Στα Καλάβρυτα οι ρυθμοί ζωής είναι ξεκούραστοι και οι άνθρωποι πληθωρικοί

Στα Καλάβρυτα οι ρυθμοί ζωής είναι ξεκούραστοι και οι άνθρωποι πληθωρικοί Facebook Twitter
Αυτοί που πιστεύουν πως θα τους λείψουν οι ανέσεις της μεγάλης πόλης, θα πρέπει να σκεφτούν πως τα Καλάβρυτα απέχουν μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μία ώρα από την Πάτρα.
0

Κατοικώ στα Καλάβρυτα, μια ορεινή κωμόπολη του νομού Αχαΐας. Η περιοχή είναι χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 735 μέτρα στους πρόποδες των Αροανίων του πανέμορφου Χελμού. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σκεπαστό Καλαβρύτων, ένα μικρό χωριό μόλις 3 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα. Εκεί κατοικούσα έως τα 18 μου, αλλά, λόγω σπουδών, μετακόμισα στην Αθήνα. Έως το 2015 επέστρεφα σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο στα Καλάβρυτα, καθώς η ποιότητα ζωής στην επαρχία, συγκρινόμενη με αυτή σε μια μεγάλη πόλη σαν την Αθήνα, είναι από πάρα πολλές απόψεις καλύτερη. Το 2015 ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, τα Καλάβρυτα, και έκτοτε διαμένω σχεδόν σε μόνιμη βάση εκεί, μαζί με την οικογένειά μου.

Ορισμένες υποδομές ίσως θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος χώρος στάθμευσης θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η περιοχή είναι ιδιαιτέρως τουριστική, ειδικά τη χειμερινή περίοδο.

Πολλά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μαγευτικού τόπου των Καλαβρύτων, όπως η γεωγραφική τους θέση, η οποία είναι τέτοια που σε μόλις 1-2 ώρες μπορείς να βρεθείς δίπλα στα μεγάλα αστικά κέντρα για κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης – αυτό είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα αυτής της περιοχής. Το κλίμα επίσης: ο χειμώνας έχει μια άγρια ομορφιά, όταν κοιτάς τον χιονισμένο Χελμό να στέκεται επιβλητικά πάνω από το χωριό και να δημιουργεί πανέμορφες εικόνες, ενώ το καλοκαίρι είναι αρκετά δροσερό, ώστε να μη δυσανασχετείς από τη ζέστη.

Τέλος, η ιστορία του τόπου. Όσοι γεννηθήκαμε στα Καλάβρυτα γνωρίζουμε από παιδιά πως η ιστορική διαδρομή της μαρτυρικής πόλης και ολόκληρης της επαρχίας Καλαβρύτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αυτό από μόνο του είναι κάτι που το βλέπεις και το αισθάνεσαι καθημερινά απλώς περπατώντας στην πόλη των Καλαβρύτων και αντικρίζοντας εικόνες οι οποίες ενώνουν το χθες με το σήμερα. 

Αλέξης Άγριος
Αλέξης Άγριος

Αγαπημένο μέρος για περπάτημα και, φυσικά, πεζοπορία είναι το μαγικό βουνό του Χελμού. Εκεί, στα 1.700 μ. υψόμετρο, η ομορφιά που αντικρίζει κανείς είναι σπάνια. Παράλληλα, η περιπλάνηση στο βουνό σε κάνει να αισθάνεσαι ένα με τη φύση. Τέλος, ο καθαρός αέρας που αναπνέεις και τις τέσσερις εποχές του χρόνου είναι πραγματικά κάτι μοναδικό, το οποίο εύκολα αντιλαμβάνονται όλοι οι επισκέπτες της περιοχής. 

Το σημείο όπου κάποιος αντιλαμβάνεται αμέσως τη μοναδικότητα αυτού του τόπου και θα πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Το μουσείο είναι άρρηκτα δεμένο με το μαρτυρικό παρελθόν της πόλης και φορτωμένο συγκίνηση και μνήμες.

Ο τόπος μου, τα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Έκθεμα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων. Φωτ.: Eurokinissi

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 σ’ αυτόν τον χώρο διαχώρισαν οι Γερμανοί στρατιώτες τον πληθυσμό. Άντρες και έφηβοι οδηγήθηκαν για εκτέλεση, ενώ τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κλειδώθηκαν στο εσωτερικό του σχολείου, το οποίο και πυρπόλησαν. Εδώ βιώθηκε όλη η βαναυσότητα του ναζισμού. Το σχολείο κάηκε ολοσχερώς και μετά την απελευθέρωση των Καλαβρύτων ανακατασκευάστηκε, σύμφωνα με το αρχικό του σχέδιο. Το 1955 επαναλειτούργησε ως σχολείο, ενώ το 1986 κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Η λίστα με τα βασικά μέρη που κάποιος πρέπει να επισκεφθεί όταν βρεθεί στα Καλάβρυτα περιλαμβάνει τα παρακάτω : 

  • Βουραϊκός Ποταμός – Βόλτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο 
  • Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
  • Σπήλαια Λιμνών, Καστριά
  • Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος 
  • Τόπος εκτέλεσης πληθυσμού 13/12/1943
  • Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος
  • Ύδατα Στυγός
  • Θρησκευτικά μνημεία περιοχής (Αγία Λαύρα, Μέγα Σπήλαιο, Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας)
  • Καταρράκτες Αγίου Ταξιάρχη Βλασίας

Τα Καλάβρυτα είναι ευρέως γνωστά για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Όλοι οι επισκέπτες της περιοχής θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν τη διάσημη φέτα Καλαβρύτων. Επίσης, θα πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να δοκιμάσει τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παρασκευάζονται με αγνά υλικά της περιοχής μας, καθώς και το διάσημο γλυκό του κουταλιού Ροδοζάχαρη

Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Facebook Twitter
Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Ένα από τα πιο ενδιαφέρονται αρχιτεκτονικά κτίρια της περιοχής είναι το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας, το οποίο βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων. Ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό μνημείο, χτισμένο σε ρυθμό βυζαντινό, λιθόκτιστο και κεραμόσκεπαστο, πιθανότατα από τον Θωμά Παλαιολόγο, γύρω στα 1400 μ.Χ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το κτίριο αυτό επέζησε από όλες τις καταστροφές που υπέστη η πόλη των Καλαβρύτων και επηρεάστηκε μόνο από τη φθορά του χρόνου. H αναστύλωση του αρχοντικού ολοκληρώθηκε το 2000 και έκτοτε χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια κ.λπ.

Μια αστεία ιστορία σε σχέση με την περιοχή των Καλαβρύτων έρχεται από τα παιδικά μου χρόνια όταν στην πλατεία Χελμού υπήρχε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Στο μέρος αυτό συνηθίζαμε συχνά να παίζουμε, αλλά ποτέ δεν τολμούσαμε να μπούμε μέσα στο ξενοδοχείο καθώς υπήρχε μεταξύ μας η φήμη πως το μέρος ήταν στοιχειωμένο. Όταν, δε, κάποια μπάλα ή άλλο αντικείμενο έπεφτε σε εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τότε αυτό ήταν καταδικασμένο να μείνει εκεί για πάντα καθώς κανείς μας δεν ήταν τόσο θαρραλέος/-α ώστε να πλησιάσει. Η φήμη αυτή είχε διατηρηθεί για πολλά χρόνια έως ότου το μέρος ξαναπήρε ζωή και σήμερα είναι ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της περιοχής των Καλαβρύτων. Φυσικά, όσοι περπατάμε ακόμη και σήμερα έξω από το μέρος αυτό θυμόμαστε γελώντας την ιστορία που οι ίδιοι είχαμε δημιουργήσει ως παιδιά.

Το μεγάλο μυστικό της περιοχής των Καλαβρύτων νομίζω πως βρίσκεται στους ίδιους τους ανθρώπους της. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι μοναδικοί. Σίγουρα η τριβή και η καθημερινότητα μπορεί κάποιες φορές να δημιουργούν μικρές εντάσεις και παρεξηγήσεις, αλλά στη δύσκολη στιγμή γίνονται όλοι μια γροθιά και βοηθά ο ένας τον άλλο ώστε να ξεπεραστεί οποιαδήποτε δυσκολία. 

Αρίσταρχος Facebook Twitter
Αστεροσκοπείο Χελμού, τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος».

Το κύριο χαρακτηριστικό όλων των κατοίκων νομίζω πως είναι η πληθωρικότητα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, κατά τη γνώμη μου, είναι ο πατέρας μου. Ακόμη και σήμερα, που είναι 80 ετών, θα ξυπνήσει το πρωί, θα πιει τον καφέ του, θα επισκεφτεί τα ζώα του για να τα ταΐσει, θα επισκεφτεί τις καλλιέργειές του,για να τις φροντίσει, θα ασχοληθεί με την ξυλογλυπτική και μόλις πέσει το σκοτάδι θα κάτσει δίπλα στο τζάκι έχοντας συντροφιά την μητέρα μου. 

Ορισμένες υποδομές θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος χώρος στάθμευσης θα μπορούσε να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των πολιτών καθώς η περιοχή είναι ιδιαιτέρως τουριστική, ειδικά τη χειμερινή περίοδο. Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως άμεσο στόχο αυτήν ακριβώς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. 

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι η ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου. Ο δήμος Καλαβρύτων είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση στη χώρα και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως τα χωριά της περιοχής αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ οι νέοι κάτοικοι επιλέγουν την πόλη για να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους. 

Ο τόπος μου, τα Καλάβρυτα Facebook Twitter
Το περπάτημα στις γραμμές του οδοντωτού σιδηρόδρομου, παράλληλα στον Βουραϊκό Ποταμό, είναι μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Φωτ.: Eurokinissi

Το περπάτημα στις γραμμές του οδοντωτού σιδηρόδρομου, παράλληλα στον Βουραϊκό, είναι μία από τις αγαπημένες μου συνήθειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς σε συνάρτηση με τα χρώματα της φύσης τη συγκεκριμένη εποχή είναι μοναδικής ομορφιάς. Όχι άδικα, η συγκεκριμένη διαδρομή έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη και μία από τις ομορφότερες σε όλα τα Βαλκάνια. 

Μια άλλη αγαπημένη συνήθεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι και η επίσκεψη στα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό. Βρίσκονται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων, στην απόκρυμνη και βραχώδη Νεραϊδοράχη. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Θέτιδα βάφτισε τον Αχιλλέα και έγινε αθάνατος, εκτός από τη φτέρνα του, απ' όπου τον κρατούσε, και έμεινε το μόνο τρωτό σημείο επάνω του.

Η Στυξ ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα και τη φυλούσαν νύχτα-μέρα δράκοι ακοίμητοι. Από εκεί πιστευόταν πως ανάβλυζαν τα νερά της πηγής και θεωρούσαν πως το νερό χάριζε αθανασία. Εκεί ορκίζονταν οι θεοί (ήταν ο μεγαλύτερος όρκος που μπορούσε να κάνει ένας θεός) και εκεί εξέτιαν την ποινή τους οι τιμωρημένοι θεοί. Σύμφωνα με τον Παυσανία, τα νερά της ήταν θανατηφόρα για τους ανθρώπους και τα ζώα, ενώ ήταν επιβλαβή και για τα υλικά, εκτός από τον χρυσό και τις οπλές των αλόγων. Το χρώμα των νερών είναι μαύρο, καθώς γλείφουν τον βράχο πέφτοντας. Σύμφωνα με τον μύθο, η θεά Δήμητρα, θέλοντας να ξεφύγει από τον Ποσειδώνα, μεταμορφώθηκε σε φοράδα, μα όταν καθρεφτίστηκε στα Ύδατα της Στυγός και είδε τη μορφή της τρόμαξε και τα καταράστηκε να μαυρίσουν.

χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων Facebook Twitter
Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Φωτ.: Eurokinissi

Η περίοδος του χειμώνα είναι πολύ γεμάτη για την περιοχή των Καλαβρύτων. Προσωπική μου αγαπημένη συνήθεια αλλά και αγαπημένη μεγάλου μέρους της χώρας που επισκέπτεται τα Καλάβρυτα είναι το άθλημα του ski. Ανέβηκα πρώτη φορά στο χιονοδρομικό κέντρο στην ηλικία των 4 ετών και έκτοτε έγινε το αγαπημένο μου άθλημα. 

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει συνδυαστεί και με πανέμορφες οικογενειακές αναμνήσεις, καθώς ήταν πάντα μια δραστηριότητα που μπορούσα να πραγματοποιώ εύκολα με τα τρία μου αδέλφια, παρόλη τη διαφορά ηλικίας που έχουμε. Ακόμη και σήμερα, το σκι καταφέρνει να μετατρέπει κάθε χειμώνα σε μια ξεχωριστή εποχή για μένα και να δημιουργεί κάθε χρόνο νέες, ακόμη πιο όμορφες αναμνήσεις. Τέλος, στάθηκα τυχερός που κατάφερα το επάγγελμα μου να έχει άμεση σχέση με τη χιονοδρομία που τόσο αγαπώ. 

Κάποιος ο οποίος θα ήθελε να μετεγκατασταθεί από μια μεγάλη πόλη στα Καλάβρυτα δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα παρά να ανακαλύψει μόνος του όλες τις προοπτικές που αυτή η κίνηση θα του προσφέρει. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του μέρους, εύκολα πάιρνει κανείς μια τέτοια απόφαση. Τέλος, αυτοί που πιστεύουν πως θα τους λείψουν οι ανέσεις της μεγάλης πόλης, θα πρέπει να σκεφτούν πως τα Καλάβρυτα απέχουν μόλις δύο ώρες από την Αθήνα και μία από την Πάτρα. Κι αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι μικρότερος από αυτόν που σπαταλούν καθημερινά μέχρι να φτάσουν στη δουλειά τους. Το γεγονός αυτό, μαζί με τους πιο ξεκούραστους ρυθμούς ζωής, τον καθαρό αέρα και την άμεση επαφή με τη φύση νομίζω πως είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που θα μπορούσαν να πείσουν ακόμη και τον πιο δύσπιστο. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Σινεμάς» είναι, μην τρελαθούμε: Ιστορική μυθοπλασία και ιστορική μνήμη

Daily / «Σινεμάς» είναι, μην τρελαθούμε: Ιστορική μυθοπλασία και ιστορική μνήμη

Αναμνήσεις από τα ‘80s και τις εκδηλώσεις ενάντια σε ταινίες που προσέβαλαν τα χρηστά ήθη, ιδεολογικά και θρησκευτικά, με αφορμή τις αντιδράσεις για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» που βγαίνει μεθαύριο στις αίθουσες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Οι άνθρωποι του χωριού είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι. Επέλεξα να ζήσω ανάμεσά τους και όχι σε παλάτια. Κοντά τους όμως νιώθω βασιλιάς».

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ζώντας κοντά στους ανθρώπους του χωριού νιώθω βασιλιάς»

Ο Νίκος Πατερέκας μετακόμισε ξαφνικά στη Νέα Αβόρανη, έγινε αγρότης και, αν και κάποια αγαπημένα του πρόσωπα μπορεί να μην τον στήριξαν σε αυτή την απόφαση, πορεύεται με οδηγό την υπόσχεση που έδωσε όταν έχασε τους παππούδες του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η ψυχική ισορροπία που κερδίζεις φεύγοντας από την Αθήνα σου ανοίγει ορίζοντες»

Η Χαρά Δελή άφησε τη δουλειά της ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα για να ζήσει από τη σαπωνοποιία στην Τρίπολη. Αν και η μετάβαση δεν ήταν εύκολη, τώρα δεν φαντάζεται τη ζωή της χωρίς τον χρόνο που απέκτησε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Ηχητικά Άρθρα / Το καφέ του Wes Anderson, τo δεινοσαυράκι του Duomo κι άλλες 8 στάσεις σ’ ένα τριήμερο στο Μιλάνο

Το Μιλάνο μπορεί να έχει μια απωθητική μουσολινική αισθητική στα κτίρια και τον χειρότερο κόσμο που μπορείς να συναντήσεις σε κέντρο πόλης, αλλά δεν είναι ούτε άσχημο, ούτε αδιάφορο.
M. HULOT
«Βγαίνεις ένα χειμωνιάτικο πρωινό από το σπίτι σου, ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή»;

Ταξίδια / «Στη Μαντίνεια οι μέρες γεμίζουν με πράγματα που έχουν πραγματική αξία και νόημα»

Όταν ένιωσε ότι ο χρόνος στην Αθήνα φεύγει χωρίς να τον αντιλαμβάνεται, η Μαριλένα Παναγοπούλου επέστρεψε στο χωριό της, αφοσιώθηκε στο κρασί και απολαμβάνει πια τη ζωή σε έναν τόπο όπου ο ήλιος ανατέλλει και οι χιονισμένες βουνοκορφές βάφονται ροζ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τα Άγραφα είναι ό,τι πιο ατόφιο και αληθινό έχει απομείνει στην Ελλάδα»

Πριν από πέντε χρόνια και μέσα σε μόλις τρεις μέρες, η Βασιλική Κοϊμτζίδου επέλεξε να ζήσει στο ορεινό Πετρίλο που μετρά δέκα μόνιμους κατοίκους και προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να τολμήσουν να κατοικήσουν και άλλοι νέοι στο χωριό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ελένη Τσομπανίδου γύρισε στο χωριό της, τα Δίκαια του Έβρου και βρήκε αυτό που έψαχνε χρόνια στο εξωτερικό

Γειτονιές της Ελλάδας / «Σε ένα χωριό με εκατό ανθρώπους, μπορείς να κάνεις τη διαφορά πιο εύκολα»

Αφήνοντας πίσω της τη ζωή στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, η Ελένη Τσομπανίδου επέστρεψε στα Δίκαια Έβρου και ζωντανεύει ανενεργούς χώρους μέσα από την τέχνη και τη συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οικοτοπία: Η νέα πρωτοβουλία αναβίωσης του Καλοχωρίου στην Ήπειρο δείχνει τον δρόμο για την αναζωογόνηση και άλλων ορεινών χωριών σε όλη την Ελλάδα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Θα βάλουμε τα δυνατά μας να αναζωογονήσουμε το Καλοχώρι»

Με ένα συνεργατικό καφενείο και με οργανικά μποστάνια, αναβαθμίζοντας μονοπάτια και ανακαινίζοντας πέτρινες κατοικίες, μια μικρή ομάδα φιλοδοξεί να ξαναζωντανέψει το καταπράσινο χωριό της Ηπείρου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Αν σταθείς ήσυχος στο δάσος, θ' ακούσεις τους ψιθύρους των δέντρων»

Έπειτα από μια ανάβαση στο φαράγγι του Ανθοχωρίου, ο Χρήστος Αθανασιάδης ανακάλυψε το ησυχαστήριό του, ένα πετρόχτιστο κονάκι χωρίς ρεύμα, και άφησε πίσω του την Αθήνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ