Feelin' Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι

Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
H ομάδα του Feelin' Good σκοπεύει να μας δείξει πολλά και δημιουργικά, αλλά κυρίως θέλει να μας κάνει να νιώσουμε άνετα στον χώρο της. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Υμνώντας τα στοιχεία της φύσης που μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε ευφορία, το «Feelin' Good», που γράφτηκε από τους Βρετανούς Anthony Newley και Leslie Bricusse για το θεατρικό μιούζικαλ «The roar of the greasepaint, the smell of the crowd» το 1964 και συνδέθηκε έναν χρόνο μετά με τη φωνή της Nina Simone και την ενορχήστρωση του Hal Mooney, είναι ίσως το πιο γνωστό και διαχρονικό κομμάτι που παραπέμπει στο αίσθημα της απελευθέρωσης.

Η ερμηνεία που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια των ζυμώσεων του κινήματος δικαιωμάτων των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε πρότυπο σχεδόν για όλες τις πολλές και μεταγενέστερες εκδόσεις του.

Αυτό το εμβληματικό κομμάτι επέλεξε για να βαφτίσει το εγχείρημά της μια νέα ομάδα που ήρθε να προσθέσει τη δική της ξεχωριστή ιδέα στην πλούσια έξοδο της Αθήνας. Αυτή η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία, δεν έψαχναν κάτι που να είναι απλώς εύηχο, πιασάρικο, που να μπορεί να το θυμηθεί εύκολα κάποιος, πρόκειται για ένα όνομα-κομμάτι ενός concept που υπηρετείται από κάθε λεπτομέρεια της καινούργιας άφιξης, η οποία έπιασε μαγαζί-γωνία στο Κουκάκι.

Ήθελαν να κάνουν κάτι που να είναι «local και global», «dirty και upscale» την ίδια στιγμή, που θα έχει όλα τα φόντα για να συγκεντρώνει και να φιλοξενεί σημαντικούς εκπροσώπους της bar σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα απευθύνεται τόσο σε εμάς, τους Αθηναίους, όσο και σε εκείνους τους επισκέπτες της που έχουν τη αγωνία να ανακαλύψουν πού πίνουν κοκτέιλ επιπέδου τα λοκάλια.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή σχετικά με το πως γεννήθηκε το αθηναϊκό Feelin' Good, o Νίκος Κώνστας και ο Αλέξανδρος Δοντάς γνωρίστηκαν όσο ήταν φοιτητές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο πρώτος εργαζόταν σε μπαρ παράλληλα με τις σπουδές του και φαίνεται πως είχε πάρει πολύ ζεστά τη δουλειά, αφού ο δεύτερος θυμάται ακόμα εκείνο το πρώτο Old Fashioned που ήπιε από τα χέρια του και τον ενθουσίασε. Συμπτωματικά και οι δύο έχουν γεννηθεί στην Αμερική. Στην πορεία έγινε μπάρμαν και ο Αλέξανδρος, ενώ τα τελευταία χρόνια που ο Νίκος εργαζόταν εκτός και ταξίδευε πολύ μοιραζόταν μαζί του φωτογραφίες από τα μπαρ του κόσμου που επισκεπτόταν και όταν έφτανε στην Αθήνα περνούσε πάντα από την μπάρα στην οποία θα έβρισκε τον φίλο του.

Όλα αυτά τα χρόνια που γνωρίζονται μοιράζονται την αγάπη για το καλό ποτό, κι αυτή είναι μεγάλη, και για τους δύο.

Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Η απ’ άκρη σε άκρη τζαμαρία τους θυμίζει παράθυρα από lofts αλλά και αυτά των τζαζόμπαρων της Νέας Ορλεάνης, το στοιχείο του τούβλου έχει κάτι από Μπρούκλιν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ο Νίκος έφερε και τον Γιώργο Λαμπρινίδη στην παρέα, τον βιντεοκλιπά σκηνοθέτη και μοντέρ που έχει αδυναμία στη μαύρη κουλτούρα και τρέχει παράλληλα το Athens Hood Boycott, ένα brand με καθαρά street αισθητική που ακολουθεί τους κανόνες της χιπ-χοπ κουλτούρας.

Τα βρήκαν μεταξύ τους μουσικά και αποφάσισαν να στήσουν το πρώτο δικό τους μπαρ, ήθελαν να κάνουν κάτι που να είναι «local και global», «dirty και upscale» την ίδια στιγμή, που θα έχει όλα τα φόντα για να συγκεντρώνει και να φιλοξενεί σημαντικούς εκπροσώπους της bar σκηνής από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα απευθύνεται τόσο σε εμάς, τους Αθηναίους, όσο και σε εκείνους τους επισκέπτες της που έχουν την αγωνία να ανακαλύψουν πού πίνουν κοκτέιλ επιπέδου τα λοκάλια. Και αυτό είναι ένα σύγχρονο αμερικανικό μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, μια μοντέρνα μετάφραση των παραδοσιακών jazz bars

Η επιγραφή, πάνω στην οποία μπορούν να γράψουν ό,τι θέλουν, θυμίζει τα παλιά αμερικάνικα σινεμά ‒ αυτές τις μέρες παραφράζουν τον στίχο «I never sleep, cause sleep is the cousin of death» από το N.Y. State of Mind Nas.

Η απ’ άκρη σε άκρη τζαμαρία τους θυμίζει παράθυρα από lofts αλλά και αυτά των τζαζόμπαρων της Νέας Ορλεάνης, το στοιχείο του τούβλου έχει κάτι από Μπρούκλιν, o χώρος ενός παλιού ζαχαροπλαστείου στον πεζόδρομο της Γεωργάκη Ολυμπίου αποξηλώθηκε δημιουργικά από τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο του αρχιτεκτονικού γραφείου Motus, έτσι που στους τοίχους του έχει αφήσει κομμάτια από το παρελθόν του και τις παλιές του χρήσεις και τα βαψίματα που έκαναν εκείνοι που το λειτούργησαν ως κατάστημα ρούχων και ως εργαστήριο επίπλων.

Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Στη signature λίστα τους που θα παρουσιαστεί σύντομα θα συναντάμε ανθρακώσεις και clarified προτάσεις, κοκτέιλ που θα βγαίνουν από κάνουλες με τοπικά και εποχικά προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Tο Garibaldi το σερβίρουν με τον εμβληματικό τρόπο που το επανασύστησε ο Naren Young στο Dante της Νέας Υόρκης το 2015. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Κεντρικά στο μπαρ απλώνεται μια μεγάλη γκάμα από αμερικανικά ουίσκι στα οποία έχει εντρυφήσει τα τελευταία χρόνια ο Αλέξανδρος, ενώ δεν λείπουν τα ιρλανδέζικα, τα οποία παραπέμπουν στους μετανάστες της Βοστώνης. Όποιο και αν είναι το ποτό σας, δεν πρόκειται να μείνετε παραπονεμένοι στο Feelin' Good με τις πολλές και premium ετικέτες.

Στον κατάλογό τους θα βρείτε την κατηγορία «Hall of Fame», έξι μοντέρνα κλασικά κοκτέιλ-φόρο τιμής σε επιδραστικούς Αμερικανούς bartenders και κορυφαία μπαρ που θαυμάζουν. Το espresso martini τους είναι άψογα εκτελεσμένο, το φτιάχνουν με cold brew και έλαια λεμονιού, όπως το πρότεινε ο Jeffrey Morgenthaler στο Pépé Le Moko το 2012, το Garibaldi το σερβίρουν με τον εμβληματικό τρόπο που το επανασύστησε ο Naren Young στο Dante της Νέας Υόρκης το 2015 ‒ για μένα είναι το απόλυτο must-try.

Στη signature λίστα τους που θα παρουσιαστεί σύντομα θα συναντάμε ανθρακώσεις και clarified προτάσεις, κοκτέιλ που θα βγαίνουν από κάνουλες με τοπικά και εποχικά προϊόντα, με zero waste τεχνικές, με χειροποίητες παρασκευές από το εργαστήριο του Feelin' Good που θα συναντήσετε στο υπόγειο.

Στη λίστα των κρασιών τους, την οποία έχει επιμεληθεί η Χρύσα Γιατρά, βρίσκουμε σαμπάνια σε ποτήρι, την οποία θα χρησιμοποιούν και ως βάση για κοκτέιλ, όπως έκαναν δηλαδή και οι bartenders του αμερικανικού Νότου. Μπίρα προμηθεύονται από τους γείτονες, από το taproom της Blame The Sun, που πρέπει να τη δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Όπως και όλα όσα αγαπούν, στην ίδια λογική με τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό το μπαρ που ήρθε για να συζητηθεί και να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο, έτσι και το φαγητό στο Feelin' Good είναι απόλυτα αμερικανικό, έχει όλες αυτές τις κλασικές πληθωρικές «βρομιές» που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί, που πάνε τέλεια με το ποτό και το «τραβάνε».

Στο σύντομο μενού που έχει διαμορφώσει με χειροποίητες παρασκευές και τα δικά του διακριτικά twists ο Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (Άλφicon) και εκτελεί ο Νίκος Ζώγας ποντάρω πως πολλοί θα βρουν ένα πιάτο με το οποίο και θα κολλήσουν.

Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Είμαι βέβαιη πως το Chicken and Waffles θα αποκτήσει φανατικούς, όπως και το διαφορετικό του χοτ-ντογκ αλλά και τα άπαιχτα μίνι μπέργκερ του με το κουνουπίδι σε κουρκούτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Στο σύντομο μενού που έχει διαμορφώσει με χειροποίητες παρασκευές και τα δικά του διακριτικά twists ο Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (Άλφicon) και εκτελεί ο Νίκος Ζώγας ποντάρω πως πολλοί θα βρουν ένα πιάτο με το οποίο και θα κολλήσουν. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Είμαι βέβαιη πως το Chicken and Waffles θα αποκτήσει φανατικούς, όπως και το διαφορετικό του χοτ-ντογκ αλλά και τα άπαιχτα μίνι μπέργκερ του με το κουνουπίδι σε κουρκούτι. Συμβαίνει ήδη, αλλά η σύνδεση της κουζίνας με το μπαρ θα εξελιχθεί και θα γίνει πιο στενή.

Αυτήν τη στιγμή, από την τεχνική του fat washing που κάνουν για να φτιάξουν το Benton’s Old Fashioned τους, απ’ ό,τι μένει δηλαδή από το μπέικον με βούτυρο που τηγανίζουν μαζί για να αρωματίσουν το μπέρμπον, φτιάχνουν το smash burger τους, και αυτό το κάνει εθιστικά νόστιμο.

Θα τιμήσουν όλο το φάσμα της αφροαμερικανικής μουσικής, θα κάνουν κάποια επιλεκτικά live στη σκηνή που έχουν στήσει δίπλα στο πόστο του DJ, έχουν ήδη το δικό τους merch, έχουν και βινύλια που μπορούμε να τα ακούσουμε και να τα αγοράσουμε.

Ετοιμάζονται προκειμένου να ανοίγουν από το πρωί, με specialty καφέ, μπέιγκελ και αλμυρά κρουασάν, με ένα brunch μενού για τα Σαββατοκύριακα που θα πίνουμε και θα χορεύουμε από νωρίς. Αυτή η ομάδα σκοπεύει να μας δείξει πολλά και δημιουργικά, αλλά κυρίως θέλει να μας κάνει να νιώσουμε άνετα με όλα αυτά στον χώρο της.

Feeling Good: Το πρώτο hot bar του 2023 άνοιξε στο Κουκάκι Facebook Twitter
Θα τιμήσουν όλο το φάσμα της αφροαμερικανικής μουσικής, θα κάνουν κάποια επιλεκτικά live στη σκηνή που έχουν στήσει δίπλα στο πόστο του DJ, έχουν ήδη το δικό τους merch, έχουν και βινύλια που μπορούμε να τα ακούσουμε και να τα αγοράσουμε. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Γεωργίου Ολυμπίου 8, 210 9214010

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ