Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη

Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter
Εurokinissi
0

Ο Χάρης Καστανίδης ξάφνιασε με την αντίδραση του στην επιλογή της έδρας της Α’ Θεσσαλονίκης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που του την στέρησε για μία μέρα και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τον υπερασπιστούν. Γιατί αντέδρασε όμως ο Καστανίδης και τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης; 

Η νέα Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ορκίστηκε σήμερα και θα διαλυθεί αύριο, προκειμένου να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές, από τις οποίες οποίες θα προκύψει νέα σύνθεση. Οπότε οι βουλευτές που ορκίστηκαν σήμερα θα είναι βουλευτές για μία μέρα. 

Οι αρχηγοί των κομμάτων, όπως είναι γνωστό, έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε περισσότερες περιφέρειες και μετά τις εκλογές, πριν από την ορκωμοσία, επιλέγουν ποια έδρα θα κρατήσουν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κρατήσει την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ πήρε 9 έδρες, οπότε ο Παναγιώτης Κόκκορης που ήταν στην 10η θέση είναι εκείνος που την έχασε. Αντίστοιχα ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την έδρα στην Α’ Πειραιά, την οποία έχασε ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης όπως και ο Κ. Μητσοτάκης. Τσίπρας και Ανδρουλάκης είχαν πει ότι θέλουν να προωθήσουν τις νεότερες γενιές, οπότε δεν εξέπληξαν κανέναν με τις επιλογές τους, καθώς ο Θ.Δρίτσας είναι 75 ετών και ο 67χρονος Χάρης Καστανίδης εκλέγεται βουλευτής από το 1981. Ωστόσο, στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη βάρυναν και άλλα κριτήρια, όπως η κακή επίδοση του κόμματος στην Α’ Θεσσαλονίκης, κάτι που φαίνεται και από το ποσοστό του κόμματος και την κατάταξη. 

Στα άλλα κόμματα δεν έγινε θέμα η έδρα που κράτησε ο πρόεδρος του κόμματος και ποιον άφησε έξω (για μια μέρα). Ο Χάρης Καστανίδης όμως, το εξέλαβε ως προσωπική προσβολή και το ανέδειξε σε ζήτημα με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, όπου ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέσα και τα στελέχη του συμφώνησαν μαζί του και κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Κι ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ η αναταραχή αυτή ήταν (άλλη) μια ευκαιρία για επίθεση, στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε έκπληξη η δημιουργία θέματος εκ του μηδενός, όπως έλεγαν, την ώρα που το κόμμα τους αναπτύσσει δυναμική και είναι σε άνοδο. Αλλωστε πρακτικά αυτό δεν σήμαινε τίποτα, υποστηρίζουν. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενεπλάκη και αυτός στην υπόθεση, σχολίαζαν ότι και ο Α.Τσίπρας άφησε έξω τον Θ.Δρίτσα που είναι ιστορικό στέλεχος του χώρου τους και ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά για αυτόν δεν επέδειξαν τη  ίδια ευαισθησία, όπως με τον Χ.Καστανίδη.

Ας δούμε όμως τι είπε ο Χάρης Καστανίδης στη δήλωσή του:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ενημέρωσε για την απόφασή του να καταλάβει ο ίδιος την έδρα της παράταξης στην Α' Θεσσαλονίκης, την ίδια ακριβώς ώρα που ενημέρωνε επισήμως και τον Τύπο. Δεν αξιώνω κανόνες δεοντολογίας σε μιαν εποχή έκπτωσης της πολιτικής. Ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε, έκρινε και αποφάσισε μόνος, όπως, άλλωστε, δικαιούται.Η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρακτικά κάποια σημασία, αφού η Βουλή θα συγκληθεί για μία μόλις μέρα και θα διαλυθεί αμέσως. Στο συμβολικό και ηθικό πεδίο, όμως, έχει μεγάλη σημασία, για λόγους που αντιλαμβάνονται μόνο όσοι διαθέτουν ιστορική συνείδηση του χώρου. Η προσωπική προσβολή δεν κάμπτει την υποχρέωσή μου να δώσω μέχρι τέλους τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης. Απλός μαχόμενος πολίτης ή μετέχων στο ψηφοδέλτιο, είναι αδιάφορο, γιατί ουδέποτε εξάρτησα τη στάση μου από οφίκια. Οι επιλογές είναι του κ. Ανδρουλάκη»

Ο κ. Καστανίδης, πιθανώς επειδή είναι από τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που σχετίζεται όπως λέει με την «ιστορική συνείδηση του χώρου», θεωρεί ότι για λόγους ηθικούς και συμβολικούς ο Νίκος Ανδρουλάκης έπρεπε να πάρει την έδρα κάποιου άλλου και όχι τη δική του. 

Η ερμηνεία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να αναδείξουν τη δήλωση του, ήταν ότι ο Ανδρουλάκης επέλεξε την έδρα του Καστανίδη ως «τιμωρία» επειδή έκανε κριτική στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και δεν ήθελε συνεργασία μαζί του. Η ερμηνεία αυτή όμως δεν έχει καμία βάση γιατί την πιο σκληρή κριτική στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές την κάνει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης επιμένει από την αρχή και σταθερά ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί του. 
 

Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter
Τι συνέβη με τον Χάρη Καστανίδη Facebook Twitter

 

Τι λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Στην Α’ Θεσσαλονίκης το ΠΑΣΟΚ δεν τα πήγε καλά όπως τα πήγε στο σύνολο της χώρας, μας πέρασε μέχρι και ο Βελόπουλος», αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Και δεν πήγε καλά στους νέους, οπότε ο Ανδρουλάκης θέλει να ασχοληθεί ο ίδιος για να βελτιώσει την κατάσταση, υποστηρίζουν, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης κάποιοι λένε ότι ο Χάρης Καστανίδης δεν έκανε ιδιαίτερη προεκλογική δουλειά και αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα και την χαμηλή σταυροδοσία που είχε και ο ίδιος. 

Αντιθέτως, στην περιφέρεια του Ηρακλείου που ήταν επίσης υποψήφιος, τα πήγαν πάρα πολύ καλά και οι βουλευτές που εξελέγησαν ανήκουν στις νεότερες γενιές που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει και να επιβραβεύσει για την δουλειά που έκαναν, λένε στην Χαριλάου Τρικούπη. 

Αν έπαιρνε την έδρα της Νότιας Αθήνας, θα την στερούσε από τον Παύλο Χρηστίδη ο οποίος θα πήγε λίγο καλύτερα. 

Η κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ λέει επίσης, πως ο Ανδρουλάκης θα έπρεπε να σεβαστεί ότι ο Χάρης Καστανίδης ήταν υποψήφιος απέναντί του για την προεδρία του κόμματος και να μην πάρει την έδρα του . Αλλά και ο Παύλος Χρηστίδης ήταν επίσης υποψήφιος και είχε βγει τέταρτος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης βγήκε έκτος και τελευταίος. 

Η απάντηση στα περί ιστορικής συνείδησης, που δίνουν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο κ. Καστανίδης δεν ήταν πάντα παρών στα «πέτρινα χρόνια» καθώς είχε φύγει μαζί με την κ. Κατσέλη και είχαν φτιάξει το κόμμα της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Μετά πήγε για λίγο στη ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια στο ΚΙΔΗΣΟ και το 2018 επέστρεψε. 

«Ο Ανδρουλάκης έχει στόχο να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα. Στο Ηράκλειο πήρε 22% το ΠΑΣΟΚ και στην Α’ Θεσσαλονίκης 8%. Είναι προφανές που χρειάζεται να γίνει δουλειά και να ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος» αναφέρει ηγετικό στέλεχος. 

Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κρύβει ότι θέλει να δώσει ευκαιρίες στους νεότερους που δεν είχαν ως τώρα. «Η αντίδραση αυτή δεν δικαιολογείται» σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, που «ήταν μόλις δύο χρονών όταν ο Χάρης Καστανίδης βγήκε πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ». Καιρός κάποιοι παλιοί, αντί να δείχνουν αλαζονεία, να είναι πιο γενναιόδωροι με τους νεότερους που δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με εκείνους. Αλλωστε δεν έγινε και τίποτα για δύο μέρες». 

Οπτική Γωνία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ