Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα

Μαλλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Η στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μουδιάσει τους πάντες και το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ.
0

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι, την εκλογική συντριβή που υπέστη. Οι αισιόδοξοι είχαν την πεποίθηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην εκλογική μάχη έχοντας αφετηρία και όχι ως ταβάνι, το 32% που πήρε στις εκλογές του 2019», λένε στη LiFO στελέχη του κόμματος, που μας μεταφέρουν τις πρώτες αντιδράσεις μετά τα πρωτοφανές εκλογικό αποτέλεσμα.

Η στρατηγική ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μουδιάσει τους πάντες και το κλίμα στην Κουμουνδούρου είναι πολύ βαρύ.

Ιστορικά στελέχη και βαριά ονόματα, όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Γιώργος Σταθάκης, Ανδρέας Ξανθός και ο Δημήτρης Βίτσας, δεν κατάφεραν να εκλεγούν.

Ενώ αντίθετα υποψήφιοι που δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εντάχθηκαν στα ψηφοδέλτιά του στο όνομα της αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματος που επιχειρήθηκε από την προεδρική πλειοψηφία, τα πήγαν πολύ καλύτερα. Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η Ράνια Θρασκιά στη Θεσσαλονίκη και η Μαρίνα Κοντοτόλη στα Τρίκαλα.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, το οποίο τον ακολουθεί από την κυβερνητική θητεία του, αλλά και η έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων σε μεγάλα ζητήματα. Είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που φάνηκε με τόσο συντριπτικό τρόπο στην κάλπη. 

Λέγεται, μάλιστα, ότι τα ιστορικά στελέχη που δεν κατάφεραν να κερδίσουν τη μάχη του σταυρού είναι έξαλλα με τις αμφιλεγόμενες επιλογές που έγιναν για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, «τα οποία έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο στη συντριπτική ήττα».

Αυτός ήταν ο λόγος που χθες το βράδυ στη σύσκεψη που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από τον Αλέκο Φλαμπουράρη, τον Μιχάλη Καλογήρου, τη Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, που αποτελούν την κλειστή ομάδα των συμβούλων του, ήταν παρών και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κλήθηκε για να ηρεμήσει τα πνεύματα στο εσωτερικό της «Ομπρέλας», τον συνασπισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ από την τάση 53+ και άλλων στελεχών που συνιστούν το «αντίπαλο δέος» της προεδρικής πλειοψηφίας και στην οποία ανήκουν πολλά από τα στελέχη που έχασαν τη βουλευτική τους έδρα.   

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στη LiFO ότι, εκτός από τις παραπάνω επιλογές, στοίχισαν στο κόμμα και συνετέλεσαν αποφασιστικά στη συντριβή του συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί, η Πόπη Τσαπανίδου αλλά και η Ελενα Ακρίτα. «Με όλους αυτούς τους υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε τελείως το ιδεολογικό του στίγμα».

Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε στη LiFO ότι, εκτός από τις παραπάνω επιλογές, στοίχισαν στο κόμμα και συνετέλεσαν αποφασιστικά στη συντριβή του συγκεκριμένοι υποψήφιοι, όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί, η Πόπη Τσαπανίδου αλλά και η Ελενα Ακρίτα. «Με όλους αυτούς τους υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ θόλωσε τελείως το ιδεολογικό του στίγμα».

Παράλληλα, «δεν βοήθησε η επιλογή υποψηφίων με άτομα από τον στενό κομματικό σωλήνα. Η ηγετική ομάδα έβαλε υποψηφίους τους οποίους ήθελε να τους καταστήσει τοπάρχες, προκειμένου να ελέγξει την επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα προς όφελός της. Ο λαός όμως αντέδρασε», εξηγούν. 

«Βάσει της θεωρίας του εκκρεμούς, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ  πίστεψαν ότι λόγω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και εν συνεχεία των υποκλοπών, ο κόσμος απογοητευμένος θα πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί την πατήσαμε».

Στον αντίποδα μάλιστα βάζουν το ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρούν ότι η διαχείριση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή των υποψηφίων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη: «Το ΠΑΣΟΚ ανανέωσε τελείως τα ψηφοδελτιά του τοποθετώντας στελέχη από την κοινωνία, με βιογραφικό, αλλά κυρίως έβαλε στη μαρκίζα πρώτο το ΠΑΣΟΚ που είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία. Γι' αυτό ανέβηκε ψηλά».

«Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ψάρευε σε θολά νερά. Δεν είχε ξεκάθαρη θέση για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ενέργεια, η ιδιωτικοποίηση του νερού. Δεν είχε ξεκάθαρη θέση ακόμη και για τους εμβολιασμούς και την υποχρεωτικότητά τους εν μέσω της πανδημίας. Η ηγεσία και η γραμμή του κόμματος ήταν να το παίξουν καλοί μ' αυτούς, αλλά να μην συγκρουστούν και με τους άλλους. Οι παρεμβάσεις τους δεν ακολούθησαν πάντα ένα σταθερό αφήγημα και πολλές φορές ασκούνταν περιπτωσιολογικά».

Μαλλιά κουβάρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαρξιακή ήττα Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει στα γραφεία του κόμματος μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, Αθήνα Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ακόμη και μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισε τους πάντες, οι συνομιλητές μας μάς θυμίζουν ότι «από την εύλογη δυσαρέσκεια του κόσμου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώθηκε δημοσκοπικά ούτε το ελάχιστο. Η οργή διοχετεύτηκε σε μικρότερα κόμματα». 

Με τη χώρα να οδεύει σε δεύτερες κάλπες, πιθανόν στις 25 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτο βήμα, θα προχωρήσει στη σύγκλιση των οργάνων για μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμά του για τα αποτελέσματα της κάλπης, ανέφερες πως «οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες» και γνωρίζοντας πως οδεύουμε σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ξεκαθάρισε: «Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει», παραπέμποντας, ουσιαστικά, τις όποιες εξελίξεις στο κόμμα για μετά τις δεύτερες κάλπες.

Με την επισήμανση αυτή έκλεισε σενάρια για παραίτησή, τα οποία διακινήθηκαν νωρίτερα. Αρνητικά απάντησε ως προ το ζήτημα ηγεσίας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος 

Ωστόσο, η Έλενα Ακρίτα έσπευσε να υπερασπιστεί τον Αλέξη Τσίπρα με το σχόλιό της να αναδεικνύει το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας προς το πρόσωπό του. «Δρυός πεσούσης, αυτή η αλητεία. Από τώρα κάποιοι του γυρίζουν την πλάτη. Εμείς δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ανάμεσα τους», έγραψε.

Αλλά και ο Νίκος Σβέρκος, δημοσιογράφος της Αυγής, υπενθύμισε ότι ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας έχει πει ότι με διαφορά έξι μονάδων δεν μπορεί να σταθεί. 

Είναι προφανές ότι υπάρχει και η δεύτερη κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει στις δεύτερες εκλογές ακέφαλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόμμα μπορεί να προχωρήσει ακόμη και στη διεξαγωγή νέου συνεδρίου, αλλά αυτό θα το αποφασίσουν τα όργανά του και σίγουρα μετά τις επόμενες εκλογές.

Η «αχίλλειος πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, το οποίο τον ακολουθεί από την κυβερνητική θητεία του, αλλά και η έλλειψη ξεκάθαρων θέσεων σε μεγάλα ζητήματα. Είναι δύο από τους βασικούς παράγοντες που διατηρούν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που φάνηκε με τόσο συντριπτικό τρόπο στην κάλπη. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρακτικά Νομικά: Θα πάω φυλακή αν σκοτώσω τον θύτη μου; 

Οπτική Γωνία / Θα πάει φυλακή μια γυναίκα που θα σκοτώσει τον κακοποιητή της;

Μια συζήτηση με τη δικηγόρο Μαριάννα Βασιλείου για το «Σύνδρομο Κακοποιημένης Γυναίκας», τη δευτερογενή θυματοποίηση, και τη σημασία της άμυνας στο ελληνικό ποινικό δίκαιο.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Οπτική Γωνία / Ο γιατρός της Σερίφου που έδωσε τα πάντα, μέχρι που δεν άντεξε άλλο

Ο Θανάσης Κοντάρης ήρθε από τη Σουηδία για να συμβάλει στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες, μετέτρεψε την κλινική της Σερίφου σε μια πρότυπη μονάδα, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Οπτική Γωνία / Οι λύκοι της Γκράβας, το Χάρβαρντ και το λαγούμι

Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και βλέπει την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επαναφέρει τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Πόσο ρεαλιστικά όμως είναι όλα αυτά; 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Πορνό

Οπτική Γωνία / «Δεν μου αρέσει να νιώθω ότι παίζω τον ρόλο που είδαν σε μια ταινία πορνό»

Τρεις γυναίκες μιλούν για το πώς αντιμετώπισαν το θέμα της συστηματικής παρακολούθησης πορνογραφίας από τον ή την σύντροφό τους και για τις επιπτώσεις που είχε στη σχέση τους.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Τις επόμενες μέρες Θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / «Τις επόμενες μέρες θα δούμε περισσότερη βία, συλλήψεις και οργή»

Ερντογάν εναντίον Ιμάμογλου: Η αρχή ή το τέλος μιας σκληρής σύγκρουσης; O διευθυντής της Milliyet, ο ανταποκριτής της «Süddeutsche Zeitung» και πολίτες περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και το χάος που απειλεί τη χώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Eνηλικίωση, αυτή η αναπόφευκτη

Οπτική Γωνία / «Όταν, μεγάλος πια, χάνεις έναν γονιό, είσαι πολύ μεγάλος για να μεγαλώσεις»

Βγάζεις ταυτότητα στα 12, παίρνεις δίπλωμα οδήγησης μετά το λύκειο, έχεις δικαίωμα ψήφου στα 17. Όμως η αληθινή ενηλικίωση έρχεται όταν δεν είσαι πια το παιδί κάποιου.
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη» Ή «Δεν λείπει η άποψη αλλά η έρευνα και η νηφάλια σκέψη»

Συνέντευξη / Μιχάλης Τσιντσίνης: «Σοβαρή ενημέρωση δεν σημαίνει και ξενέρωτη»

Ο διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης της «Καθημερινής» δίνει την πρώτη του συνέντευξη και μιλά για το μέλλον των εντύπων, την ποιοτική δημοσιογραφία, τα social media αλλά και την κριτική που έχει δεχθεί κατά καιρούς το μέσο στο οποίο εργάζεται. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ