτυπήσει πολύ πιο σκληρά ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Δεν ξέρω αν αυτή η περικοπή στις δηλώσεις προέρχεται αυθόρμητα από ευχολογική σκέψη (wishful thinking), δηλαδή την ανάγκη μας για «καλές», αισιόδοξες ειδήσεις· ή από τον φόβο ότι θα προκληθεί πανικός.
Το μόνο βέβαιο μέχρι τώρα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πρακτικά τίποτα για τη νέα παραλλαγή, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Συνεπώς, ούτε ανεδαφική αισιοδοξία χρειάζεται, ούτε καταστροφολογία, μόνον υπομονή λίγων ημερών — και φυσικά τήρηση των μέτρων (μάσκες, φυσική απόσταση) και εμβολιασμός. Αυτά θα είναι η συνεισφορά μας στους επιστήμονες που χρειάζονται λίγο χρόνο να μελετήσουν τη μεταδοτικότητα και τη σοβαρότητα της νόσησης (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν).
Πηγή: BNO Newsroom, The Telegraph
• • •
ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΓΙΑ ΓΕΝΝΑ
H Νεοζηλανδή βουλευτής των Πρασίνων, Julie Anne, καβάλησε το ποδήλατό της ξημερώματα Κυριακής και πήγε στο νοσοκομείο. Την είχαν πιάσει οι πόνοι, και γέννησε μία ώρα αργότερα.
Εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων σε θέματα Μεταφορών, η 41χρονη Genter είναι θερμή υποστηρίκτρια του ποδηλάτου.
Όπως αναμενόταν, τα σχόλια στα κοινωνικά ήταν διχασμένα. Οι μεν χειροκρότησαν την ενέργειά της, οι δε τη χαρακτήρισαν ανεύθυνη και κίνηση εντυπωσιασμού. Οι πρώτοι ήταν συντριπτικά περισσότεροι από τους δεύτερους, εντός και εκτός Νέας Ζηλανδίας. Μολονότι ουδείς μπορεί να γενικεύσει από αυτά, φαίνεται πως κάτι αλλάζει.
Πηγή: Reuters, nzherald
• • •
ΒΡΑΔΙΝΟ ΧΑΠΕΝΙΝΓΚ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΩΝ
Μεσαιωνική λιτανεία για τον εξορκισμό της πανούκλας; Όχι.
Λίγο περισσότερα από 200 άτομα σε σιωπηλή πορεία, στο Πω της Γαλλίας, «προς τιμή των θυμάτων του εμβολιασμού».
Αναμφισβήτητα, η παράνοια σε ορισμένα άτομα αυξάνεται εκθετικά συν τω χρόνω.
Πρόσθετο παράδειγμα ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής του Τέξας, Ronny Jackson, που υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί επινόησαν την παραλλαγή Όμικρον, επειδή «χρειάζονται έναν λόγο για να προωθήσουν την αυθαίρετη εθνική ταχυδρομική ψήφο».
Un peu plus de 200 personnes défilent solennellement, à Pau, « en hommage aux victimes des injections » pic.twitter.com/QYXA1TDkyc
— France Bleu Béarn Bigorre (@FB_BearnBigorre) November 26, 2021
• • •
ΕΝΑΣ ΝΤΥΡΕΡ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ
Το 2016 σε παζάρι κοντά στη Βοστόνη, κάποιος παρατηρητικός αγοραστής βρέθηκε μπροστά σε σχέδιο που έφερε το μονόγραμμα του Άλμπρεχτ Ντύρερ (1471 - 1528). Οι ιδιοκτήτες του, που το είχαν κληρονομήσει από προγόνους συλλέκτες, του το πούλησαν για 30 δολάρια, πιστεύοντας ότι είναι σύγχρονο αντίγραφο.
Το σχέδιο, που τιτλοφορείται πλέον «Η Παρθένος και το Θείο Βρέφος με λουλούδι σε χορταριασμένο παγκάκι (1503)», βρισκόταν έκτοτε στην οικία του αγοραστή, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ούτε αυτός το θεωρούσε αυθεντικό, αλλά μόνον ως «θαυμάσιο κομμάτι της παλιάς τέχνης».
Τρία χρόνια αργότερα, ο συνέταιρος της λονδρέζικης γκαλερί Agnews και συλλέκτης, Clifford Schorer, έμεινε άναυδος, όταν το είδε: «Ήταν απίστευτη στιγμή, όταν είδα τον Ντύρερ. Είτε επρόκειτο για την πιο φανταστική πλαστογραφία που είχα δει ποτέ, είτε για αριστούργημα».
Οι ειδικοί του Ντύρερ στους οποίους απευθύνθηκε αποφάνθηκαν ότι το χαρτί πάνω στο οποίο σχεδιάστηκε ήταν το ίδιο λινόχαρτο με 200 άλλα γνωστά φύλλα του ζωγράφου, καθώς και η μελάνη του σχεδίου και του μονογράμματος.
Τελικά, κατέληξαν ότι είναι αυθεντικό, χρονολογείται γύρω στο 1503, και πιθανόν χρησίμευσε ως μελέτη για την ακουαρέλα του 1506, «Η Παρθένος ανάμεσα σε πολλά ζώα».
Το σχέδιο εκτίθεται μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου στην Agnews Gallery. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η τιμή του, αλλά οι εκτιμήσεις την ανεβάζουν στα 50 εκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Art News, Barnebys.fr, Smithsonian Magazine
• • •
ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΕ
Στις 27 Νοεμβρίου 1967, ο Σαρλ ντε Γκολ απορρίπτει για δεύτερη φορά την είσοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην τότε Κοινή Αγορά (μετέπειτα Ευρωπαϊκή Ένωση).
Όλοι περιμένουν με αγωνία τα λόγια του: 1.100 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο, 200 διπλωμάτες, η κυβέρνηση σύσσωμη, και πολλοί προσκεκλημένοι.
Ο ντε Γκολ είναι σαφής: «Επιτρέποντας την είσοδο της Αγγλίας, θα ήταν για τους Έξι σαν να δίνουν εκ των προτέρων τη συγκατάθεσή τους σε όλα τα τεχνάσματα, αναβολές και προφάσεις, που θα τείνουν να καλύψουν την καταστροφή ενός οικοδομήματος το οποίο στήθηκε με τόσο κόπο και τόση ελπίδα».
Ύστερα από έξι χρόνια και την αποχώρηση του ντε Γκολ από την πολιτική, η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Μετά το Brexit, τα λόγια του ακούγονται προφητικά. Αν περιοριστεί κάποιος στους υποστηρικτές τού Brexit, σίγουρα δίκιο είχε.
• • •
ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Είναι όπως το λέει ο Τολστόι: Η ευτυχία είναι αλληγορία, η δυστυχία αφήγημα.
— Χαρούκι Μουρακάμι, Ο Κάφκα στην ακτή, 2002