Spotify: Η μουσική είναι και πάλι ο μεγάλος χαμένος

Η μουσική είναι ο μεγάλος χαμένος στο Spotify Facebook Twitter
Λίγες ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό μια παλιά φιλενάδα του Neil Young, η Joni Mitchell αποφάσισε να αφαιρέσει κι αυτή τον κατάλογο της.
0

Όνομα: Spotify

Ηλικία: 16 χρονών

Εμφάνιση: Πράσινη

Έγινε κάτι καινούργιο στο σίριαλ «Neil Young εναντίον Spotify»; Εξαρτάται σε ποιο σημείο είχες μείνει.

Σε αυτό το επικό «Ή ο Joe Rogan ή εγώ». Έχεις μείνει πολύ πίσω, αλλά θα το πάρω από την αρχή για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει την κατάσταση. Ο Neil Young ξαφνικά κατηγόρησε το Spotify εξαιτίας ενός αμφιλεγόμενου podcast του Joe Rogan που διέδιδε ψεύτικες πληροφορίες για τον Covid-19 (το ίδιο για το οποίο έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας 270 επιστήμονες). «Μπορούν να έχουν τον Rogan ή τον Young. Όχι και τους δύο» είπε χαρακτηριστικά. Και ποια μουσική; Το Spotify επέλεξε τον Rogan.

Το Spotify δεν ήταν ποτέ για την μουσική αλλά για το χρήμα, για να το θέσω όσο πιο ωμά γίνεται.

Μα ποιος είναι αυτός ο Rogan επιτέλους; Είναι ένας 54χρονος φιλελεύθερος κωμικός και αθλητικός σχολιαστής. Αν δεν είσαι από την Αμερική, πιθανόν να μη γνωρίζεις το όνομά του αλλά το podcast του «The Joe Rogan Experience» είναι ίσως το δημοφιλέστερο αυτήν τη στιγμή στον κόσμο. Υπολογίζεται ότι κάθε επεισόδιο έχει 11 εκατομμύρια ακροατές και το Spotify πλήρωσε 100 εκατομμύρια για να βρίσκεται στην πλατφόρμα του.

Δεν μου κάνει εντύπωση ότι το Spotify πέταξε έξω τον Young. Μα, σοβαρά τώρα, ποιον θα επέλεγε; Το Spotify δεν ήταν ποτέ για την μουσική αλλά για το χρήμα, για να το θέσω όσο πιο ωμά γίνεται. Όχι ότι δεν υπήρξαν κι άλλες αντιδράσεις. Λίγες ημέρες μετά από αυτό το περιστατικό μια παλιά φιλενάδα του Neil Young, η Joni Mitchell αποφάσισε να αφαιρέσει κι αυτή τον κατάλογο της. Από την άλλη ο Young δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Ανακοίνωσε στους φαν του ότι τους προσφέρει τέσσερις μήνες δωρεάν δοκιμή στην Amazon Μusic. 

Εχμ, η Amazon δεν ήταν αυτή που απέλυσε εργαζόμενους της που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Ναι! Υποθέτω ότι απλά δεν θέλει να μοιράζεται τον ίδιο ψηφιακό χώρο με τον Rogan και εκεί εξαντλείται η ακτιβιστική του δράση σε σχέση με το Spotify. Επίσης και αυτός και η Mitchell δεν το έχουν ανάγκη. Είναι εκατομμυριούχοι. Ειδικά ο Young που πρόσφατα πούλησε το 50% των δικαιωμάτων στην Hipgnosis για 150 εκατομμύρια δολάρια. 

Ακούγεσαι σαν να τα έχεις βάλει περισσότερο με τον Young και τη Mitchell παρά με το Spotify ή είναι η ιδέα μου; Η αλήθεια είναι ότι είμαι υπέρ του μποϊκοτάζ στο Spotify, και ήταν μια καλή κίνηση αυτή του Young και της Mitchell και για σωστούς λόγους. Το θέμα όμως με το Spotify –και κάθε streaming πλατφόρμα– έχει να κάνει κυρίως με τα δικαιώματα των μουσικών και τις αμοιβές τους και εκεί έπρεπε να καταλήξουν όλοι αυτοί εφόσον πήρε τόσο μεγάλη διάσταση το θέμα. Όλοι συζητούσαν για τον Rogan και τα όρια της ελευθερίας του λόγου και της παραπληροφόρησης όπως γίνεται λίγο-πολύ σε κάθε πλατφόρμα media. Και το Facebook και το YouTube έχουν περάσει από σαράντα κύματα, το Spotify, όμως, δεν είναι κάτι ανάλογο. Έχει να κάνει και με μουσικούς που προσπαθούν να βιοποριστούν από αυτό. Ο Rogan είναι μόνο η μια όψη του προβλήματος. Όπως πόσταρε εύστοχα στο Twitter o ράπερ Mike Eagle, «αγαπώ τον Neil Υοung, αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτόν τον τρελό πλούσιο τύπο πουθενά». 

Γιατί το είπε αυτό; Επειδή ένας απλός μουσικός στο Spotify βγάζει μόνο 0,003 λεπτά από κάθε stream. Στην ουσία δηλαδή  ψίχουλα, χώρια που σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα χρήματα πάνε απευθείας στις δισκογραφικές. Επιπλέον, στον καιρό της πανδημίας που η μουσική νοσούσε το Spotify δεν έκανε τίποτα για να την στηρίξει. Δεν σκάει και κανείς που η Taylor Swift π.χ. δεν θα έχει τη μουσική της εκεί. Αντίθετα, θα βοηθούσε πολύ αν ο Young ή η κάθε Swift διαδήλωναν και υπέρ των μουσικών κάθε φορά που κάνουν κριτική στη σουηδική πλατφόρμα και σίγουρα θα έφερνε πραγματική αλλαγή στην πολιτική της εταιρείας. 

Σκέτη εκμετάλλευση. Τελικά κατάφεραν τίποτα με αυτό το μποϊκοτάζ; Ναι, εκτός από το να τους συζητάει όλος ο κόσμος, το Spotify έχασε 4 δισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματιστήριο. Βέβαια γρήγορα ανέκαμψαν όταν ανακοίνωσαν ότι θα πάρουν μέτρα για κάθε podcast που θα αφορά το Covid-19, ενώ ο Joe Rogan ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι από εδώ και μπρος θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. 

Τι να πεις: #cancelspotify

Τι να μην πεις: #cancelspotify

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος στον υπερθετικό, μουσικός στον υπερθετικό και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Μουσική / Ο Τζούλιους Ίστμαν επιθυμούσε να είναι «μαύρος, μουσικός και ομοφυλόφιλος στον υπερθετικό»

Η Εναλλακτική σκηνή της Λυρικής παρουσιάζει μια βραδιά αφιερωμένη στο καινοτόμο και κοινωνικοπολιτικά φορτισμένο έργο του πρωτοπόρου Αφροαμερικανού συνθέτη που αναγνωρίστηκε ευρέως μετά θάνατον.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Winter Preview 2025 / 10 techno & house parties για το προσεχές τρίμηνο 

Εκεί που η Αθήνα θα χορεύει μέχρι το πρωί, με μεγάλα ονόματα στα decks τους επόμενους μήνες – ή και μέχρι τα μεσάνυχτα, έχουμε και ένα απογευματινό κυριακάτικο πάρτι για εκείνους που πρέπει να ξυπνήσουν τη Δευτέρα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Μουσική / Seven Nation Army: Η ιστορία του πιο διάσημου riff του 21ου αιώνα

Από το 2003 που πρωτοκυκλόφορησε μέχρι σήμερα, το κομμάτι των White Stripes με την εθιστική του μελωδία έχει εξαπλωθεί παντού στον πλανήτη, από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα μέχρι τις μεγάλες πολιτικές συγκεντρώσεις
THE LIFO TEAM