Στο έργο Edward’s Dream της Δήμητρας Τρυπάνη καταγράφεται σε ήχο η «τρικυμία εν κρανίω» ενός ανθρώπου που ξαναζεί το βράδυ σκηνές της μέρας, όπου έχει πιεστεί έντονα αλλά δεν έχει αντιδράσει. Θραύσματα από εικόνες, σκέψεις, αισθήσεις, οράματα μπλέκονται στο ευαίσθητο εκείνο όριο ύπνου και ξύπνιου. Είναι βασισμένο (όχι αυστηρά) στον Edward Hyde, ήρωα του γνωστού βιβλίου του Robert Louis Stevenson «The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde», ενώ ταυτόχρονα αντλεί εννοιολογικό υλικό και από άλλες πηγές, όπως το κινεζικό βιβλίο I-Ching.
Το Edward’s Dream είναι γραμμένο για κουιντέτο πιάνου σε πέντε μέρη, στα ενδιάμεσα των οποίων συνδιαλέγεται με ένα κουιντέτο φωνητικών «ηχοτοπίων», το οποίο απαρτίζεται από φωνές, άρπα και θιβετιανά κρουστά. Διακριτικός ο ρόλος του φωτισμού, συμπληρώνει την παράσταση δίνοντας μια αίσθηση αργά μετακινούμενου πίνακα. Σύλληψη, σύνθεση μουσικής, επεξεργασία κειμένων: Δήμητρα Τρυπάνη. Στην απαγγελία η Μιράντα Καλδή.
Στα collage των φωνητικών «ηχοτοπίων» ακούγονται θραύσματα από κείμενα των: Αλέξανδρου Σχινά, Φαίης Λύχνου, Benjamin Péret, Gottfried Benn, Roland Barthes, James Joyce, Robert Louis Stevenson, Marcello D’ Orta, Μαρίας Πασχαλίδου, Aνώνυμου («Διήγησις των Τετραπόδων Ζώων»). Το ποίημα που ακούγεται στην αρχή της παράστασης είναι το Auguries of Innocence του William Blake.
σχόλια