Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες για την καρδιά του χειμώνα

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter
Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγο από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή.
0

Σούπα μπρόκολο με κρουτόν πολύσπορου ψωμιού με τσίλι και σπόρους

Όταν περισσεύουν λίγα μακαρόνια τώρα τον χειμώνα και σας βρίσκεται μπρόκολο στο σπίτι, θυμηθείτε αυτή τη συνταγή που για να γίνει βελουτέ χρησιμοποιεί τη γλουτένη των μακαρονιών. Δεν γίνεται ποτέ εντελώς βελούδινη, πάντα το μπρόκολο θα κρατήσει λίγη από την υφή του και αυτό κάνει αυτή τη σούπα ξεχωριστή. 

Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο 
1 καρότο
1 κρεμμύδι
2 κλωνάρια σέλερι
1 μπρόκολο (το κεφάλι και το κοτσάνι του)
½ φλιτζάνι βρασμένο μακαρονάκι (κοφτό, κοχυλάκι, μίνι πένες)
2 φλιτζάνια νόστιμο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα 
Στραγγιστό γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί (όπως το γαλοτύρι) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε και σιγοβράζουμε μαζί το σκόρδο, το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλερι με μισό ποτήρι νερό.

Προσθέτουμε το μπρόκολο και μισό φλιτζάνι βρασμένο μικρό μακαρονάκι (κοχυλάκι, κοφτό κ.λπ.) και δύο φλυτζάνια περίπου νόστιμο, σπιτικό ζωμό κοτόπουλου.

Όταν όλα βράσουν καλά, αλέθουμε τη σούπα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές (με περισσότερη ή λιγότερη υφή, ανάλογα με τα γούστα σας).

Αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε.

Βάζουμε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση, χωρίς να κοχλάζει, σε χαμηλή φωτιά.

Τη σερβίρουμε ζεστή με μια κουταλιά γιαούρτι ή κρεμώδες τυρί, λίγες σταγόνες από αρωματισμένο λάδι και τα κρουτόν. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Κόβουμε το ψωμί σε τετραγωνάκια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, σπόρους κολοκύθας, 1-2 σκελίδες σκόρδου και νιφάδες καυτερό μπούκοβο.

Χορτοφαγική σούπα με παντζάρια και σκορδόψωμο από ψωμί με καρύδια

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ο ογδοντάρης Γάλλος σεφ Pepin, καλός φίλος και πολλάκις δεξί χέρι της περίφημης σεφ Julia Childs που θεωρείται ότι έμαθε τη μαγειρική στις Αμερικανίδες, κέρδισε και εκείνος την Αμερική στα '80s με τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τα βιβλία του κάνοντάς τις γαλλικές συνταγές να φαίνονται εύκολες για τον καθένα.

Πολλά από αυτά τα βιβλία τα εικονογράφησε ο ίδιος αφού το μεγάλο του πάθος μετά τη μαγειρική είναι η ζωγραφική.

Ακόμα και τώρα δεν το βάζει κάτω, από τη σπιτική του κουζίνα στο Κονέτικατ της Αμερικής ανεβάζει βιντεάκια στα social media με εξαιρετικά απλές συνταγές που μπορεί να εκτελέσει ο καθένας. H συνταγή της σούπας που θυμίζει μπορστ είναι από το βιβλίο του Jacques Pepin’s Simple and Healthy Cooking (1994) με εικονογράφηση δική του. 

Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μικρά καρότα σε λεπτές ροδέλες
6 κούπες νερό 
6-8 παντζάρια (περίπου 700 γρ.) κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο χυμό λεμονιού
Λίγο ξίδι
Ελάχιστη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
Ελάχιστο άνηθο
6 φέτες ψωμί με καρύδια, 1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδου, ελάχιστο βούτυρο ή ελαιόλαδο 

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρουμε για 2 μόλις λεπτά. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα παντζάρια και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και δοκιμάζουμε. 

Βάζουμε λίγο-λίγο το μίγμα σε μπλέντερ ή το ομογενοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ. 

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολάκια με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο άνηθο και το νόστιμο ψωμί δίπλα. 

Για το συνοδευτικό ψωμί: Αλείφουμε τις φέτες του ψωμιού με βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη σκόνη σκόρδου. Εναλλακτικά τρίβουμε κάθε φέτα με μισή σκελίδα σκόρδο για να το αρωματίσουμε και μετά το ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ή γκριλ για λίγα λεπτά. 

Σούπα καρότο με άνηθο και ελιόψωμο

(6 μερίδες) 

Τρεις λαχταριστές βελουτέ σούπες Facebook Twitter

Ένα μπολ ζεστή βελουτέ σούπα καρότου που φωτίζει το χειμωνιάτικο τραπέζι με το όμορφο χρώμα της. Το ψωμί δίνει στη γλυκιά αυτή σούπα μια επιπλέον νοστιμιά από τη γεύση της ελιάς.   

Υλικά
60 γρ. φρέσκο ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες (αν τα αγοράσετε από αγορά βιοκαλλιεργητών, μπορείτε να κρατήσετε και τα φυλλαράκια τους και να τα χρησιμοποιήσετε αντί για άνηθο)
2 κλωνάρια σέλερι
2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου (αντικαταστήστε με νερό, αν δεν έχετε ζωμό)
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι και γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα 
6 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο, αν δεν χρησιμοποιήσετε ζωμό

Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι, τον ζωμό, τον μισό άνηθο, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η σούπα και την ομογενοποιούμε με μπλέντερ χειρός (ραβδομπλέντερ ή λίγη-λίγη σε μπλέντερ). Σερβίρουμε με το γιαούρτι πασπαλισμένο με λίγη πάπρικα και μια σταλιά άνηθο.  

Αν έχετε και τα φυλλαράκια από τα καρότα, ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα σε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Γίνονται τραγανά και μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνηθο. 

Φρυγανίζουμε λίγο το ελαιόψωμο σε τοστιέρα ή στο φούρνο πριν το σερβίρισμα.





 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ