Στο ανανεωμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη τρως δίπλα σε σπάνια έργα τέχνης

εστιατόριον Facebook Twitter
Τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του «Fofi’s» επιχειρεί σήμερα να αναβιώσει και το ανακαινισμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Το εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη που βρίσκεται στη γωνία Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη ανήκει στα κρυμμένα μυστικά της πρωτεύουσας. Απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και έχοντας μοναδική θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, αποτελεί ένα διαχρονικό στέκι για χιλιάδες επισκέπτες. Σε μια πυκνοκατοικημένη και άναρχα δομημένη πόλη ο χώρος εστίασης του κεντρικού κτιρίου του μουσείου θεωρείται ένα σύγχρονο meeting point, μακριά από τον θόρυβο και το άγχος της καθημερινότητας. 

Τους τελευταίους μήνες παρέμενε κλειστό λόγω ανακαίνισης. Αυτές τις μέρες, όμως, σφύζει πάλι από ζωή. Μπορεί η διεύθυνση να είναι η ίδια, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς διαφορετικά. Η μοντέρνα αισθητική, το καινοτόμο design και το υψηλού επιπέδου μενού που διαχειρίζεται το Δειπνοσοφιστήριον συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ζεστού και φιλόξενου χώρου με αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. 

«Η κεντρική φιλοσοφία του ανανεωμένου εστιατορίου βασίζεται στην πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη να συνεχίσει να επενδύει στην ανάδειξη προσωπικοτήτων που άφησαν τα ίχνη τους στην ιστορία του πολιτισμού μέσα από τη ζωή και το έργο τους», λέει στη LiFO η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Γερουλάνου.

«Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το Αρχείο Ακριθάκη, ώστε το εστιατόριο στον ανακαινισμένο χώρο του να φιλοξενεί πλέον στους τοίχους του σημαντικά έργα τέχνης και ντοκουμέντα. Με την επιλογή αυτών των έργων έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε απ’ την Αθήνα της εποχής μας στις αξέχαστες νύχτες του Βερολίνου των δεκαετιών του 1970, του ’80 και του ’90», συμπληρώνει.

Το ανακαινισμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη στο νεοκλασικό του Κολωνακίου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά το εξαιρετικό μενού, το ξεχωριστό design και ο κόσμος της τέχνης.

Η αρχική ιδέα ήταν οι χώροι του εστιατορίου να διακοσμούνται από το υλικό του μουσείου και κατ’ αυτόν τον τρόπο, μέσω εικόνων, να ξεδιπλώνεται η μακρόχρονη ιστορία του. «Στη συζήτηση που είχαμε, όμως, με τη Χλόη Ακριθάκη καταλήξαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να ζωντανέψουμε την ιστορία ενός εστιατορίου που ήταν σύμβολο μιας γενιάς καλλιτεχνών της πρωτοπορίας», εξηγεί η κ. Γερουλάνου.

Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Στους τοίχους απεικονίζεται μια θρυλική περίοδος ελευθερίας και δημιουργίας: έργα τέχνης του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, αποκόμματα εφημερίδων, κάρτες, φωτογραφίες, διάσημα τραπεζομάντιλα στα οποία έχουν γράψει καλλιτέχνες αλλά και ντοκουμέντα προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ανεβαίνοντας σήμερα στον τελευταίο όροφο του μουσείου, ο επισκέπτης θα έρθει σε επαφή με την ιστορία του εστιατορίου της Φώφης Ακριθάκη στο Βερολίνο. Να θυμίσουμε ότι μιλάμε για ένα μαγαζί που άφησε το δικό του στίγμα στη γαστρονομική ιστορία της γερμανικής πρωτεύουσας. Το «Εστιατόριον», όπως λεγόταν επίσημα, αλλά όλοι αποκαλούσαν «Fofi’s», βρισκόταν στην αριστοκρατική Fasanenstraße, συγκεκριμένα στο νούμερο 70. Όσοι το έζησαν ακόμη αναφέρονται σε αυτά σαν κάτι ανεπανάληπτο. 

Όση ώρα περιπλανιέμαι στους νέους χώρους αντιλαμβάνομαι ότι το περιβάλλον είναι ευχάριστο, η ατμόσφαιρα φιλική, ενώ η διακόσμηση σου θυμίζει διαρκώς ότι βρίσκεσαι στο εσωτερικό μίας απ’ τις εμβληματικές κοιτίδες πολιτισμού της Αθήνας.

«To εστιατόριο της μητέρας μου, καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του μέχρι και το 1995, ήταν το στέκι, το ραντεβού, ένας τόπος συναναστροφής και ένα κορυφαίο εστιατόριο του Βερολίνου που έμεινε στην ιστορία με την ονομασία “Fofi’s”. Από το μπαρ και τα τραπέζια του πέρασαν συνθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ζωγράφοι αλλά και απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Από τον Ρίτσαρντ Μπέρτον, τον Τζον Λε Καρέ και τον Φράνσις Μπέικον, που είχε μόνιμα κρατημένο τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της αναδρομικής του στη Nationalgalerie το 1986, μέχρι τον Άντι Γουόρχολ, τον Χάινερ Μίλερ και τον Γιάννη Κουνέλλη», αφηγείται στη LiFO η κ. Ακριθάκη. 

Η Φώφη Ακριθάκη πήγε στο Δυτικό Βερολίνο το 1969 μαζί με τον ζωγράφο σύζυγό της Αλέξη Ακριθάκη, υπότροφο της DAAD, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών. Από τις πρώτες μέρες συναναστράφηκαν γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής, τους Herman Nitzch και Ossie Wiener, Remo Remotti, Jorge Castillo, Mark Brusse, Ed και Nancy Kienholz, Pier Paolo Calzolari, αλλά και Έλληνες, όπως ο Κώστας Τσόκλης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, καθώς και τους συγγραφείς Θανάση Βαλτινό και Μένη Κουμανταρέα. 

Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1977, η Φώφη Ακριθάκη ανοίγει μαζί με τον Κώστα Κασσάμπαλη και τον Βασίλη Κουράφαλο το «Εστιατόριον». Όπως διαβάζω στο ενημερωτικό φυλλάδιο που είναι διαθέσιμο για τους επισκέπτες του εστιατορίου του μουσείου: «Ο ευχάριστος χώρος, το καλό φαγητό και κυρίως η πληθωρική προσωπικότητα της κοσμοπολίτισσας Φώφης προσελκύουν στο “Εστιατόριον” διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, της μουσικής αλλά και της πολιτικής». 

«Η μητέρα μου θα συνδεθεί φιλικά μέχρι το τέλος με τη Ρεμπέκα Χορν, τον Mάρτιν Κίπενμπεργκ, τον Γιάννη Κουνέλλη, τον Mάρκους Λούπερτς, τον Ρομπερτ Γουίλσον, τους Christo και Jeanne-Claude, τους συγγραφείς Χάινερ Μίλερ και Tόμας Μπρας και τον μουσικό Βόλφγκανγκ Ριμ. Το Φεστιβάλ Βερολίνου γέμιζε κάθε χρόνο το “Fofi’s” με διεθνείς αστέρες όπως ο Tομ Χανκς, ο Mόργκαν Φρίμαν, η Τζέσικα Τάντι, ο Mάρκο Φερέρι και ο Ρομπέρτο Μπενίνι. Θαμώνες του ήταν επίσης οι Βιμ Βέντερς, Λίζα Κρόιτσερ, Χίλντεγκαρντ Kνεφ, Λουκ Μπόντι, Πέτερ Στάιν, Ότο Σάντερ, οΜπρούνο Γκαντς και ο Ούντο Ζάμελ», αφηγείται η κ. Ακριθάκη. 

Αυτήν τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του «Fofi’s» επιχειρεί σήμερα να αναβιώσει και το ανακαινισμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη. Στους τοίχους απεικονίζεται μια θρυλική περίοδος ελευθερίας και δημιουργίας: έργα τέχνης του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη, αποκόμματα εφημερίδων, κάρτες, φωτογραφίες, διάσημα τραπεζομάντιλα στα οποία έχουν γράψει καλλιτέχνες αλλά και ντοκουμέντα προσωπικοτήτων διεθνούς βεληνεκούς. 

Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Από τον περασμένο Ιούνιο ξεκινήσαμε τις εργασίες ανακαίνισης και θέλαμε να του δώσουμε μια νέα πνοή. Όπως θα δείτε, διακοσμείται με σπουδαία έργα του αρχείου Ακριθάκη. Έχουμε μετακινήσει το μπαρ στον εξωτερικό χώρο και παράλληλα αξιοποιήσαμε και την αριστερή πλευρά της μεγάλης βεράντας, προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν απρόσκοπτη θέα προς τον λόφο του Λυκαβηττού», επισημαίνει η υπεύθυνη εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη, Λιάνα Τζομπάνογλου.

Και προσθέτει: «Δική μας επιδίωξη ήταν να υπάρχει μια συνέχεια μεταξύ των υπόλοιπων ορόφων του μουσείου και του εστιατορίου-καφέ. Δηλαδή η τέχνη να παραμένει στο επίκεντρο ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός χαλαρού ή επαγγελματικού γεύματος ή ενός ευχάριστου διαλείμματος από την πίεση και το στρες της καθημερινότητας. Επίσης, να αναφέρουμε ότι πλέον δεν θα ακολουθεί το ωράριο του μουσείου, αφού θα είναι διαθέσιμο στους πελάτες από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, εκτός της Τρίτης». 

Για τη Χλόη Ακριθάκη, η οποία είχε την επιμέλεια της διακόσμησης μαζί με τον Αλέξιο Παπαζαχαρία, τι σηματοδοτεί αυτή η συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη; «Για μένα όλα αυτά τα ντοκουμέντα είναι ταυτισμένα με τα παιδικά μου χρόνια. Ο χώρος πλέον είναι πολύ οικείος γιατί αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή που είτε την έζησα είτε τη θυμάμαι από ιστορίες. Και νομίζω ότι η μητέρα μου θα ήταν πολύ χαρούμενη αν έβλεπε το αποτέλεσμα στον ανακαινισμένο χώρο του μουσείου, γιατί ήταν ένα μέρος που της άρεσε πολύ να επισκέπτεται και να συχνάζει». 

Το ανακαινισμένο εστιατόριο του Μουσείου Μπενάκη στο νεοκλασικό του Κολωνακίου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά το εξαιρετικό μενού, το ξεχωριστό design και ο κόσμος της τέχνης. Μπαίνοντας σε μια νέα εποχή, φιλοδοξεί να γίνει ένα κομβικό σημείο συνάντησης στο κέντρο της Αθήνας αλλά και μια ελκυστική πρόταση στον χώρο της εστίασης.   

Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Στο Μουσείο Μπενάκη τρώτε στο ίδιο τραπέζι με έργα τέχνης και σπάνια ντοκουμέντα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, Αθήνα, 210 3671030 
Ωράριο λειτουργίας: Δευτ., Τετ.-Κυρ. 10:00- 01:00, Τρίτη κλειστά


 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ