ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή;

Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή; Facebook Twitter
Audio ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ
0

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ παρακολουθεί ανήσυχη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ευχόμενη να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση η οποία θα αποτελέσει απειλή για την ευρύτερη περιοχή, ένα ζήτημα που τίθεται έχει να κάνει με τα ενεργειακά πρότζεκτ της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς μπορεί να σχεδιάσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή.

Η LiFO απευθύνθηκε για απαντήσεις στον Βασίλη Κοψαχείλη, διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτή, ο οποίος έχει ειδίκευση στη γεω-επιχειρηματικότητα, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας.

«Αυτή την ώρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αν ωστόσο υπάρξει χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών εντός της Γάζας, με θύματα πολλούς Παλαιστίνιους αμάχους, τότε ενδεχομένως να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τα αραβικά κράτη, τα οποία θα αναστείλουν χρονικά κάποιες ενεργειακές συμφωνίες» σημειώνει αρχικά.

Όπως αναφέρει, στην περίπτωση Λιβάνου-Ισραήλ ενδιάμεσος είναι η εταιρεία TotalEnergies. «Και εκεί ίσως δούμε κάποιες καθυστερήσεις, όχι ακυρώσεις των αρχικών σχεδιασμών. Βέβαια, μιλάμε για τη Μέση Ανατολή. Δύσκολα μπορούμε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που υφίστανται κάθε φορά και που συνηγορούν υπέρ ή κατά των αποφάσεων», τονίζει.

Δύο γεγονότα που προβληματίζουν

Δύο γεγονότα τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις γεωοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες απορίες για το χρονικό σημείο της σύρραξης. Πριν από σχεδόν έναν χρόνο η Χεζμπολάχ «φρέναρε» μια πολύμηνη απειλή κατά του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα. Επίσης, τον Ιούνιο, για πρώτη φορά το Ισραήλ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με την Παλαιστίνη –και την Αίγυπτο– για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Γάζα.

Συνάδουν αυτά τα δύο γεγονότα με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη;

«Προφανώς τέτοιες συνεργασίες για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής τις ανατρέπουν δυνάμεις που έχουν κάθε συμφέρον στη συνέχιση του συγκρουσιακού κλίματος. Μετά την επίθεση της Χαμάς και ακολούθως και της Χεζμπολάχ στα βόρεια του Ισραήλ, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει. Διότι κυρίως η Χαμάς (η Χέζμπολάχ έχει και θεσμικό πολιτικό ρόλο στο Λίβανο) δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες υπέρ των κατοίκων της Γάζας, αλλά συντηρεί τη μιζέρια τους, γιατί αυτή συντηρεί τη δεξαμενή τζιχαντιστών και το μίσος όχι μόνο εναντίον των Εβραίων, αλλά το μίσος στο οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια της Γάζας», εξηγεί ο Βασίλης Κοψαχείλης.

Μπορούν να επηρεαστούν τα ελληνικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα ο αγωγός East Med

Σε συνέχεια της ανάλυσης των θεμάτων τα οποία προκαλούν ανησυχία, προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επηρεάσει ενεργειακά πρότζεκτ, μεταξύ άλλων και ελληνικού ενδιαφέροντος,όπως π.χ. ο East Med.  

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοψαχείλη ο East Med ήταν ήδη μια οικονομικά-εμπορικά προβληματική περίπτωση. «Με τη γεωπολιτική αναταραχή γίνεται ακόμη πιο προβληματικό πρότζεκτ. Και έτοιμος να ήταν σήμερα, τα ασφάλιστρα θα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και άρα το μεταφερόμενο αέριο πολύ ακριβό. Έχει τελειώσει ως προοπτική η υπόθεση East Med» εκτιμά.

Κατά τη γνώμη του, αυτό που υφίσταται είναι η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου αγωγών που θα κατέληγαν στους δυο σταθμούς LNG της Αιγύπτου και από εκεί θα γινόταν μεταφορά με πλοία, «κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα για το Ισραήλ», προσθέτει.

Υπάρχουν ενεργειακοί παίκτες που τρίβουν τα χέρια τους;

Επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν πως από την κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δύνανται να επωφεληθούν η Ρωσία ή/και η Τουρκία. Ωστόσο, ο διεθνολόγος διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση θεωρώντας «πολύ πρόωρο να μετρήσουμε ενεργειακά κέρδη ή οφέλη για τη Ρωσία ή την Τουρκία», και βλέπει άλλον κερδισμένο.

«Το θεωρώ δύσκολο για τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη Δύση. Η Τουρκία πάλι δεν είναι έτοιμη να κερδίσει ενεργειακά οφέλη από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Η Αίγυπτος για ακόμη μια φορά είναι η χώρα που γειτνιάζει και κερδίζει ενεργειακά. Η Τουρκία μπορεί να μην κερδίσει ενεργειακά, να είμαστε όμως σίγουροι ότι κερδίζει διπλωματικά. Από το Σάββατο ως σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τρία τηλεφωνήματα με τον Τούρκο ομόλογό του και ετοιμάζεται ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία», ενημερώνει ο Βασίλης Κοψαχείλης.

«Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει εμάς είναι να μη γίνουν εκπτώσεις προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για συμμετοχή της στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα και τα αντιπλημμυρικά έργα

Ρεπορτάζ / Ο Ιλισός, η πέτρινη γέφυρα που θα γκρεμιστεί και τα αντιπλημμυρικά έργα

Μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου ξεκινούν από την Περιφέρεια Αττικής έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ένα τμήμα του Ιλισού. Εξαιτίας των παρεμβάσεων, που είναι πράγματι αναγκαίες, θα γκρεμιστεί στη λεωφόρο Ποσειδώνος μια πέτρινη πεντάτοξη γέφυρα, η μοναδική στην Αττική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Οπτική Γωνία / Πώς η Μελόνι αγάπησε τον Γκράμσι

Όπως και άλλοι επιφανείς εκπρόσωποι της σύγχρονης ακροδεξιάς, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έχει στραφεί στις ιδέες του κομμουνιστή φιλόσοφου περί «πολιτισμικής ηγεμονίας» για την οικοδόμηση μιας δεξιάς κυριαρχίας στον χώρο του πολιτισμού.
THE LIFO TEAM
Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Ανάλυση / Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμφιλιώσουν ομάδες Κούρδων καθώς η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στο Κομπάνι

Αφίχθη στη Συρία ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη βορειοανατολική Συρία, Σκοτ Μπολτζ - Οι Κούρδοι της Συρίας νιώθουν ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον απέναντί ​​τους εξασθενεί γρήγορα
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα στη διελκυστίνδα Ισραήλ - Συρίας

Ανάλυση / Δρούζοι: Η μουσουλμανική μειονότητα διχάζεται μεταξύ Ισραήλ και Συρίας

Η μειονότητα των Δρούζων γύρω από τα υψώματα του Γκολάν δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη Συρία - Η εκστρατεία προσεταιρισμού από το Ισραήλ, η προσπάθεια πειθούς του Τζολάνι και οι μπερδεμένοι Δρούζοι
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι ο ράπερ Noizy που τραγούδησε στις φιέστες του Έντι Ράμα στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ / Noizy: Ο υπόδικος τράπερ φίλος του Έντι Ράμα

Δύο μήνες πριν εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη για να τραγουδήσει στην εθνικιστική φιέστα του Αλβανού πρωθυπουργού, οι αρχές του Κοσόβου καταζητούσαν τον Noizy, ύστερα από καταγγελία γνωστού TikΤoker, με τον οποίο είχε beef, για άγριο ξυλοδαρμό και βιασμό. 
ΜΑΡΙΟΣ ΑΫΦΑΝΤΗΣ
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Διεθνή / Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Συρία;

Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και η νέα εποχή στη Συρία: Ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Άλις Μονρό δεν μίλησε;

Οπτική Γωνία / Γιατί η Άλις Μονρό κάλυψε τον παιδόφιλο άντρα της και την κακοποίηση της κόρης της;

Ο δεύτερος σύζυγος της πρόσφατα αποθανούσας, βραβευμένης με Νόμπελ Καναδής συγγραφέως ήταν παιδόφιλος και είχε κακοποιήσει σεξουαλικά τη μικρότερη κόρη της. Γιατί εκείνη παρέμεινε σιωπηλή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ