The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936

The Architects of Time: H indie Αθήνα δίνει πλέον ραντεβού σε ένα κτίριο του 1936 Facebook Twitter
Aν κάτι λείπει από την Αθήνα είναι τα μπαρ στα οποία πραγματικά μπορούμε να διασκεδάσουμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Έχω παρατηρήσει ότι για κάποιον λόγο την πλατεία Αγίων Θεοδώρων δεν την ξέρουν όλοι με το όνομά της. Πολύ κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος, αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε σε κάποιον πού είναι και του πείτε «εκεί που είναι το Madame Phú Man Chú,/ το Odori,/ το Juicy Grill του κέντρου,/ ο Dopios/, όπως στέκεσαι έξω από το Praxitelous Bar, απέναντι» ‒ανάλογα με τα γούστα του‒, θα καταλάβει για ποιο σημείο του κέντρου μιλάτε. Άλλωστε, είναι εδώ και μερικά χρόνια η πλατεία των μαγαζιών της. 

Σε ένα από τα πιο ωραία, αλλά κάπως κρυμμένο από τα υπόλοιπα της πιάτσας, κτίριά της μόλις έκανε την εμφάνισή της η νέα άφιξη της πόλης που συζητιέται πολύ και ήδη συγκεντρώνει ένα μεγάλο κομμάτι των indie kids της Αθήνας που μπορεί να μεγάλωσαν, αλλά τα ενδιαφέρει ακόμα να ταιριάζει η μουσική με το ποτό τους περισσότερο από το προσεγμένο bar food. 

Το εν λόγω κτίριο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στον αριθμό 3, στο Μέγαρο Παπαθανασίου, που χρονολογείται από το 1936 και ανήκε στον πατέρα του γνωστού διεθνώς Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου ή πιο απλά Vangelis.

Βάζοντας τους δικούς του όρους σε αυτό που κάποτε η πόλη αποκαλούσε bar-restaurant και στον all-day χώρο που παίζει ακόμα, το The Architects of Time έχει μια ανοιχτή κουζίνα η οποία λειτουργεί από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ καθημερινά με brunch επιλογές μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Η στοά αυτού του δείγματος του αθηναϊκού μοντερνισμού λειτουργούσε ως χώρος καταστημάτων, στους ορόφους λειτουργούσαν γραφεία, υπάρχει μάλιστα εκεί ένα δικηγορικό γραφείο που είχε ογδόντα χρόνια μισθωτήριο, από το οποίο πήραν σύνταξη δύο γενιές.

Ένα από τα μαγαζιά που λειτουργούσε στο ισόγειο κάποτε, λοιπόν, ήταν ωρολογοποιείο με το ευφάνταστο όνομα The Architects of Time. Έτσι λέγεται και ο νέος all-day χώρος του κέντρου, με την παλιά ταμπέλα του καταστήματος να έχει καθαριστεί, να έχει φωτιστεί και να στέκει στο ίδιο σημείο που είχε τοποθετηθεί κάποτε. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Το εν λόγω κτίριο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται στον αριθμό 3, στο Μέγαρο Παπαθανασίου, που χρονολογείται από το 1936 και ανήκε στον πατέρα του γνωστού διεθνώς Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η είσοδος του μεγάρου αποκαταστάθηκε, όπως και τα πατώματα με το μωσαϊκό, οι τζαμαρίες της ανανεώθηκαν, στα ταβάνια έμεινε η πατίνα του χρόνου: τίποτε άλλο δεν πειράχτηκε στη διαρρύθμιση της κεντρικής στοάς.

Οι minimal γραμμές και οι καμπύλες είναι κοινός παρονομαστής στον σχεδιασμό του The Architects of Time, η μπάρα του με τη μεταλλική καμπυλωτή πρόσοψη είναι επιβλητική. Στους τοίχους του θα συμβαίνει κάτι το δυναμικό, αφού θα φιλοξενούν περιοδικά έργα τέχνης σύγχρονων καλλιτεχνών και δημιουργών της πόλης, τα οποία θα ανανεώνονται ανά μήνα υπό την επιμέλεια της Νιόβης Κρητικού. Η πρώτη ατομική έκθεση που θα συναντήσετε ‒και θα παραμείνει εκεί έως τις 31 Οκτωβρίου‒ είναι του Δημήτρη Ντόκου και έχει τον τίτλο «Ιδεογράμματα | Ideograms». 

Βάζοντας τους δικούς του όρους σε αυτό που κάποτε η πόλη αποκαλούσε bar-restaurant και στον all-day χώρο που παίζει ακόμα, το The Architects of Time έχει μια ανοιχτή κουζίνα η οποία λειτουργεί από τις δέκα το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ καθημερινά με brunch επιλογές μέχρι τις δύο το μεσημέρι.

Η Βιβή Λαμπροπούλου υπογράφει και επιμελείται ένα δημιουργικό μενού που θα ακολουθεί την εποχικότητα με μεσογειακά πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας, με πολλές εγχώριες πρώτες ύλες, με νησιώτικα τυριά και αλλαντικά.

To πρωί θα βρείτε προτάσεις όπως μια comfort ομελέτα φούρνου με μανιτάρια, πιπεριά, ντοματίνια και γραβιέρα Τήνου, ένα deep fried croque madame, αλμυρά pancakes με κατίκι Δομοκού, τραγανό ψιλοκομμένο παστράμι ωρίμανσης, baby ρόκα και αυγό ποσέ, open vegan σάντουιτς σε χειροποίητο ψωμί, ψητά λαχανικά, μαριναρισμένο τόφου και πέστο βασιλικού.

Αν πάλι βρεθείτε εκεί το βράδυ, μπορείτε να βάλετε στη μέση πιάτα όπως τα arancini μανιταριών, μια pinsa με σάλτσα βασιλικού, κονφί ντοματίνι, γραβιέρα και χοιρομέρι Τήνου, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, θα βρείτε και ένα «ριζότο» με fregula, φρέσκα αρωματικά μανιτάρια και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας, αλλά και φρέσκες παπαρδέλες alfredo μεταξύ άλλων. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Ο Μάριος Ηλιόπουλος (six d.o.g.s) έχει δημιουργήσει μια cocktail λίστα με signature προτάσεις, με τις δικές τους χειροποίητες παρασκευές και zero waste πρακτικές. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
The Architects of Time Facebook Twitter
Στο υπόγειο του κτιρίου, σε έναν χώρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως πολεμικό καταφύγιο, σήμερα στεγάζεται το κελάρι του μαγαζιού με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο υπόγειο του κτιρίου, σε έναν χώρο που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως πολεμικό καταφύγιο, σήμερα στεγάζεται το κελάρι του μαγαζιού με μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κυρίως από τον εγχώριο αμπελώνα. Το μήνυμα-μότο του μαγαζιού «Ladies & gentlemen, we are floating in space», που παραπέμπει στον δίσκο των Spiritualized από τα late ’90s, είναι κρυμμένο σε αυτό το επίπεδο, αναζητήστε το. 

Προσωπικά, το αγαπημένο μου κομμάτι του μαγαζιού είναι το μπαρ. Η λίστα με τις ετικέτες του είναι από τις πιο εκτενείς που θα βρείτε στην καρδιά του κέντρου, διαθέτει γύρω στα 45 ρούμια ανά κατηγορία, 35 τζιν, σκωτσέζικα, ιρλανδικά αλλά και ιαπωνικά ουίσκι.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος (six d.o.g.s) έχει δημιουργήσει μια cocktail λίστα με signature προτάσεις, με τις δικές τους χειροποίητες παρασκευές και zero waste πρακτικές που σχετίζονται με την κουζίνα του χώρου, με ζυμώσεις, με δικά τους αλάτια και cordial, και ονόματα όπως «Chariot of Fire», «Aphrodite’s Child» και «Blade Runner» που τιμούν τον συνθέτη, το όνομα του οποίου κοσμεί την μαρμάρινη πρόσοψη της εισόδου.

The Architects of Time Facebook Twitter
Αλμυρά pancakes με κατίκι Δομοκού, τραγανό ψιλοκομμένο παστράμι ωρίμανσης, baby ρόκα και αυγό ποσέ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
The Architects of Time Facebook Twitter
Αrancini μανιταριών. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι δημιουργοί του The Architects of Time είναι μουσικοί και μέλη των ομάδων που έχουν διαμορφώσει το μπαρ Barrett στου Ψυρρή καθώς και το (νέο) Koursaros bar της Τήνου. Θέλοντας να δώσουν προσοχή και έμφαση στους ήχους που θα ακούμε εκεί, αυτήν τη φορά επέλεξαν να βάλουν τις κιθάρες στην άκρη και να κινηθούν κυρίως σε ηλεκτρονικούς, eclectic και πιο weird ήχους, παραχωρώντας τα decks σε γνωστούς DJs του αθηναϊκού clubbing.

Αυτές τις μέρες πέρασαν από εκεί οι Mister Enarto, Βασίλης Σεβδαλής, Blue Lagoon (Kyrios Kormoranos). Έτσι, αυτό που έβλεπες να συμβαίνει στο σημείο είναι κάποιοι να τρώνε στην πλατεία, στα εξωτερικά τραπέζια, και άλλοι, πολλοί, τα indie kids δηλαδή, να χορεύουν στη στοά.

Και αν κάτι λείπει από την Αθήνα είναι τα μπαρ στα οποία πραγματικά μπορούμε να διασκεδάσουμε. Ίσως γι’ αυτό το The Architects of Time να είναι το νέο talk of the town, ίσως και γιατί μπορεί να βρεθείς εκεί και το πρωί και το βράδυ της ίδιας μέρας ‒ δεν το λέω έτσι, έχει συμβεί. 

The Architects of Time Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

The Architects of Time, πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3, 6980 279538

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ