Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος.
Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.
Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τo Ηράκλειο, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Άνδρου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη.
Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.
Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας.
Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.
Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.
Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα.
Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.
Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikachu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661