Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Οι πρώτες ύλες φτάνουν στον πάγκο τους μέσα από ένα δίκτυο παραγωγών που έχουν σε διάφορες περιοχές, το οποίο έχει δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους

0

Στα καλάθια τους μαζεύουν χόρτα και βότανα, μανιτάρια και φρούτα. Στήνουν χειροποίητους φούρνους στο χώμα και πάνω τους βάζουν ειδικά σκεύη από χυτοσίδηρο. Εκεί, στη φωτιά, σιγομαγειρεύουν, κρέατα, λαχανικά και παραδοσιακά ψάρια. Οι Nomade et Sauvage γυρίζουν τη χώρα συνδυάζοντας τον νομαδισμό με τη γεύση και τους ανθρώπους με την παράδοση κάθε τόπου· από απομακρυσμένα δάση μέχρι κρυμμένες λαϊκές αγορές, παλιά εργοστάσια, κρυστάλλινα νερά και αμπελώνες· από τα βουνά της Μακεδονίας μέχρι τους αμπελώνες του Αμύνταιου. Όμως, παρά το γεγονός ότι η ταυτότητά τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον, δεν έχουν σκοπό να πλασάρουν μια υψηλή, cooking into the wild φιλοσοφία.

«Ο κόσμος ζει στο αστικό περιβάλλον και δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια φολκλόρ αντίληψη για τη μαγειρική. Θέλουμε πραγματικά να υπάρχει μια αλυσίδα που να συνδέει όλα τα σκέλη της πραγματικότητας», λέει ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης, συνιδρυτής της ομάδας. «Δεν είναι ότι βρισκόμαστε απλώς σε ένα ωραίο τοπίο με ωραία θέα, κοντά στη φύση. Δεν είμαστε κάποιοι ελιτιστές που για να μαγειρέψουμε θέλουμε θέα στα Μετέωρα. Έχει τύχει να μαγειρέψουμε ανάμεσα σε μπετά».

Οι πρώτες ύλες φτάνουν στον πάγκο τους μέσα από ένα δίκτυο παραγωγών που έχουν σε διάφορες περιοχές, το οποίο έχει δημιουργηθεί με μεγάλο κόπο. Τα κρέατα και τα ψάρια, τα λαχανικά και όσα χρειάζονται για τα γεύματά τους παραδίδονται από εμπόρους ή παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η τεχνική επεξεργασία της πρώτης ύλης. Τώρα ασχολούμαστε με τις αποστάξεις. Μέσα από αυτό μπορούν να συμβούν γαστρονομικά πράγματα με τα οποία θα ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό».

«Προσπαθούμε οι πρώτες ύλες να είναι όσο πιο τοπικές γίνεται. Άλλωστε το αφήγημά μας αφορά τη σχέση με τον τόπο», λέει ο Ιορδάνης. Οι τοποθεσίες που επιλέγουν έχουν ξεχωρίσει μέσα από τον κύκλο εργασιών τους, αλλά θα εξερευνήσουν και μια νέα τοποθεσία που θα προτείνει ένας πελάτης και ταιριάζει στη φιλοσοφία τους.

«Σίγουρα αυτό που κάνουμε χρωματίζεται από κάθε διαφορετικό τόπο. Αλλά ο χαρακτήρας μας παραμένει ίδιος, δεν επηρεάζεται», λέει.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
«Δουλεύοντας μόνο με Έλληνες δεν έχω δει κάτι να πηγαίνει στραβά ούτε από απροσεξία ούτε κατά λάθος. Έχει τύχει να πάμε για ανοιχτά γεύματα σε τουριστικές περιοχές και εκεί διαπίστωσα ότι οι ξένοι δεν έχουν την ίδια επαφή με το τοπίο, όπως το ελληνικό κοινό».

«Πραγματευόμαστε τη γαστρονομία από διάφορες πλευρές, την κοινωνική, την πολιτική και την ιδεολογική. Οπότε κάθε κομμάτι ξεχωριστά έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης, προβληματισμού και γενικότερης εμβάθυνσης. Δεν μαγειρεύουμε απλώς στη φύση, ασχολούμαστε με ό,τι έχει να κάνει με το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον στο επίπεδο που άπτεται αυτού που κάνουμε».

Στις αρχές του Οκτωβρίου οι Nomade et Sauvage έστησαν τον πάγκο τους στο Kapani Project, ένα φεστιβάλ στην ιστορική αγορά της Θεσσαλονίκης.

«Συμμετέχοντας με ανοιχτά πρότζεκτ έξω, στον δρόμο, ερχόμαστε σε επαφή με κόσμο που δεν έχει να πληρώσει ένα γεύμα στο set up που το κάνουμε. Aυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη και τη “λαϊκή νομιμοποίηση” να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Η μεγάλη μας έμπνευση είναι ο κόσμος. Από κει αντλούμε και εκεί πρέπει να επιστρέφουμε. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα, πάντα επιλεκτικά. Έτσι συμμετείχαμε και στο Kapani Project, χωρίς να μας ενδιαφέρει το κέρδος».

Ο Ιορδάνης αφηγείται πώς πριν από μερικά χρόνια, αφήνοντας πίσω του το ξενοδοχειακό περιβάλλον, επέλεξε να αφοσιωθεί πλήρως στην ιδέα του nomad.

«Έβλεπα ότι προσπαθούσαμε να ενσωματώσουμε την ελληνική γαστρονομία ή κάποια στοιχεία τοπικότητας στον χώρο της φιλοξενίας, είτε στο εσωτερικό, είτε αναφορικά με τον εξωτερικό τουρισμό. Από την άλλη, οι κάτοικοι των πόλεων, δηλαδή εμείς και οι οικογένειές μας, ζούσαμε σε απόλυτη σύνδεση με τις διεθνείς τάσεις, απλώς μιμούμενοι τις τάσεις σε γαστρονομικό επίπεδο, με εξαίρεση κάποιες αξιόλογες προσπάθειες. Όλες οι μελέτες συνέκλιναν στο ότι αν η ελληνική κοινωνία δεν υιοθετούσε εκ νέου τις αξίες της γαστρονομίας της και δεν επαναπροσδιόριζε τη σχέση της με την εστιατορική αλλά και τη σπιτική κουζίνα, δεν θα μπορούσαμε να πάμε ούτε ένα βήμα παραπέρα».

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Τα κρέατα και τα ψάρια, τα λαχανικά και όσα χρειάζονται για τα γεύματά τους παραδίδονται από εμπόρους ή παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.

Το 2015 άρχισε σιγά σιγά να σχηματίζεται στο μυαλό του Ιορδάνη το μοντέλο μιας επιχείρησης στο πλαίσιο της οποίας θα μαγείρευε με ανοιχτές φωτιές.

743
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

«Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η ιστορία, το να πηγαίνουμε στο δάσος, να παίρνουμε ένα τηγάνι και να κάνουμε μανιτάρια. Έφτιαχνα σούπες και είχα αρχίσει να συνδέω όλο αυτό πάρα πολύ με αυτό που ήθελα να κάνω». Αποφεύγοντας να έχει σταθερή βάση σε κάποια περιοχή, κάτι που, όπως μου λέει, θα δημιουργούσε πρόβλημα, γιατί θα ταυτιζόταν με αυτή, άρχισε να ζυμώνει μέσα του την ιδέα. Μαζί με τον Λευτέρη Καρναχωρίτη, συνιδρυτή και συνέταιρο, ξεκίνησαν την προσπάθεια.

«Για οκτώ μήνες διάβαζα περί νομαδισμού, θεωριών, αναρχικών κινημάτων, γαστρονομικών τάσεων. Μετά ήταν το κατασκευαστικό κομμάτι, πιάτα, ποτήρια, χειροποίητα χάλκινα, σίδερα. Έτσι μπήκα σε ένα χαλκουργείο και δούλεψα. Αλλά μας έπιασε η καραντίνα».

Για τη φωτιά είναι κατάλληλα δύο μέταλλα, ο χυτοσίδηρος, σίδηρος εμπλουτισμένος με άνθρακα, δηλαδή το μαντέμι, και ο χαλκός. Οι κατσαρόλες και τα τηγάνια που είναι κατασκευασμένα με αυτά τα υλικά έχουν πολύ καλή αγωγιμότητα, δηλαδή στην επαφή με τη φωτιά θερμαίνονται γρήγορα. Τα πιάτα είναι χάλκινα και μπρούντζινα, όλα γανωμένα με την παραδοσιακή τεχνική για να μην οξειδώνονται, με εξαίρεση τα ποτήρια του νερού που, όπως αναφέρει ο Ιορδάνης, δεν γανώνονται για να ιονίζουν το νερό.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
«Ο κόσμος ζει στο αστικό περιβάλλον και δουλειά μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια φολκλόρ αντίληψη για τη μαγειρική. Θέλουμε πραγματικά να υπάρχει μια αλυσίδα που να συνδέει όλα τα σκέλη της πραγματικότητας».

Όταν ξεκίνησε η καραντίνα, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο κομμάτι της χαλκουργίας.

«Πηγαίνω σε ένα χαλκουργείο, σε δικούς μας ανθρώπους, και δουλεύω για δύο χρόνια, δύο χειμώνες. Μαθαίνω πώς κατασκευάζουν τα πιάτα, τους νταβάδες, τα μέταλλα, τα σίδερα ‒ απαιτείται τεράστια τεχνογνωσία για όλα αυτά».

Γαστρονομικά όμως είχε μείνει πίσω. «Ήμουν δύο χρόνια εκτός αγοράς. Έπρεπε να ξαναβρώ το αντικείμενο γιατί στην Ελλάδα αυτό εξακολουθεί να μας απασχολεί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πώς σερβίρονται τα πιάτα; Ποια είναι η σχέση μας με την παράδοση; Τι επιτρέπεται να γίνεται έξω; Πρέπει να κάνουμε προετοιμασία; Τι αισθητική πρέπει να έχουμε; Με το που ξεκινήσαμε έδωσα έναν τεράστιο αγώνα δουλεύοντας κυρίως στην περιοχή του Αμύνταιου, κάνοντας κάποια γεύματα. Από κει και ύστερα πήρε μπρος μόνη της η δουλειά. Έχουμε μεγάλη κινητικότητα».

Από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους, το χωριό Ξινό Νερό στο Αμύνταιο ξεχωρίζει. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα γαστρονομικό κοινό από ντόπιους που, όπως μου λέει, ηλικιακά κυμαίνεται από τα είκοσι πέντε και φτάνει μέχρι και τα εξήντα.

Οι παρέες, τα οινοποιεία, τα ξενοδοχεία και οι country style μονάδες φιλοξενίας καλούν τους Nomade et Sauvage για να διοργανώσουν τις δικές τους γαστρονομικές εμπειρίες. Στόχος της ομάδας είναι το επόμενο διάστημα να ασχοληθεί ενεργά με την αναζήτηση πρώτης ύλης.

«Αυτή θα πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η τεχνική επεξεργασία της πρώτης ύλης. Εμβάθυνση στις πρακτικές της αποξήρανσης, της εκχύλισης, των αποστάξεων. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, όμως λόγω των άλλων αγωνιών που είχαμε, δώσαμε προτεραιότητα στο κομμάτι της γαστρονομίας και της κινητικότητας. Τώρα ασχολούμαστε με τις αποστάξεις. Μέσα από αυτό μπορούν να συμβούν γαστρονομικά πράγματα με τα οποία θα ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό», λέει.

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Για τη φωτιά είναι κατάλληλα δύο μέταλλα, ο χυτοσίδηρος, σίδηρος εμπλουτισμένος με άνθρακα, δηλαδή το μαντέμι, και ο χαλκός.
Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter
Τα πιάτα είναι χάλκινα και μπρούντζινα, όλα γανωμένα με την παραδοσιακή τεχνική για να μην οξειδώνονται, με εξαίρεση τα ποτήρια του νερού.

Έχει περιβαλλοντική παιδεία ο κόσμος;

«Δουλεύοντας μόνο με Έλληνες δεν έχω δει κάτι να πηγαίνει στραβά ούτε από απροσεξία ούτε κατά λάθος. Έχει τύχει να πάμε για ανοιχτά γεύματα σε τουριστικές περιοχές και εκεί διαπίστωσα ότι οι ξένοι δεν έχουν την ίδια επαφή με το τοπίο, όπως το ελληνικό κοινό», λέει, και προσθέτει ότι το συναίσθημα του να μαγειρεύεις ως νομάς στο φυσικό περιβάλλον είναι απλώς κάτι το ξεχωριστό.

«Πριν από λίγες μέρες κάναμε ένα γεύμα στο νησάκι των Ιωαννίνων και την άλλη μέρα μέσα σε ένα εργοστάσιο στην Αμφιλοχία. Το τραπέζι μέσα και έξω ήταν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι ο νομαδισμός, η αμφισβήτηση της μονιμότητας».

Οι Nomade et Sauvage μαγειρεύουν στην άγρια φύση πάνω σε νταβάδες και χειροποίητους φούρνους Facebook Twitter

www.nomadeetsauvage.gr

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Γεύση / Ποιο φαγητό σού φέρνει δάκρυα στα μάτια; 22 φίλοι και γνωστοί απαντούν.

Ζητήσαμε να μας γράψουν για το φαγητό που τους αρέσει μέχρι δακρύων, που συνδέεται με στιγμές γαστρονομικής ευτυχίας και είναι κατά κάποιον τρόπο η δική τους «μαντλέν».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, M. HULOT, MΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ