Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το αρχείο του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη έρχεται να λειτουργήσει ως μια πολύτιμη ιστορική πηγή γνώσεων προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τη Σμύρνη.
0

Πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα; Ποια ήταν η τοπογραφία της πόλης και η ευρύτερη γεωγραφία της Μικράς Ασίας, με τα μνημεία, τους ανθρώπους, τα έθιμα, τα επαγγέλματα, τα σχολεία και τους θεσμούς της; Πώς ζούσαν οι Έλληνες δίπλα στις άλλες κοινότητες; Και ποιος ήταν ο ρόλος της αρχαιολογίας για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας αλλά και της Ελλάδας τη συγκεκριμένη περίοδο;

Ο Νετζάτι Τζουμαλί, στο ποίημά του «Αφιέρωση» του 1983, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Οι πόλεις, αν ζήσουν στη μνήμη μας, θα ζήσουν με τους έρωτές τους…». Στο πλαίσιο αυτό το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Η Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη».

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το αρχείο του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη έρχεται να λειτουργήσει ως μια πολύτιμη ιστορική πηγή γνώσεων προκειμένου να γνωρίσουμε καλύτερα τη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Ιωνίας, την κοινωνία, τα μνημεία και τους ανθρώπους της. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια από το Αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη αλλά και από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στην πόλη της Σμύρνης και γενικότερα στη Μικρά Ασία την περίοδο της μεγάλης ακμής του ελληνισμού.

Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη έκθεση στην οποία ο επισκέπτης αισθάνεται ότι επιστρέφει σε ζωηρές και ξέγνοιαστες αναμνήσεις, στις κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων και τη βιωμένη μνήμη. Ειδικότερα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά σημαντικά ιστορικά τεκμήρια από το Αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη αλλά και από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, που φωτίζουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στην πόλη της Σμύρνης και γενικότερα στη Μικρά Ασία την περίοδο της μεγάλης ακμής του ελληνισμού (τέλη του 19ου αιώνα και έως το 1922).

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Οι επισκέπτες της έκθεσης ξεκινούν τη διαδρομή τους συναντώντας την προτομή του Γεωργίου Λαμπάκη.

Στις επιμέρους θεματικές ενότητες της έκθεσης αναδεικνύονται το έργο, η προσωπικότητα και η δράση του Γεωργίου Λαμπάκη. Οι επισκέπτες ξεκινούν τη διαδρομή τους συναντώντας την προτομή του Γεωργίου Λαμπάκη, κάποιες γενικές πληροφορίες αλλά και ένα σύντομο εισαγωγικό βίντεο με τίτλο «Η Ευρώπη στο κατώφλι του 20ού αιώνα» που αποτυπώνει την ατμόσφαιρα της εποχής.

Στην επόμενη ενότητα εκτίθεται το πορτρέτο του Γεωργίου Λαμπάκη, φιλοτεχνημένο από τον αδελφό του Εμμανουήλ Λαμπάκη, σημαντικό ζωγράφο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μέλος της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Παράλληλα, εκτίθεται για πρώτη φορά το χειρόγραφο της διδακτορικής διατριβής του Γεωργίου Λαμπάκη.

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Γεωργίου Λαμπάκη, φιλοτεχνημένο από τον αδελφό του Εμμανουήλ Λαμπάκη, σημαντικό ζωγράφο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, μέλος της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου».

Τα έγγραφα και οι καρτ-ποστάλ ίπτανται, ενώ στη συνέχεια η έκθεση επικεντρώνεται στον αστικό χαρακτήρα της Σμύρνης.

Τα κτίρια, η κοινωνία, οι άνθρωποι παρουσιάζονται μέσα από επιστολές, εφημερίδες, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ των αρχών του 20ού αιώνα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται φυσικά στο σημαντικότερο τοπόσημο της πόλης, την προκυμαία.

Η επόμενη ενότητα είναι αφιερωμένη στην πρόσληψη των μνημείων των πόλεων της Μικράς Ασίας από τον Γεώργιο Λαμπάκη. Στο σημείο αυτό θα συναντήσετε ένα λυχνάρι που έφερε από τα ταξίδια του στην περιοχή, ενώ επόμενο σταθμό για τον επισκέπτη αποτελεί ο τόπος μαρτυρίου του αγίου Πολυκάρπου στο Όρος Πάγος της Σμύρνης.

Ο Γεώργιος Λαμπάκης με τις μελέτες, τις ομιλίες και τις ενέργειές του συνέβαλε στην ταύτιση της συγκεκριμένης θέσης αλλά και στη συγκρότηση ενός τόπου μνήμης και αναφοράς για την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης. Το 1911 μία επιστολή πληροφορεί τον Γεώργιο Λαμπάκη ότι ο χώρος αγοράστηκε από την Ορθόδοξη Μητρόπολη της Σμύρνης. Και αυτή η ενότητα εκπλήσσει τον επισκέπτη, με τα έγγραφα να κρέμονται από την οροφή της αίθουσας.

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Σμύρνη, καραβάνι με καμήλες σε καρτ-ποστάλ.
«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Η προκυμαία της Σμύρνης σε καρτ-ποστάλ.

Στη συνέχεια οι προθήκες εστιάζουν στις ελληνικές επιγραφές, που αφορούν ένα μεγάλο τμήμα της συστηματικής έρευνας που πραγματοποίησε ο Γεώργιος Λαμπάκης στην περιοχή. Η τελευταία ιστορική ενότητα της έκθεσης αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξε η αρχαιολογία στο πλαίσιο της Μεγάλης Ιδέας. Οι έρευνες του Γεωργίου Λαμπάκη ήταν πρωτοποριακές για την ανάδειξη των βυζαντινών σπουδών αλλά και των βυζαντινών μνημείων. Την ίδια περίοδο πραγματοποιούνται έρευνες του Giuseppe Gerola στην Κρήτη. Οι ανασκαφές στη Σάμο, την Ολυμπία και τη Μικρά Ασία συμπληρώνουν αυτή την ενότητα.

Την έκθεση κλείνει το έργο του Soteur, του Σωτήρη Φωκέα, «Όνειρο», το οποίο μας παρακινεί να ονειρευτούμε τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα. Τη Σμύρνη που συνεχίζει να υπάρχει στις μνήμες μας.

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Το έργο του Soteur, του Σωτήρη Φωκέα, "Όνειρο", το οποίο μας παρακινεί να ονειρευτούμε τη Σμύρνη των αρχών του 20ού αιώνα.

Όπως λέει στη LiFO η αρχιτέκτων και εκ των συντελεστών της έκθεσης Μαρίνα Γαϊταντζή: «Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερο πόνημα συνεργασίας του διεπιστημονικού σεμιναρίου του Δρ. Διονυσίου Μουρελάτου (επιστημονικός σχεδιασμός και γενική επιμέλεια της έκθεσης) με το Αρχείο Oικογένειας Λαμπάκη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη και μελέτη πραγματοποιήθηκε από τους συνολικά 52 μεταπτυχιακούς φοιτητές του διεπιστημονικού σεμιναρίου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το προσωπικό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου».

Και καταλήγει: «Μέσα από την έρευνα του αρχείου, τον προσωπικό τόνο των τεκμηρίων, όπως των επιστολών και των καρτ-ποστάλ, και την προσωπική σχέση του Γ. Λαμπάκη με τα μνημεία, γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και αναδείξαμε πτυχές του ιστορικού χώρου της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας. Η εμψύχωση των μνημείων ήταν στο κέντρο της δραστηριότητας του Γ. Λαμπάκη, όπως είναι σήμερα η εμψύχωση του αρχείου κεντρική ιδέα της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο».

«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Η έκθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερο πόνημα συνεργασίας του διεπιστημονικού σεμιναρίου του Δρ. Διονυσίου Μουρελάτου με το Αρχείο Oικογένειας Λαμπάκη και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Οι έρευνες του Γεωργίου Λαμπάκη ήταν πρωτοποριακές για την ανάδειξη των βυζαντινών σπουδών αλλά και των βυζαντινών μνημείων.
«Η Σμύρνη στις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από τα μάτια του βυζαντινολόγου Γεωργίου Λαμπάκη» Facebook Twitter
Η ενότητα εκπλήσσει τον επισκέπτη, με τα έγγραφα να κρέμονται από την οροφή της αίθουσας.

Διάρκεια έκθεσης έως 30 Απριλίου 2023

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Μικρασιατική εκστρατεία του 1922

Retronaut / Σπάνιες εικόνες υψηλής ανάλυσης από την Μικρασιατική εκστρατεία του 1922

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα από τις φωτογραφικές του συλλογές με στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία και τη ζωή των στρατιωτών στο Μικρασιατικό μέτωπο.
THE LIFO TEAM
γιαννακοπουλος

Επέτειος / 1922: Για εμάς ήταν Μικρασιατική Καταστροφή. Για την Τουρκία θρίαμβος. Για τον υπόλοιπο κόσμο τι ήταν;

Αυτό που για εμάς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου γιορτάζεται ως θρίαμβος. Στον υπόλοιπο κόσμο τι πιστεύουν ότι έγινε το 1922; Ένα συνέδριο στη Σάμο μελετά τις συνέπειες, τις αναλογίες και τον παγκόσμιο αντίκτυπο εκείνων των γεγονότων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εικαστικά / Μουσείο Μπενάκη: Σπάνια εκθέματα από τη μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών ζωντανεύουν το χρονικό της ιστορικής περιόδου μέσα από την έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Σωτήρη Φωκέα, πόσο σε έχει επηρεάσει ο Κιθ Χάρινγκ;

#Breakbinary / #BREAKBINARY: Σωτήρη Φωκέα, πόσο σε έχει επηρεάσει ο Κιθ Χάρινγκ;

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Σωτήρης Φωκέας, γνωστός και με το καλλιτεχνικό nickname της street art περσόνας του, του Soteur, μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για τις πολλαπλές εκφάνσεις της τέχνης του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει τον Σολομώντα σε μάχη με τον διάβολο βρέθηκε στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας

Το σπάνιο τεχνούργημα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ενός συνεχιζόμενου ανασκαφικού έργου στην Αδριανούπολη της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία και χρονολογείται στον πέμπτο αιώνα
THE LIFO TEAM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
THE LIFO TEAM
Ναυάγιο Αντικυθήρων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, ένας θησαυρός της ενάλιας αρχαιολογίας

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: 124 χρόνια υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας» παρουσιάζει τις πιο σύγχρονες αποκαλύψεις και ευρήματα για το θρυλικό ναυάγιο, προσφέροντας την πληρέστερη μέχρι σήμερα καταγραφή της ιστορίας του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν χωριά στην Αθήνα;

Ποιοι ήταν οι οικισμοί που αναπτύχθηκαν στην αθηναϊκή πεδιάδα επί Οθωμανών; Ποιες είναι οι πηγές, τα σωζόμενα μνημεία, τα χωριά και τα μοναστήρια που απλώνονται στην περιοχή; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Γιώργο Πάλλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ο πολιτισμός της αρχαίας Ελλάδας αναπτύχθηκε 100 χρόνια νωρίτερα από ό,τι νομίζαμε, λέει αρχαιολόγος

Νέα έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι η άνοδος του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας ξεκίνησε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε
THE LIFO TEAM
Τέχνη σε χρυσό - Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους

Αρχαιολογία & Ιστορία / Τo χρυσάφι των ελληνιστικών χρόνων έρχεται στο μουσείο Μπενάκη

Σημαντικά κοσμήματα αλλά και τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας πάνω στην τεχνογνωσία της κατασκευής των κοσμημάτων των ελληνιστικών χρόνων αποτελούν τους δύο πυλώνες της μεγάλης έκθεσης που ξεκινά στο Μουσείο Μπενάκη. Τριάντα μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από όλη την Ελλάδα και πέντε μουσεία του εξωτερικού συμμετέχουν στην έκθεση-σταθμό. Η επιμελήτρια Ειρήνη Παπαγεωργίου και ο κοσμηματοποιός και επιστημονικός σύμβουλος Άκης Γκούμας μας ξεναγούν στην έκθεση.
M. HULOT
Πως διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Ιστορία μιας πόλης / Πώς διασκέδαζαν οι Αθηναίοι στη «Μάντρα» του Αττίκ;

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Δαυίδ Ναχμία για τη ζωή και την πορεία του πρωτοπόρου συνθέτη του ελαφρού τραγουδιού των αρχών του 20ού αιώνα Αττίκ, την «Μάντρα» του και την ιστορία του τραγουδιού «Ζητάτε να σας πω».
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Ιστορία μιας πόλης / Υπάρχουν αρχαία είδη φυτών στον Κήπο του Διομήδους;

Το Τμήμα Ιστορικών Φυτών του Κήπου είναι ίσως μοναδικό στον κόσμο και περιλαμβάνει φυτά όπως η μυρτιά, το κώνειο, ο δίκταμος και η ελιά. Η Κατερίνα Στέφη «ξεναγεί» την Αγιάτη Μπενάρδου σε μια έκταση 1.860 στρεμμάτων, στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μεταπτυχιακός φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φοιτητής ανακαλύπτει χαμένη πόλη στη ζούγκλα του Μεξικού κατά λάθος

Η Valeriana φαίνεται να έχει τα χαρακτηριστικά μιας πρωτεύουσας των Μάγια, με κεντρικές πλατείες, ναούς και χώρους λατρείας, καθώς και μια ειδικά διαμορφωμένη αυλή για το αρχαίο παιχνίδι με μπάλα των Μάγια
LIFO NEWSROOM
«Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Βιβλίο / «Δυστυχώς ήταν νυμφομανής»: Ανασκευάζοντας τα στερεότυπα για τις γυναίκες της αρχαίας Ρώμης

Ένα νέο βιβλίο επιχειρεί να καταρρίψει τους μισογυνιστικούς μύθους για τις αυτοκρατορικές γυναίκες της Ρώμης, οι οποίες απεικονίζονται μονίμως ως στρίγγλες, ραδιούργες σκύλες ή λάγνες λύκαινες.
THE LIFO TEAM