Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το Σύνδρομο της Στοκχόλμης

Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το σύνδρομο της Στοκχόλμης Facebook Twitter
Το πιο φοβερό είναι ότι πολλά (τα περισσότερα) από τα εξωφρενικά σκηνικά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στη σειρά, συνέβησαν στην πραγματικότητα.
0

Όπως αναγράφεται στην αρχή κάθε επεισοδίου, αυτή η μίνι σειρά που προσγειώθηκε σαν φλεγόμενο τζετ πριν από μερικές μέρες στην πλατφόρμα του Netflix είναι «βασισμένη σε αλήθειες και ψέματα». Και ειδικότερα στις απίστευτες αλήθειες και στα κινηματογραφικά ψέματα που απαρτίζουν την αυτοβιογραφία που έγραψε ο ίδιος ο Κλαρκ Όλοφσον, ο πιο διαβόητος ληστής - δραπέτης - σταρ που γνώρισε ποτέ η Σουηδία, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν την τύχη να φιλοξενήσουν το χάρισμα και την παραβατική δράση του.

Η σειρά έχει βασιστεί επίσης στο σουηδικό ντοκιμαντέρ του 2020 με τον ίδιο τίτλο. Το εξάωρο όμως στυλιστικό πανηγύρι του Γιόνας Άκερλαντ (φημισμένου κυρίως για τα μουσικά βίντεο που έχει γυρίσει για τους πάντες σχεδόν εδώ και τρεις δεκαετίες) δεν μαρτυρά καμία πρόθεση νατουραλισμού ή στοιχειώδους ρεαλιστικής προσέγγισης. 

Αντιθέτως, πρόκειται για ένα εντελώς λαλημένο, συχνά ντελίριο μυθοπλασίας που ξεδιπλώνεται σε έξι ωριαία επεισόδια που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και επειδή η δράση εκτυλίσσεται στην δεκαετία του ’70 κυρίως, ο θεατής βομβαρδίζεται με ένα μάλλον ρηχό σε φάσεις, αλλά πάντα αμαρτωλά ψυχαγωγικό όργιο αναπαράστασης εποχής με όλα τα σχετικά φετίχ: «vintage» φακούς και φίλτρα, πυροτεχνικό μοντάζ, softcore καταστάσεις, soundtrack εποχής, περούκες και μούσια, ελεύθερο σεξ, drugs και rock & roll (και ντίσκο).

Στον κεντρικό ρόλο, φοβερός πραγματικά ο Μπιλ Σκάρσγκαρντ (γιος του Στέλαν και μικρότερος αδελφός του Αλεξάντερ) που υποδύεται τον Όλαφσον ως μια «πειραγμένη» πλην χαρισματική δύναμη της φύσης που πάσχει από έντονες ναρκισσιστικές διαταραχές και από ακραία διάσπαση προσοχής.  

Η σειρά έχει διαφημιστεί ως η ιστορία του ανθρώπου που «ευθύνεται» για τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», αυτό όμως είναι μόνο μια υποσημείωση στην μακρά και περιπετειώδη διαδρομή του Κλάρκ Όλαφσον, ο οποίος εξακολουθούσε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές με διάφορες κατηγορίες ως celebrity κρατούμενος μέχρι και πρόσφατα, κι ας είναι πλέον 75 χρονών.

Το πιο φοβερό όμως είναι ότι πολλά (τα περισσότερα) από τα εξωφρενικά σκηνικά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στη σειρά συνέβησαν στην πραγματικότητα. Οι θρασύτατες ληστείες τραπεζών μέρα μεσημέρι, οι αμέτρητες απίστευτες αποδράσεις, οι τρελές περιπλανήσεις ανά την Ευρώπη κι ακόμα παραπέρα, ο μεθυσμένος διάπλους της Μεσογείου με κότερο (μετά από λίγο καιρό βαρέθηκε και πέρασε το Γιβραλτάρ, πήγε να πνιγεί αλλά κατάφερε να φτάσει τελικά στην Καραϊβική), το ντου στη θερινή κατοικία του Σουηδού πρωθυπουργού, όταν ο Κλαρκ ήταν ακόμα έφηβος, τα επεισοδιακά και αγρίως τραυματικά παιδικά χρόνια, η μαγνητική έλξη που ασκούσε ακόμα και σε γυναίκες που μπορούσαν να δουν ότι ήταν εντελώς αφερέγγυος και «σκάρτος».

Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το σύνδρομο της Στοκχόλμης Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα εντελώς λαλημένο συχνά ντελίριο μυθοπλασίας που ξεδιπλώνεται σε έξι ωριαία επεισόδια που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Καραμπινάτη περίπτωση κοινωνιοπαθή (ή και ψυχοπαθή ενδεχομένως) νάρκισσου, ο «αληθινός» Κλαρκ Όλαφσον μπορεί ίσως να αναζητηθεί στους σπαρταριστά  αυτοαναφορικούς τίτλους των επεισοδίων αυτής της μίνι σειράς που δεν αφήνει κανένα τρικ αχρησιμοποίητο προκειμένου να αποδώσει το υπερδιεγερτικό προφίλ μιας εκρηκτικής προσωπικότητας: «Δεν ήταν η φάση μου να είμαι ο καλύτερος από τους καλύτερους κι έτσι αποφάσισα να γίνω ο καλύτερος από τους χειρότερους», «Αυτομάτως κάνω τα πάντα αντίθετα από τον υπόλοιπο κόσμο», «Με βλέπουν σαν ένα μίγμα Πίπης Φακιδομύτη και Αλ Καπόνε», «Έχω διαβάσει όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ, και μερικά ακόμα επίσης»…   

Η σειρά έχει διαφημιστεί ως η ιστορία του ανθρώπου που «ευθύνεται» για τον όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» (η συναισθηματική ταύτιση που αναπτύσσουν οι όμηροι με τους απαγωγείς τους), αυτό όμως είναι μόνο μια υποσημείωση στη μακρά και περιπετειώδη διαδρομή του Κλάρκ Όλαφσον, ο οποίος εξακολουθούσε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές με διάφορες κατηγορίες ως celebrity κρατούμενος μέχρι και πρόσφατα, κι ας είναι πλέον 75 χρονών.

Πράγματι, τον Αύγουστο του 1973, βρέθηκε να είναι πρωταγωνιστής στη ληστεία της πλατείας Norrmalmstorg, όπως έγινε γνωστή, όταν ένας θαυμαστής του μπήκε οπλισμένος στο υποκατάστημα της τράπεζας Sveriges Kreditbanken στη Στοκχόλμη, κράτησε τέσσερις ομήρους και ζήτησε από τις αρχές να του φέρουν τον Κλαρκ, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών για ένοπλη ληστεία.

Έτσι κι έγινε, και μετά από έξι ημέρες αγωνίας, φαρσικών αιτημάτων και κωμικοτραγικών καταστάσεων, η πολιορκία έληξε αναίμακτα και οι όμηροι απελευθερώθηκαν. Κανείς (και κυρίως, καμιά) τους όμως δεν δέχθηκε να καταθέσει εναντίον των δύο ληστών, και ειδικά εναντίον του Ιησού / Τσε / Ρομπέν των δασών, Κλαρκ Όλαφσον, και κάπως έτσι προέκυψε η ονομασία για το ψυχολογικό αυτό φαινόμενο. 

Clark: Ο χαρισματικός ψυχοπαθής νάρκισσος και το σύνδρομο της Στοκχόλμης Facebook Twitter
Η σειρά έχει βασιστεί επίσης στο σουηδικό ντοκιμαντέρ του 2020 με τον ίδιο τίτλο.

Αμέσως μετά την ευτυχή έκβαση της πολυήμερης ληστείας, που μεταδιδόταν σε 24ωρη βάση από την τηλεόραση, ο πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε ζήτησε να δει προσωπικά τον Κλαρκ στη θερινή κατοικία του (στο ίδιο σπίτι που είχε μπουκάρει μικρός, κατά τη θητεία του προηγούμενου πρωθυπουργού Τάγκε Ερλάντερ) πριν οδηγηθεί ξανά στην φυλακή, όπου φυσικά δεν έμελλε να παραμείνει για πολύ ακόμα.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, όταν πληροφορήθηκε την δολοφονία του Πάλμε, ο Όλαφσον θα σχολίαζε: «Ευτυχώς που ήμουν φυλακή, αλλιώς σίγουρα θα το είχαν φορτώσει κι αυτό σε μένα».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Daily / Η αλεπού στο παζάρι κι ο «Γατόπαρδος» στο Netflix  

Έξι δεκαετίες μετά από την κλασική ταινία του Βισκόντι, το ιταλικό έπος του Τζουζέπε Τομάζι ντι Λαμπεντούζα αναβιώνει στο Netflix, σε μια άρτια και πολυτελή σειρά έξι επεισοδίων, λουσμένη στο σικελικό φως 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
‘CHAOS: The Manson Murders’: Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Daily / «CHAOS: The Manson Murders». Ο Μάνσον βρίσκεται ακόμα μέσα στο κεφάλι μας 

Το νέο ντοκιμαντέρ του σπουδαίου Έρολ Μόρις επιχειρεί ένα διαφορετικό προφίλ του «σατανικού μεσσία», φωτίζοντας κάποιες από τις λιγότερο ίσως προβεβλημένες εκδοχές, αιτιάσεις και εικασίες γύρω από μια υπόθεση που μοιάζει με σταυροδρόμι του Κακού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ