Beat Generation

Beat Generation Facebook Twitter
0

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του William S. Burroughs, του δημιουργού που άλλαξε συναρπαστικά τα λογοτεχνικά τοπία της μεταβιομηχανικής εποχής, παρουσιάζουμε τρεις θεατρικές εκπομπές, τρία τραγούδια, για τις τρεις μεγάλες προσωπικότητες: τον William Burroughs, τον Allen Ginsberg και τον Jack Kerouac.

 

Μέσα από κείμενα και ποιήματα των δημιουργών, ο Πέρης Μιχαηλίδης και ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης παρουσιάζουν επί σκηνής τον λογοτεχνικό πλούτο και την αδάμαστη τόλμη των beat δημιουργών. Ο Μιχαηλίδης απαγγέλλει/ερμηνεύει θραύσματα από τα έργα τους, διαβάζει τι έγραψαν άλλοι γι' αυτούς, μας εισάγει στο ηλεκτροφόρο σύμπαν τους, μας εξοικειώνει με το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιό τους.


Παράλληλα, ήχοι και μουσικές που επιλέγει επί τόπου ο Μπαμπασάκης, δημιουργούν το σάουντρακ μιας γενιάς αιρετικών που θέλησαν να ανακατέψουν την τράπουλα της ύπαρξης ξανά. Ακούμε επίσης τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για τους ποιητές της Beat Generation, αλλά και τους ίδιους να τραγουδάνε και να απαγγέλλουν. Οι νότες συναντιούνται με τις λέξεις στο νάιτ-κλαμπ των συνειρμών.


Η Ελεάννα Μαρτίνου συμμετέχει με Εικαστικές Τεκμηριώσεις που συμβάλλουν στην αναβίωση εκείνης της εποχής και στην συνειδητοποίηση του πόσο μεγάλη σημασία έχει η περιπέτεια της Beat Generation για μας σήμερα, για το πώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε έναν κόσμο που νυχθημερόν εκτροχιάζεται από τις ήδη φθαρμένες ράγιες του.


Στο μπαρ του Beton7 θα προβάλλονται ταινίες με θέμα την Beat Generation, και θα υπάρχει μια Έκθεση Βιβλίων, Φωτογραφιών, και Ντοκουμέντων σχετικών με το κίνημα αυτής της Γενιάς. Έκτακτοι προσκεκλημένοι, έκπληξη, θα εμφανίζονται αναπάντεχα, άλλοι κάθε φορά, και θα πλουτίζουν το event με απαγγελίες, αναμνήσεις, απόψεις.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT