Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
0

Rumble in the Jungle: Έτσι βαφτίστηκε ο πιο ιστορικός αγώνας πυγμαχίας του περασμένου αιώνα, η αναμέτρηση του αήττητου –μέχρι εκείνη τη στιγμή– Τζορτζ Φόρμαν απέναντι στον Μοχάμεντ Άλι, που μπήκε στις 30 Οκτωβρίου 1974 στο «Στάδιο της 20ής Μαΐου» στην Κινσάσα του Ζαΐρ ως αουτσάιντερ.

Αυτό είναι και το όνομα του νέου speakeasy μπαρ της Αθήνας που κρύβεται πίσω από μια λευκή πόρτα, σε έναν πεζόδρομο στα πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Μόλις την περάσετε θα συναντήσετε πράσινο neon φωτισμό και μια ακόμα πόρτα. Ανοίξτε τη για να οδηγηθείτε σε μια αστική ζούγκλα, σε έναν χώρο με λεοπαρδάλεις για στολισμό κι ένα κάδρο που απεικονίζει από ψηλά την αρένα του ομώνυμου αγώνα, με λίγα τραπέζια στο πίσω μέρος που μπορούν να απομονωθούν με το τράβηγμα μιας καταπράσινης κουρτίνας.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς. Έτσι το αλκοόλ θα είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και από τον παγό του, ένα έξυπνο τρικ για να μη νερώνει το ποτό μας.

Έπειτα έχουν δημιουργήσει μια cocktail list με δέκα signature συνταγές που βασίζονται σε τεχνικές, ζυμώσεις, επαναποστάξεις κι ανθρακώσεις που κάνουν στο εργαστήριο εκατό τετραγωνικών που έχουν δημιουργήσει στα δυτικά προάστια. Όσο για τα ονόματα των cocktails, τα περισσότερα βασίζονται σε όρους που από τα ρινγκ του μποξ πέρασαν στην καθομιλουμένη.

Οι bartenders Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, μαζί με τον Συμεών Παπανικολάου εξόπλισαν την εντυπωσιακή τους μπάρα με δυνατές καταψύξεις. Αυτό το έκαναν γιατί σκέφτηκαν να μας συστήσουν κάτι που δεν συνηθίζεται εδώ, να μας προσφέρουν λευκά spirits, κάποια κλασικά cocktails και highballs βγάζοντάς τα από τους μείον είκοσι βαθμούς.

Για παράδειγμα, το «Below the Belt» είναι απαγορευτική κίνηση στην πυγμαχία, όπως και στη ζωή, δεν είναι θεμιτή. Καθώς πρόκειται για δυνατό χτύπημα, αυτό τo cocktail είναι η παραλλαγή του γνωστού boulevardier με calvados, με premium γλυκό βερμούτ και campari. Τα παραπάνω μαγειρεύονται με νερό από μήλο κι αρωματίζονται με ζυμωμένο, umami μαύρο σκόρδο. 

«Walkout Bout» λέγεται ο λιγότερο σημαντικός αγώνας που πραγματοποιείται όταν οι πρωταθλητές του είδους έχουν ολοκληρώσει τον δικό τους νωρίτερα, αλλά κάπως πρέπει να ικανοποιηθεί και το κοινό που έχει πληρώσει εισιτήριο για περισσότερη ώρα. Στη slang είναι κάτι που θα βρούμε να κάνουμε προκειμένου να σκοτώσουμε λίγο ελεύθερο χρόνο. Στα ποτήρια του Rumble in the Jungle σημαίνει rye whiskey, amaro montenegro, σιρόπι falernum που κάνουν μόνοι τους, δικό τους τεπάτσε (παραδοσιακό μεξικάνικο ποτό) που φτιάχνουν από τις φλούδες ανανά και μπανάνας, από φρούτα που έχουν χρησιμοποιήσει την καρδιά τους για άλλες συνταγές. 

Αυτό το καινούργιο μπαρ της Αθήνας αναδεικνύει τη zero waste φιλοσοφία σε όλα του τα ποτά, αξιοποιώντας υλικά που συνήθως αποτελούν φύρα για τα μαγαζιά.

Αν έχετε βρεθεί στο Termini του Λονδίνου μπορεί να έχετε δοκιμάσει cocktails - ιδέες του σταρ bartender Τόνι Κονιλιάρο που αφήνουν την αίσθηση του χώματος ή του μολυβιού θέλοντας να ξυπνήσουν αναμνήσεις.

Στην ίδια λογική, το «Her Scent» έχει για βάση του μια βότκα αρωματισμένη από τους ίδιους με τριαντάφυλλο, περγαμόντο και γιασεμί για να θυμίζει γυναικείο άρωμα. Και μπορεί να μην έχει σχέση με την πυγμαχία αλλά είναι ένα ποτό που παρότι έχει δουλειά από πίσω του, διαφορετικές αποστάξεις και ζυμώσεις, είναι easy-going και νόστιμο. Να το δοκιμάσετε.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Το bar food αποτελείται από πίτσες με την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη (Alio) ενώ σύντομα θα εμπλουτιστεί με πιάτα ενός σημαντικού σεφ της πόλης. Από τα decks του ακούγονται funk και disco ήχοι, η διάθεση θα είναι πάντα χορευτική, πίσω από τις δύο κλειστές πόρτες θα στήνεται κάθε μέρα ένα μικρό πάρτι.

Όσο για τον εμβληματικό αγώνα των ‘70s, τον κέρδισε ο Μοχάμεντ Άλι ρίχνοντας στο καναβάτσο έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο με μια έξυπνη τεχνική που εφάρμοσε πρώτος και την ακολουθούν πολλοί αθλητές μέχρι σήμερα. «Rope a Dope» ονομάστηκε το αμυντικό κόλπο που έκανε ακουμπόντας στα σχοινιά του ρινγκ την ώρα που δεχόταν πολλά και συνεχόμενα χτυπήματα.

Κι όπως τα σχοινιά αυτά απορροφούσαν τη δύναμη της επίθεσης, έτσι και το ομότιτλο cocktail «απορροφά» όσα θα πετούσε ένα μπαρ σε άλλη περίπτωση. Φτιάχνεται με τα leftovers που μένουν στο group μιας καφετέριας από την οποία περνάει specialty καφές, με φλούδες από μανταρίνι και μπαχαρικά που γίνονται σιρόπι για μια παραλλαγή του Old Fashioned.

Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO
Το νέο speakeasy μπαρ της Αθήνας λειτουργεί πίσω από ένα άλλο μπαρ Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LifO

Πετράκη 1, Σύνταγμα, 6980635896

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Γεύση / Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Με ασιατικά spirits και κοκτέιλ που αναβιώνουν κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές, με τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality, αυτό το μπαρ φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει. Μόλις πιείτε το baijiu σας μην ξεχάσετε να δείξετε στο τραπέζι τον πάτο τους ποτηριού σας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
50 χρόνια η Αθήνα πίνει στο Galaxy

Γεύση / 50 χρόνια η Αθήνα τα πίνει στο Galaxy

Στο στρόβιλο των αλλαγών, το μικρό, κλασικό μπαρ της Σταδίου παραμένει απαράλλακτο σαν εκκλησία. Σίγουρο. Κοσμοπολίτικο. Υποβλητικό. Κομψότατο. Φέτος κλείνει μισό αιώνα που προσφέρει αλκοολική θαλπωρή στη hip ιντελιγκέντσια της πόλης. Να τα κατοστίσει!
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ