O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Ένα queer zine για τους νέους του μέλλοντος

0

Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι είναι δύο αντισυμβατικοί χαρακτήρες που δημιουργήθηκαν από προσωπικές εμπειρίες, μέσα από την ανάγκη για απλότητα στον χαοτικό μας κόσμο, όπως παραδέχονται οι δημιουργοί τους.

«Από παλιά η οικογένειά μου με φωνάζει χιμπατζάκι», λέει ο Κωσταντίνος Μενελάου. «Αυτό έχει περάσει και στις σχέσεις μου. Μία από αυτές, από τις πιο γλυκιές, ήταν με ένα αγόρι από τη Σουηδία, τον Μίκε. Ήταν ψηλόλιγνος, ξανθός και αθώος σαν παιδάκι. Πολύ γρήγορα περάσαμε στο στάδιο να είμαι εγώ το χιμπατζάκι και εκείνος ο Μπανάνας και να τριγυρνάμε στο σπίτι υποδυόμενοι αυτούς τους χαρακτήρες».

Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι ζουν στον πραγματικό κόσμο. Η εμφάνισή τους και το γεγονός ότι κινούνται, μιλάνε και λειτουργούν με βάση ανθρώπινους κανόνες δεν είναι το μόνο που τους κάνει αλλόκοτους στο συμβατικό μάτι. Έχουν queer συνήθειες και references, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η υπόνοια ερωτικής σχέσης μεταξύ τους. Καθώς εξελίσσονται ως χαρακτήρες, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο πως η ίδια τους η ύπαρξη έρχεται ενάντια στην ετεροκανονικότητα.

Όμως το πραγματικά αντισυμβατικό σε όλο αυτό είναι ότι δεν τους νοιάζει, δεν χαλιούνται. Είναι σαν να μην καταλαβαίνουν καν την αντίδραση. Και με αυτό τον τρόπο ζουν τη ζωή τους ελεύθερα, χωρίς πίεση, άγχος και τραύματα.

«Θέλουμε να φυτέψουμε έναν μικρό σπόρο που θα εμπνεύσει την ομορφιά της συμπεριληπτικότητας και την αγάπη για οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό», εξηγούν οι δημιουργοί.

Μη θεωρώντας δεδομένη την ικανότητά τους να λειτουργούν ως ανθρώπινα όντα και υιοθετώντας έναν queer τρόπο ζωής, οι χαρακτήρες γίνονται παρίες, αλλόκοτοι και πιθανά θύματα καταπίεσης και αδικίας. Ωστόσο, η αισιόδοξη, θετική τους ενέργεια και η πλήρης αποστροφή τους για οτιδήποτε θεωρείται φυσιολογικό επιμένουν. Αυτές, άλλωστε, είναι οι αξίες που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει η σειρά queer zines «Ο Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα», ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Κωνσταντίνου Μενελάου και του Τζώρτζη Κόντου.

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter

Πίσω από τον «Μπανάνα και το Χιμπατζάκι» υπάρχει η έννοια της αθωότητας και του διαφορετικού. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι outcasts, δεν έχουν ανθρώπινη μορφή αλλά έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και συνήθειες. Γι' αυτό και μόνο κάποιος με κλειστό μυαλό θα μπορούσε να τους τοποθετήσει στο περιθώριο», αναφέρουν οι δυο δημιουργοί.

Όσον αφορά την ασχολία του ψαρέματος, με την οποία καταπιάνονται οι δύο πρωταγωνιστές του queer zine, κρύβει ακόμα περισσότερους συμβολισμούς. «Πέρα από τη χιουμοριστική διάσταση, αυτήν του cruising, το ψάρεμα συσχετίζεται και με τον βιγκανισμό. Οι δύο ήρωες δεν τρώνε τα ψάρια, τα θέλουν μόνο για να τους κάνουν παρέα», εξηγούν.

Το zine είχε πρωταρχικό στόχο να μεταφέρει την έννοια της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης σε μια νεότερη γενιά, ενώ τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τους δύο χαρακτήρες παρουσιάζουν μια πιο ανοιχτή και πειραματική προσέγγιση της αθωότητας και της ελευθερίας της ύπαρξης.

Η εκτύπωση είναι riso και δημιουργήθηκε για τα «παιδιά του μέλλοντος» κάθε ηλικίας, όπως εξηγούν οι δημιουργοί, καθώς και για τους cool γονείς τους. «Το queer zine μας απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών, στους γονείς τους, στους λάτρεις της riso εκτύπωσης, στην queer κοινότητα, στην ουσία σε όλους, όλες και όλα που λατρεύουν το φως και τα χρώματα».

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter
O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter

Οι χαρακτήρες είναι δομημένοι περισσότερο αφηγηματικά, αλλά στην έκθεση όλα είναι ελεύθερα και πειραματικά. «Οι δυο χαρακτήρες μάς έδωσαν τροφή για πολλές συζητήσεις και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε πολλά να πούμε μέσα από αυτούς», λένε ο Κωνσταντίνος και ο Τζώρτζης.

Στην έκθεση υπάρχουν riso prints που θυμίζουν παλιά τυπογραφία καθώς και αυθεντικά έργα με ακρυλικά, μελάνια, ακουαρέλα και αερογράφο. Στα έργα της έκθεσης οι δυο χαρακτήρες απελευθερώνονται στυλιστικά και ενίοτε επιτυγχάνουν μια αφηρημένη υπόσταση, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με το βασικό concept της αθωότητας και του διαφορετικού.

Στόχος των δημιουργών είναι να κάνουν τον κόσμο να χαμογελάσει και κυρίως απευθύνονται στις μικρότερες ηλικίες.«Θέλουμε να φυτέψουμε έναν μικρό σπόρο που θα εμπνεύσει την ομορφιά της συμπεριληπτικότητας και την αγάπη για οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό».

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter
O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter

Ο Κωνσταντίνος Μενελάου είναι σκηνοθέτης και επιμελητής τέχνης. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «He loves me» έχει διανεμηθεί παγκοσμίως, ενώ οι κινηματογραφικές του δουλειές έχουν επιλεγεί από φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος έχει ιδρύσει την καλλιτεχνική πλατφόρμα The Queer Archive, όπου προβάλλονται δουλειές queer καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών.

Ο Τζώρτζης Κόντος είναι σκηνοθέτης και καλλιτέχνης. Οι ταινίες του έχουν επιλεγεί από φεστιβάλ animation και κινηματογράφου και έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό. 

Η έκθεση στο Hyper Hypo (Βορέου 10, Αθήνα) θα διαρκέσει ως τις 29 Οκτωβρίου.

O Μπανάνας και το Χιμπατζάκι: Πάμε για ψάρεμα ένα queer zine που δημιουργήθηκε για τους νέους του μέλλοντος Facebook Twitter
Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πού οφείλεται το booming της τέχνης στην Αθήνα;

Εικαστικά / Δεκάδες νέες γκαλερί στην Αθήνα – Πού οφείλεται το booming της τέχνης;

Από την Κυψέλη, τον Νέο Κόσμο και το Κουκάκι μέχρι τον Πειραιά, μια έκρηξη δημιουργίας καλλιτεχνικών χώρων τα τελευταία χρόνια βάζει την Αθήνα πολύ ψηλά στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.
M. HULOT
Hyper Hypo: Το νέο πολυδιάστατο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα 

Βιβλίο / Hyper Hypo: Το νέο βιβλιοπωλείο της Αθήνας είναι επικεντρωμένο στον πολιτισμό του τώρα

Ένας στυλίστας κι ένας γραφίστας, ο Αντρέας Κόκκινος και ο Στάθης Μητρόπουλος, συνειδητοποίησαν πως ενώ η Αθήνα έχει πολλά σπουδαία βιβλιοπωλεία, δεν είχε ούτε ένα που να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις τέχνες, στο design και τη φωτογραφία, στην αρχιτεκτονική, τη μόδα και την ποπ κουλτούρα. Τελικά το άνοιξαν οι ίδιοι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Design / Casa Gaia Ένα παράδειγμα εμβληματικών μεσογειακών διακοπών

Η Casa Gaia από τους Bobotis+Bobotis Architects είναι μια βίλα που, απόλυτα συνδεδεμένη με το τοπίο, ενσωματώνει με ευαισθησία τις καθημερινές ανθρώπινες ανάγκες, αποτίνοντας φόρο τιμής στη διαχρονική ηρεμία του μεσογειακού καλοκαιριού.
ΔΑΝΑΗ ΜΑΚΡΗ
10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Design / 10 απίθανα αθηναϊκά σπίτια

Τη χρονιά που μας πέρασε, η Τζούλη Αγοράκη «άνοιξε» για τους αναγνώστες της LifO μερικά από τα πιο ιδιαίτερα, όμορφα, παράξενα, εκκεντρικά, γουστόζικα σπίτια της πόλης μας. Διαλέξαμε 10 που θα μας μείνουν αξέχαστα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ
CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Design / Ένα σπίτι σαν ζεστή αγκαλιά

Ο διευθυντής προγράμματος του Δίεση, Γιώργος Γιαννόπουλος, προτιμά να ψάχνει πράγματα στο «γιουσουρούμ του Facebook» παρά να μπει σε μια αλυσίδα επίπλων. Και όταν έχει τις κλειστές του, μπορεί να ασχολείται με μια καρέκλα για δέκα ώρες χωρίς να κουράζεται.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ