Uncle Tan’s: Στο ιδιόρρυθμο μπαρ όπου συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Στη Σιγκαπούρη, το 1953, τη χρονιά του φιδιού γεννιέται ο κύριος Tan. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, η οποία εργαζόταν σε ένα hawker centre, o ίδιος κατάφερε να σπουδάσει Βιολογία.

Μεγαλώνοντας του χτύπησε την πόρτα ένας τύπος, ήταν ο Πειραιώτης Γιάννης, ο άγνωστος μέχρι τότε αδελφός του. Τότε ο Tan έμαθε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει για λίγο το λιμάνι όπου μεγάλωσε και να επισκεφτεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι ανιψιές του τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, έτσι που το 2021 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σε μια νυχτερινή πιάτσα του Πειραιά προς τιμήν του Σιγκαπουριανού θείου τους.

Γέμισαν το μαγαζί με memorabilia του, με το καλάμι και το φαναράκι που χρησιμοποιούσε στο ψάρεμα, με βιβλία μαγειρικής γεμάτα παραδοσιακές συνταγές της χώρας του ‒ αγαπημένο φαγητό του θείου Tan είναι η πικάντικη noodle σούπα laksa. Φιλοξενούν τον παπαγάλο του, μοιράζονται τον αριθμό του τηλεφώνου του σε περίπτωση που θέλει κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Έφτιαξαν και δύο θεματικά δωμάτια, ένα γεμάτο με ενυδρεία για το καλό φενγκ-σούι και ένα με μηχάνημα με δαγκάνες και κουκλάκια ‒ ανάμεσά τους θα αναγνωρίσετε τον Πίκατσου και τη Hello Kitty.

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη.

Αυτή είναι η τρελή ιστορία που έστησαν με τη βοήθεια και τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality οι Γιάννης Σεμιτέκολος (του Alati Divine Greek Cuisine στη Σιγκαπούρη, των πειραιώτικων Rockfellas και του Nazaré Surf Bar), Θάνος Σεμιτέκολος (επίσης του Rockfellas και του Nazaré Surf Bar) και Γιάννης Μάλλιος (του Alati Divine Greek Cuisine).

Με αυτό το τελευταίο τους εγχείρημα στο πάνω διάζωμα της μαρίνας Ζέας (αριστερά από την κεντρική είσοδο), που έχει κάτι από νησί, έχουν δημιουργήσει πλέον τη δική τους μικρή και θεματική μπαρ πιάτσα. Το ιδιόρρυθμο Uncle Tan’s φαίνεται πως ήρθε για να την απογειώσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη. Μαζί με sake και umeshu προσφέρουν και baijiu, ένα καθαρό spirit συνυφασμένο με την κινεζική κουλτούρα.

Ας πούμε, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία ενός σημαντικού meeting τσουγκρίζουν και πίνουν αυτό το ποτό, που γευστικά είναι κάτι ανάμεσα σε ρούμι και στο δικό μας τσίπουρο. Μόλις το τελειώσετε, δείξτε τον πάτο το ποτηριού σας στην ομήγυρη, για να βεβαιωθούν όλοι ότι το ήπιατε, έτσι κάνουν στην Κίνα.

Στα κοκτέιλ, ο Πέτρος Μυτιληναίος, ο Μάριος Φιλιππίδης και ο Θωμάς Δημούτσικος έχουν να παρουσιάσουν μια σύντομη λίστα που χρησιμοποιεί ασιατικά συστατικά και αναβιώνει διάφορες κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές. Σερβίρουν Grasshopper (το βάφτισαν Batta) με λικέρ πεπονιού από την Ιαπωνία, Gin Fizz (το λένε Kill Bill) με δικό τους σπιτικό λικέρ κόκκινων μούρων, ένα μοχίτο με βάση το sake (το So Kiasu!), το δικό τους διαφορετικό Bloody Mary και ένα δυνατό Zombie. Σύνθημά τους το «let’s make Singapore Sling great again», θα το απολαύσετε σε μια πολύ ωραία και ισορροπημένη εκδοχή του.

Ζεσταίνουν instant noodles σε διαφορετικές γεύσεις και σας τα φέρνουν με το κυπελλάκι τους, σκέφτονται να κάνουν σύντομα μια συνεργασία για το bar food τους, σε ασιατικό πνεύμα πάντα. Από τα ηχεία τους ακούγεται old school hip-hop, soul, funk, μπορεί να πετύχετε και κάποια πιο ηλεκτρονική νύχτα. Το Uncle Tan’s ήρθε για να ξεχωρίσει.

Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Singapore Sling. Φωτο: Νεφέλη Καραφυλλάκη
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Στο ιδιόρρυθμο μπαρ του Uncle Tan’s συναντιέται ο Πειραιάς με τη Σιγκαπούρη Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4510011

 

 

 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά, το πιο σημαντικό συστατικό στο ποτό μας είναι ο πάγος

Γεύση / Τι είναι ο «αόρατος πάγος» και γιατί θεωρείται ιδανικός για το ποτό σου;

Τρεις bartenders, η Λορέτα Τόσκα, ο Αλέξης Σιμωνίδης και ο Αντώνης Μαντζαρίδης, έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα εταιρεία, αφιερωμένη στον «αόρατο πάγο», που είναι ό,τι ποιοτικότερο μπορούμε να βάλουμε στο τζιν τόνικ μας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 μετατράπηκε στο νέο ολοήμερο στέκι του Νέου Κόσμου

Γεύση / Τέρας: Μια διώροφη μονοκατοικία του ‘30 έγινε ολοήμερο στέκι στον Νέο Κόσμο

Συνδυάζοντας το design, τις τέχνες, τα ισορροπημένα cocktails και το προσεγμένο bar food, η φρέσκια άφιξη της περιοχής θέλει να είναι ένα σπίτι που θα μας κάνει να νιώθουμε άνετα και θα μας κρατά σε εγρήγορση παρουσιάζοντας κάτι διαφορετικό όλη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ