ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

5 πρακτικοί τρόποι να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα στο σπίτι

5 πρακτικοί τρόποι να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα στο σπίτι Facebook Twitter
Είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, είτε ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Στην εποχή μας είναι σχεδόν αδιανόητη η ζωή χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Μας είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων άλλωστε. Στο σπίτι κάνουμε τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού –από το φως και τη θέρμανση μέχρι την ψυχαγωγία– και θεωρούμε το ρεύμα δεδομένο. Κοστίζει ακριβά, ωστόσο, τόσο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον όσο και οικονομικά. Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή να προσέξουμε τις κινήσεις μας.

Είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, είτε ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης, το οποίο ήρθε η ώρα να αναλάβουμε.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε 5 πρακτικές λύσεις για να δίνουμε λιγότερα χρήματα σε ρεύμα και νερό κάθε μήνα.

1.

Απενεργοποιούμε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε

Πόσες φορές έχουμε ξεχάσει ανοιχτό τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, ενώ δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα δύο; Πολλές, είναι η απάντηση. Ακόμη κι αν δεν βγάλουμε τις συσκευές από την πρίζα, απενεργοποιώντας τες, θα εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα ενέργειας, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

2.

Κλείνουμε το φως

Είναι τόσο απλό, όμως δεν του δίνουμε τη σημασία που του αξίζει. Κλείνοντας τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο και αντικαθιστώντας τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED, θα δούμε σημαντική διαφορά στον λογαριασμό μας στο τέλος του μήνα.

3.

Κάνουμε συντομότερα ντους

Κανείς δεν είπε πως πρέπει να κάνουμε σπανιότερα ντους ή να πάψουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, αν πάψουμε να γεμίζουμε την μπανιέρα και αρχίσουμε να περνάμε μόνο 4 λεπτά στο ντους, δεν εξοικονομούμε απλώς νερό αλλά θα κρατήσουμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό για λιγότερη ώρα, σπαταλώντας λιγότερο ρεύμα.

4.

Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων

Οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να πηγαίνουμε για ύπνο γνωρίζοντας πως υπάρχουν άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη. Δεν θα συμβεί τίποτα κακό, ωστόσο, αν αυτά τα πιάτα παραμείνουν μέσα στο πλυντήριο για μία μέρα παραπάνω, μέχρι αυτό να γεμίσει και να πλυθούν περισσότερα αντικείμενα μαζί. Αν βάζουμε ένα λιγότερο πλυντήριο την εβδομάδα, στο τέλος του έτους θα δούμε πως οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος που λάβαμε μέσα στη χρονιά ήταν αρκετά χαμηλότεροι.

5.

Φροντίζουμε για τις απώλειες θέρμανσης

Στα περισσότερα σπίτια, ειδικά τον χειμώνα, παρατηρούνται σημαντικές απώλειες θέρμανσης, κυρίως από τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Συνήθως δεν δίνουμε σημασία και απλώς προσαρμοζόμαστε, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα ωστόσο θα χρειαστεί να προσέξουμε. Μονώνοντας επαρκώς τον χώρο μας, είτε με τη βοήθεια επαγγελματία είτε με DIY λύσεις, η ζέστη θα «παγιδεύεται» κι εμείς θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα αν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή πέραν του καλοριφέρ.

Living
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM