Πίσω στο σχολείο με θετική διάθεση και οργάνωση

ΕΠΕΞ Πίσω στο σχολείο με θετική διάθεση και οργάνωση Facebook Twitter
Πέρα από τις κλασικές προετοιμασίες, δηλαδή να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα της σχολικής χρονιάς, υπάρχει και η ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών, ώστε να βρεθούν με χαμόγελο, κέφι και όρεξη πίσω στα θρανία.
0


ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΣΕ ΚΑΙ ΤΑ σχολεία ανοίγουν, φέρνοντας ξανά στην καθημερινότητα «ξεχασμένες» λέξεις όπως «ωράριο», «πρόγραμμα», «υποχρεώσεις», «πρωϊνό ξύπνημα». Όλα αυτά συνιστούν μια ακόμα πρόκληση για κάθε οικογένεια, καθώς πέρα από τις κλασικές προετοιμασίες, δηλαδή να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα της σχολικής χρονιάς, υπάρχει και η ψυχολογική προετοιμασία των μαθητών, ώστε να βρεθούν με χαμόγελο, κέφι και όρεξη πίσω στα θρανία. Το παρήγορο είναι πως τα παιδιά έχουν ανάγκη από μια ρουτίνα, την ένταξή τους σε πρόγραμμα και την τήρηση κανόνων και ωραρίου, όπως επισημαίνει η παιδοψυχολόγος-ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Για τα μικρά παιδιά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών ισοδυναμεί με την εκκίνηση μιας διαφορετικής καθημερινότητας που για τα πρωτάκια συνοδεύεται και από το άγχος του αποχωρισμού. Οι λιλιπούτειοι μαθητές πρέπει να συνηθίσουν να ξυπνάνε νωρίς και να μην ξενυχτούν και οι τελευταίες ξέγνοιαστες μέρες του Σεπτέμβρη αποτελούν ιδανική ευκαιρία για να ακολουθήσουν σταδιακά ένα νέο ωράριο, ξυπνώντας κάθε μέρα λίγο νωρίτερα ώστε το βράδυ να νυστάζουν και να κοιμούνται ευκολότερα. 
Επιπλέον, εν όψει της έναρξης των μαθημάτων και του διαβάσματος, οι μαθητές πρέπει να αποχωριστούν το online παιχνίδι και να περιορίσουν την ψηφιακή ψυχαγωγία και τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες ώστε να έχουν χρόνο για τις σχολικές και τις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. 

Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι πως φορτώνουν τα παιδιά με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες ταυτόχρονα ή και αλλάζουν δραστηριότητες.

Για τα μικρά παιδιά που θα κοινωνικοποιηθούν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, το άγχος των γονιών δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση. Για να γίνει πιο εύκολη η μετάβαση, οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν να εκδηλώνουν έντονα συναισθήματα και να χρησιμοποιούν «φορτισμένη» φρασεολογία, ώστε να μη στρεσάρουν περισσότερο τα πιτσιρίκια. 

Επιπλέον, τα παιδιά δεν πρέπει να επιβαρύνονται με αμέτρητες εξωσχολικές δραστηριότητες, γιατί τότε χάνουν την ηλικία της αθωότητας και πιέζονται ψυχολογικά, προσπαθώντας να μη στεναχωρήσουν τους γονείς τους. Τα παιδιά μας, όπως εξηγούν οι ειδικοί, δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες, έχουν τις δικές τους ανάγκες και τις δικές τους αντοχές, άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άτομα που αναπτύσσονται και ωριμάζουν συναισθηματικά. Ένα κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι πως φορτώνουν τα παιδιά με πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες ταυτόχρονα ή και αλλάζουν δραστηριότητες (σταματούν π.χ. τη ρομποτική και ξεκινούν την κολύμβηση ή σταματούν τον χορό και ξεκινούν τον στίβο), χωρίς να δίνουν στα παιδιά τον απαραίτητο χρόνο να ανακαλύψουν σε τι έχουν κλίση. 

Το σωστό πρωινό και η υγιεινή διατροφή κάνουν τον καλό μαθητή

Τα παιδιά κάθε ηλικίας πρέπει να ξεκουράζονται επαρκώς, να τρώνε υγιεινά, να πίνουν άφθονα υγρά και να ξεκινούν την ημέρα τους με ένα γευστικό και θρεπτικό πρωϊνό. Επειδή πολλά παιδιά επιστρέφουν στο σπίτι μετά τις 4:00 μ.μ. ή και πιο αργά, πρέπει οπωσδήποτε να τρώνε πρωϊνό και να έχουν υγιεινά σνακ για το σχολείο μαζί τους, όπως εξηγεί η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου. Τα μικρά ελαφριά γεύματα βοηθούν ώστε να μη βαραίνει το στομάχι τους, να μη νυστάζουν και να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα και στα σπορ. Καλό είναι να αποφεύγονται τα γλυκίσματα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα, καθώς τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν τα δόντια τους όσο βρίσκονται στο σχολείο – κι αν ακόμα την έχουν, δεν θα σκεφτούν να το πράξουν.

Επίσης πρέπει να κοπούν τα αναψυκτικά, στα οποία συνήθως γίνεται κατάχρηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεδιψάμε μικροί και μεγάλοι είναι πίνοντας νερό και τα παιδιά που αθλούνται συστηματικά χρειάζονται ακόμα περισσότερο νερό. Τα συμπληρώματα διατροφής βοηθούν τα παιδιά που κάνουν αθλητισμό και  πρωταθλητισμό, καθώς και αυτά που έχουν απαιτητικό πρόγραμμα, π.χ. πρόκειται να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ή κάνουν εντατικά φροντιστήρια, να καλύψουν τις αυξημένες διατροφικές τους ανάγκες.

Οι πολυβιταμίνες κυκλοφορούν και σε συσκευασίες για παιδιά και εφήβους, αλλά συμπληρώνουν διατροφικές ανάγκες, δεν μπορούν δηλαδή να υποκαταστήσουν μια καλή διατροφή. Προφανώς το junk food πρέπει να περιοριστεί, αλλά δεν χρειάζονται υστερίες, γιατί κανένα παιδί δεν έπαθε κάτι τρώγοντας ένα πιτόγυρο ή έναν λουκουμά.

Η σωστή διατροφή παίζει ρόλο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος – πράγμα σημαντικό, καθώς ξεκινά σε λίγο η εποχική έξαρση των ιώσεων. Η καλή διατροφή είναι η βάση στην οποία θα στηριχθούν οι μαθητές για να αναπτυχθούν σωστά, να αποκτήσουν μυαλό ξυράφι και να έχουν γερό οργανισμό χειμώνα-καλοκαίρι.

Όσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να γεμίζουν το πιάτο τους με θρεπτικά τρόφιμα, άλλο τόσο είναι απαραίτητο να βγάλουν ό,τι είναι περιττό από το δωμάτιό τους, και να βάλουν τάξη. Ένα δωμάτιο περιποιημένο και ένα γραφείο οργανωμένο θα βοηθήσει τους μαθητές να βάλουν το μυαλό τους σε τάξη, ενώ η ακαταστασία δεν θα τους επιτρέψει να συγκεντρωθούν.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM