Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter

Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες;

0

Η έκθεση Portraits of Dogs: From Gainsborough to Hockney, που παρουσιάζεται στη Wallace Collection του Λονδίνου, παρακολουθεί τη σχέση μεταξύ των καλλιτεχνών και των κατοικίδιων σκύλων τους.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Xavier Bray, ο τρόπος με τον οποίο η σχέση μας με τους σκύλους - αυτός ο ανεξήγητος, τρυφερός δεσμός - περνάει στην ιστορία της τέχνης είναι συναρπαστικός και αποτελεί μια συνολικότερη αντανάκλαση των κοινωνικών μας αξιών.

Καθώς οι κοινωνίες εξελίχθηκαν μέσα στην ιστορία, τα συναισθήματα των ανθρώπων προς τα σκυλιά μεταβλήθηκαν, μαζί και η αποτύπωση τους στην τέχνη. Σε διάφορες περιόδους, μπορούμε να δούμε την τέχνη να επικεντρώνεται σε ορισμένα χαρακτηριστικά των σκύλων, όπως η ενσυναίσθηση, η πίστη, οι υπερσυντονισμένες αισθήσεις και η ευφυΐα. Ταυτόχρονα παρατηρείται και μια νύξη για το βαθύτερο, συμβολικό νόημα των σκύλων, που εισέρχεται σε μια συνολικά πιο εσωτερική και μεταφυσική σφαίρα.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα τέχνης, θα διερευνήσει επίσης πώς οι ανθρώπινες αντιλήψεις για συγκεκριμένες φυλές σκύλων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Τα πορτραίτα αποκαλύπτουν τόσα για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ίδιους τους σκύλους, καθώς η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη αντικατοπτρίζεται στον χαρακτήρα του αγαπημένου του κατοικίδιου. Η σχέση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 50 έργα τέχνης, θα διερευνήσει επίσης πώς οι ανθρώπινες αντιλήψεις για συγκεκριμένες φυλές σκύλων έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες; Facebook Twitter
Σκύλος της φυλής Hanava (1768), Jean-Jacques Bachelier
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Έκτορας, Νέρωνας και Dash με τον παπαγάλο Lory (1838), Edwin Landseer
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Brizo, ένας ποιμενικός σκύλος (1864), Rosa Bonheur
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Ο Τρίστραμ και η Αλεπού (περ. 1775-85), Thomas Gainsborough
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Η Minna της βασίλισσας Βικτώριας (περ. 1873), Charles Burton Barber
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Ένας αγαπημένος σκύλος (1822), James Ward
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Μελέτη για το πόδι ενός σκύλου (περ. 1490–95), Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Το σπανιέλ Tilco της βασίλισσας Βικτωρίας (1838), Edwin Landseer
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Πορτραίτο σκύλου #41 (1995), David Hockney
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Πορτραίτο σκύλων #19 (1995), David Hockney
Πώς φιλοτέχνησαν τους σκύλους τους οι μεγάλοι καλλιτέχνες της ιστορίας; Facebook Twitter
Αμφίβολα Ψίχουλα (1858-1859), Edwin Landseer

Η έκθεση Portraits of Dogs: From Gainsborough to Hockney παρουσιάζεται στη Wallace Collection του Λονδίνου έως τις 15 Οκτώβρη 2023.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Εικαστικά / Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Η ανιψιά του μεγάλου ζωγράφου, Χριστίνα Μόραλη, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του ανακαινισμένου εργαστηρίου του στην Αθήνα για να μας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους αλλά και να μας δείξει άγνωστα έργα του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Εικαστικά / Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Ένας από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες της Βρετανίας, και από τους πιο ακριβούς, θα δει στα 87 του χρόνια να οργανώνεται τον Απρίλιο η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έργων του στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, στο Fondation Louis Vuitton.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ