ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Στα 83 της σήμερα γιόρτασε πέρσι μισό αιώνα στον θρόνο της Δανίας. Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ τα καλλιτεχνικά της πάθη.
0

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ καιρό, ήταν μια πριγκίπισσα στη Δανία που φιλοδοξούσε να γίνει καλλιτέχνης. Παρόλο που ήταν το μεγαλύτερο παιδί του βασιλιά, για τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής της πριγκίπισσας μόνο οι άνδρες είχαν το δικαίωμα να κληρονομήσουν το θρόνο.

Αυτό άλλαξε όταν τροποποιήθηκε το σύνταγμα της Δανίας το 1953 και η πριγκίπισσα έγινε η διάδοχος του πατέρα της αμέσως μετά τη συμπλήρωση των 13 ετών της. Συνέχισε να ασχολείται με τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα καθ' όλη τη διάρκεια της εφηβείας της, παράγοντας σχέδια κατά συρροή, προτού σταματήσει γύρω στα 20 της χρόνια.

Όταν η πριγκίπισσα έγινε 30 ετών –και αφού είχε πάρει πτυχίο στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αφότου είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, στη Σορβόννη και στο London School of Economics– διάβασε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αυτό την ενέπνευσε να αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1972, η πριγκίπισσα στέφθηκε βασίλισσα: Βασίλισσα Μαργαρίτα (Μαργκρέτ) Β΄ της Δανίας, για την ακρίβεια. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πλέον η μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στην Ευρώπη.

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια».

Στα 83 της σήμερα γιόρτασε πέρσι μισό αιώνα στον θρόνο της Δανίας. Δεν εγκατέλειψε όμως ποτέ τα καλλιτεχνικά της πάθη. Οι πίνακές της έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα μουσεία, μεταξύ άλλων σε μια πρόσφατη έκθεση στο Musée Henri-Martin της Γαλλίας, ενώ μεταξύ πολλών άλλων έργων, έκανε και την εικονογράφηση για μια δανέζικη μετάφραση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το γύρισμα της ταινίας. Φωτ.: Netflix

Πρόσφατα, η Μαργαρίτα της Δανίας σημείωσε άλλο ένα δημιουργικό επίτευγμα ως σχεδιάστρια κοστουμιών και καλλιτεχνική διευθύντρια παραγωγής για την ταινία "Ehrengard: The Art of Seduction", μια ταινία μεγάλου μήκους που έκανε πρεμιέρα στο Netflix τον Σεπτέμβριο και είναι γεμάτη από ρούχα, έπιπλα και σκηνικά βασισμένα στα σχέδιά της.

Η ταινία αποτελεί διασκευή του βιβλίου "Ehrengard" της Κάρεν Μπλίξεν. Για την παραγωγή του Netflix, η βασίλισσα σχεδίασε 51 κοστούμια και έφτιαξε 81 κολάζ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα σκηνικά. (Να σημειωθεί ότι δεν πληρώθηκε ούτε από το Netflix ούτε από την εταιρεία παραγωγής JJ Film.)

Τα σκίτσα της, μαζί με μερικά από τα ρούχα και πολλά από τα κολάζ, εκτίθενται στο Μουσείο Karen Blixen λίγο έξω από την Κοπεγχάγη μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστούν στη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και το Σιάτλ.

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Με τον σκηνοθέτη της ταινίας, τον καταξιωμένο Δανό δημιουργό Μπίλε Όγκαστ. Φωτ.: Jacob Joergensen/ JJ Film

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2021 για λογαριασμό της YouGov Denmark, η Μαργαρίτα Β’ ήταν η πιο αγαπητή γυναίκα στη χώρα (ο πιο αγαπητός άνδρας ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα), ενώ σε δημοσκόπηση της Gallup του 2013 που διεξήχθη για λογαριασμό της Berlingske, της παλαιότερης εφημερίδας της Δανίας, το 82% των συμμετεχόντων συμφώνησε ή συμφώνησε εν μέρει ότι η χώρα επωφελείται από τη μοναρχία.

Στους επικριτές της, από την άλλη, περιλαμβάνονται μέλη της οικογένειάς της. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ, ο νεότερος από τους δύο γιους της, ενοχλήθηκε από την πρόσφατη απόφασή της να «συρρικνώσει» τον θεσμό της μοναρχίας αφαιρώντας από τα παιδιά του τους βασιλικούς τίτλους τους. Το 2017 ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Χένρικ, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα της, επειδή δεν του είχαν δοθεί ποτέ οι τίτλοι βασιλιάς ή βασιλικός σύζυγος. (Πέθανε έξι μήνες αργότερα).

Μια (αληθινή) βασίλισσα δουλεύει για το Netflix Facebook Twitter
Για την παραγωγή του Netflix, η βασίλισσα σχεδίασε 51 κοστούμια και έφτιαξε 81 κολάζ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για τα σκηνικά. Φωτ.: Netflix

Η βασίλισσα σκιτσάρει και δημιουργεί έργα τέχνης στον πύργο της στη Γαλλία και στα στούντιο που διατηρεί στις κατοικίες της βασιλικής οικογένειας στη Δανία. Η ίδια περιγράφει τα στούντιο ως μέρη «όπου μπορώ να αφήνω τα πράγματα να βρίσκονται σκόρπια», προσθέτοντας: «Προσπαθώ περιστασιακά να συγυρίζω, αλλά όχι πολύ συχνά!».

Η προτίμησή της για τα έντονα χρώματα φαίνεται τόσο στα έργα της όσο και στην γκαρνταρόμπα της. «Ονειρεύομαι πάντα με χρώμα», δηλώνει. «Technicolor στο φουλ. Παντού. Σε κάθε απόχρωση».

Με στοιχεία από The New York Times

Οθόνες
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα / Γιατί ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» παραμένει ακαταμάχητος μετά από τόσα χρόνια;

Στις 19/12/2001 έκανε πρεμιέρα η «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το πρώτο μέρος του κινηματογραφικού άθλου του Πίτερ Τζάκσον που καθόρισε το σινεμά του φανταστικού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Ζούμε, ρε! / Γιώργο Καπουτζίδη, γιατί βλέπουμε τόσο σπάνια ανάπηρους χαρακτήρες στις ελληνικές σειρές;

Πόσο κοντά είμαστε στο να βλέπουμε ανάπηρους ηθοποιούς στην οθόνη μας; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον σεναριογράφο, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη στην ελληνική τηλεόραση και τη δική του προσπάθεια να γράψει ανάπηρους χαρακτήρες για μία νέα σειρά.
THE LIFO TEAM
Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Μυθολογίες / «Στα 13 μου φρίκαρα με το The Ring»: Oι δέκα αγαπημένες ταινίες του Λάμπρου Κωνσταντέα

Παιδί των ’90s, ο ηθοποιός έχει φτιάξει μια λίστα που χωράει από τη «Μικρή γοργόνα» της Disney και τον Harry Potter του Κουαρόν μέχρι Ινιάριτου και Γουόνγκ Καρ Γουάι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Έξι ηθοποιοί θυμούνται τη συνεργασία τους με τον Παντελή Βούλγαρη

Οθόνες / «Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ένας σκηνοθέτης που σου αφήνει πολλά περιθώρια»

Άννα Βαγενά, Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Στράτος Τζώρτζογλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κωνσταντίνου: Έξι ηθοποιοί θυμούνται στιγμές από τα γυρίσματα ταινιών του σπουδαίου Έλληνα σκηνοθέτη, με αφορμή το αφιέρωμα «Όλα είναι δρόμος» του Cinobo.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Οθόνες / «Mary»: Η ταινία του Netflix για τη ζωή της Παναγίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί μια Ισραηλινή ηθοποιός, δέχεται επιθέσεις από δύο (τουλάχιστον) κατευθύνσεις ταυτόχρονα, εξοργίζοντας τόσο τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης όσο και τους συντηρητικούς χριστιανούς.
THE LIFO TEAM
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα (κι ανάμεσά τους «Ο δολοφόνος του Τόκιο»)

Μυθολογίες / «Όλοι ξέρουμε για τι μιλάνε οι "Ηλίθιοι" του Τρίερ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Σύλλα Τζουμέρκα

Κουρασάουα, Ταρκόφσκι, Βέντερς, διπλό Κασσαβέτη και τη «Διαφθορά» του Έιμπελ Φεράρα περιλαμβάνει η δεκάδα του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Οθόνες / Τέιλορ Σέρινταν: Ποιος είναι ο νέος Μίδας της τηλεόρασης;

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την επιτυχία του «Yellowstone» και ενός ολόκληρου τηλεοπτικού σύμπαντος παραμένει ένας καουμπόι που αρνείται ότι οι σειρές του απευθύνονται σε συντηρητικό ακροατήριο.
THE LIFO TEAM
Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Οθόνες / Ο δημιουργός του «Love Actually» χαρίζει στα παιδιά ένα χριστουγεννιάτικο animation

Ο Ρίτσαρντ Κέρτις διασκευάζει για λογαριασμό του Netflix μια τριλογία δικών του βιβλίων, σε ένα σπονδυλωτό, χαριτωμένο και καλόψυχο φιλμ, απευθυνόμενο κυρίως σε θεατές μικρότερης ηλικίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και Kalamata Short Docs Film Festival 

Οθόνες / 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Ένα πλούσιο κινηματογραφικό δωδεκαήμερο

Η Καλαμάτα και άλλες δεκατρείς πόλεις της Πελοποννήσου έγιναν σημεία αναφοράς για τους λάτρεις του ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξαν και αφορμές για προβληματισμό, όχι μόνο αναφορικά με την έβδομη τέχνη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

The Review / Μας έπεισε η Τζολί ως Μαρία Κάλλας;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο Βασίλης Λούρας σχολιάζουν το πολυαναμενόμενο biopic «Maria», την ερμηνεία της Αντζελίνα Τζολί, τις ιστορικές ανακρίβειες και το αν τελικά μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για την πολύπαθη divina.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ