Boomer στο TikTok: Καίγοντας τον εγκέφαλο ενός μεσήλικα

Πώς είναι να είσαι boomer στο TikTok; Facebook Twitter
Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο με την πρόθεση να δω τι νέα θα έβλεπα αν έμπαινα μόνο στο TikTok για μία εβδομάδα. Δεν άντεξα ούτε 24ωρο, νόμιζα ότι θα εκραγεί ο εγκέφαλος μου. Φωτ.: bianka/LIFO
0



ΕΑΝ Η ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
στο Facebook και στο Instagram θυμίζει κάτι σαν ξεχειλωμένο πουλόβερ, ένα χαριτωμένα απαρχαιωμένο μέρος που σου πετάει status από μεσήλικες και διαφημίσεις για κάλτσες με τη φωτογραφία του σκύλου σου, software και σκουλαρίκια, η περιήγηση στο ΤikΤok είναι κάτι σαν κολύμπι σε θάλασσα με υπόγεια ρεύματα. Εκεί που κολυμπάς, σε τραβάει μια ρουφήχτρα στον πάτο, ανεβαίνεις στην επιφάνεια, μετά σε τραβάει μια άλλη ρουφήχτρα και αυτό συνεχίζεται αέναα, ενώ ο αλγόριθμος εκπαιδεύεται υπέροχα σε κάθε σου παράξενη προτίμηση.

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το κείμενο με την πρόθεση να δω τι νέα θα έβλεπα αν έμπαινα μόνο στο ΤikΤok για μία εβδομάδα. Δεν άντεξα ούτε 24ωρο, νόμιζα ότι θα εκραγεί ο εγκέφαλός μου. H mainstream ειδησεογραφία πέρασε και δεν άγγιξε από το feed μου, κι ας προσπάθησα να ακολουθήσω όποιο «παραδοσιακό» μέσο βρήκα. Αντίθετα, σαν καλή μπούμερ, μου βγήκαν:

• Ιστορίες με γάτες και σκύλους που διασώθηκαν από κάποια αμερικανική λεωφόρο και υιοθετήθηκαν από οικογένεια με 5 παιδάκια που δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτά. 

Αλλόκοτα είναι και τα reel με την προετοιμασία παιδικών τάπερ, όπου όλα κόβονται σε σχηματάκια μονόκερου, αστεριού και ουράνιου τόξου και μπαίνουν σε παστέλ τάπερ. Mία μάλιστα ετοιμάζει τέτοια τάπερ και για τον άντρα της, κάτι που εξιτάρει τα πλήθη ιδιαίτερα. Φαντάζομαι το βλέμμα των συναδέλφων του όταν τρώει παστίτσιο σε σχήμα καρδούλας. 

• Τουρίστες/ψηφιακοί νομάδες που επισκέπτονται την Αθήνα και θέλουν να μοιραστούν που πήγαν και τι έφαγαν με εικόνες άρτια φωτισμένου φαγητού σε κεραμικά πιάτα κι αισθησιακό soundtrack το «Ταξίδι» της Μαρίνας Σπανού και το «Πάρτι» της Βillie Kark.

• Αλλόκοτες συνταγές με έμφαση στην πρωτεΐνη, καθώς ο υδατάνθρακας στο ΤikΤok είναι κάτι σαν τον σατανά. Πριν από κάποιους μήνες ήταν ένα κέικ που φτιαχνόταν από πουτίγκα πρωτεΐνης. Τώρα είναι μια συνταγή για τορτίγια φτιαγμένη από cottage cheese. Βλέπουμε δυο χεράκια που βάζουν σε ένα μπλέντερ cottage cheese, αυγά και θυμάρι, το απλώνουν σε ένα ταψί και μετά από 40 λεπτά βγαίνει κάτι σαν αποξηραμένη τορτίγια. («Mα δεν φτιάχνεις ομελέτα έτσι;» ρώτησε κάποια καημένη κάτω από ένα βίντεο, για να εισπράξει το απόλυτο comeback: «Όχι αν βάλεις μυρωδικά!!!!!»). Παρομοίως αλλόκοτα είναι και τα reel με την προετοιμασία παιδικών τάπερ, όπου όλα κόβονται σε σχηματάκια μονόκερου, αστεριού και ουράνιου τόξου και μπαίνουν σε παστέλ τάπερ. Mία μάλιστα ετοιμάζει τέτοια τάπερ και για τον άντρα της, κάτι που εξιτάρει τα πλήθη ιδιαίτερα. Φαντάζομαι το βλέμμα των συναδέλφων του όταν τρώει παστίτσιο σε σχήμα καρδούλας. 

• Βeef και cancel διάσημων #tiktokers με άγνωστα ονόματα.  

• Φαντασμαγορικοί γάμοι και γλέντια Ρομά. Επίσης ένα trend με ανταλλαγή δώρων την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με μουσική υπόκρουση το τραγούδι «14 Φλεβάρη» του Νίνο.

• Βιντεάκια #skintok και #GRWM. Γυναίκες και άντρες που βάφονται ή ντύνονται (GRWM σημαίνει «get ready with me») ή κάνουν review προϊόντων τα οποία και χτυπάνε ρυθμικά με τα νύχια τους πριν τα χρησιμοποιήσουν. Κανείς δεν ξέρει γιατί. Συχνά την ώρα που βάζουν το πέμπτο στρώμα μέικ απ μας λένε μια ιστορία – πώς τους παράτησε κάποιος, τι τους συνέβη χτες το βράδυ, πώς ένας μανιακός δολοφόνος έσφαξε μια φοιτήτρια πριν από δέκα χρόνια στην Αλαμπάμα (υπάρχει ολόκληρη υποκατηγορία στην οποία βάφονται και εξιστορούν εγκλήματα). Eπίσης αγαπημένη υποκατηγορία του #skintok είναι αυτή που σπάνε μπιμπίκια.

• Freak show: Άνθρωποι που χορεύουν τσιφτετέλια αγκαλιά με υποκατάστατα διατροφής, ηλικιωμένοι που τραγουδάνε παράφωνα μετά από παραγγελιές, διήγηση ιστοριών με φαντάσματα μπροστά σε μια οθόνη με Tetris.   

• Τέλος, το soundtrack μπορεί να είναι από τραπ μέχρι Αrtemas, αλλά το ελληνικό TikTok είναι και λίγο ποπ. Δεν θα μιλήσω καν για την «Ανισόπεδη Ντίσκο» του Παν Παν, θα πω μόνο ότι μου βγήκε νέο τρεντ το «Όχι πια Έρωτες» των Κόρε Ύδρο με τσιτάτα χωρισμού από κάτω. Ε όχι και τους Κόρε Ύδρο, ρε παιδιά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ζωή, όπως Ζορό

Βασιλική Σιούτη / Ζωή, όπως Ζορό

Τιμωρός του κατεστημένου ή εκπρόσωπος μιας δήθεν αντισυστημικής ελίτ που παίζει με τα σπίρτα; Η δημοσκοπική εκτόξευσή της είναι γεγονός και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν πόσο θα κρατήσει και ποιες θα είναι οι συνέπειες.   
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Πράγματι, μεγάλος αριθμός των Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα»

Οπτική Γωνία / Οι ΕΔΕ στην Ελλάδα: Πόσες καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα;

Πότε διενεργείται μια Ένορκη Διοικητική Eξέταση; Είναι αλήθεια ότι μεγάλος αριθμός ΕΔΕ καταλήγουν στο αρχείο και τι πρέπει να αλλάξει στο ρυθμιστικό πλαίσιο; Μιλά στη LiFO ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, Νίκος Βιτώρος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ