Τα συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε αυτά των φτωχότερων χωρών

Τα συμφέροντα της Γερμανίας απέναντι σε αυτά των φτωχότερων χωρών Facebook Twitter
Όσον αφορά το θέμα του πλαφόν, η Γερμανία διαφωνεί επειδή η ίδια χρειάζεται τεράστιες ποσότητες και είναι αρκετά πλούσια ώστε να τις αγοράσει όσο-όσο. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΔYO ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ για τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα προήλθαν από την ΕΛΣΤΑΤ. Η μία αφορά την εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού και τη «χειρότερη επίδοση των τελευταίων 90 χρόνων» που καταγράφηκε το 2021, καθώς την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, οι θάνατοι ξεπέρασαν κατά 58.573 τις γεννήσεις και, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, μέσα σε έναν χρόνο χάθηκε ο πληθυσμός μίας περιφερειακής πόλης. Η άλλη είδηση αφορά το πρόβλημα της ανεπαρκούς σίτισης που, πάλι σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αντιμετωπίζει το 6% των Ελλήνων, λόγω φτώχειας.

Οι αποκαλύψεις για τις συμμορίες που δρούσαν για χρόνια ανενόχλητες στη φοιτητική εστία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σκορπώντας τον τρόμο στους φοιτητές που έμεναν εκεί και στερώντας δωμάτια από παιδιά φτωχών οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, κατέδειξαν τη διαχρονική και διακομματική αδιαφορία και υποκρισία απέναντι στο καυτό πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Και, φυσικά, για άλλη μια φορά κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, καθώς οι υπεύθυνοι έδειχναν ο ένας τον άλλον. 

Οι φτωχότερες χώρες του Νότου δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές που θέλει και αντέχει η Γερμανία. Ούτε οι κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας έχουν να διαθέσουν τόσα χρήματα για να καλύψουν με επιδοτήσεις τόσο υψηλές τιμές.

Ο πόλεμος της ενέργειας

Κατά τ’ άλλα, η καρδιά της Ευρώπης αυτές τις μέρες χτυπά στην Πράγα, όπου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή σαράντα τριών ηγετών, αφού, εκτός από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα συμμετέχουν και οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μαζί με τις πρώην σοβιετικές χώρες της Ευρώπης. Άλλο ένα πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που είχε συμφωνηθεί από πριν, όσο στο παρασκήνιο μαίνονταν διάφορες συγκρούσεις και με ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να υπάρξει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στηλιτεύοντας έμμεσα τη γερμανική στάση που βάζει εμπόδια γι’ αυτό. Την ίδια θέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει και ο Μάριο Ντράγκι και συνολικά δεκαπέντε χώρες. Δηλαδή η πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ε.Ε. ζητά κοινή πολιτική, αλληλεγγύη και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Απέναντί τους, όμως, συναντούν τη Γερμανία (μαζί με τις χώρες που επηρεάζει), η οποία διαφωνεί.

«Η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια με στόχο την αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας. Δεκαπέντε κράτη-μέλη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές. Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της αγοράς φυσικού αερίου», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βγήκε μπροστά σε αυτό, προκαλώντας τη γερμανική δυσαρέσκεια.

Η γερμανική πλευρά φρόντισε πάντως να αφήσει και η ίδια τις αιχμές της στο παρασκήνιο και να στείλει μηνύματα, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του ελληνικού εμπορικού στόλου που μεταφέρει μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Ρωσίας. Τον ελληνικό εμπορικό στόλο τον έχει «βάλει στο μάτι» εδώ και χρόνια η Γερμανία. Από την περίοδο των μνημονίων πίεζε τις ελληνικές κυβερνήσεις για να στριμώξει τους Έλληνες εφοπλιστές, αλλά καμία δεν την άκουσε. 

Όσον αφορά το θέμα του πλαφόν, η Γερμανία διαφωνεί επειδή η ίδια χρειάζεται τεράστιες ποσότητες και είναι αρκετά πλούσια ώστε να τις αγοράσει όσο-όσο ‒ αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες και όχι χαμηλή τιμή. Και επειδή έχει τη δυνατότητα, καλύπτει τη διαφορά με το πρόγραμμα των 200 δισεκατομμυρίων που έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος Σολτς.

Οι φτωχότερες χώρες του Νότου όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές τιμές που θέλει και αντέχει η Γερμανία. Ούτε οι κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας έχουν να διαθέσουν τόσα χρήματα για να καλύψουν με επιδοτήσεις τόσο υψηλές τιμές. Γι’ αυτό και η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία να μπει φρένο στις τιμές, αλλά εκείνη δεν θέλει. Τα συμφέροντα της Γερμανίας έρχονται για άλλη μια φορά σε αντίθεση με τα συμφέροντα των φτωχότερων χωρών, ειδικά του Νότου. 

Η Τουρκία στο επίκεντρο

Η Τουρκία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, καθώς μπορεί να απειλεί την Ελλάδα καθημερινά, αλλά προβλήματα δημιουργεί σε όλη τη Δύση. Δεν σταματά να παζαρεύει χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, με τελευταίο χαρτί το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την προσωρινή και όχι καθολικά αποδεκτή κυβέρνησης της Λιβύης, το οποίο παραβιάζει ξανά το διεθνές δίκαιο.

Άμεση και ξεκάθαρη όμως ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αποδοκίμασε αυτό το μνημόνιο και επισήμανε ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα και βλάπτουν τις διπλωματικές της σχέσεις.

Ακόμα και το προσφυγικό ζήτημα επαναφέρει ο Ερντογάν και το χρησιμοποιεί κάθε φορά που θέλει να ζητήσει περισσότερα από την Ε.Ε. και να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται ούτε η αύξηση των ροών πριν από τη Σύνοδο της Πράγας ούτε η ακραία ρητορική και οι κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας και του Λιμενικού. 

Η ελληνική κυβέρνηση για την ώρα ρίχνει το διπλωματικό της βάρος στην αποτροπή του ενδεχόμενου ερευνών από την Τουρκία στις περιοχές της Κρήτης που περιλαμβάνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ. Οι ΗΠΑ, οι οποίες παίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της Δύσης να ηρεμήσει τον Ερντογάν, του ασκούν πιέσεις τόσο για να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όπως απειλεί, όσο και για να μην προκαλέσει επεισόδιο με την Ελλάδα. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές Κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Ρεπορτάζ / Ακαρνανικά Όρη: Ενεργειακές κοινότητες-«μαϊμού» και διά της πλαγίας

Μια κραυγαλέα κατάχρηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στα Ακαρνανικά Όρη αμαυρώνει τον θεσμό, παρακάμπτει την περιβαλλοντική νομοθεσία και αποκαλύπτει την αδυναμία της διοίκησης να ελέγξει την επιχειρηματική δραστηριότητα που βλάπτει το περιβάλλον και την οικονομία.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ