ΚΑΛΑ ΠΗΓΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. Μόλις προχθές (κυριολεκτικά σχεδόν) κάναμε πλάκα με το ChatGPT και τις σπαρταριστές φιλολογικές ανταποκρίσεις του στις διάφορες εντολές μας και σήμερα όλος ο πλανήτης μοιάζει πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη (κοινώς AI) θα μας εξολοθρεύσει στον ύπνο μας πολύ νωρίτερα από την κλιματική αλλαγή.
Οι πιο δυσοίωνες προφητείες της επιστημονικής φαντασίας θα πραγματωθούν όπως και το σκιώδες αρχέτυπο του Γιουνγκ, που δεν βρίσκεται πλέον αποθηκευμένο εντός μας αλλά στους τεχνολογικούς μηχανισμούς από τους οποίους εξαρτάται πλέον η ίδια μας η ύπαρξη και στους οποίους έχουμε υποδουλωθεί απολύτως.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η μόνη αιτία πόλωσης και κατακερματισμού στις μέρες μας, μοιάζει σχεδόν βέβαιο όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τα καταστήσει, ειδικά αυτά, πολύ πιο καταστροφικά…
Δεν μας έφτανε η τυραννία του αλγόριθμου και η μόνιμη αίσθηση ότι οι ίδιες μας οι συσκευές, που κάθε τόσο παθαίνουμε κρίση πανικού αν χαθούν προς στιγμή από το οπτικό μας πεδίο, μας παρακολουθούν και ακούνε τι λέμε ακόμα και στις πιο ιδιωτικές μας συνομιλίες για να μας το επιστρέψουν με τη μορφή διαφήμισης.
Τώρα πλέον φοβόμαστε ότι είναι πολύ αργά έτσι κι αλλιώς. Το παιχνίδι έχει χαθεί, η τεχνολογική ανάπτυξη είναι ανεξέλεγκτη, η δυστοπία μη αναστρέψιμη, οι μηχανές αποκτούν συνείδηση και θα μας φάνε, όπως μας αξίζει ίσως.
Υπερβολές; Ενδεχομένως, ο φόβος όμως είναι πραγματικός, ειδικά όταν τον συμμερίζονται οι ειδικοί περί τα τεχνολογικά ζητήματα και τις δραματικές επιπτώσεις τους στην ήδη κατακερματισμένη πραγματικότητα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τα social media (πολύ) πιο τοξικά»: Αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες στο Atlantic, ένα από τα πολλά που τον τελευταίο καιρό κρούουν επιτακτικά τον κώδωνα του κινδύνου.
Πόσο πιο τοξικά μπορούν να γίνουν ακόμα τα «social», θα αναρωτηθεί κανείς. Δεν έχουν χτυπήσει ταβάνι στην τοξικότητα και στην παραπληροφόρηση; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει ακόμα περιθώριο μέχρι να το κουτουλήσουμε ή μέχρι να πέσει και να μας πλακώσει.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη μάς παρέχουν μια τεχνολογία που θα μπορούσε υπό μία έννοια να χαρακτηριστεί θεϊκή – ικανή να δημιουργεί ιδανικούς τεχνητούς ανθρώπους ή να επαναφέρει στη ζωή διασημότητες ή αγαπημένους μας ανθρώπους», σημειώνει το άρθρο.
«Με τις νέες εξουσίες όμως έρχονται νέοι κίνδυνοι και νέες ευθύνες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η μόνη αιτία πόλωσης και κατακερματισμού στις μέρες μας, μοιάζει σχεδόν βέβαιο όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τα καταστήσει, ειδικά αυτά, πολύ πιο καταστροφικά… Καμία τεχνητή νοημοσύνη σήμερα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "σατανική ιδιοφυΐα". Η τεχνολογία AI όμως, ήδη έχει εργαλειοποιηθεί από τις εταιρείες των κοινωνικών μέσων με τρόπους που εμβαθύνουν σε πολλές από τις παθογένειες που είναι ήδη εγγενείς στην κουλτούρα του διαδικτύου».