Trojena Facebook Twitter
Trojena: Ένα θέρετρο σκι και υπαίθριων δραστηριοτήτων 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026. Φωτ.: Courtesy of Neom

Χειμώνας στην καρδιά της ερήμου

0

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029 στο θέρετρο Trojena, το οποίο σχεδιάζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Zaha Hadid Architects, UNStudio, Aedas, LAVA και Bureau Proberts ως μέρος της τεχνητής πόλης Neom.

Οι Ασιατικοί Χειμερινοί Αγώνες του 2029 θα διεξαχθούν στο θέρετρο 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026 ως μέρος του Neom, μιας περιοχής με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπό ανάπτυξη στη Σαουδική Αραβία.

«Η Trojena θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για χειμερινή ατμόσφαιρα στην καρδιά της ερήμου και αυτοί οι Χειμερινούς Αγώνες θα είναι ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός», εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Neom, Nadhmi al-Nasr.

Το θέρετρο προορίζεται για υπαίθριο σκι όλο τον χρόνο και χτίζεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.500 μέτρα έως 2.600 μέτρα.

Η Trojena θα διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για χειμερινή ατμόσφαιρα στην καρδιά της ερήμου και αυτοί οι Χειμερινούς Αγώνες θα είναι ένα πρωτοφανές παγκόσμιο γεγονός.

Το θέρετρο σχεδιάστηκε από τη LAVA, η οποία έχει επίσης σχεδιάσει ένα κτίριο σε σχήμα σήραγγας που περιγράφεται ως ένα «φουτουριστικό, διπλωμένο, κάθετο χωριό».

Trojena Facebook Twitter
Χτίζεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την ακτή του Κόλπου της Άκαμπα, σε μια ορεινή περιοχή με υψόμετρα που κυμαίνονται από 1.500 μέτρα έως 2.600 μέτρα. Φωτ.: Courtesy of Neom

Δίπλα στο θέρετρο θα υπάρχει μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σχεδιάστηκε από το Bureau Proberts, ενώ το στούντιο Zaha Hadid Architects ανέλαβε άλλα στοιχεία του σχεδιασμού.

Η Aedas σχεδιάζει το ίδιο το χιονοδρομικό κέντρο, ενώ το UNStudio θα δημιουργήσει μια σειρά από βίλες σε πίστες σκι.

Το θέρετρο, που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 3.600 δωμάτια και 2.200 κατοικίες, είναι μία από τις δέκα περιοχές που αναπτύσσονται ως μέρος της Neom. Θα συνδεθεί με τη μεγάλη πόλη The Line, που αποκαλύφθηκε φέτος, ένας οριζόντιος ουρανοξύστης που πρόκειται να φιλοξενήσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους.

Trojena Facebook Twitter
Θα είναι η πρώτη τοποθεσία στη χώρα όπου θα μπορεί κάποιος να κάνει υπαίθριο σκι καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Το κτίριο σε σχήμα σήραγγας που περιγράφεται ως ένα «φουτουριστικό, διπλωμένο, κάθετο χωριό». Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Η τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σχεδιάστηκε από το Bureau Proberts. Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Trojena Facebook Twitter
Φωτ.: Courtesy of Neom
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM
H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θέλει να ζήσει στην Αθήνα

Design / H θρυλική Ιταλίδα designer Paola Navone θα ήθελε να ζήσει στην Αθήνα

 H προσωπικότητα της αρχιτεκτόνισας και designer Paola Navone είναι πληθωρική, όσο και η ιστορία της ζωής της. Λίγο πριν εμφανιστεί ως ομιλήτρια το Σάββατο 5 Οκτωβρίου στο συνέδριο Hotel Experience στο Ωδείο Αθηνών μας μιλάει με πάθος για ένα πρόσφατο πρότζεκτ που υπέγραψε.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Design / Η αλλόκοτη, εντυπωσιακή κεραμική της Δάφνης Χριστοφόρου

Συνδυάζοντας τον τρόπο που διακοσμούσαν τα αρχαία ελληνικά αγγεία με τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις κινεζικές πορσελάνες και φέρνοντάς τα όλα αυτά στο σήμερα, η βραβευμένη Κύπρια εικονογράφος δημιουργεί κεραμικά έργα που δεν μοιάζουν με άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ