ΚΙΝΗΣΗ

10 σοκολατένια και ευφάνταστα πασχαλινά αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter
Το φουτουριστικό αυγό του Ourse. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Τα 10 καλύτερα σοκολατένια πασχαλινά αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

0

Τα σύγχρονα σύμβολα του Πάσχα έχουν τις ρίζες τους στον παγανισμό, στους εορτασμούς  της εαρινής ισημερίας. Ο λαγός ήταν το πιο ισχυρό σύμβολο της γονιμότητας και το αυγό, η αρχή κάθε ζωής, σύμβολο αναγέννησης εδώ και πολλούς αιώνες.

Πολύ πριν από την έλευση του χριστιανισμού, η διακόσμηση και ο χρωματισμός των πασχαλινών αυγών ήταν ένα δημοφιλές έθιμο στον Μεσαίωνα, σε όλη την Ευρώπη οι διάφοροι πολιτισμοί έχουν αναπτύξει τα δικά τους στυλ και χρώματα. Στην Ελλάδα ανταλλάσσονται πασχαλινά αυγά με κόκκινο χρώμα, ενώ στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία είναι συνηθισμένες οι ασημένιες και χρυσές διακοσμήσεις. Τα αυγά του Πάσχα στην Αυστρία έχουν συχνά σχέδια από φυτά και φτέρες.

Το πρώτο αυγό Fabergé κατασκευάστηκε ως πασχαλινό δώρο για την αυτοκράτειρα Μαρία της Ρωσίας από τον σύζυγό της, τσάρο Αλέξανδρο, το 1885. Περιείχε ένα μικρό χρυσό αυγό μέσα σε ένα εξωτερικό κέλυφος από πλατίνα και σμάλτο. Μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν της μόδας τα χαρτονένια αυγά που καλύπτονταν με μετάξι, δαντέλα ή βελούδο, στερεώνονταν με κορδέλα και έκρυβαν δώρα.

Πλέον πολλοί νέοι και φημισμένοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας δημιουργούν εντυπωσιακά αυγά, με σύγχρονες τεχνικές και περίτεχνες «κατασκευαστικές» λεπτομέρειες που ζηλεύουν και οι μεγαλύτεροι.

Όσο για τη σοκολατένια εκδοχή τους, δύο χώρες ερίζουν για την καταγωγή τους. Σύμφωνα με τη γερμανική παράδοση, ο λαγός -τον οποίο βρίσκουμε πολύ συχνά φτιαγμένο από σοκολάτα- έρχεται από την εξοχή το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα για να φέρει χρωματιστά αυγά ως δώρα, έτσι τα παιδιά βγαίνουν στον κήπο ή στο δάσος για να ψάξουν όσα έκρυψε. Ο πασχαλινός λαγός (Sinterklaas) φαίνεται πως είναι πολύ αγαπητός και στην Ολλανδία, η οποία διεκδικεί επίσης τον τίτλο του τόπου προέλευσης του εθίμου. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, ο πασχαλινός λαγός επισκέπτεται κατά τη διάρκεια της νύχτας τα σπίτια των παιδιών και τους αφήνει δώρα και σοκολατένια αυγά, για να τα βρουν το επόμενο πρωί. Πάντως, το πρώτο γνωστό σοκολατένιο αυγό φτιάχτηκε το 1873 από τη βρετανική εταιρεία Fry’s.

Η γιορτή της σοκολάτας είναι αδιαμφισβήτητα αυτές τις μέρες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια τα σοκολατένια αυγά ήταν ένα από πολλά δώρα που είχαν να αγοράσουν οι νονοί για να τα δώσουν στα βαφτιστήρια τους. Πλέον πολλοί νέοι και φημισμένοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας δημιουργούν εντυπωσιακά αυγά, με σύγχρονες τεχνικές και περίτεχνες «κατασκευαστικές» λεπτομέρειες που ζηλεύουν και οι μεγαλύτεροι.

Ourse

Σε ένα εκ των κορυφαίων new age ζαχαροπλαστείων της Αθήνας, το Ourse, χρησιμοποιούν σοκολάτα γάλακτος με προέλευση από την Γκάνα, όχι για ένα αλλά για δύο αυγά που προσφέρονται το ένα μέσα στο άλλο. Το χρυσό, εσωτερικό αυγό κρύβει μια γέμιση με τραγανή πραλίνα από λευκή καραμελωμένη σοκολάτα, τραγανή βάφλα και ανθό αλατιού -μας έχει συνηθίσει άλλωστε στα γλυκά με διαφορετικές υφές και επίπεδα. Όσο για την έμπνευση πίσω από το σχέδιό του, ο pastry chef Σπύρος Πεδιαδιτάκης ήθελε να προσφέρει κάτι που δεν έχει ξαναδεί. Εμάς μας κάνει κάπως φουτουριστικό.
Μυστρά 39, Γλυφάδα, 2121067019

Kora

KORA EASTER EGG Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στον third wave φούρνο του Κολωνακίου, ετοίμασαν σοκολατένια αυγά από σοκολάτα γάλακτος σε διάφορα χρώματα. Κάθε ένα από αυτά είναι μοναδικό και ζωγραφισμένο στο χέρι. Τα προσφέρουν μεμονωμένα ή σε ένα καλάθι που περιλαμβάνει μοναδικές κεραμικές αυγοθήκες, φτιαγμένες στο χέρι από το Arch workshop, ένα τσουρέκι εμπλουτισμένο με προζύμι, μια χειροποίητη κρέμα λεμονιού και σπιτική λεμονάδα, ένα βάζο με λουλούδια, λαμπάδες από κηρήθρα από τη Melicera και το κλασικό προζυμένιο καρβέλι τους. Σχετικά με τη ζωγραφική τους θα πούμε «Jackson Pollock would approve of these eggs».
Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 2103627855

Dimitris Economides

ECONOMIDIS EASTER EGG Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

O pastritect του Νέου Ψυχικού ετοίμασε φέτος ένα μεγάλο και άκρως εντυπωσιακό αυγό-δίνη με bitter σοκολάτα Εκουαδόρ του Nicolas Berger από 75% κακάο, που εσωτερικά κρύβει μια στρώση πραλίνας. Το κουτί στο οποίο μπαίνει το κάνει να μοιάζει σαν να βγήκε από κατάστημα πολυτελούς οίκου μόδας. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο.
Λεωφ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, 2106755000

Holy Llama

HOLY LLAMA Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ετοίμασε ένα αυγό από μαύρη σοκολάτα valhrona, με επικάλυψη σοκολάτας με νότες yuzu valhrona. Το γαρνίρουν με έξτρα μαύρη σοκολάτα valhrona και βιολογικό φυστίκι Αιγίνης. Το προσφέρουν μόνο του αλλά και στο Easter box που ετοίμασαν μαζί με το vegan τσουρέκι τους (σκέτο ή με γέμιση κάστανο) και πασχαλινά κουλουράκια σε σχήμα λάμα. Το κουτί τους είναι premium και ανακυκλώσιμο, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και για κουτί αποθήκευσης πρώτων υλών.
Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός, 210 7626078

Μοkpo

MOKPO Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο creative cake shop στο κέντρο του Χαλανδρίου, μια απόφοιτος του τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, η Δανάη Ρήγα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους σχέδια αυγών, σε ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και θεμάτων. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποια με γεωμετρικά, abstract patterns που μας γυρνάνε πίσω στα ‘80s, όπως αυτό με τη λευκή σοκολάτα.
Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου B 8, Χαλάνδρι, 2106838859

Pavlov’s Lab

PAVLOV'S LAB Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στη Νέα Ερυθραία, ο Alex Pavlov, που εμπνέεται τόσο από την παράδοση όσο και από την καινοτομία, ετοιμάζει κάθε χρόνο πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες προτάσεις σε πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Τα τελευταία τρία χρόνια, κάνοντας μικρές αλλαγές στις λεπτομέρειές του, προσφέρει μεταξύ άλλων ένα σχέδιο ρετρό με μοντέρνες τεχνικές που παραπέμπει στα πολυτιμότερα αυγά-κοσμήματα του οίκου Fabergé. Σε dusty pink απόχρωση, με royal αισθητική, το αυγό του έχει bitter βάση και ψεκάζεται με έξτρα σοκολάτα και βούτυρο κακάο.
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, Νέα Ερυθραία, 211 0124691

Poulette

POULETTE Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με έδρα της την Αγία Παρασκευή, η Κατερίνα Λιβά φημίζεται για τα γλυκά της καλλιτεχνήματα, που εκτός από νοστιμιά έχουν και τη δική της ξεχωριστή αισθητική. Ζωγραφίζει στο χέρι τα αυγά της από λευκή σοκολάτα velvet της Callebaut και τα στολίζει με απόλυτα ανοιξιάτικα και ρομαντικά μοτίβα. Το συγκεκριμένο αυγό είναι εμπνευσμένο από μοτίβα της Σικελίας.
Ελληνοσερβικής Φιλίας 64, Αγία Παρασκευή, 2111114172

GB Corner Gifts & Flavors

GB CORNER Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο ισόγειο της αθηναϊκής Μεγάλης Βρετανίας, τα πασχαλινά αυγά προσφέρονται φιλοτεχνημένα σαν πολύτιμο διαμάντι. Σχεδιασμένα από τον βραβευμένο patissier-chocolatier Arnaud Larher, κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές γεύσεις: σοκολάτα γάλακτος, bitter και γλυκιά, καραμελωμένη, λευκή Dulcey.
Βασιλέως Γεωργίου Α' 1, Πλατεία Συντάγματος, 10564, 2103330750.

Antonis Selekos Conceptual Desserts

SELEKOS EGGS Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως κάνει και με τα πανετόνε του, έτσι και με τα πασχαλινά αυγά του ο Αντώνης Σελέκος φρόντισε να τα κάνει να ξεχωρίζουν στολίζοντάς τα πληθωρικά, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια. Το κίτρινο γίνεται με σοκολάτα γάλακτος και αφυδατωμένο passion fruit, το πράσινο με bitter σοκολάτα και ανθό αλατιού. Κάνει και ένα λευκό με bitter σοκολάτα Εκουαδόρ 85% κακάο.
Εριφύλης 2, Παγκράτι, 210728888

Αριστοκρατικόν

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 σοκολατένια και ευφάνταστα πασχαλινά αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας Facebook Twitter

Και ένα αυγό - διαχρονική αξία. Φτιαγμένα από σοκολάτα γάλακτος και υγείας, τα πασχαλινά αυγά του κλασικού ζαχαροπλαστείου της Αθήνας είναι ανάγλυφα και στολισμένα με φλοράλ θέματα. Το καλύτερο όμως είναι ότι στο εσωτερικό τους κρύβουν τα εκπληκτικά σοκολατάκια του.
Βουλής 7, Σύνταγμα, 2103330546

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Γεύση
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cremona πασχαλινό αυγό

Γεύση / Το Ζαχαροπλαστείο Cremona στην Κυψέλη με τα ποντικάκια και τα ρετρό σοκολατένια αυγά

Δύο από τα γλυκά που έχουν εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους Κυψελιώτες είναι το εκλέρ και το κοκ. Και όταν λέμε εκλέρ, δεν εννοούμε το κομψό, λεπτό γαλλικό εκλέρ αλλά την ελληνική, λαχταριστή και huge εκδοχή του
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ