Στη Σιγκαπούρη, το 1953, τη χρονιά του φιδιού γεννιέται ο κύριος Tan. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, η οποία εργαζόταν σε ένα hawker centre, o ίδιος κατάφερε να σπουδάσει Βιολογία.
Μεγαλώνοντας του χτύπησε την πόρτα ένας τύπος, ήταν ο Πειραιώτης Γιάννης, ο άγνωστος μέχρι τότε αδελφός του. Τότε ο Tan έμαθε για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, γι’ αυτό αποφάσισε να αφήσει για λίγο το λιμάνι όπου μεγάλωσε και να επισκεφτεί ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι ανιψιές του τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, έτσι που το 2021 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μπαρ σε μια νυχτερινή πιάτσα του Πειραιά προς τιμήν του Σιγκαπουριανού θείου τους.
Γέμισαν το μαγαζί με memorabilia του, με το καλάμι και το φαναράκι που χρησιμοποιούσε στο ψάρεμα, με βιβλία μαγειρικής γεμάτα παραδοσιακές συνταγές της χώρας του ‒ αγαπημένο φαγητό του θείου Tan είναι η πικάντικη noodle σούπα laksa. Φιλοξενούν τον παπαγάλο του, μοιράζονται τον αριθμό του τηλεφώνου του σε περίπτωση που θέλει κανείς να επικοινωνήσει μαζί του. Έφτιαξαν και δύο θεματικά δωμάτια, ένα γεμάτο με ενυδρεία για το καλό φενγκ-σούι και ένα με μηχάνημα με δαγκάνες και κουκλάκια ‒ ανάμεσά τους θα αναγνωρίσετε τον Πίκατσου και τη Hello Kitty.
Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη.
Αυτή είναι η τρελή ιστορία που έστησαν με τη βοήθεια και τη χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή του Studiomateriality οι Γιάννης Σεμιτέκολος (του Alati Divine Greek Cuisine στη Σιγκαπούρη, των πειραιώτικων Rockfellas και του Nazaré Surf Bar), Θάνος Σεμιτέκολος (επίσης του Rockfellas και του Nazaré Surf Bar) και Γιάννης Μάλλιος (του Alati Divine Greek Cuisine).
Με αυτό το τελευταίο τους εγχείρημα στο πάνω διάζωμα της μαρίνας Ζέας (αριστερά από την κεντρική είσοδο), που έχει κάτι από νησί, έχουν δημιουργήσει πλέον τη δική τους μικρή και θεματική μπαρ πιάτσα. Το ιδιόρρυθμο Uncle Tan’s φαίνεται πως ήρθε για να την απογειώσει.
Στην μπάρα τους θα βρείτε γνώριμες ετικέτες, αλλά, θέλοντας να βγάλουν από το μυαλό μας ότι ασιατικό ποτό σημαίνει μόνο ιαπωνικά ουίσκι, άντε και κάποια τζιν που ήρθαν πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, έχουν να προτείνουν και ετικέτες τζιν, βότκα, ρούμι και ουίσκι από την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες και μπίρες από την Ταϊλάνδη. Μαζί με sake και umeshu προσφέρουν και baijiu, ένα καθαρό spirit συνυφασμένο με την κινεζική κουλτούρα.
Ας πούμε, για να επισφραγίσουν τη συμφωνία ενός σημαντικού meeting τσουγκρίζουν και πίνουν αυτό το ποτό, που γευστικά είναι κάτι ανάμεσα σε ρούμι και στο δικό μας τσίπουρο. Μόλις το τελειώσετε, δείξτε τον πάτο το ποτηριού σας στην ομήγυρη, για να βεβαιωθούν όλοι ότι το ήπιατε, έτσι κάνουν στην Κίνα.
Στα κοκτέιλ, ο Πέτρος Μυτιληναίος, ο Μάριος Φιλιππίδης και ο Θωμάς Δημούτσικος έχουν να παρουσιάσουν μια σύντομη λίστα που χρησιμοποιεί ασιατικά συστατικά και αναβιώνει διάφορες κλασικές, αλλά ξεχασμένες συνταγές. Σερβίρουν Grasshopper (το βάφτισαν Batta) με λικέρ πεπονιού από την Ιαπωνία, Gin Fizz (το λένε Kill Bill) με δικό τους σπιτικό λικέρ κόκκινων μούρων, ένα μοχίτο με βάση το sake (το So Kiasu!), το δικό τους διαφορετικό Bloody Mary και ένα δυνατό Zombie. Σύνθημά τους το «let’s make Singapore Sling great again», θα το απολαύσετε σε μια πολύ ωραία και ισορροπημένη εκδοχή του.
Ζεσταίνουν instant noodles σε διαφορετικές γεύσεις και σας τα φέρνουν με το κυπελλάκι τους, σκέφτονται να κάνουν σύντομα μια συνεργασία για το bar food τους, σε ασιατικό πνεύμα πάντα. Από τα ηχεία τους ακούγεται old school hip-hop, soul, funk, μπορεί να πετύχετε και κάποια πιο ηλεκτρονική νύχτα. Το Uncle Tan’s ήρθε για να ξεχωρίσει.
Uncle Tan’s Drinking House, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4510011