Θερμές πηγές και ιαματικά λουτρά: Τα νερά της Ελλάδας που γιατρεύουν

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO
0

ΟΙ ΘΕΡΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ Στερεάς Ελλάδας ήταν από την αρχαιότητα δημοφιλείς γιατί συγκέντρωναν ανθρώπους από κάθε περιοχή που έκαναν ζεστά λουτρά για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στη Δαμάστα ο κόσμος δεν σταματάει να έρχεται όλο το 24ωρο. Τα Ψωρονέρια είναι και η πιο μεγάλη λίμνη και είναι δωρεάν, όπως οι Θερμοπύλες και ο Κονιαβίτης στα Καμένα Βούρλα. Στη Δαμάστα υπάρχει φως τη νύχτα, έτσι έχει σχεδόν πάντα κόσμο, ενώ οι θερμές πηγές στις Θερμοπύλες και οι τέσσερις πισίνες στον Κονιαβίτη (η μία είναι στην περίφημη «πηγή της Αφροδίτης») έχουν κόσμο μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε πηγή στην περιοχή έχει νερά με διαφορετική θερμοκρασία, διαφορετική σύσταση και διαφορετικές ιαματικές ιδιότητες.

Πλέον είναι προορισμός μεγάλου αριθμού τουριστών από τις βαλκανικές κυρίως χώρες που έρχονται για τις ιαματικές τους ιδιότητες, ενώ το καλοκαίρι πούλμαν απ’ όλη την Ελλάδα φέρνουν καθημερινά ανθρώπους κάθε ηλικίας για να κάνουν ζεστά μπάνια, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στις Θερμοπύλες το νερό είναι πιο ζεστό από οπουδήποτε αλλού, είναι στους 42°C, έχει μεγάλη ποσότητα θείου και μυρίζει πιο έντονα, και προσφέρεται για μικρής διάρκειας μπάνιο (το πολύ 20 λεπτά), γιατί η υψηλή θερμοκρασία σε εξαντλεί. Υπάρχει και καταρράκτης. Στις υπόλοιπες πηγές μπορείς να καθίσεις περισσότερο (στη Δαμάστα υπάρχει κόσμος που μένει ώρες μέσα στο νερό).

Τα λουτρά της Υπάτης είναι οργανωμένα, με είσοδο, και από τα πιο δημοφιλή χειμώνα-καλοκαίρι, ενώ θερμά λουτρά μπορεί να βρει κανείς στην Παλαιοβράχα, στη Σπερχειάδα και στο Πλατύστομο. Θερμές πηγές στη Φθιώτιδα υπάρχουν επίσης στις περιοχές του Δομοκού (Δρανίστα - Καΐτσα, Εκκάρα, Γαβράκια, Γερακλί) καθώς και στο Αρχάνι, στα δυτικά του νομού.  

Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Θερμοπύλες. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO
Τα νερά που γιατρεύουν Facebook Twitter
Ψωρονέρια. Φωτ.: Μ. Hulot/LIFO

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ