12 μέρη για φαγητό και ποτό που αγαπάμε στον Πειραιά

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Στον Δουράμπεη θα βρείτε μοναδικής ποιότητας όστρακα.
0

Δουράμπεης

Το καλύτερο ψάρι της Αθήνας.

Είναι με διαφορά ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια της Ελλάδας για ψάρι. Με παράδοση δεκαετιών, το εστιατόριο Δουράμπεης παραμένει ένας βασικός λόγος για να κατέβεις στον Πειραιά. Οι φανατικοί «οπαδοί» του ορκίζονται όχι μόνο στη φρέσκια πρώτη ύλη του αλλά και στη μοναδική τεχνική με την οποία επεξεργάζονται και μαγειρεύουν τα υλικά τους.

Ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν καθημερινά από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας ψήνονται στην εντέλεια στη μυθική θράκα της κουζίνας του Δουράμπεη, ενώ δεν λείπουν τα «ωμά» από τον κατάλογο και, φυσικά, ένα από τα πιο ανάλαφρα «τηγάνια» που έχουμε δοκιμάσει.

Ο κατάλογος είναι εποχικός και το ευγενέστατο και ακριβές σέρβις είναι φτιαγμένο ιδανικά για να επιλέξετε αυτό ακριβώς που αγαπάτε από τα «ψυγεία»-βιτρίνες του. Μπορεί ο Δουράμπεης να ειδικεύεται στο ψάρι, όμως τίποτε απ’ όλα όσα θα παραγγείλλετε από τον κατάλογο δεν πάει πίσω. Μην παραλείψετε τη μυθική σαλάτα του, που αποτελεί σήμα κατατεθέν, τα άγρια χόρτα του, που αλλάζουν με την εποχή, και πολλούς ακόμα μεζέδες.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Ψάρια και θαλασσινά που καταφθάνουν καθημερινά από τις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας ψήνονται στην εντέλεια στη μυθική θράκα της κουζίνας του Δουράμπεη
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Μην παραλείψετε τη μυθική σαλάτα του, που αποτελεί σήμα κατατεθέν.

Η λίστα κρασιών ανανεώνεται συνεχώς και περιλαμβάνει τις ιδανικές ελληνικές και ξένες ετικέτες για να συνοδεύσετε άψογα την ψαροφαγία σας.

Τι θα δοκιμάσετε; Μοναδικής ποιότητας όστρακα, μύδια αχνιστά, old school ταραμοσαλάτα που θα έπρεπε να διδάσκεται στις σχολές, τη διάσημη τηγανητή καραβιδόψιχα, ουρές πεσκανδρίτσας με σκορδαλιά από παντζάρι και, φυσικά, το ψάρι ημέρας ψημένο ακριβώς όπως πρέπει.

Αφήνουμε πάντα χώρο για τα σπιτικά γλυκά του Δουράμπεη, που είναι το τέλειο φινάλε σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. 

Ακτή Δηλαβέρη 29, Καστέλλα, 210 4122092, Facebook, Instagram

Beluga Party Restobar

Στην Τρούμπα για μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης και διασκέδασης.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Το Beluga είναι από εκείνα τα μέρη που όταν τα επισκεφθείς για πρώτη φορά, δεν τα ξεχνάς εύκολα. Με έναν σχεδιασμό που αποκαλύπτει κάτω από το γυάλινο δάπεδό του τα αρχαία τείχη του Πειραιά, αυτό το all-day spot έχει δημιουργηθεί με προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια για να το απολαμβάνεις όποια στιγμή της ημέρας ή της νύχτας κι αν περάσεις την πόρτα του.

Ιδανικό στέκι για πρωινό καφέ –αυτό το εσπρεσάκι που σε προετοιμάζει κατάλληλα ακόμα και για μια δύσκολη μέρα–, το Beluga σε τραβά ακόμα περισσότερο κοντά του κάθε φορά που θέλεις μια ελαφριά πρόταση για lunch break – οι εργαζόμενοι στα γύρω γραφεία της περιοχής μοιράζονται αυτό το κοινό μυστικό. 

Εκτός από τα πιάτα που έχουν καθιερωθεί, όπως η εκπληκτική ταλιάτα και το ζουμερό μπέργκερ με μπιφτέκι black angus, καθημερινά εναλλάσσονται διαφορετικές προτάσεις βασισμένες στα ολόφρεσκα υλικά της εποχής. Το ψάρι κατέχει τη θέση που αξίζει στην ντελικάτη γεύση του –must try το steak τόνου–, ενώ οι λάτρεις του sushi θα ενθουσιαστούν με την εκδοχή που θα απολαύσουν στο Beluga. Εξάλλου, σε λίγο καιρό ο νέος ανανεωμένος κατάλογος θα φέρει καινούργιες προτάσεις με ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα από εκλεκτά υλικά. 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Τα events στο Beluga δημιουργούν το καθένα και μια διαφορετική ατμόσφαιρα και σε προσκαλούν να τα ανακαλύψεις. Κάθε Πέμπτη, το «Celeb Νights» με την gossip διάθεση δημιουργεί μοναδικά vibes, με επώνυμους καλεσμένους να δίνουν το «παρών». Τις Κυριακές το «Σπικ Γκρικ» με ελληνικές μουσικές ξεκινά από τις 7 το απόγευμα. Και, φυσικά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο η uplifting διάθεση διαδέχεται το βραδινό γεύμα και σε οδηγεί στην μπάρα για κάποιο από τα signature cocktails ή και mocktails, αν προτιμάς, που συνεχώς ανανεώνονται (η νέα λίστα αναμένεται σύντομα). 

Και επειδή οι ιδέες για νέες special nights γεννιούνται αυθόρμητα, μην αφήνεις από τα μάτια σου τις σελίδες στα social, όπου ανακοινώνεται συνεχώς και κάτι καινούργιο. Δεν θέλεις να χάσεις καμία από τις ξεχωριστές στιγμές σε έναν χώρο που αλλάζει την ιστορική συνοικία της Τρούμπας.

2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς, 210 4116505, Facebook: beluga, Instagram: beluga_art, beluga_foodblog

Amaya Itameshi Cuisine

Μια νέα πρόταση γαστρονομίας που γράφει τη δική της ιστορία.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Η γεύση αφηγείται ιστορίες. Αρκεί να μπορείς να αντιληφθείς –ή να ψάξεις– τι κρύβεται πίσω από κάθε γαστρονομία, από πού προήλθε και τι έχει να προσφέρει. Ο Κώστας Σκάρλας, που το όνομά του έχει συνδεθεί με τα περίφημα Alpino, αναζητώντας το επόμενο βήμα έφερε στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Μικρολίμανο, την κουζίνα itameshi που παντρεύει την ασιατική με την ιταλική γαστρονομία. Το Amaya Itameshi Cuisine αφηγείται με τις γεύσεις του ένα γαστριμαργικό αμάλγαμα που ξεκίνησε από τους Ιταλούς μετανάστες στην Ιαπωνία και ήδη κατακτά τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο.

Ο γνωστός σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος ανέλαβε –και το πέτυχε εξαιρετικά– να μεταφέρει στον κατάλογο του Amaya μια σειρά από προτάσεις όπου οι δυο πιο αγαπημένες κουζίνες της ελληνικής αναζήτησης αλληλεπιδρούν με τον πιο αρμονικό τρόπο. Το fettuccine με ταρτάρ τόνου και pesto shiso και η μαύρη καρμπονάρα από φρέσκο λινγκουίνι με μελάνι σουπιάς, καπνιστή πανσέτα και miso είναι από τις must επιλογές για να γνωρίσεις τις λεπτές ισορροπίες πάνω στις οποίες κινείται η itameshi. Γιατί εδώ κάθε γραμμάριο από μια ασιατική ρίζα μπορεί να κάνει τη διαφορά και αυτό σημαίνει πως η τεχνική απαιτεί απόλυτη προσοχή.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Στο Amaya αυτή η προσοχή δεν αφορά μόνο τις γεύσεις, που είναι πραγματικά κάτι το ιδιαίτερο, αλλά και τα κοκτέιλ που επιμελείται ο βραβευμένος mixologist Teo Σπυρόπουλος, δημιουργώντας μια λίστα που ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία itameshi. Αλλά ακόμα και ο χώρος που σχεδίασε η βιετναμέζικης καταγωγής Toom Tran ισορροπεί μεταξύ της πληθωρικότητας της Ιταλίας και του αφαιρετικού χαρακτήρα της Ιαπωνίας.

Εκτός από την εντυπωσιακή αίθουσα, θα σε ενθουσιάσει και ο μεγάλος κήπος που θερμαίνεται τον χειμώνα ώστε να μπορείς να τον απολαύσεις ακόμα και τώρα, μεσημέρι ή βράδυ. Το πάρκινγκ, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, διευκολύνει ακόμα περισσότερο την επίσκεψη στο Amaya, όπου θα ζήσεις μια εμπειρία γεύσης που αφηγείται τη δική της ιστορία.

Ακτή Δηλαβέρη 1, Πειραιάς, 210 4100127-8, Facebook: Amaya Itameshi Cuisine, Instragram: amaya_itameshi_cuisine 

Eighteenscreen Wine & Nuts

Αυθεντική ατμόσφαιρα κάβας για οινόφιλους και όχι μόνο.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η έννοια της κάβας επαναπροσδιορίζεται τα τελευταία χρόνια και το Eighteenscreen Wine & Nuts καταθέτει τη δική του πρόταση με έναν χώρο που οδηγεί τα βήματά σου στον Πειραιά. Με περισσότερες από 1.000 ετικέτες σε κρασί, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που αναζητάς, όσο ψαγμένος κι αν είσαι πάνω στο θέμα «οίνος». Το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεχαστείς χαζεύοντας τις ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ θα νιώσεις την ακαταμάχητη επιθυμία να δοκιμάσεις όσο περισσότερες μπορείς. Άλλωστε, στο Eighteenscreen Wine & Nuts θα βρεις από τις πιο mainstream επιλογές μέχρι προτάσεις για συλλέκτες ή φανατικούς οινόφιλους. Εξαιρετική και η σειρά των ετικετών σκληρού αλκοόλ, με premium προτάσεις σε ουίσκι, ρούμι, τεκίλα, βότκα και ό,τι άλλο μπορεί να επιθυμήσεις.

Οι μπίρες που φιγουράρουν στα ράφια είναι μια εκλεκτή επιλογή από ελληνικές και ξένες ζυθοποιίες, ενώ τα αποστάγματα έχουν τη δική τους θέση, με τις μονοποικιλιακές ετικέτες να ξεχωρίζουν ανάμεσα στις προτάσεις.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι φρεσκοψημένοι ξηροί καρποί σε μαγεύουν με το άρωμά τους από την πρώτη στιγμή και η delicatessen γωνιά –που κάθε άλλο παρά γωνιά είναι– έχει να επιδείξει τους δικούς της θησαυρούς από την ελληνική παράδοση αλλά και τις παραδόσεις διαφορετικών χωρών. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα αποξηραμένα φρούτα –τέλειο συνοδευτικό για το κρασί σου– αλλά και τα ιδιαίτερα γλυκά κεράσματα.

Σε έναν minimal χώρο σχεδιασμένο με μεράκι και πολλή γνώση θα βρεις όλα όσα έχει να σου προσφέρει μια σύγχρονη κάβα, όπου η υψηλή ποιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη αξία.

Τζαβέλλα 90, Πειραιάς, 210 4120631, www.eighteenscreen.gr, Facebook: EighteenScreen Coffee Roasters, Instagram: eighteenscreencoffeeroasters 

Jackaroo

Σε φέρνει στο Πασαλιμάνι για ραντεβού με τη γεύση.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Το σάντουιτς είναι ανάμεσα σε εκείνα τα φαγητά που θα δοκιμάσεις εκατοντάδες φορές στη ζωή σου. Κι όμως, κάποια στιγμή η κατηγορία μηδενίζει και το μέτρημα αρχίζει ξανά σαν να είναι η πρώτη φορά. Αυτή είναι η στιγμή που δοκίμασες τα σάντουιτς στο Jackaroo. 

Το στέκι στο Πασαλιμάνι φέρνει την αμερικανική μαγειρική παράδοση με όλη της την πληθωρικότητα και με την υπογραφή του Μιχάλη Μαντζουράνη. Στο Jackaroo τα ολόφρεσκα κρέατα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες συνδυάζονται σε επικές μερίδες που θα σε μαγέψουν από την πρώτη ματιά και θα σε κερδίσουν για πάντα από την πρώτη μπουκιά. Και παρότι ακολουθούν πολλές ακόμα μπουκιές –είπαμε ότι πρόκειται για σαντουιτσάρες–, όλες είναι εξόχως απολαυστικές και εύχεσαι να μην τελειώσουν ποτέ… Δοκίμασε το Burgerwich με 3 χειροποίητα μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά, τριπλό καπνιστό μπέικον, τριπλό τσένταρ, ντομάτα, καραμελωμένο κρεμμύδι, πίκλες και mac-mac sauce και θα καταλάβεις τι εννοώ.

Το ίδιο απολαυστικά και χορταστικά είναι τα μπέργκερ που προσφέρονται σε διαφορετικές εκδοχές με έμπνευση από την αμερικανική παράδοση και το μοναδικό ψωμάκι μπριός που δημιουργείται με τη μυστική συνταγή αλλά και τεχνική του Jackaroo. Στα must try το Triple Cheese με 3 χειροποίητα μπιφτέκια από 100% μοσχαρίσιο κιμά, τριπλό τσένταρ, κρεμμύδι, πίκλες, κέτσαπ και μουστάρδα, αλλά και το spicy Buffalaki σε αφράτο σουσαμένιο ψωμί με στήθος από φρέσκο κοτόπουλο που μαρινάρεται με τη μυστική συνταγή Jackaroo, buffalo hot sauce, ντομάτα, iceberg, blue μαγιονέζα και aioli sauce. 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Εκείνο όμως που μπορεί να σε κάνει να τρέξεις στον Πειραιά, ακόμα κι αν είσαι στην άλλη άκρη της Αθήνας, είναι το ολόφρεσκο κοτόπουλο που τηγανίζεται επί τόπου, αφού πρώτα έχει δεχτεί την ειδική περιποίηση της κουζίνας του Jackaroo, και σε κερδίζει με την αυθεντική του γεύση. Θα το απολαύσεις σε μια σειρά από συνταγές όπως το Querico, με χειροποίητο ψωμάκι μπριός, 2 τεμάχια τηγανητό κοτόπουλο, διπλό τσένταρ, jalapenos, guacamole, doritos και chipotle mayo. 

Για πιο straight νοστιμιά, το Fried chicken fingers με 4 τεμάχια από φρέσκο στήθος κοτόπουλο, μαριναρισμένα για 24 ώρες και παναρισμένα με τη μυστική συνταγή, είναι iσως το καλύτερο κοτόπουλο που έχετε γευτεί ποτέ! Μια γνωριμία από εκείνες που οδηγούν σε μόνιμες σχέσεις και σε φέρνουν κάθε τόσο στο Πασαλιμάνι, ανυπομονώντας για το ραντεβού σου με τη νοστιμιά.

Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς, 210 410 0015, Facebook: jackaroosandwiches, Instagram: jackaroo_sandwiches

Eighteenscreen Micro Roastery

Το στέκι των coffee lovers βρίσκεται στον Πειραιά.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Αν είσαι πραγματικός coffee lover, δεν υπάρχει περίπτωση να περνάς από Πειραιά και να μην κάνεις στάση στο Eighteenscreen. Είναι η μυρωδιά του καφέ που θα σε παρασύρει στον χώρο του Micro Roastery, το οποίο έχει δημιουργήσει ο Q Grader Γιάννης Γκιουρτζιάν, και έπειτα οι ιδιαίτερες ποικιλίες και τα χαρμάνια που θα σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά για να δοκιμάζεις συνεχώς και κάτι καινούργιο. Εξάλλου, αν γνωρίσεις την κατηγορία specialty coffee, δύσκολα θα μπορέσεις να την αποχωριστείς, και το Eighteenscreen αυτή την κατηγορία την ξέρει πολύ καλά.

Με το βλέμμα στραμμένο σε επιλεγμένες καλλιέργειες απ’ όλον τον κόσμο, το Eighteenscreen μεταφέρει στην οδό Τζαβέλλα, στον Πειραιά, μια σειρά από επιλογές σε single origin και single estate καφέδες που κάνουν τη διαφορά χάρη στο άρωμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους. Κι έπειτα είναι το αριστοτεχνικό καβούρδισμα που αναδεικνύει το ξεχωριστό προφίλ των κόκκων που έρχονται από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Το ταξίδι του καφέ ξεκινά από φάρμες σε μακρινά εδάφη και καταλήγει σε αεροστεγώς κλεισμένα σακουλάκια που μπορείς να προμηθευτείς για να απολαύσεις στο σπίτι έναν πραγματικά ιδιαίτερο καφέ, εκείνον που ταιριάζει απόλυτα στη δική σου γευστική αναζήτηση. Εκτός από τον retail χαρακτήρα, η χονδρική πώληση παραμένει βασικό αντικείμενο, αφού οι ποικιλίες του Eighteenscreen είναι οι αγαπημένες των πιο ενημερωμένων baristi.

Ο χώρος, που πρόσφατα ανακαινίστηκε πλήρως, είναι ένα στέκι για τους λάτρεις του καφέ και σε υποδέχεται για να σου σερβίρει το ρόφημα που θα επιλέξεις, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της αυθεντικότητας: τόπο καταγωγής, σωστό ψήσιμο και την τέχνη του barista να απογειώνει τη γεύση. 

Eighteenscreen Micro Roastery, Τζαβέλλα 88, Πειραιάς, 210 4120631, www.eighteenscreen.gr, Facebook: EighteenScreen Coffee Roasters, Instagram: eighteenscreencoffeeroasters

ΟΚΙΟ

Μια all-day συνήθεια που κάνει καλό στην καθημερινότητα.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Το OKIO είναι το στέκι που τα έχει όλα. Είναι ζεστό και φιλόξενο. Είναι all-day σταθερή αξία για ό,τι επιθυμείς. Φιλοξενεί τις χαλαρές και τις πιο up στιγμές σου. Φροντίζει να μη βαριέσαι ποτέ και κυρίως βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Αθήνας, στην προβλήτα της μαρίνας Ζέας.

Ο πρώτος καφές της ημέρας είναι ένα ξεχωριστό espresso blend που σε ξυπνά ευχάριστα, και συνοδεύεται με ένα από τα πιο λαχταριστα brunch. Η συνέχεια έχει γεύσεις για lunch break με προτάσεις pasta, μπέργκερ αλλά και bao buns που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Άλλωστε, το μενού σε συνοδεύει μέχρι το βράδυ στη βόλτα, που θέλεις οπωσδήποτε μια μπιρίτσα ή κρασάκι για να τα συνδυάσεις με ένα νόστιμο πιάτο και θέα τη θάλασσα.

Έπειτα έρχεται η drinking πλευρά του OKIO με τα καταπληκτικά κοκτέιλ, για να σε ενθουσιάσει ακόμα περισσότερο. Καταπληκτικές signature μείξεις με tiki χαρακτήρα δημιουργούν μια tropical ατμόσφαιρα που ολοκληρώνεται από τις μουσικές. Κι εδώ το OKIO βάζει και πάλι τη δική του υπογραφή. Soul, funky, jazzy, rock και ethnic ήχοι σε προκαλούν να λικνιστείς, ακόμα κι αν κάθεσαι, ενώ κάποια από τα πιο σημαντικά ονόματα της ανερχόμενης εγχώριας σκηνής παρελαύνουν για να δημιουργήσουν μοναδικές βραδιές.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες και μπάντες έχουν βρεθεί στο OKIO και τα events που διαδέχονται το ένα το άλλο ανακοινώνονται στη σελίδα του Facebook, γι’ αυτό φρόντισε να παρακολουθείς τι έρχεται. Εξάλλου, το ΟΚΙΟ είναι λίγο σαν μια συνήθεια που δύσκολα κόβεται αν την ξεκινήσεις. Μόνο που αυτή η συνήθεια μόνο καλό μπορεί να κάνει μέσα στην καθημερινότητά σου.

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 21 0 428 4006, Facebook: OkioMusiCafe, Instagram: okio-musicafe

Ταξιδεύοντας

Η ψαροφαγία γίνεται καθημερινή συνήθεια σε μια ατμόσφαιρα που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα. Αν σου ακούγεται υπερβολικό, ξανασκέψου το. Γιατί στο Ταξιδεύοντας αυτό το εκπληκτικό μότο αποκαλύπτει τι να περιμένεις από τη γευστική εμπειρία που θα σου προσφέρει. 

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά καταφθάνουν καθημερινά από τα λατρεμένα ελληνικά νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, η Τήνος, η Άνδρος και η Νάξος αλλά και από άλλα σημεία της χώρας, γνωστά για τον θαλάσσιο πλούτο τους. Η κουζίνα, αυθεντικά θαλασσινή, τιμά την παράδοση του τόπου μας με προτάσεις που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα των πρώτων υλών και, φυσικά, τη νοστιμιά τους στην πιο απλή, αλλά ουσιαστική μορφή της.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Τα πιάτα είναι μια απόλαυση που σε μεταφέρει σε νησιώτικο σκηνικό, όπως άλλωστε όλη η ατμόσφαιρα στο Ταξιδεύοντας, που έχει κάτι από τη χαλάρωση στο νησί των καλοκαιρινών σου διακοπών. Εδώ θα γευτείς ένα από τα πιο καλοψημένα ψάρια που έχεις δοκιμάσει, επιλέγοντας ανάμεσα σε όσα έχει πιάσει η ψαριά, αλλά εξαιρετικά είναι και το σεβίτσε ή το καρπάτσιο, που δημιουργούνται με αριστοτεχνικό τρόπο.

Τα όστρακα είναι μια αποκάλυψη που δεν πρέπει να παραλείψεις. Στα must try το κουσκούς με σουπιά στο μελάνι της και η γιουβετσάδα θαλασσινών. Άλλωστε, στο Ταξιδεύοντας κάθε ψάρι ή θαλασσινό έχει τη δική του θέση. Από τα πιο premium μέχρι τα πιο ταπεινά, ό,τι κι αν διαλέξεις θα το απολαύσεις όπως ακριβώς του αξίζει. Γιατί η ψαροφαγία εδώ απευθύνεται σε όλους και γίνεται μέρος της καθημερινής διατροφής. 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Τη δική τους περίοπτη θέση καταλαμβάνουν και οι μεζέδες –από σαρδέλα ψητή μέχρι καραβιδόψιχα, όλες οι συνταγές είναι μία και μία– που συνοδεύονται από ουζάκι ή τσίπουρο σε μεσημεριανή ή βραδινή βόλτα. Στο Ταξιδεύοντας θα βρεις περισσότερες από 90 ετικέτες αποσταγμάτων από διάφορα μέρη της χώρας για να αφεθείς σε αυτήν τη μοναδική απόλαυση που μυρίζει Ελλάδα.

Με δύο σημεία σε Κερατσίνι, απ’ όπου ξεκίνησε, και Νέα Ερυθραία, το Ταξιδεύοντας είναι ένα σκηνικό που μυρίζει θάλασσα και θυμίζει μέσα από τις γεύσεις του ότι τελικά ζούμε σε μία από τις πιο όμορφες χώρες, με μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς που μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε.

Πλάτωνος 72 Κερατσίνι, 210 432 4368 / Ευαγγελιστρίας 36, Νέα Ερυθραία, 210 6201572, www.taxidevontas.com, Facebook: Ε/Γ Ταξιδεύοντας, Instagram: taxidevontas_

Che Cocina y Barra Sudamericana

Γεύσεις και κοκτέιλ που δείχνουν προς τη Λατινική Αμερική.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Το Che Cocina y Barra Sudamericana παραμένει η καθημερινή απόδραση που θα σε μεταφέρει στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής, εκεί όπου οι μυρωδιές της Cocina Sudamericana θα σε παρασύρουν σε γευστικές περιπλανήσεις. Πολύχρωμο, πληθωρικό και φιλόξενο, το Che έχει να σου προτείνει την κατάλληλη γεύση για κάθε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Με τον executive chef Σίμο Τριανταφύλλου να βρίσκεται πλέον στην επιμέλεια του μενού, τα πιάτα γίνονται ακόμα πιο αντιπροσωπευτικά της γαστρονομίας που έρχεται από τη Λατινική Αμερική, με αυθεντικές συνταγές –must try τα empanadas που θα βρεις στη νέα κάρτα– αλλά και επιλογές με tropical twist που θα σε εντυπωσιάσουν. Οι signature μείξεις του bar με βάση το ρούμι, την τεκίλα αλλά και τα ελληνικά αποστάγματα γίνονται ένας καλός λόγος για να μείνεις μέχρι αργά στα τραπεζάκια του Che, ξεχνώντας τι έχεις να κάνεις το επόμενο πρωί.

Καραΐσκου 151, Πειραιάς, 210 4296660, Facebook: CHE Cocina y Barra Sudamericana, Instagram: che_piraeus

Luigi's fresh pasta

Τα φρέσκα ζυμαρικά γίνονται αγαπημένη γευστική συνήθεια. 

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter
Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Ό,τι κι αν φαντάζεσαι ακούγοντας πόσο διαφορετική είναι η γεύση της pasta με φρέσκα ζυμαρικά, δεν έχει καμία σχέση με την απολαυστική πραγματικότητα που σε περιμένει, και μάλιστα στην πρώτη κιόλας μπουκιά. Το Luigi’s είναι το ιταλικό στέκι που παρασκευάζει καθημερινά ολόφρεσκα ζυμαρικά, και μάλιστα μπροστά στα μάτια σου. Το πιο σημαντικό είναι, όμως, ότι τα φέρνει στην καθημερινότητά σου στην πιο ποιοτική εκδοχή τους. Το street spot που βρίσκεται στον Πειραιά επιλέγει τα πιο αγνά, εκλεκτά υλικά από την Ιταλία αλλά και από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και τα συνδυάζει σε μοναδικές συνταγές που απολαμβάνεις σε take-away ή με delivery στον χώρο σου. Η καρμπονάρα, αυτή η κλασική εκπρόσωπος της ιταλικής γαστρονομίας, θα σε κάνει να ξεχάσεις όσα ήξερες μέχρι σήμερα, ενώ η Truffle e Fungi θα γίνει αγαπημένη συνήθεια. Εξάλλου, το Luigi’s από μόνο του είναι μια νέα συνήθεια που θα σε κάνει να περνάς από το νούμερο 117 της Καραΐσκου ξανά και ξανά!

Καραΐσκου 117, Πειραιάς, 210 3000556, Facebook: Luigi’s Fresh Pasta, Instagram: luigisfreshpasta, luigis.gr

Smash burger project 

Ένα μυστικό γεύσης που εξαπλώνεται mouth to mouth.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Κρυμμένο σαν ένα πολύτιμο μυστικό, το Smash burger project είναι το speakeasy spot που φέρνει στον Πειραιά μια νέα πεντανόστιμη πρόταση street food. Γιατί μπορεί να έχεις φάει αμέτρητα μπέργκερ μέχρι σήμερα, αλλά οι επιλογές που θα βρεις εδώ αλλάζουν τα δεδομένα της κατηγορίας «φαγητό στο χέρι». Στα must try το Buttermilk Chicken με ψητό ή τηγανητό κοτόπουλο, μαριναρισμένο σε buttermilk, γι’ αυτό εξόχως τρυφερό, με τη συνοδεία αβοκάντο, spicy mayo, κρεμμυδιού και πίκλας, που το απογειώνει. Αλλά και το signature Smash Burger με δύο Smash μοσχαρίσια μπιφτέκια, διπλό τυρί τσένταρ, μπέικον και Smash sauce γίνεται το αγαπημένο των burger lovers αλλά και όσων εκτιμούν την ποιότητα των υλικών, που μπορείς να αντιληφθείς από την πρώτη δοκιμή. Γευστικό σημείο συνάντησης, το Smash burger project προσφέρει τη δική του φρέσκια οπτική στην αμερικανική κουζίνα και κατακτά την αναζήτηση της γεύσης στην πιο προσιτή μορφή της. Γι’ αυτό, αν δεις παρέες μαζεμένες στην πλατεία του Πειραιά και δεν είσαι σίγουρος τι συμβαίνει, απλώς σταμάτα και ακολούθησέ τους στην απόλαυση! 

Καραΐσκου 117, Πειραιάς, Smash burgers, 210 3000535, smashburgers.gr, Facebook: Smash Project Burgers

Ιστιοπλοϊκός

Γεύσεις για όλη την ημέρα σε ένα σημείο που μοιάζει βγαλμένο από ταινία.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Η θάλασσα συνδέεται με το DNA των ανθρώπων αυτού του τόπου. Με την κουλτούρα και τις παραδόσεις μας, με την ίδια την προσωπικότητά του λαού μας. Το ίδιο σημαντική είναι και η γαστρονομία μας. Στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο αυτά τα δύο στοιχεία συναντιούνται σε έναν χώρο μοναδικής αισθητικής. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, την άκρως φωτεινή και φιλική, όπου ο σύγχρονος σχεδιασμός συνδυάζεται με την αξία της ελληνικής φιλοξενίας, θα ζήσεις καθημερινές στιγμές απόλαυσης και χαλάρωσης, ενώ εδώ μπορείς να πραγματοποιήσεις μοναδικές κοινωνικές ή εταιρικές εκδηλώσεις με θέα τη θάλασσα.

Από τον πρωινό καφέ μέχρι τη βραδινή βόλτα, το δημιούργημα της Momentum Group (Akanthus, Opus, New Habits, Νalu, Feedέl, Balzac) σε υποδέχεται με ένα all-day μενού που επιμελείται ο executive chef Νίκος Κοντομάρκος. Με τη φιλοσοφία του comfort food να αναδεικνύεται σε κάθε επιλογή, τα εκλεκτά πιάτα του καταλόγου σε καλούν να ανακαλύψεις επιρροές από διαφορετικές μαγειρικές παραδόσεις.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Εξαιρετικά τα spring rolls παστίτσιο με φύλλα wonton, λαζάνια, ουρά μόσχου μπρεζέ και μπεσαμέλ, αλλά και οι τραγανές κροκέτες arancini από ριζότο μανιταριών. Τα bao buns και τα dumplings, η μοναδική κατηγορία pasta, τα risotti και οι πίτσες, με τη συνοδεία μίας από τις φανταστικές σαλάτες του Ιστιοπλοϊκού, δημιουργούν μια sharing εμπειρία, ενώ στα κυρίως πιάτα φιγουράρουν επιλογές σε κρέας και ψάρι για να διαλέξεις αυτό που επιθυμείς, αν και το πιο πιθανό είναι τα επιθυμήσεις όλα.

Την drinking πλευρά του Ιστιοπλοϊκού αναλαμβάνει ο Πέτρος Νερομηλιώτης σε ρόλο bar consultant, προσφέροντας μια λίστα από signature cocktails που συνοδεύουν κάθε στιγμή σου. Κυρίως εκείνη τη μοναδική, ανεπανάληπτη στιγμή της δύσης του ήλιου που κάνει αυτό το σημείο της Αττικής να μοιάζει σαν σκηνικό από ταινία με πρωταγωνιστή την ελληνική γαστρονομία.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να περάσεις καλά στον Πειραιά Facebook Twitter

Ακτή Κουμουνδούρου, Πειραιάς, 210 41 34 084, Facebook: Istioploikos, Instagram: istioploikoscafe

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM