Η ενίσχυση τεχνολογικών υποδομών είναι προαπαιτούμενο της βιώσιμης ανάπτυξης

Ενίσχυση τεχνολογικών υποδομών: προαπαιτούμενο βιώσιμης ανάπτυξης Facebook Twitter
Ειδικά για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία ποιοτικών, αξιόπιστων και ανθεκτικών υποδομών συνιστά προαπαιτούμενο.
0
afa
Xρήστος Ταραντίλης

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ αποτελούν, αναμφίβολα, τις ράγες πάνω στις οποίες τρέχει η οικονομία και επηρεάζουν καθοριστικά τον ρυθμό ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητάς της. Γι’ αυτό και η δημιουργία υποδομών, η προώθηση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς εκβιομηχάνισης και της καινοτομίας περιλαμβάνεται ρητά στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Στόχος 9, Sustainable Development Goals 2030). 

Ειδικά για την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογικής καινοτομίας, η δημιουργία ποιοτικών, αξιόπιστων και ανθεκτικών υποδομών συνιστά προαπαιτούμενο. Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν όλοι και όλες οι εκπρόσωποι κάθε χώρου του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που εκλήθησαν κατά τον τελευταίο χρόνο στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής. Μάλιστα, στην πρόσφατη Έκθεση της Επιτροπής με τίτλο «Η επιχειρηματική αξιοποίηση της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας» αποτυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών, όπως ενδεικτικά:

• Δημιουργία ψηφιακών υποδομών, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερά υψηλές ταχύτητες ίντερνετ και μεγαλύτερη κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί τις χώρες που πρωτοστατούν στην προσέλκυση νεοφυών (startup) επιχειρήσεων, όπως η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, οι Βαλτικές χώρες κ.λπ.

• Τεχνολογική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων, με ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών και με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (smart and green).

• Ενίσχυση της πυκνότητας κάθε κοινότητας τεχνολογίας (δημιουργία τεχνολογικών πάρκων, hubs και clusters), ώστε να διευκολύνεται η αμεσότερη σύνδεση και ώσμωση των εμπλεκομένων στην έρευνα και την καινοτομία. Για παράδειγμα, για τη φιλοξενία τεχνολογικών hubs και clusters μπορεί να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. πρώην ΟΑΕΔ) ή νέα έργα αστικής ανάπλασης, όπως το Ελληνικό. 

Είναι αλήθεια ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των τεχνολογικών πάρκων, με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το ThessIntec και την Πολιτεία Καινοτομίας ΧΡΩΠΕΙ, καθώς και των ψηφιακών υποδομών είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Ειδικότερα, οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές από διεθνείς κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Cisco, η Amazon, καθώς και, μόλις πρόσφατα, η Google ανοίγουν νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, βάζοντας την Ελλάδα στο επίκεντρο του ψηφιακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με τη δημιουργία της Google Cloud Region, δηλαδή μιας περιοχής με φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας, όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, που θα παρέχει προηγμένες υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους προς οργανισμούς και επιχειρήσεις, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ψηφιακό κόμβο στη συμβολή τριών ηπείρων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι έως το 2030 θα δημιουργηθούν – μόνο από τη συγκεκριμένη επένδυση – 20.000 νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του brain drain.

Συνοψίζοντας, η ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών στη χώρα μας θα δημιουργήσει την απαραίτητη βάση για την οικοδόμηση ενός νέου, βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στην έρευνα, τη γνώση, το ταλέντο και την τεχνολογική καινοτομία. 

Ο Χρήστος Ταραντίλης είναι Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ, Πρόεδρος Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Guest Editors
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου

Πολιτική / Παραιτείται ο Αλέξης Πατέλης: «Μετά από μία πενταετία, στο τέλος του έτους ολοκληρώνω τη θητεία μου»

Εκτός Μαξίμου ο οικονομικός σύμβουλος Μητσοτάκη - Μετά από μια πενταετία ολοκληρώνω στο τέλος του έτους το έργο μου στην Προεδρία της Κυβέρνησης, αναφέρει με ανάρτησή του στο Instagram
LIFO NEWSROOM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

Guest Editors / Υπεράσπιση του ζωγράφου Μιχάλη Μαδένη

«Η συγκεκριμένη απόφαση αντιτίθεται στην καλλιτεχνική ελευθερία και στην ελευθερία της έκφρασης και έτσι, στην ουσία, «κλείνει την πόρτα» σε ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο και σημαντικό διεθνώς καλλιτεχνικό κίνημα, μέσα στο οποίο υπάρχοντα αντικείμενα, έργα τέχνης ή εικόνες τους προσλαμβάνουν, χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση, ή και κάποιες φορές, χωρίς καμία διαφοροποίηση, ένα άλλο νόημα»
THE LIFO TEAM
Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Guest Editors / Έλον Μασκ: Η πηγή του κακού

Κατάλαβε πως μια δημοκρατική κυριαρχία στις ΗΠΑ θα αναγκαζόταν να συγκρουστεί μαζί του. Έτσι, ο άνθρωπος - «τοτέμ» του σύγχρονου καπιταλισμού έχει για πολιορκητικό κριό το κοινωνικό δίκτυο Χ που λειτουργεί πια ως μεγάφωνο για κάθε ακραίο στοιχείο.
ΑΛΚΗΣ ΚΟΥΠΕΤΩΡΗΣ
«Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

Guest Editors / «Κι όμως»: Ο Δημήτρης Δημητριάδης για τον Χρήστο Γιανναρά

«Η ελληνικότητα μόνο κατ’ όνομα ενδιαφέρει και παθιάζει τον Χρήστο Γιανναρά». Ένα άρθρο–απάντηση του συγγραφέα σε δύο κείμενα που δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατο του Έλληνα διανοητή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ