Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Στα 83 της σήμερα γιόρτασε πέρσι μισό αιώνα στον θρόνο της Δανίας. Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ τα καλλιτεχνικά της πάθη.
0

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα στη Δανία που φιλοδοξούσε να γίνει καλλιτέχνης. Παρόλο που ήταν το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά, για τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής της πριγκίπισσας μόνο οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να κληρονομήσουν το θρόνο.

Αυτό άλλαξε όταν τροποποιήθηκε το σύνταγμα της Δανίας το 1953 και η πριγκίπισσα έγινε η διάδοχος του πατέρα της αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 13 ετών της. Συνέχισε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας της, παράγοντας σχέδια κατά συρροή, προτού σταματήσει γύρω στα 20 της χρόνια.

Όταν η πριγκίπισσα έγινε 30 ετών –και αφού είχε πάρει πτυχίο στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αφότου είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, στη Σορβόννη και στο London School of Economics– διάβασε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αυτό την ενέπνευσε να αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1972, η πριγκίπισσα στέφθηκε βασίλισσα: Βασίλισσα Μαργαρίτα (Μαργκρέτ) Β΄ της Δανίας, για την ακρίβεια. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στην Ευρώπη.

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια».

Στα 83 της σήμερα γιόρτασε πέρσι μισό αιώνα στον θρόνο της Δανίας. Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ τα καλλιτεχνικά της πάθη. Οι πίνακές της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, μεταξύ άλλων σε μια πρόσφατη έκθεση στο Musée Henri-Martin της Γαλλίας, ενώ μεταξύ πολλών άλλων έργων, έκανε και την εικονογράφηση για μια δανέζικη μετάφραση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το γύρισμα της ταινίας. Φωτ.: Netflix

Πρόσφατα, η Μαργαρίτα της Δανίας σημείωσε άλλο ένα δημιουργικό επίτευγμα ως σχεδιάστρια κοστουμιών και καλλιτεχνική διευθύντρια παραγωγής για την ταινία "Ehrengard: The Art of Seduction", μια ταινία μεγάλου μήκους που έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Σεπτέμβριο και είναι γεμάτη από ρούχα, έπιπλα και σκηνικά βασισμένα στα σχέδιά της.

Η ταινία αποτελεί διασκευή του βιβλίου "Ehrengard" της Κάρεν Μπλίξεν. Για την παραγωγή του Netflix, η βασίλισσα σχεδίασε 51 κοστούμια και έφτιαξε 81 κολάζ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα σκηνικά. (Να σημειωθεί ότι δεν πληρώθηκε ούτε από το Netflix ούτε από την εταιρεία παραγωγής JJ Film.)

Τα σκίτσα της, μαζί με μερικά από τα ρούχα και πολλά από τα κολάζ, εκτίθενται στο Μουσείο Karen Blixen λίγο έξω από την Κοπεγχάγη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Σιάτλ.

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Με τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον καταξιωμένο Δανό δημιουργό Μπίλε Όγκαστ. Φωτ.: Jacob Joergensen/ JJ Film

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2021 για λογαριασμό της YouGov Denmark, η Μαργαρίτα Β’ ήταν η πιο αγαπητή γυναίκα στη χώρα (ο πιο αγαπητός άνδρας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα), ενώ σε δημοσκόπηση της Gallup του 2013 που διεξήχθη για λογαριασμό της Berlingske, της παλαιότερης εφημερίδας της Δανίας, το 82% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε εν μέρει ότι η χώρα επωφελείται από τη μοναρχία.

Στους επικριτές της, από την άλλη, περιλαμβάνονται μέλη της οικογένειάς της. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ, ο νεότερος από τους δύο γιους της, ενοχλήθηκε από την πρόσφατη απόφασή της να «συρρικνώσει» τον θεσμό της μοναρχίας αφαιρώντας από τα παιδιά του τους βασιλικούς τίτλους τους. Το 2017 ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Χένρικ, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα της, επειδή δεν του είχαν δοθεί ποτέ οι τίτλοι βασιλιάς ή βασιλικός σύζυγος. (Πέθανε έξι μήνες αργότερα).

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Για την παραγωγή του Netflix, η βασίλισσα σχεδίασε 51 κοστούμια και έφτιαξε 81 κολάζ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα σκηνικά. Φωτ.: Netflix

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια», προσθέτοντας: «Προσπαθώ περιστασιακά να συγυρίζω, αλλά όχι πολύ συχνά!».

Η προτίμησή της για τα έντονα χρώματα φαίνεται τόσο στα έργα της όσο και στην γκαρνταρόμπα της. «Ονειρεύομαι πάντα με χρώμα», δηλώνει. «Technicolor στο φουλ. Παντού. Σε κάθε απόχρωση».

Με στοιχεία από The New York Times

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απεχοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό, την ερωτική περιπτυξη και την ερωτική πράξη καθεαυτή, τοποθετώντας τα εντός του ελληνικού τοπίου (φυσικού ή αστικού)» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο που επιμελήθηκε ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, από τη LiFO Books.
M. HULOT
Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό νέο ντοκιμαντέρ

Οθόνες / Η φωνή του «τέρατος»: Ο Μάνσον με τα δικά του λόγια σ’ ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ

Ένα νέο ντοκιμαντέρ εξετάζει και αμφισβητεί όλα όσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε για τη διαβόητη φιγούρα, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ηχογραφημένες συνομιλίες του σε διάστημα είκοσι ετών.
THE LIFO TEAM
Τα γεγονότα της ζωής

Οθόνες / Κασσαβέτης, Σκορσέζε, Ερίθε: 10 άχαστες προβολές στο φετινό Πανόραμα

Πρεμιέρες, παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερώματα: Από τις 21 ως τις 27 Νοεμβρίου, οι κινηματογράφοι Τριανόν, Newman και Στούντιο φιλοξενούν το μακροβιότερο αθηναϊκό κινηματογραφικό φεστιβάλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Οθόνες / Πάνος Χ. Κούτρας: Queer before it was cool, νυν και αεί

Ο αγαπημένος Έλληνας σκηνοθέτης ξεδίπλωσε σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την πορεία του και αφηγήθηκε πολύτιμες ιστορίες που διαμόρφωσαν το queer σινεμά του στο φετινό Iconic Talks Powered by Mastercard που πραγματοποιήθηκε στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Τα δέκα αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

Μυθολογίες / Τα 10 αγαπημένα animation του Αλέξανδρου Βούλγαρη (aka The Boy)

«Κάθε φορά που το βλέπω προσπαθώ να καταλάβω πώς έχει οργανωθεί αυτό το χάος»: Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης μάς καλεί να ανακαλύψουμε δέκα animation διαφορετικών τεχνικών, που τον έχουν επηρεάσει βαθιά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Οθόνες / 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, στήριξε για μία ακόμη χρονιά τον θεσμό, απονέμοντας πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται

Οθόνες / «Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

Η σειρά του HBO, που παίρνει τη σκυτάλη από το πραγματικά αξιόλογο «Penguin», προσπαθεί να επικαλεστεί τη συνταγή του μεγάλου hit του καναλιού και ξεστρατίζει από το ατμοσφαιρικό σύμπαν του Ντενί Βιλνέβ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ