Astérisque: Αυτός ο third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Η Αστέρω έδωσε στον φούρνο της το όνομα Astérisque που ναι μεν παραπέμπει στο όνομά της, παραπέμπει δε σε όλα εκείνα τα προϊόντα που μέχρι τώρα αποτελούν έναν αστερίσκο, που χρειάζονται επεξήγηση. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η Αθήνα έχει ανεβάσει το επίπεδο του ψωμιού της, αυτό είναι γνωστό. Εκείνο όμως που δεν συζητείται συχνά είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία καταναλωτών που όσοι third wave φούρνοι κι αν έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια σε διάφορα σημεία της πόλης εκείνοι δεν μπορούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους και να σχηματίσουν άποψη γι’ αυτά. Αυτό τουλάχιστον συνέβαινε μέχρι πριν από λίγες μέρες που εμφανίστηκε σε έναν από τους άκρως γοητευτικούς πεζόδρομους του Μετς ένας φούρνος ο οποίος προσφέρει όσα έχουν στερηθεί κάποιοι για χρόνια.

Πριν από μια δωδεκαετία, εξαιτίας μιας πολύ έντονης εντεροπάθειας που την έκανε να επισκεφθεί πολλούς γαστρεντερολόγους μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει στο σώμα της, η Αστέρω Στρατάκη ανακάλυψε ότι πάσχει από κοιλιοκάκη, δηλαδή από δυσανεξία στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, στη βρόμη. Η δυσκολία απορρόφησής της δεν εκδηλώνεται σε όλα τα σώματα με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να είναι και ασυμπτωματική. Όμως, όταν τα συμπτώματα εκδηλώνονται τελικά, αποτελούν τροχοπέδη για την καθημερινότητα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο που δεν επιδέχεται φαρμακευτική θεραπεία, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ακολουθεί μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημενα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Προσφέρουν, λοιπόν, και προζυμένια ψωμιά αλλά και με μαγιά, όλα τους πρωτεϊνικά.

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη δεν μπορούν να εκτεθούν ούτε σε ίχνη γλουτένης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να φάνε οπουδήποτε, ακόμα κι αν σε έναν τυπικό φούρνο ή σε ένα εστιατόριο υπάρχουν προτάσεις φαγητού οι οποίες δεν περιέχουν γλουτένη – το πιθανότερο είναι ότι έχουν επιμολυνθεί με αυτήν από τη στιγμή που στον χώρο χρησιμοποιούνται σιτάλευρα. «Στην πραγματικότητα, αυτό που αντιμετωπίζεις όταν έχεις κοιλιοκάκη είναι ένα διαρκές κοινωνικό άγχος, δεν ξέρεις σε τι είσαι εκτεθειμένος, ακόμα και όταν προσπαθείς να εξηγήσεις για ποιον λόγο ρωτάς τι ακριβώς περιέχουν τα φαγητά, οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν μια παραξενιά».

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημενα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Δεν μπορούσα να φάω, δεν μπορούσα να κοινωνικοποιηθώ, ήμουν περιορισμένη στο σπίτι. Αν έχεις πολύ καλή οργάνωση, εξασφαλίζεις κάποια πράγματα που διευκολύνουν την καθημερινότητά σου, αλλά δεν μπορείς να την έχεις πάντα. Δεν γίνεται να είσαι συνέχεια με ένα τάπερ, και δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στην Ελλάδα δυστυχώς». Η Αστέρω πρόλαβε την εποχή κατά την οποία τα gluten free προϊόντα ήταν διαθέσιμα αποκλειστικά στα φαρμακεία. «Έπρεπε να επισκεφτείς ένα δημόσιο νοσοκομείο, να υποβληθείς σε εξετάσεις αίματος και αντισωμάτων για κοιλιοκάκη και σε γαστροσκόπηση. Έπαιρνες λοιπόν τη γνωμάτευση ότι πάσχεις από αυτό και μια συνταγή σαν αυτή των φαρμάκων.

Πήγαινες στο φαρμακείο και ζητούσες τα τρόφιμα που ήθελες να σου φέρουν, αραβικές πίτες, κριτσίνια, κέικ, όλα τυποποιημένα και εισαγωγής. Έπειτα έπρεπε να υποβάλλεις μηνιαίως τις αποδείξεις στις οποίες ο έμπορος όφειλε να αναγράφει ότι το προϊόν είναι χωρίς γλουτένη για την καταβολή της αποζημίωσης, ενώ κάθε χρόνο έπρεπε να επικαιροποιείς και τη γνωμάτευση». Το κρατικό επίδομα κοιλιοκάκης είναι αυτήν τη στιγμή εκατό ευρώ τον μήνα, «τα οποία είναι πολύ λίγα, αφού η αξία αυτών των προϊόντων είναι τρεις φορές πάνω από εκείνα που περιέχουν τυπικά σιτάλευρα. Κάποια στιγμή κουράστηκα να το κάνω όλο αυτό, υπήρχαν περίοδοι της ζωής μου που προτιμούσα να μη φάω ψωμί ούτε κέικ, εκτός αν το έφτιαχνα σπίτι. Πόση συσκευασμένη τροφή να φας;»

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη το φρέσκο και νόστιμο ψωμί είναι προφανώς πολυτέλεια. Η Αστέρω δεν είχε καμία σχέση με την αρτοποιία πριν. Έχει τελειώσει διοίκηση επιχειρήσεων, εργαζόταν για χρόνια σε τράπεζα, έπειτα εργάστηκε στo μάρκετινγκ της Harley-Davidson, μέχρι που ένιωσε ότι τα corporate περιβάλλοντα είναι κάπως αποστειρωμένα για εκείνη. Και κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να ανοίξει τον δικό της φούρνο, στον οποίο δεν χρησιμοποιεί πουθενά και σε τίποτα γλουτένη.

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η αρχιτέκτονας και σκηνογράφος του Εθνικού Θεάτρου Τίνα Τζόκα σχεδιάσε τον χώρο που ισορροπεί ιδανικά μεταξύ του ρουστίκ και του σύγχρονου, η Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη φιλοτέχνησε έναν πίνακα με μουσική και ακροβατικά, φουρνίσματα και bagels που αιωρούνται, η Ελίνα Μαυρομμάτη και η Χλόη Σίμου έφτιαξαν τα κεραμικά φωτιστικά που θυμίζουν και τη διαδικασία παραγωγής του ψωμιού, «ζυμώνεις - στεγνώνεις - ψήνεις». Η Αστέρω έδωσε στον φούρνο της το όνομα Astérisque που ναι μεν παραπέμπει στο όνομά της, παραπέμπει όμως σε όλα εκείνα τα προϊόντα που μέχρι τώρα έχουν έναν αστερίσκο, χρειάζονται επεξήγηση.  

Σε συνεργασία με τον αρτοποιό Χάρη Παπαλίτσα έβγαλαν τις συνταγές του ψωμιού, «έχουμε καταφέρει να βγάλουμε ένα προϊόν που για δυο-τρεις μέρες παραμένει ζωντανό». Μην περιμένετε εντυπωσιακό φούσκωμα από ένα ψωμί χωρίς γλουτένη, ούτε τον τυπικό διαχωρισμό λευκού και μαύρου, ή αυτό το μελί χρώμα του ξεροψημένου. Τα καρβέλια του Astérisque, όμως, δεν υπολείπονται ούτε σε γεύση, ούτε σε υφή, ούτε σε εμφάνιση.

Στον νέο φούρνο του Μετς ετοιμάζουν το δικό τους προζύμι με πιστοποιημένα gluten free γαλλικά άλευρα από φαγόπυρο και κεχρί, ενώ δουλεύουν και με ρυζάλευρο. Προσφέρουν, λοιπόν, και προζυμένια ψωμιά αλλά και με μαγιά, όλα τους πρωτεϊνικά. Στα ράφια του θα βρείτε το «generic», ένα ψωμί για όλες τις χρήσεις, για όλη τη μέρα και για κάθε συνδυασμό, το προζυμένιο τους, μια μπαγκέτα, ένα πολύσπορο και ένα γεμιστό με αποξηραμένο σύκο, φουντούκι και πορτοκάλι που είναι από τα πιο ωραία που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα: μπορείτε να το κάνετε κομμάτι του πρωινού σας, να το απολαύσετε ως σνακ, να το βάλετε σε ένα πλατό τυριών για να συνοδεύσετε το κρασί σας. 

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Σύντομα θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους με vegan επιλογές και γλυκά χωρίς ζάχαρη. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Το γεμιστό ψωμί με σύκο μπορείτε να το κάνετε κομμάτι του πρωινού σας, να το απολαύσετε σαν σνακ, να το βάλετε σε ένα πλατό τυριών για να συνοδεύσετε το κρασί σας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Κάνουν άψογο τσιζκέικ και άλλα γλυκά βιτρίνας. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με εμπειρία στη Σπονδή και το Ergon, ο Μάνος Κόβρας διαγνώστηκε κι εκείνος με κοιλιοκάκη πριν από έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να εργαστεί σε οποιαδήποτε κουζίνα κυκλοφορεί γλουτένη θα ήταν φορώντας συνεχώς μάσκα. Αλλά ακόμα και αυτό να έκανε, δεν θα μπορούσε να δοκιμάσει τα ίδια του τα γλυκά. Η συνάντησή του με την Αστέρω ακούγεται σχεδόν καρμική, έτσι έγινε ο pastry chef του Astérisque. Έχουν ετοιμάσει ποικιλία από γλυκίσματα, cookies όπως αυτό με την πούδρα αμυγδάλου και τη σοκολάτα γάλακτος, donuts με πραλίνα φουντουκιού, ένα carrot cake για το οποίο η Αστέρω είναι πολύ περήφανη, και νοστιμότατα κανελέ – και αυτά να τα δοκιμάσετε.

Κάνουν και άψογο τσιζκέικ και άλλα γλυκά βιτρίνας, ενώ δεν λείπουν τα αλμυρά, τα σάντουιτς, τα bagels, οι αλμυρές τάρτες, ενώ σύντομα θα εμπλουτίσουν τις προτάσεις τους με vegan επιλογές και γλυκά χωρίς ζάχαρη. Προτείνω, τη μέρα που θα το επισκεφθείτε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και να απολαύσετε ό,τι κι αν επιλέξετε από τα παραπάνω στα παγκάκια απέναντι από την είσοδο του φούρνου. Θα νιώσετε για λίγο ότι βρίσκεστε κάπου αλλού, μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Χαρβούρη 2, Μετς

Astérisque: Ο νέος third wave φούρνος της Αθήνας είναι αποκλειστικά gluten free Facebook Twitter
Σε συνεργασία με τον αρτοποιό Χάρη Παπαλίτσα έβγαλαν τις συνταγές του ψωμιού και ο Μάνος Κόβρας έγινε ο pastry chef του Astérisque. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ