Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Rumble in the Jungle: Έτσι βαφτίστηκε ο πιο ιστορικός αγώνας πυγμαχίας του περασμένου αιώνα, η αναμέτρηση του αήττητου –μέχρι εκείνη τη στιγμή– Τζορτζ Φόρμαν απέναντι στον Μοχάμεντ Άλι, που μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 1974 στο «Στάδιο της 20ής Μαΐου» στην Κινσάσα του Ζαΐρ ως αουτσάιντερ.

Αυτό είναι και το όνομα του νέου speakeasy μπαρ της Αθήνας που κρύβεται πίσω από μια λευκή πόρτα, σε έναν πεζόδρομο στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Μόλις την περάσετε θα συναντήσετε πράσινο neon φωτισμό και μια ακόμα πόρτα. Ανοίξτε τη για να οδηγηθείτε σε μια αστική ζούγκλα, σε έναν χώρο με λεοπαρδάλεις για στολισμό κι ένα κάδρο που απεικονίζει από ψηλά την αρένα του ομώνυμου αγώνα, με λίγα τραπέζια στο πίσω μέρος που μπορούν να απομονωθούν με το τράβηγμα μιας καταπράσινης κουρτίνας.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς. Έτσι το αλκοόλ θα είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και από τον παγό του, ένα έξυπνο τρικ για να μη νερώνει το ποτό μας.

Έπειτα έχουν δημιουργήσει μια cocktail list με δέκα signature συνταγές που βασίζονται σε τεχνικές, ζυμώσεις, επαναποστάξεις κι ανθρακώσεις που κάνουν στο εργαστήριο εκατό τετραγωνικών που έχουν δημιουργήσει στα δυτικά προάστια. Όσο για τα ονόματα των cocktails, τα περισσότερα βασίζονται σε όρους που από τα ρινγκ του μποξ πέρασαν στην καθομιλουμένη.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς.

Για παράδειγμα, το «Below the Belt» είναι απαγορευτική κίνηση στην πυγμαχία, όπως και στη ζωή, δεν είναι θεμιτή. Καθώς πρόκειται για δυνατό χτύπημα, αυτό τo cocktail είναι η παραλλαγή του γνωστού boulevardier με calvados, με premium γλυκό βερμούτ και campari. Τα παραπάνω μαγειρεύονται με νερό από μήλο κι αρωματίζονται με ζυμωμένο, umami μαύρο σκόρδο. 

«Walkout Bout» λέγεται ο λιγότερο σημαντικός αγώνας που πραγματοποιείται όταν οι πρωταθλητές του είδους έχουν ολοκληρώσει τον δικό τους νωρίτερα, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και το κοινό που έχει πληρώσει εισιτήριο για περισσότερη ώρα. Στη slang είναι κάτι που θα βρούμε να κάνουμε προκειμένου να σκοτώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στα ποτήρια του Rumble in the Jungle σημαίνει rye whiskey, amaro montenegro, σιρόπι falernum που κάνουν μόνοι τους, δικό τους τεπάτσε (παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό) που φτιάχνουν από τις φλούδες ανανά και μπανάνας, από φρούτα που έχουν χρησιμοποιήσει την καρδιά τους για άλλες συνταγές. 

Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά.

Αν έχετε βρεθεί στο Termini του Λονδίνου μπορεί να έχετε δοκιμάσει cocktails - ιδέες του σταρ bartender Τόνι Κονιλιάρο που αφήνουν την αίσθηση του χώματος ή του μολυβιού θέλοντας να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Στην ίδια λογική, το «Her Scent» έχει για βάση του μια βότκα αρωματισμένη από τους ίδιους με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί για να θυμίζει γυναικείο άρωμα. Και μπορεί να μην έχει σχέση με την πυγμαχία αλλά είναι ένα ποτό που παρότι έχει δουλειά από πίσω του, διαφορετικές αποστάξεις και ζυμώσεις, είναι easy-going και νόστιμο. Να το δοκιμάσετε.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το bar food αποτελείται από πίτσες με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη (Alio) ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με πιάτα ενός σημαντικού σεφ της πόλης. Από τα decks του ακούγονται funk και disco ήχοι, η διάθεση θα είναι πάντα χορευτική, πίσω από τις δύο κλειστές πόρτες θα στήνεται κάθε μέρα ένα μικρό πάρτι.

Όσο για τον εμβληματικό αγώνα των ‘70s, τον κέρδισε ο Μοχάμεντ Άλι ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με μια έξυπνη τεχνική που εφάρμοσε πρώτος και την ακολουθούν πολλοί αθλητές μέχρι σήμερα. «Rope a Dope» ονομάστηκε το αμυντικό κόλπο που έκανε ακουμπόντας στα σχοινιά του ρινγκ την ώρα που δεχόταν πολλά και συνεχόμενα χτυπήματα.

Κι όπως τα σχοινιά αυτά απορροφούσαν τη δύναμη της επίθεσης, έτσι και το ομότιτλο cocktail «απορροφά» όσα θα πετούσε ένα μπαρ σε άλλη περίπτωση. Φτιάχνεται με τα leftovers που μένουν στο group μιας καφετέριας από την οποία περνάει specialty καφές, με φλούδες από μανταρίνι και μπαχαρικά που γίνονται σιρόπι για μια παραλλαγή του Old Fashioned.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ