ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες του Βλάσση

LAXANONTOLMADES Facebook Twitter
Κάποιοι φροντίζουν κάθε χρόνο να προμηθεύονται τους λαχανοντολμάδες του Βλάσση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους, τόσο ωραίοι είναι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το 1983 ο Βλάσσης και οι αδερφές του ανοίγουν το μαγαζί τους στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, στην οδό Αρματολών και Κλεφτών. Έχοντας μάθει τις συνταγές δίπλα σε άλλες, πιο παλιές μαγείρισσες της οικογένειας, τότε ετοίμαζαν λιγότερα πιάτα απ’ ό,τι τώρα – όχι άλλου στυλ, απλώς πιο λίγα. Τα τρία-τέσσερα πρώτα χρόνια δεν είχε διαδοθεί η φήμη του εστιατορίου, μέχρι που κάποιοι καλλιτέχνες της Αθήνας ανακάλυψαν όσα ωραία έκανε η κουζίνα του. 

Δώδεκα χρόνια μετά άλλαξαν πόστο, μετακινήθηκαν και πήγαν στην οδό Παστέρ, στην πλατεία Μαβίλη, σε ένα παλιό νεοκλασικό που βρήκαν εκεί. Όταν αυτό κατεδαφίστηκε, την άνοιξη του 2009, έκαναν την τελευταία τους μετακόμιση και βρέθηκαν στον ψηλοτάβανο χώρο της Μαιάνδρου στα Ιλίσια, πίσω από το πάρκο, απέναντι από το ξενοδοχείο Crowne Plaza της Μιχαλακοπούλου.

Η Ειρήνη Ηλιοπούλου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Ανδρέας Καράμπελας, ο Παύλος Σάμιος, ο Αχιλλέας Χρηστίδης με το «Λούνα Παρκ» του, εκτίθενται στην αυτοσχέδια «γκαλερί» που έχει στηθεί από πάνω μέχρι κάτω στους τοίχους της σάλας με έργα που εκείνοι χάρισαν στο εστιατόριο και με αφίσες ανακοινώσεων για τις κατά περιόδους εκθέσεις τους.

Η κλασική ελληνική κουζίνα που προσφέρει είναι βασισμένη στην καλή πρώτη ύλη, πιάτα που σερβίρονται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, όπως το φρυγαδέλι και, φυσικά, οι λαχανοντολμάδες με ρύζι, κιμά και μπόλικο αυγολέμονο είναι ταυτισμένοι με το όνομά του. 

Εκτός από ζωγράφους και εικαστικούς, στα τράπεζια του σύχναζαν και χόρταιναν δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, γιατροί που διατηρούν τα ιατρεία τους στην περιοχή, εργαζόμενοι, περίοικοι που το τιμούν με την παρουσία τους μέχρι σήμερα και τουρίστες που ψάχνουν αυθεντικό ελληνικό φαγητό.  

VLASSIS Facebook Twitter
Η Ειρήνη Ηλιοπούλου, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Ανδρέας Καράμπελας, ο Παύλος Σάμιος, ο Αχιλλέας Χρηστίδης με το «Λούνα Παρκ» του εκτίθενται στην αυτοσχέδια «γκαλερί» που έχει στηθεί από πάνω μέχρι κάτω στους τοίχους της σάλας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Απ’ όλες αυτές τις μετακομίσεις και τις αλλαγές, κάποια πράγματα έχουν μείνει απαράλλαχτα: η κλασική ελληνική κουζίνα που προσφέρει, βασισμένη στην καλή πρώτη ύλη, πιάτα που σερβίρονται από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του, όπως το φρυγαδέλι και, φυσικά, οι λαχανοντολμάδες με ρύζι, κιμά και μπόλικο αυγολέμονο, που είναι ταυτισμένοι με το όνομά του. 

Ο Βλάσσης έδωσε τη σκυτάλη στα παιδιά και στα ανίψια του. Εκείνοι που τρέχουν το μαγαζί σήμερα ανοίγουν νωρίτερα – έβαλαν καφέ, έβαλαν και μπαρ, έχουν προσθέσει κάποια πιάτα, αλλά έχουν κρατήσει όσα το έκαναν γνωστό και αγαπητό, συνταγές σπιτικές και comfort, σαν τους λαχανοντολμάδες του, που «σερβίρονται τώρα που είναι χειμώνας και νόστιμα τα λάχανα». Τους καλοκαιρινούς μήνες προμηθεύονται αμπελόφυλλα και τους αντικαθιστούν με ντολμαδάκια. 

«Νομίζω ότι αυτό που μας κρατάει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως προσπαθούμε να τρώμε όπως θα τρώγαμε στο σπίτι μας», λέει ο Βασίλης Παπαγιαννόπουλος από τη δεύτερη γενιά ιδιοκτητών του εστιατορίου.

Κάποιοι φροντίζουν κάθε χρόνο να προμηθεύονται τους λαχανοντολμάδες του Βλάσση για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους, τόσο ωραίοι είναι. Κι εμείς έχουμε τη συνταγή για εκείνη τη μέρα που μπορεί να θέλετε να προσπαθήσετε να τους φτιάξετε σπίτι σας. 

 

Η συνταγή για τους λαχανοντολμάδες του Βλάσση

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες, αυτούς του Βλάσση Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες, αυτούς του Βλάσση Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά (για περίπου 6 μερίδες)

1 μεγάλο άσπρο λάχανο 

750 γρ. κιμάς (ιδανικά ανάμεικτος, με μοσχάρι και χοιρινό) 

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα  

Άνηθος και μαϊντανός ψιλοκομμένο 

1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο 

1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα 

Κύμινο

Αλάτι

Πιπέρι 

Λεμόνι 
 

Εκτέλεση 

Αφαιρούμε με ένα μικρό, κοφτερό μαχαίρι, κάνοντας μια κυκλική κίνηση, το κοτσάνι από το λάχανο και το σκληρό κομμάτι της καρδιάς. Αφαιρούμε και πετάμε τις δύο πρώτες στιβάδες φύλλων και ξεπλένουμε το υπόλοιπο λάχανο. Έπειτα το βάζουμε στην κατσαρόλα, με την πλευρά του ανοίγματος που έχουμε κάνει σε αυτό προς τα κάτω, και το ζεματίζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Καθώς προχωράει ο βρασμός, αφαιρούμε με μια τσιμπίδα ένα-ένα τα φύλλα από το κοτσάνι για να βράσουν όλα ομοιόμορφα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. Έπειτα απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου, κόβουμε από τη μέση τα νεύρα τους και τα φυλάμε μαζί με δυο-τρία φύλλα από το λάχανο. Με τα υπόλοιπα τυλίγουμε τους ντολμάδες με μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση. Στρώνουμε τη μία στρώση από τα φύλλα που έχουν περισσέψει από το τύλιγμα στον πάτο της κατσαρόλας, μαζί με τα νεύρα που έχουμε αφαιρέσει, και πάνω τους τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στη σειρά, στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. 

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με δυο πιατα (για μη «χοροπηδάνε» καθώς βράζουν και ξετυλιχτούν) και γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, όχι παραπάνω. Ρίχνουμε αλάτι, λεμόνι, λίγο λάδι και νερό. Βράζουμε γύρω στα 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. 

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες, αυτούς του Βλάσση Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Για τη σάλτσα αυγολέμονο

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο

3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

4 αυγά 

1 λεμόνι 

Σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το φρέσκο βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για λίγα λεπτά, ώστε να ψηθεί το αλεύρι, κι έπειτα ρίχνουμε ζουμί από τους ντολμάδες μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Αυγοκόβουμε, ρίχνοντας σιγά-σιγά τα τέσσερα αυγά που έχουμε χτυπήσει μαζί με τον χυμό του λεμονιού, ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και την κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.

Βλάσσης, Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, 210 7256335

Πώς να φτιάξετε τους τέλειους λαχανοντολμάδες, αυτούς του Βλάσση Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT