Ο Καετάνο Βελόζο και το βραζιλιάνικο κίνημα του τροπικαλίσμο

Καετάνο Βελόζο «Βrasil» Facebook Twitter
Στην περσινή λίστα του Rolling Stone με τους διακόσιους κορυφαίους τραγουδιστές όλων των εποχών, το όνομα του Καετάνο Βελόζο φιγουράριζε στο νούμερο 108. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

ΣTIΣ ΑΡΧΕΣ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '90, όταν ο Βραζιλιάνος τροβαδούρος Καετάνο Βελόζο –πραγματικός μύθος στη Λατινική Αμερική– έπαιζε ζωντανά σε νεοϋορκέζικο κλαμπ, κλήθηκε από τους New York Times να γράψει ένα άρθρο για τη διάσημη συμπατριώτισσά του, τη χολιγουντιανή ντίβα του '40 και του '50, Κάρμεν Μιράντα.

Το φλογερό κείμενό του, γραμμένο αναπόφευκτα από την οπτική γωνία του «τροπικαλίστα» που υπήρξε κι ο ίδιος, κίνησε το ενδιαφέρον ενός Αμερικανού εκδότη, ο οποίος του παρήγγειλε ένα βιβλίο ακριβώς γι’ αυτό: για το κίνημα του τροπικαλίσμο που, εν μέσω κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών ανακατατάξεων, γεννήθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα στη Βραζιλία, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σ’ όλο το φάσμα των τεχνών.

Αποτέλεσμα της παραπάνω πρόσκλησης ήταν ένα κράμα αυτοβιογραφίας και δοκιμίου, το «Tropical Truth» (2002), που κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2007 από τις –εξαφανισμένες εδώ και καιρό– εκδόσεις Ηλέκτρα, σε μετάφραση Λεωνίδα Αντωνόπουλου, με τον τίτλο «Βrasil: Μια ιστορία μουσικής και επανάστασης».

Με περισσότερα από σαράντα άλμπουμ στο ενεργητικό του, με δύο βραβεία Γκράμι κι άλλα εννέα Λάτιν Γκράμι, και με κινηματογραφικές συνεργασίες όπως στο «Φρίντα» και το αλμοδοβαρικό «Μίλα της», ο Καετάνο Βελόζο δηλώνει πάντα παρών.

Γόνος πολυμελούς οικογένειας, γεννημένος σε μια κωμόπολη της Μπαΐα το 1942, ο Βελόζο ανακάλυψε την μπόσα νόβα ταυτόχρονα σχεδόν με τη γέννησή της, μέσα από τις ηχογραφήσεις του Ζοάο Ζιλμπέρτο. Στον αντίποδα όσων αντιμετώπισαν το είδος σαν μια ποπ εκδοχή της σάμπας προς μαζική κατανάλωση, εκείνος το είδε σαν την συνέχεια μιας καινοτόμου διαδικασίας που δεν απομακρυνόταν από τις λαϊκές παραδόσεις αλλά μπορούσε να φωτίσει το παρελθόν αλλιώς. Κι ακροβατώντας ανάμεσα στην επιθυμία του να γίνει σκηνοθέτης ή ζωγράφος, κατέληξε να γίνει μουσικός και συνοδοιπόρος του Ζιλμπέρτο Ζιλ στο κίνημα που έμελλε να παντρέψει την μπόσα νόβα με την καλλιτεχνική πρωτοπορία της δεκαετίας του ΄60.

BRASIL
Το βιβλίο του Καετάνο Βελόζο «Βrasil: Μια ιστορία μουσικής και επανάστασης» είναι εξαντλημένο στον εκδότη.

Μίξη όλων των στιλ χωρίς προκαταλήψεις. Αυτό ήταν το ζητούμενο για τους τροπικαλίστες, κληρονομημένο από τον μοντερνιστή ποιητή Όσβαλντ ντε Αντράντε και το έργο του «Ανθρωποφαγικό μανιφέστο» (1928), απ’ όπου ξεπήδησε κι η ιδέα του πολιτιστικού κανιβαλισμού. Ένα κράμα από μπόσα νόβα, ροκ εντ ρολ, λαϊκές μελωδίες της Μπαΐα και πορτογαλέζικα φάδο μ' έναν χαρακτηριστικό άφρο ρυθμό ήταν κι η μουσική τους, όπως προέκυψε μέσα από μια κοινωνία γεμάτη ανισότητες και υπό στρατιωτική δικτατορία, όπου η τάση για την καθιέρωση μιας πολιτικοποιημένης τέχνης προωθούνταν τα μέγιστα από την αριστερά.

«Το τροπικαλίσμο», εξηγεί ο Βελόζο, «επιθυμούσε να προβληθεί ως έκφραση θριάμβου επί δύο αντιλήψεων: πρώτον, ότι η εκδοχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας δυτικού τύπου που πρόσφερε η αμερικανική ποπ μουσική και μαζική κουλτούρα ήταν εν δυνάμει απελευθερωτική (…) ενώ η δεύτερη ήταν η αποστροφή για τον εξευτελισμό που εκπροσωπούσε η συνθηκολόγηση με τα στενά συμφέροντα των κυρίαρχων ομάδων, εγχώριων και διεθνών».

Οι τροπικαλίστας πίστευαν πως η αυθεντική δημιουργία εξαγνίζει τα πάντα. Και οι ίδιοι άντλησαν πρώτη ύλη συνδυάζοντας τις «καταγέλαστες προσδοκίες των αμερικανόφιλων» με τις «αφελείς καλές προθέσεις των εθνικιστών», και την παραδοσιακή βραζιλιάνικη «οπισθοδρομικότητα» με την ντόπια και διεθνή αβανγκάρντ.

Καετάνο Βελόζο «Βrasil» Facebook Twitter
Οι θρύλοι της βραζιλιάνικης μουσικής Καετάνο Βελόζο (δεξιά) και Ζιλμπέρτο Ζιλ στην πλατεία Τραφάλγκαρ κατά τη διάρκεια της εξορίας τους στο Λονδίνο. Φωτ: Αrchive Caetano

Μαρτυρία για μια ολόκληρη γενιά, το βιβλίο του –ομολογημένα αμφισεξουαλικού– Βελόζο δίνει ταυτόχρονα το στίγμα ενός καλλιτέχνη του οποίου τα τραγούδια και ο λόγος είναι ουσιαστικά πολιτικά. Ανήκουν, όπως λέει ο ίδιος, στην αριστερά που εμπνέεται αποκλειστικά και παθιασμένα από την ελευθερία της έκφρασης.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός που, όπως κι ο Ζιλμπέρτο Ζιλ, φυλακίστηκε από το καθεστώς κι έζησε αυτοεξόριστος μεταξύ 1969 και 1972 στο Λονδίνο, ουδέποτε συμφιλιώθηκε μ’ εκείνους που ταύτιζαν τον αντιδικτατορικό και αντιαμερικανικό αγώνα με την υποταγή στον δογματισμό της κομμουνιστικής αριστεράς, μ’ ό,τι συνέπειες είχε αυτό για τον δικό του, έστω και πρόσκαιρο, καλλιτεχνικό αποκλεισμό.

Ο Βελόζο γράφει για το παντοτινό του ίνδαλμα, τον Ζοάο, για τον φίλο του Ζιλ και την τραγουδίστρια αδελφή του, τη Μαρία Μπετάνια, για τις επιρροές του από τον Πάουντ, τον Κάμινγκς, τον Τζον Κέιτζ ή τον Γκοντάρ, όπως και για τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Μπερν.

Παραμένοντας συνεπής στην παραγγελία του Νεοϋορκέζου εκδότη του, σταματά την αφήγησή του στα μέσα της δεκαετίας του '70, μολονότι τότε άρχισε να γίνεται γνωστός διεθνώς. Με περισσότερα από σαράντα άλμπουμ στο ενεργητικό του, με δύο βραβεία Γκράμι κι άλλα εννέα Λάτιν Γκράμι, και με κινηματογραφικές συνεργασίες όπως στο «Φρίντα» και το αλμοδοβαρικό «Μίλα της», ο Καετάνο Βελόζο δηλώνει πάντα παρών. Στην περσινή δε λίστα του Rolling Stone με τους διακόσιους κορυφαίους τραγουδιστές όλων των εποχών, το όνομά του φιγουράριζε στο νούμερο 108.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H bossa nova είναι «το απαλό άγγιγμα της θλίψης» αλλά και η «πρώτη παγκοσμίως δημοφιλής υπαρξιακή μουσική»

Μουσική / H bossa nova είναι «το απαλό άγγιγμα της θλίψης» αλλά και η «πρώτη παγκοσμίως δημοφιλής υπαρξιακή μουσική»

Ο Ζοάο Ζιλμπέρτο, εκ των αρχιτεκτόνων της bossa nova, πέθανε προχθές στα 88 του, ενώ ο Μπολσονάρο ζει και δυστυχώς βασιλεύει στη χώρα του. Το υπέροχο αυτό όμως μουσικό είδος θα είναι για πάντα «το κορυφαίο απάνθισμα της βραζιλιάνικης κουλτούρας»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ