Ένα νέο μπαρ σερβίρει μπροστά από ένα άλλο μπαρ στην Πετράκη

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
0

«Your ex was here yesterday», «future is unforgettable», «everything you’ve been told is a lie, including this», «people like you should drink with people like us», «we serve humans too»: Αυτά είναι τα μηνύματα που περνάνε στις led πινακίδες ενός νέου μπαρ που άνοιξε στον πεζόδρομο της Πετράκη, αλλά δεν στοχεύει να μείνει για πάντα εκεί.

Το Βar in front of the bar είναι αυτό που λέει το όνομά του, διαφέρει απ’ όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι ένα μαγαζί περίπτωση «something to talk to your therapist about», όπως μας προειδοποιεί στην πρόσοψή του. 

Έχοντας βρεθεί πίσω από διαφόρων ειδών μπάρες, από αυτές πεντάστερων ξενοδοχείων μέχρι πιο χαλαρές, δύο bartenders, οι Αλέξανδρος Τσελεπής και Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος, και ο Συμεών Παπανικολάου, όταν αποφάσισαν να κάνουν το πρώτο δικό τους μαγαζί σκέφτηκαν πως θέλουν να είναι κάθε μέρα κάποιοι άλλοι μέσα σε αυτό.

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Δεν γνωρίζουν άλλο μπαρ (στην Ευρώπη τουλάχιστον) που να σκέφτεται, να φτιάχνει και να σερβίρει καθημερινά διαφορετικά signature cocktails, αυτό κάνουν λοιπόν οι ίδιοι. Δεν αγοράζουν τίποτα, ούτε ένα σιρόπι, ούτε τους πουρέδες και τα bitters τους, ό,τι βάζουν στα ποτήρια μας φτιάχνεται από το μηδέν. Αρωματίζουν το τζιν μόνοι τους, όπως εκείνοι θέλουν για να το ταιριάξουν με ένα premium τόνικ.

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Ουσιαστικά λειτουργούν όπως κάποια νέα εστιατόρια που αλλάζουν καθημερινά την κάρτα τους: χρησιμοποιούν μόνο φρέσκα υλικά και τα επεξεργάζονται με διάφορους τρόπους χωρίς να τους επικοινωνούν. Δεν θέλουν να σας κουράζουν με όσα κάνουν στο εργαστήριό τους, εκτός κι αν δείξετε ενδιαφέρον από μόνοι σας. Έχοντας zero waste φιλοσοφία αξιοποιούν όλα όσα αγοράζουν προσπαθώντας να μην πετάνε τίποτα. 

Στον κατάλογό τους θα βρείτε πάντα δύο κλασικά cocktails κι ένα ακόμα που μπορεί κάποτε να ήταν δημοφιλές αλλά με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε. «Ένα πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει στα cocktail bars είναι πως όσο και να αρέσουν στους bartenders τα κλασικά ποτά, μπορεί το service να μην τα γνωρίζει όλα, να μην ξέρει την ιστορία και τα συστατικά τους. Γράφοντας λοιπόν κάθε μέρα δύο από αυτά στο μενού και βάζοντας όλους να το δοκιμάσουν, εκπαιδευόμαστε και εμείς και το προσωπικό αλλά και το κοινό που μπορεί να ανακαλύψει μια νέα και παράλληλα διαχρονική γεύση» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού. Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Έπειτα πατάνε πάνω σε γνωστές συνταγές και τις προσφέρουν με τις δικές τους πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές και παραλλαγές. Για παράδειγμα, στο δικό τους Αmericano αξιοποιούν τον καφέ που συνήθως πετιέται από τις επαγγελματικές εσπρεσομηχανές, ενώ το Negroni που δοκιμάσαμε τη μέρα που τους επισκεφθήκαμε είχε μεσκάλ, τεκίλα, campari, φρέσκια ρίγανη και λιαστή ντομάτα.

Το Dry martini τους είχε τζιν, τσίπουρο, τυρφώδες ουίσκι και κρίταμο, ενώ σε ένα διαφορετικό French 75 ανέδειξαν το ραβέντι, μαζί με βότκα και ιταλικό προσέκο. Τι προάλλες σέρβιραν το Suzie Q, ήξεραν ότι θα τους επισκεφθούν κάποιοι φίλοι τους που προτιμούν ποτά με υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, οπότε δημιούργησαν για εκείνους ένα cocktail βασισμένο στην πρώτη αυθεντική συνταγή του Zombie και τ’ ονόμασαν έτσι από τη χαρακτηριστική γροθιά του Ρόκι Μαρτσιάνο που έστελνε τους αντιπάλους του στο καναβάτσο.  

Ο καφές τους από την Αιθιοπία, τα (πολύ ωραία) κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, που προσφέρουν σε ποτήρι, οι μπίρες τους καθώς και οι δύο επιλογές σε γλυκά που φτιάχνονται από τον Μπάμπη Ζιντίλη του Σουit στο Παλαιό Φάληρο θα αλλάζουν συνέχεια, όπως συμβαίνει και με το προϊόν-ναυρχίδα τους.

Όσο για τη μουσική τους, συνήθως προτιμούν να κινούνται σε old school hip-hop ρυθμούς αλλά όπως δεν επιλέγουν ένα συγκεκριμένο στυλ ποτών, έτσι δεν είναι απόλυτοι και σε αυτή. 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Πίσω από το Bar in front of the bar, το οποίο σχεδίασαν μαζί με τα γραφεία Saint of Athens και Dive Architects, στήνεται ένα άλλο μπαρ που θα έχει εντελώς διαφορετικό ύφος από αυτό που θα συναντήσετε τώρα.

Ποιο είναι πλάνο για το pop-up της Πετράκη; «Ό,τι δεν υπάρχει πλάνο» απαντούν οι δημιουργοί του. Μόλις το κρυφό μπαρ ολοκληρωθεί, το σημερινό concept θα μεταφερθεί κάπου αλλού – κανείς δεν ξέρει ακόμα ούτε το πού, ούτε το πότε.

«Μας αρέσει πολύ η καθημερινή αλλαγή, μας βοηθάει να είμαστε συνέχεια δημιουργικοί, είναι ένας ζωντανός οργανισμός αυτό το μαγαζί. Είμαστε άνθρωποι που κινούμαστε αναλόγως με τη διάθεσή μας, αφήνουμε τα πράγματα να κυλήσουν. Είμαστε φλου γιατί έτσι θέλουμε να είμαστε». 

Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO
Bar in front of a bar Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος / LiFO

Bar in front of the bar, Πετράκη 1, Σύνταγμα

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η έξοδος της Αθήνας κατεβαίνει στα νησιά

Γεύση / Η Αθήνα της εστίασης κατεβαίνει στα νησιά

Επιτυχημένες ομάδες της πόλης μετακομίζουν φέτος στις Κυκλάδες και αναπτύσσουν νέες και πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες με ταϊλανδέζικο bar food, premium τεκίλες και tacos που ξεχωρίζουν, αναβαθμίζοντας το τοστ, βάζοντας την πίτσα σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, στήνοντας μπαρ-ωδή στα '80s.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM