«Όλα μπορούν να συντηρηθούν με κάποιον τρόπο» Facebook Twitter
Ο Ανδρέας και ο Λεωνίδας είναι τροφοσυλλέκτες, και εδώ και εφτά χρόνια γυρνάνε όλη την Ελλάδα αναζητώντας φρούτα, καρπούς, φυτά και μανιτάρια που τρώγονται, γνωστά και άγνωστα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Δυο τροφοσυλλέκτες αναζητούν καρπούς και μανιτάρια στη φύση της Ελλάδας

0

O Ανδρέας Ανδρεάδης και ο δίδυμος αδερφός του ο Λεωνίδας μάς υποδέχονται σε έναν υπόγειο χώρο στο Περιστέρι που κάποτε ήταν το θρυλικό στούντιο των Διάφανων Κρίνων. Σήμερα είναι η βάση τους και το εργαστήριό τους για όλα αυτά τα μοναδικά υλικά της άγριας φύσης που επεξεργάζονται και κλείνουν σε βαζάκια.

Ο Ανδρέας και ο Λεωνίδας είναι τροφοσυλλέκτες, και εδώ και εφτά χρόνια γυρνάνε όλη την Ελλάδα αναζητώντας φρούτα, καρπούς, φυτά και μανιτάρια που τρώγονται, γνωστά και άγνωστα. «Το κάναμε ως χόμπι», λένε, «και μας έδειξαν έμπειροι άνθρωποι που έχουν γνώσεις και είναι τροφοσυλλέκτες χρόνια, μανιταριών και καρπών. Μας βοήθησαν αρκετά, γιατί αν δεν γνωρίζεις τι συλλέγεις είναι επικίνδυνο, όχι μόνο στα μανιτάρια αλλά και στους καρπούς και τα χόρτα. Το άγριο καρότο που το άνθος του είναι βρώσιμο μοιάζει πολύ με το κώνειο, είναι ελάχιστη η διαφορά για να τα ξεχωρίσεις, ένα χνούδι, και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο αν δεν ξέρεις».  

Μας δίνουν να φάμε ένα γλυκό από μανιτάρι που είναι κίτρινο και στη γεύση δεν μοιάζει καθόλου με μανιτάρι. Θυμίζει βερίκοκο, ενώ φαίνεται να είναι αρωματισμένο με σαφράν. «Δεν έχει κανένα μυρωδικό, είναι μόνο το μανιτάρι», λένε, ενώ μας δίνουν να δοκιμάσουμε το κρίταμο που κάνουν τουρσί με χυμό εσπεριδοειδών από την Πελοπόννησο. «Είναι κορυφαίας ποιότητας» λέει ο Ανδρέας.  

Άγρια τροφή μπορείς να βρεις σε κάθε μέρος της Ελλάδας, και η Αττική έχει, αλλά είναι περιορισμένα τα είδη που μπορείς να βρεις. Συλλέγουμε καρπούς, άγρια χόρτα, μανιτάρια, βότανα, κι έπειτα γίνεται η επεξεργασία και παράγουμε τελικό προϊόν όπως αλείμματα, πάστες, μαριναρισμένα, αρτύματα, διάφορα.

Η σχέση των δύο αδερφών με τη φύση ξεκίνησε παράλληλα με το φαγητό. «Με το φαγητό είχαμε μπλέξει για περισσότερα από δώδεκα χρόνια», λένε, ο Λεωνίδας ερασιτεχνικά, ο Ανδρέας επαγγελματικά, δούλευε σε κουζίνες εστιατορίων, δίπλα στον Πέσκια και τον Βεζενέ. «Σταμάτησα γιατί έψαχνα έναν τρόπο ζωής με περισσότερο ποιοτικό χρόνο», εξηγεί, «κι επειδή αυτό που κάνω μου αρέσει πιο πολύ. Εδώ και οχτώ μήνες σταμάτησα εντελώς από τα εστιατόρια, γιατί δουλεύεις και δώδεκα ώρες συνεχόμενες χωρίς να σηκώνεις κεφάλι. Καλές είναι οι κουζίνες, αλλά μέχρι κάποια ηλικία, για να είσαι ευέλικτος. Δεν θα ήθελα να γεράσω μέσα σε μια κουζίνα. Άλλαξε η ποιότητας ζωής μας γιατί μπορούμε να ρυθμίσουμε τον χρόνο μας. Και τώρα μπορεί να δουλεύουμε πολύ, αλλά κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί. Επίσης, η επαφή με τη φύση λειτουργεί ως αγχολυτικό».

Αφού όργωσαν για χρόνια την ελληνική επαρχία από άκρη σε άκρη, σε βουνά, παραλίες, πεδιάδες, αναζητώντας οτιδήποτε τρώγεται από την τοπική χλωρίδα, μέσα στην καραντίνα αποφάσισαν να φτιάξουν το εργαστήριο για να κάνουν το χόμπι τους και επάγγελμα. Ίδρυσαν το forage.gr και ξεκίνησαν να δίνουν τα άγρια υλικά που συνέλλεγαν σε εστιατόρια στην Αθήνα και στα νησιά, ενώ ετοιμάζουν το site τους για να τα πουλάνε και online.   

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξέρουν», λένε, «και ομάδες που κάνουν επιστημονική ανάλυση, δουλεύουν με μικροσκόπια, ταυτοποιούν καινούργια είδη και κάνουν καταπληκτική δουλειά, αλλά είμαστε ακόμα πολύ πίσω στην τροφοσυλλογή σε σύγκριση με τις χώρες που το κάνουν οργανωμένα και συστηματικά, όπως στην κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Υπάρχουν εστιατόρια που χρησιμοποιούν άγρια τροφή και συνεχώς αυξάνονται αυτά που μαγειρεύουν με άγρια πρώτη ύλη. Είναι ξενόφερτο το κύμα και έχει γίνει μόδα ως εστιατορικό υλικό, αλλά οι νέοι μάγειρες είναι αρκετά καλοί και ταλαντούχοι και αναζητούν ιδιαίτερα υλικά – και εδώ και παντού.

«Όλα μπορούν να συντηρηθούν με κάποιον τρόπο» Facebook Twitter
Μας δίνουν να φάμε ένα γλυκό από μανιτάρι που είναι κίτρινο και στη γεύση δεν μοιάζει καθόλου με μανιτάρι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Άγρια τροφή μπορείς να βρεις σε κάθε μέρος της Ελλάδας, και η Αττική έχει, αλλά είναι περιορισμένα τα είδη που μπορείς να βρεις. Συλλέγουμε καρπούς, άγρια χόρτα, μανιτάρια, βότανα, κι έπειτα γίνεται η επεξεργασία και παράγουμε τελικό προϊόν όπως αλείμματα, πάστες, μαριναρισμένα, αρτύματα, διάφορα. Στο εργαστήριό μας μπορεί να βρει κανείς άγριο κρίταμο μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, άγριο σκόρδο, μανιτάρια αποξηραμένα και φρέσκα, μαριναρισμένα άγρια φυτά που είναι βρώσιμα, όπως το άγριο σέλινο που το κάνουμε τουρσί, μέχρι κάποιο μανιτάρι με φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορεί να το πιει σαν αφέψημα.

Δουλεύουμε πάντα ανά εποχή, με τα υλικά της, τώρα μπορούμε να βρούμε κάποιους καρπούς, όπως τσάπουρνα, τα άγρια δαμάσκηνα, γκόρτσα, το άγριο αχλάδι, καρπό άγριας τριανταφυλλιάς, ο οποίος τρώγεται, αν ξέρεις να τον διαχειριστείς. Είναι πολύ ευεργετικό και πολύ δημοφιλές ως αφέψημα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που η φύση έχει φροντίσει να την αναπληρώνει σε περιοχές που δεν έχει πορτοκάλι, δηλαδή σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα. Το Noma τον καρπό από άγριο τριαντάφυλλο τον αποθεώνει.

Όλα μπορούν να συντηρηθούν με κάποιον τρόπο. Δεν χρησιμοποιούμε χημικά και πρόσθετα συντηρητικά, πετυχαίνουμε τη φυσική επεξεργασία με φυσικά συντηρητικά, και αυτό ήταν και το ζητούμενο, να μην αλλοιωθεί η κορυφαία πρώτη ύλη σε πρωτογενή μορφή. Θέλουμε να διατηρήσουμε ανόθευτη όλη την ποιότητά της, όχι μόνο τη γεύση της. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας.

«Όλα μπορούν να συντηρηθούν με κάποιον τρόπο» Facebook Twitter
Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι πάρα πολύ πλούσια και σε μύκητες και σε καρπούς και σε χόρτα, και κορυφαίας ποιότητας, σίγουρα είναι μέσα στις κορυφαίες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Κάθε χώρα έχει τη δική της χλωρίδα. Η χλωρίδα της Ελλάδας είναι πάρα πολύ πλούσια και σε μύκητες και σε καρπούς και σε χόρτα, και κορυφαίας ποιότητας, σίγουρα είναι μέσα στις κορυφαίες. Τα χόρτα είναι στη διατροφή μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, το ίδιο και οι καρποί. Δεν είναι καθόλου νέα η τροφοσυλλογή, είναι η διαδικασία με την οποία εξασφάλιζαν την τροφή τους οι άνθρωποι από τότε που εμφανίστηκαν, και έσωσε πολύ κόσμο στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, σίγουρα όμως σήμερα είναι μόδα που προήρθε από τις κουζίνες, επαγγελματικά και μετέπειτα ως νοοτροπία.

Σε κάθε μέρος χρησιμοποιούν τα τοπικά υλικά για τα πιάτα που φτιάχνουν, με παραδοσιακές κυρίως συνταγές, οι οποίες έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και αναδεικνύουν διάφορα άγνωστα για εμάς και το κοινό στην Ελλάδα υλικά, όπως τα μανιτάρια, που τα τρώνε ωμά με κάποια μαρινάδα, ή κάποιο χόρτο μαγειρεμένο που δεν θα φανταζόταν κανείς ότι μπορεί να μαγειρευτεί και να γίνει γιαχνί, όπως το άγριο σέλινο ή η καστανομανίτα που βγαίνει κοντά στον Φενεό, σε υψόμετρα όπου υπάρχουν καστανιές.

Η καστανομανίτα (ή μαϊτάκε) βγαίνει μόνο σε κορμό καστανιάς, συμβιώνει με το δέντρο, γιατί όλα τα μανιτάρια συμβιώνουν με κάποια δέντρα, και αυτό πολλές φορές είναι και το κλειδί για να τα ξεχωρίζεις. Την έκαναν παραδοσιακά γιαχνί με πατάτες και έπαιρναν από κει την πρωτεΐνη όταν δεν υπήρχε ζωντανό να φάνε».

Εξηγούν ότι ο τροφοσυλλέκτης πρέπει να έχει σεβασμό για τη φύση και να ξέρει πού να σταματά για να μην κάνει ζημιά στη χλωρίδα της περιοχής. «Υπάρχει κίνδυνος αποψίλωσης αν μαζεύεις χωρίς μέτρο» εξηγούν.

«Το μανιτάρι θα ξαναβγεί γιατί το μυκήλιο είναι κάτω απ’ το έδαφος και δεν θα σκάψεις να το βγάλεις. Τα περισσότερα χόρτα το ίδιο. Αν μαζέψεις λίγα, δεν υπάρχει κίνδυνος. Το λάθος πολλών είναι που μαζεύουν χωρίς να ξέρουν τι είναι και δεν βγάζουν ένα για να το ταυτοποιήσουν, βγάζουν είκοσι τα οποία μπορεί να είναι δηλητηριώδη και να τα πετάξουν, αλλά αυτό που είναι τοξικό για τον άνθρωπο μπορούν να το φάνε κάποια ζώα».  


Ανδρέας

— Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
Οι ρίζες (γογγύλια κ.λπ.) και το Clitocybe odora, ένα είδος μύκητα, μπλε χρώματος, το οποίο μυρίζει πάρα πολύ έντονα γλυκάνισο. Με το που το βάζεις στο τηγάνι νομίζεις ότι έχεις σβήσει με ούζο.

— Και αυτό που δεν αντέχεις;
Τα ιαπωνικά φύκια.

— Υπάρχει φαγητό το οποίο δεν θα παραγγείλεις ποτέ έξω, που το προτιμάς αυστηρά σπιτικό;
Τα μακαρόνια με κιμά.

— Τι τρως όταν δεν σε βλέπουν οι άλλοι;
Τρώω όλες τις βρομιές της Αθήνας.

— Ποιο είναι το φαγητό που δεν ήθελες να το βλέπεις ως παιδί αλλά το εκτίμησες μεγαλώνοντας;
Τα λαδερά δεν εκτιμούσα μικρός, αλλά τώρα τα θεωρώ εθνικό σύμβολο.

— Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια;
Δακρύζω με ντολμάδες αυγολέμονο.

Λεωνίδας

— Ποιο είναι το αγαπημένο σου υλικό;
Σαμπούκος, ιδιαίτερα η κάπαρη σαμπούκου. Από μανιτάρια η μαύρη τρομπέτα, φανταστική για ριζότο.

— Και αυτό που δεν αντέχεις;
Υλικό που δεν αντέχω δεν θα έλεγα ότι υπάρχει.

— Τι δεν λείπει ποτέ από το ψυγείο ή τα ντουλάπια σου;
Κρίταμο, έτοιμο για τα καθημερινά πιάτα.

— Ποιο ήταν το καλύτερο γεύμα που έφαγες τελευταία;
Κανελόνια με γέμιση μάγουλα μοσχαρίσια μαγειρεμένα με κρασί, κρέμα καπνιστού τυριού και μαρμελάδα με φρούτα του δάσους και τρούφα.

— Υπάρχει φαγητό το οποίο δεν θα παραγγείλεις ποτέ έξω, που το προτιμάς αυστηρά σπιτικό;
Όσπρια, ειδικά φασόλια στον φούρνο by grandma.

— Τι τρως όταν δεν σε βλέπουν οι άλλοι;
Οτιδήποτε μου διεγείρει τον ουρανίσκο.

— Ποιο είναι το φαγητό που δεν ήθελες να το βλέπεις ως παιδί αλλά το εκτίμησες μεγαλώνοντας;
Ρεβίθια λεμονάτα.

— Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια;
Τα γεμιστά, επειδή σαν της γιαγιάς δεν έχει!

https://www.forage.gr/

InstagramFacebook

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LifO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν πετάω ποτέ τίποτα, είναι πολύ σημαντικό για μένα να χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Αθηναίοι foodies / Ευγενία Ευσταθίου: «Δεν πετάω ποτέ τίποτα, χρησιμοποιώ ό,τι έχω»

Η 27χρονη φωτογράφος μιλά στη LiFO για την εμμονή της με τις κολοκύθες Hokkaido, την ενσυνείδητη plant-based διατροφή, καθώς και το πώς η μαγειρική την βοήθησε να επανακτήσει τον έλεγχο του σώματός της.
M. HULOT
Χαρτογραφώντας τα φυτά που μεγαλώνουν άγρια στα μονοπάτια της Τζιας

Ηχητικά Άρθρα / Χαρτογραφώντας τα φυτά που μεγαλώνουν άγρια στα μονοπάτια της Τζιας

Στο εικονογραφημένο βιβλίο «Χαρτογραφώντας το μονοπάτι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν η Τζούντιθ Άλλεν-Ευσταθίου καταγράφει έναν κόσμο λεπτεπίλεπτης ομορφιάς που συχνά περνά απαρατήρητος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ