Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Μπροστά, στη βιτρίνα του καταστήματος, τοποθετήθηκε ο χαρακτηριστικός θολωτός φούρνος, ο θόνε ή ταντόρ όπως λέγεται, στον οποίο φτιάχνεται το επίπεδο ψωμάκι της Γεωργίας, το λαβάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Στις περιοχές γύρω από την Κυψέλη υπάρχει ζωντανή η παρουσία της γεωργιανής κοινότητας. Στην Αχαρνών βρίσκεις πολλά μαγαζιά με δικά τους προϊόντα, όπως τα διάσημα τυριά τους και τα υπέροχα τουρσιά. Οι Γεωργιανοί αγαπούν την Ελλάδα πολύ, αλλά δεν ξεχνούν ποτέ τη χώρα τους. Θέλουν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους και να τις μεταφέρουν στα παιδιά τους. Συνηθίζουν να κάνουν μεγάλα τραπεζώματα και να συγκεντρώνονται γύρω από παραδοσιακά πιάτα.

Η Darejan Gambashidze ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές τη δεκαετία του ’90. Ερωτεύτηκε τη χώρα και αγάπησε έναν Έλληνα για τον οποίο αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της. Άφησε τη Γεωργία και εγκαταστάθηκε στο Χαλάνδρι. Η κόρη της, μικρό κοριτσάκι τότε, συνέχισε το σχολείο στη Γεωργία και ερχόταν όποτε μπορούσε στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας γερούς δεσμούς. Πριν από είκοσι δύο χρόνια και ενώ ήταν έγκυος στη δική της κόρη, ήρθε κι εκείνη να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να συνεχίσει εδώ τις σπουδές της με τον άντρα της. Πίσω από την ιστορία των δύο αυτών γυναικών δεν υπάρχει πόνος, ξεριζωμός και απόγνωση αλλά αποφασιστικότητα, γενναιότητα, χαρά και δύναμη να αλλάζεις την ιστορία σου εφόσον το επιθυμήσεις.

Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, καθώς κάθε σπίτι στην επαρχία έχει τον δικό του φούρνο, αλλά δεν είναι. Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Η Natia Nadareishvili είναι ένας δυναμικός, αισιόδοξος άνθρωπος. Ανέκαθεν της άρεσε η επικοινωνία, οι μεγάλες παρέες, η δουλειά σε περιβάλλοντα που έχουν πολλές εναλλαγές. Παρόλο που σπούδασε Φιλοσοφία, την κέρδισε η εστίαση. Ήθελε να δουλεύει σε μαγαζιά, να τα βοηθάει να εξελίσσονται, να γίνεται η ψυχή τους. Πάντα είχε στο μυαλό της να ανοίξει ένα δικό της μαγαζί, αλλά δεν είχε καταλήξει ούτε στο είδος του μαγαζιού ούτε στον τόπο που θα το φιλοξενούσε. Πριν από λίγο καιρό μετακόμισε στην οδό Δροσοπούλου και σε μια βόλτα της στην Αγία Ζώνης ένιωσε πως είχε φτάσει η στιγμή να τολμήσει το μεγάλο βήμα.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Εκείνα που αγάπησα περισσότερο στο μαγαζί  είναι τα πουγκιά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Το Μάριλι φτιάχτηκε σε ένα μικρό μαγαζάκι πάνω στον πεζόδρομο, μπροστά στα πράσινα παρτέρια και μια ανάσα από τη Φωκίωνος Νέγρη. Η περιοχή έχει δείξει στον παρελθόν την αγάπη της για τα γεωργιανά προϊόντα και οι κάτοικοι αγαπούν να δοκιμάζουν τις γεύσεις όλων εκείνων που έχουν αφήσει τη χώρα τους για να εγκατασταθούν εδώ, γεμάτοι εικόνες, μνήμες, παραδόσεις και μαγειρικές ακραία ελκυστικές. Μπροστά, στη βιτρίνα του καταστήματος τοποθετήθηκε ο χαρακτηριστικός θολωτός φούρνος, ο θόνε ή ταντόρ, όπως λέγεται, στον οποίο φτιάχνεται το επίπεδο ψωμάκι της Γεωργίας, το λαβάς. Το συγκεκριμένο ψωμί, επίπεδο, ελαστικό, με φουσκαλίτσες που έχουν σκάσει στην επιφάνειά του και αλμυρή γεύση, θυμίζει πολύ τη βάση της ιταλικής πίτσας. Το αλάτι που μπαίνει στη ζύμη και ενισχύει τη γεύση του ήταν η έμπνευση και για το όνομα του μαγαζιού, καθώς μάριλι στα γεωργιανά σημαίνει αλάτι.

Ο φούρνος δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς χρειάζεται ρεύμα υψηλής τάσης, το οποίο δεν είχε το μαγαζί, αλλά είναι θέμα χρόνου να «πάρει φωτιά» και να αρχίσει να βγάζει ψωμάκια. Η Natia έχει ήδη κλείσει έναν φούρναρη, μάστορα στη συγκεκριμένη ζύμη, για να ξέρει ότι θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι και το μεγάλο της πλεονέκτημα, θέλει να έχει την καλύτερη ομάδα στο μαγαζί της, ώστε οι γεύσεις της να είναι αδιαπραγμάτευτες. Γι’ αυτό και στην κουζίνα αποφάσισε να συνεργαστεί με τρεις γυναίκες, τη Londa, την Tinatin και τη Μυρτώ, που ξέρουν καλά τόσο τη ζύμη όσο και τις παραδοσιακές γεμίσεις της. Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, καθώς κάθε σπίτι στην επαρχία έχει τον δικό του φούρνο, αλλά δεν είναι. Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Μπορεί να φαίνεται απλό να φτιάξεις τη συγκεκριμένη ταπεινή ζύμη που τη γνωρίζουν καλά όλοι στη Γεωργία, αλλά δεν είναι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Ο τρόπος ζυμώματος αλλά και οι αναλογίες των συστατικών παίζουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Η πιο γνωστή γεωργιανή πίτα είναι το χατσαπούρι. Ουσιαστικά είναι ζύμη καλά δουλεμένη που έχει για γέμιση το τυρί ιμερούλι, ένα παραδοσιακό αγελαδινό τυρί. Προσωπικά, το χατσαπούρι μού θυμίζει το δικό μας τυρόψωμο, αλλά είναι πιο ελαφρύ, αν και χορταστικό. Στο Μάριλι χρειάστηκε ένας μόλις μήνας για να γίνει διάσημο στην περιοχή. Όση ώρα έμεινα στο μαγαζί, δεν σταμάτησαν να περνούν και να το ζητούν. Εκτός από το χατσαπούρι, υπάρχει σπανακοτυρόπιτα με την ίδια ζύμη, που είναι εμπνευσμένη από τις γεωργιανές χορτόπιτες, έχει βαθιά γεύση και είναι μπαμπάτσικη.

Εκείνα, όμως, που αγάπησα περισσότερο στο μαγαζί  είναι τα πουγκιά. Η Natia, θέλοντας να τιμήσει το παραδοσιακό ζυμαρικό της χώρας της, το χινάκλι, αποφάσισε να φτιάξει μικρές, γεμιστές φωλιές από ζύμη. Έτσι, υπάρχουν πουγκιά με πατάτα και μαύρο πιπέρι, με πάστα φασολιού και κρεμμύδι ξερό, με μανιτάρι, φρέσκο κρεμμύδι και κόλιανδρο, με κιμά, κοτόπουλο αλλά και ένα καθαρά ελληνικό με λιαστή ντομάτα, φέτα και ελιά. Οι γεύσεις είναι δημιουργημένες έτσι ώστε να παραπέμπουν στην αυθεντική, γεωργιανή κουζίνα, αλλά με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Τα καρυκεύματα είναι λιγοστά και σωστά, για να μη βαραίνουν το στομάχι. Οι πίτες τρώγονται ευχάριστα και δύσκολα σταματάς σε μία.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Στο Μάριλι θα πας για τις γεύσεις του, αλλά θα ξαναπάς γιατί θα σου αρέσει και η αύρα του. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Φυσικά, το Μάριλι έχει πολλά ακόμη να κάνει και τα όνειρα της Natia είναι πολλά. Δίπλα της είναι η κόρη της Liza, ένα χαρισματικό πλάμα, απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, που αγαπά τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι πρόγονοί της και έχει διάθεση να μοιραστεί τις παραδόσεις της με τους φίλους της και τους νέους της περιοχής. Την ημέρα που βρέθηκα στο μαγαζί ζωγράφιζε στο χέρι μια κορνίζα για τη βιτρίνα. Δίπλα της τα δύο Golden Retriever της οικογένειας, η Υδρα και ο Ζήσης, που έχουν αγαπηθεί από τον κόσμο και μαζεύουν άπειρα χάδια. Μόλις λειτουργήσει ο φούρνος και μπουν τα πράγματα σε μια σειρά, η Natia θα ξεκινήσει να φτιάχνει και γεωργιανά γλυκά. Έχει σκέψεις να φέρει και κρασιά από τον τόπο της, καθώς έχουν μεγάλη οινική παράδοση και ιστορικούς αμπελώνες που μετράνε χιλιάδες χρόνια.

Στο Μάριλι θα πας για τις γεύσεις του, αλλά θα ξαναπάς γιατί θα σου αρέσει και η αύρα του. Υπάρχει χαρά, δημιουργία και αισιοδοξία σε αυτό το μαγαζί. Είναι σαν να θέλει να σου δώσει ενέργεια και πάθος για να πας παρακάτω.

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Tο χατσαπούρι μού θυμίζει το δικό μας τυρόψωμο, αλλά είναι πιο ελαφρύ, αν και χορταστικό. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Οι γεύσεις είναι δημιουργημένες έτσι ώστε να παραπέμπουν στην αυθεντική γεωργιανή κουζίνα, αλλά με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Γεωργιανές πίτες και ψωμί στην Αγία Ζώνη της Κυψέλης Facebook Twitter
Την ημέρα που βρέθηκα στο μαγαζί η Λίζα ζωγράφιζε στο χέρι μια κορνίζα για τη βιτρίνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

Μάριλι, Αγίας Ζώνης 26, Κυψέλη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Γεύση / Jesus Crust: Ένας νέος φούρνος, αφιερωμένος στο προζύμι

Με πρωτότυπες ιδέες σε καρβέλια και σάντουιτς και φτιάχνοντας από κόλλυβα και φανουρόπιτα μέχρι προζυμένια cinnamon rolls, αυτός ο τρίτης γενιάς φούρνος της Αθήνας θα κάνει κόσμο να οδηγήσει μέχρι το Νέο Ψυχικό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας μόλις άρχισε να ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Γεύση / Holy Llama: Το πρώτο vegan bakery της Αθήνας ξεφουρνίζει κρουασάν και babka

Στην περιοχή του Υμηττού μια ομάδα δημιούργησε plant-based συνταγές για πρωινό και brunch, επανεξετάζει παραδοσιακές συνταγές, όπως το τσουρέκι, και τις προσφέρει με τέτοιον τρόπο, ώστε να ξεφύγει από το «για vegan καλό είναι».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ